PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESIPI: NASI BERIANI

Posted on: September 5, 2008


Bahan-Bahan:

1 kg Beras Basmathi.

2 sudu besar Minyak Sapi.

2 sudu besar Minyak Masak.

2 ulas bawang labu sederhana besar dihiris halus.

1 keping kulit kayu manis yang besar.

3 biji buah pelaga.

2 kuntum bunga lawa.

5-6 kuntum cengkih.

5-8 biji buah jagus dan sedikit buah kismis.

2 helai daun pandan disimpulkan.

Daun ketumbar dan bawang goreng untuk ditaburkan diatas nasi.

2 cili merah hidup dibelah dua memanjang.

1/2 tin sup tomato kimball

2  sudu besar tomato puree.

1 tin susu sejat.

Bahan untuk dikisar:

3 biji bawang labu sederhana besar.

5-6 ulas bawang putih + 1 inci halia* sila rujuk posting cara penyediaan pes halia bawang ptih. Gunakan 1 sudu besar pes ini.

1 sudu besar gula pasir. Terbaik adalah gula batu* kerana gula batu tidak mudah hanguskan nasi dibawah.

2 sudu besar (tbsp) REMPAH BERIANI.

Garam secukup rasa.

CARA-CARA MASAK:

  1. Sukat beras dengan menggunakan cawan. Sukat air yang digunakan mengikut persamaan beras.Sekira sukatan beras adalah lapan cawan  aka air yang diperlukan untuk memasak adalah 8 cawan juga.Ingatlah sukatan masak nasi nisbah 1:1 ini adalah rahsia pengalaman masak nasi beriani.
  2. Basuh beras dengan air hanya dua kali sahaja.Kekerapan basuh akan mengakibatkan nasi berkembang dan pecah. Beras ini perlu rendam 1/2 dalam air. Tetapi mamak suka  rendam beras yang telah dibasuh ini 5-7 minit dalam air panas dan toskan segera akan membawa hasil nasi yang berderai cantik. Jangan lupa toskan dengan menggunakan penapis.
  3. Hidupkan api dapur atau rice cooker. Apabila mula pans, masukan minyak masak diikuti dengan Minyak sapi. Ia bertujuan minyak sapi tidak terbakar (Walau pun kebiasaannya hanya minyak sapi yang digunakan masak beriyani ini tetapi mamak sengaja kurangkan bau tengit minyak sapi itu dengan  minyak masak.
  4. Bila minyak mula panas masukan rempah kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang, cengkih, daun dan serai.Masukan bawang dihiris dan goreng sehingga warna keemasan, masukkan biji jangus dan kismis, diikuti dengan, pes halia bawang putih dan cili merah. Bila semua bahan ini mula pecah minyak, masukkan air bawang yang telah kisar. Biarkan aair bawang ini sejat sedikit. Akhir sekali masukkan rempah beriani. Adunkan semua rempah ini. Jangan sampai rempah ini hangus. Beri perhatian kawalan api dapur.
  5. Apabila gorengan mengeluarkan bau haruman dan pecah minyak, segera masukan air yang telah disukat awal kedalam adunan rempah ini.Diikuti oleh susu cair,tomato puri,tomoto sup. Masukkan gula dan garam secukup. Tutup  tudung periok dan perlu tunggu untuk air mendidih. Bila air mendidih, masukan beras yang telah tos kedalamnya. Kacau rata-rata  dengan cermat supaya butiran beras tidak hancur. Tutup tudung periok rapat supaya wap nasi dapat disekat.
  6. Tunggu sehingga 20-30 minit atau wap mula keluar akan menandakan nasi dah mula sejat. Buka tudung dan titiskan perwarna (serbuk) oren merah di tempat yang mengeluarkan gelumbung wap (supaya warna akan menyerap ke permukaan bawah nasi). Titiskan pewarna tiga atau empat tempat sudah memadai untuk mendapatkan butir nasi yang berwarna. Dengan menggunakan sudip terbalikan nasi permukaan diatas kebawah supaya nasi masak sama rata.
  7. Ini adalah peringkat terakhir nasi beriani anda masak, maka api dapur perlu dikawal dengan baik (kecilkan) untuk mengelak dari nasi akan hangus. Tutup tudung periok rapat atau gunakan daun pisang untuk menutup bahagian atas permukaan nasi supaya keharuman dan wap disekat untuk nasi itu masak sempurna. Nasi yang hangus dipermukaan bawah menghilangkan keharuman rempah. Biar lamabat asal selamat nasi beriyani anda. Hidangkan dengan taburkan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng.

