PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

Resepi Mee Udang Pulau Pinang.

Posted on: Oktober 30, 2009


MEE UDANG (2)

Hiasan Mee Udang Pulau Pinang.

Mee Udang Pulau Pinang sebenarnya tidak mempunyai resepi yang standard untuk dipertengahkan. Setiap daerah di Pulau Pinang mempunyai resepi mee udang yang berlainan. Seperti yang ramai kenal Mee Udang Sg.Dua. Di sini kita akan dapati udang segar untuk dijamu dengan Mee dijual mengikut  kehendak pelanggan. Pelanggan perlu memileh menimbang berat udang-udang sebelum mee udang disediakan. Harga udang itu dikira mengikut harga pasaran. Resepi Mee Udang  di Sg.Dua mementingkan kesegaran udang daripada kesedapan resepi kuahnya. Maka jangan terkejut sepinggan Mee udang boleh mencecah kepada RM40.00 kerana Udang yang anda pilih. Mee Udang di Teluk Kumbar di Pulau  pula mementingkan keaslian kuahnya. Tetapi untuk merasa Mee Udang yang sedap perlulah dipilih mengikut standard sepinggan,  amat menjimatkan. Biasanya Mee Udang standard sepinggan mengandungi Udang segar class A  tiga ekor, separuh biji telur masak dan kuah yang sedap. harganya sekitar RM5.00 adalah sangat memadai untuk jamu selera untuk keluarga. Maka resepi Mamak syorkan adalah resepi standard untuk sekeluarga. Resepi-resipi yang disyorkan diblog ini kebanyakannya resepi kelurga Mamak. Resipi  Mee Udang ini adalah resepi dari mami (Mami adalah Tukang Masak Masakan Asli Pulau Pinang Asli).  Saudara-saudari yang banyak mengirim e-mail kepada mamak bertanyakan Resepi Nasi lemak Pulau Pinang sabar nooo….tak lama lagi mamak akan dapatkan pix untuk  cara membungkus nasi lemak daun pisang dan resepi nasi lemak Mami yang terkenal di Pulau Pinang. Dalam blog ini juga Mamak ingin “promotekan” sikit kedai-kedai Makan,  makanan Melayu di Pulau Pinang  asli yang semakin pupus. Kalau ada yang ingin menjemput Mamak untuk mempromosikan perniagaan mereka diblog ini sila e-mail kat mamak. Tiada bayaran atau apa juga imbuhan seperti makan free tidak di terima, tidak diminta dan cuma mahu kedai Makan anda meenyediakan resepi asli  Pulau Pinang yang diusahakan oleh 100% orang Melayu Pulau Pinang. e-mail: mohd.roslan99@gmail.com.

RESEPI MEE UDANG PULAU PINANG:
Bahan-Bahan:

  • 1 kg. Mee kuning.
  • 1 1/2 kg. Ubi keledek oren atau 1kg ubi keledek + 1kg Ubu kentang. Dibuang kulit dan dilenyek.
  • 1 kg. Udang besar atau ‘A’. pisahkan kepala udang. Kepala udang telah diasingkan digoreng tanpa minyak sehingga kemerahan. Rebus kepala udang kira-kira 20 minit. Sejukan rebusan dan mengisar rebusan air dan kepala udang tersebut sehingga halus. Tapis hasil pengisaran tersebut dan asingkan untuk menjadikan kuah mee udang.
  • Bahan-Bahan untuk hiasan hidangan: 3 tangkai daun bawang dihiris halus, 3 biji cili hijau hiris halus,2 biji cili merah dihiris halus, 3 keping tauhu digoreng dan dihiris dadu, 4 biji telur rebus dibelah dua, 5 biji limau kasturi dibelah dua, sedikit bawang goreng.

BAHAN-BAHAN UNTUK TUMISAN: 

  • 8 biji bawang merah (kecil). Di kisar.
  • 3 ulas bawang putih.Di Kisar.
  • segengam (10-15 tangkai) cili kering, direbus dan di kisar (malas pakai cili giling 3 sudu besar). Ikut suka pedas anda.
  • 1 in. halia. Dikisar.
  • 2 sudu besar sos cili.
  • 2 sudu besar sos tomato.
  • 2 sudu besar Nam Prik Pao ( pes tomyam). Ingat lagi?. Mamak haji dah posting bagaimana cara menyediakan “Pes Tom Yam Nam Prik Pao” ini.
  • minyak untuk menumis dan gula dan garam yang secukup rasa.

CARA-CARA PENYEDIAAN KUAHNYA:

1. Masukkan minyak masak dalam periok sedang. Apabila minyak mulai panas masukkan bawang putih, bawang merah, halia. Apabila naik bau harum masukan cili giling tunggu hingga miyak terbit.

2. Masukkan cili sauce dan tomato sauce dan juga pes tomyam. Masukkan air rebusan kepala udang yang telah kisar dan tapis kedalam periok. 3. Masukan ubi keledek yang telah lenyek ke dalam periok. Kacau rata. Kepekatan kuah terpulang pada Ubi yang telah dilenyek. Sekiranya kuah nya pekat bolehlah ditambah air. Biar kuah mendidih.

3. Masukkan udang yan dibuang kepala (selamat untuk anak-anak makan), garam dan gula yang secukup. Jangan masak udang terlalu lama dalam 5-8 minit sudah memadai.

4. Kecilkan api. Kuah ini perlu sentiasa dalam keadaan panas untuk dihidangkan. Hidangkan dengan menuang kuah selepas hiaskanlah dengan bahan-bahan hiasan yang telah diberikan.
Selamat mencuba…

Ti-Tip Penyediaan Mee:

1. Mee dihidangkan perlu direndam air panas untuk masak separuh dan apabila kuah yang panas di masukkan mee ini akan masak secukup sekiranya hidangkan untuk keluarga demi mementingkan kesihatan. Mee yang disediakan untuk dicelur dalam air yang panas memerlukan kemahiran. Untuk penyediaan dirumah;  Panaskan air dan sehingga mendidih. Tutup api dapur. Sebelum keluarkan mee dari bungkusan tepuk bungkusan mee ini dalam semua arah supaya mee ini tidak tergumpal. Keluarkan dari bungkusan dan menguraikan mee supaya gumpalan dileraikan. Masukkan kedalam air panas cuma 30 saat dengan serta merta keluarkan mee itu dengan menggunakkan penapis dan masukkan dalam besin yang disediakan dengan air sejuk (paip). Ini bertujuan mee itu tidak akan masak lagi dalam suhu kepanasan sendiri. Kelurkan mee tersebut dari besin apabila suhu kepanasan mee telah berkeadaan biasa (jangan terlalu lama ia kan menyebabkan mee tersebut menyerap air dalam besin tadi akan kembang). Toskan mee itu dan campurkan sedikit minyak masak supaya mee yang dimasak separuh masak tadi dalam keadaan asala dan juga tidak cepat kering kalau terbiar di atas meja. Wow! susah juga ya…tapi kita kalau cuba selalu ia akan menjadi mudah dan segala bahan kimia yang digunakan untuk pengawetan mee boleh dihindarkan demi kesihatan keluarga.

Nota: Mee yang telah ditoskan boleh dihidangkan dengan Udang yang  telah dikopek kepala…udang yang kopek kepala perlu direbus dengan air panas seketika sehingga bertukar menjadi merah. Elakan rebus terlalu lama ia akan menghilangkan kesegaran udang dan tektil yang terdapat di isi udang. Sayur sawi dan juga taugeh boleh direbus  dengan cara yang sama; apabila dikeluarkan udang tersebut tadi.

Goreng Tauhu , Fish ball atau Fish kek. Potongkan ikut saiz