Nota:

Beras 1 kg ini Anggaran untuk 10 orang dewasa. Masa Masakan 45 minit.  Sekiranya anda ingin nasi beriyani anda rasa ayam, masukkan 2 atau tiga ketul ayam kedalam periok semasa air dimasukan. Ia akan memberi kelazatan. Cara masak beriyani ini adalah mudah, kerana lauk ayam kita boleh pilih. Nasi beriayani yang asli adalah perlukan kemahiran tinggi, mamak akan postingkan cara masak yang ori  diposting akan datang. Selamat mencuba!.

About these ads

15 Respons to "RESIPI: NASI BERIANI"

Terima Kasih kerana telah sudi melawat dan meninggalkan komen di blog saya.

By the way, template Banana Smoothie ni memang menarik, dan sesuai dengan thema blog saudara. Jika saudara tak ada bantahan, saya akan masukkan link blog “Nasi Beriani” ni kategori “Malaysians” pada blog saya.

salam mamak..
saya byk rujuk resipi mamak kalau nak masak mamak style…shukran jazilan..

cuma nak tanya mamak satu soalan…kalau nak masak 10 kilo beras… berapa ukuran rempah briyani?

harap mamak beri respon k…tq

Assalamualaikum..

Mamak Hj, kalu tak guna (tak dak) tomato kimball & tomato puree, adakah sukatan air tu still sama? maksud sy, kan kedua2 tu berbentuk cecair jgk kan..

Terima kasih.

Mualaikum Salam,
Sukatan air akan sama kerana kandungan air dalam tomato puri atau sup tomato terlalu sedikit dan tidak memberi sebarang kesan kepada “masak nasi”. Nasi masak dengan wap yang dihasilkan oleh air. Maka inilah sebab kita perlu beri perhatian khusus kepada ruang dan haba untuk wap. Api terlalu keras dan tidak sekata, tidak hasilkan wap yang bersuhu yang kita kehendaki.Masak skala besar perlu menitik-beratkan kepada api dapur dan ruang periok.Kadang-kala beras sekarang walau pun jenama yang sama kandungan kualiti beras tidak sama. Beras baru di campur dengan beras lama dan tak cukup itu dicampur dengan beras hancur pulak. Yang lagi best beras antara bangsa..apa pengedar beras buat, beli beras dari vietnam, dari Thailand, dari cambodia dan dari Malaysia..buat satu brand yang depa suka. Mana ada ajensi kawal mereka..Gula, Tepung Gandum, Minyak Masak, Roti, apa lagi semua orang depa punya!.Maka itulah sebab bile kita masak nasi putih gunakan teknik sejat pening kepala dibuatnya.Kadangkala guna periok nasi guna gas, 10kg masak, 3kg jadi kerak…hahaha!. Macam Mamak-Mamak nasi kandar bijak..masak nasi buang air tak perlu risau sukatan air dan gerenti 0 peratus pembaziran kerak.Sekarang tau kenapa Mamak-mamak niaga kaya dari restoren Melayu?…hahaha!. Ok lah itu kalau ada masalah specific dalam masak nasi e-mail Mamak Haji..publictly kadang-kala payah nak explain every detail.Ok Cheq.. Wassalam. e-mail:mohd.roslan99@gmail.com

Mualaikum Salam,
Sukatan air akan sama kerana kandungan air dalam tomato puri atau sup tomato terlalu sedikit dan tidak memberi sebarang kesan kepada “masak nasi”. Nasi masak dengan wap yang dihasilkan oleh air. Maka inilah sebab kita perlu beri perhatian khusus kepada ruang dan haba untuk wap. Api terlalu keras dan tidak sekata, tidak hasilkan wap yang bersuhu yang kita kehendaki.Masak skala besar perlu menitik-beratkan kepada api dapur dan ruang periok.Kadang-kala beras sekarang walau pun jenama yang sama kandungan kualiti beras tidak sama. Beras baru di campur dengan beras lama dan tak cukup itu dicampur dengan beras hancur pulak. Yang lagi best beras antara bangsa..apa pengedar beras buat, beli beras dari vietnam, dari Thailand, dari cambodia dan dari Malaysia..buat satu brand yang depa suka. Mana ada ajensi kawal mereka..Gula, Tepung Gandum, Minyak Masak, Roti, apa lagi semua orang depa punya!.Maka itulah sebab bile kita masak nasi putih gunakan teknik sejat pening kepala dibuatnya.Kadangkala guna periok nasi guna gas, 10kg masak, 3kg jadi kerak…hahaha!. Macam Mamak-Mamak nasi kandar bijak..masak nasi buang air tak perlu risau sukatan air dan gerenti 0 peratus pembaziran kerak.Sekarang tau kenapa Mamak-mamak niaga kaya dari restoren Melayu?…hahaha!. Ok lah itu kalau ada masalah specific dalam masak nasi e-mail Mamak Haji..publictly kadang-kala payah nak explain every detail.Ok Cheq.. Wassalam. e-mail:mohd.roslan99@gmail.com

Emm.. tak sabaq nak bgtau nii..Kemarin buat nasik briyani ala Mamak Hj.. Alhamdulillah menjadi.. sukatan air pun ikut petua mamak. masak 2kg beras.. mak mertua yg terer masak tu pun angkat ibu jari!

Terima kasih :)

salam tuan haji. resepi utk lauknya takde ke?

Salam,
hahaha..lauk nasi beriani kah?..lauk banyak itu. Boleh pekena dengan ayam masak merah, dalca, dan daging masak itam.Mamak haji asing-asngkan lauk pauknya. Cuba cari lauk yang dikehendaki saudara. kalau tak ada senang je e-mail kat Mamk haji: mohd.roslan99@gmail.com..Ok. Lupa nak khabaq..terima kasih singgah dan komen yea.

salam tuan haji,terima kasih kerana layan respon saya,boleh tuan haji bagi resepi dalca,daging masak itam,&ayam goreng berampah byk tu,kalau tak keberatan ha,ha..kata org kalau ada perahu mesti ada pengayuhnya,pengayuh lain tk jadi sumbang..tq

Salam saudara. terima Kasih. Cuba pii link dibawah ini untuk dapatkan resepi- resepi yang saudara minta:
balannambiar.wordpress.com/2010/08/23/resepi-ramadhan-siri-3-dalca/
balannambiar.wordpress.com/2009/09/05/siri-3-ayam-masak-mamak-penang/
balannambiar.wordpress.com/2009/09/05/siri-2-ayam-masak-madu-mamak-penang/
balannambiar.wordpress.com/2009/05/09/resepi-daging-masak–itam/
balannambiar.wordpress.com/2009/08/21/masakan-istimewa-ramadan-mamak-penang/

Salam saudara. terima Kasih. Cuba pii link dibawah ini untuk dapatkan resepi- resepi yang saudara minta:
balannambiar.wordpress.com/2010/08/23/resepi-ramadhan-siri-3-dalca/
balannambiar.wordpress.com/2009/09/05/siri-3-ayam-masak-mamak-penang/
balannambiar.wordpress.com/2009/09/05/siri-2-ayam-masak-madu-mamak-penang/
balannambiar.wordpress.com/2009/05/09/resepi-daging-masak–itam/
balannambiar.wordpress.com/2009/08/21/masakan-istimewa-ramadan-mamak-penang/

salam haji…i luv you!!..mamak haji terbaek!!

Salam mamak haji

hubby duk suuruh sy p masak briyani mamak style..duk google dr pagi bru jumpa resipi peor mamak haji.. tqsm mamak haji…banyak pahala mamak haji dpat bile kami masak n jamu org nnt… jazakallah

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,741,334 hits
September 2008
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 458 other followers

%d bloggers like this: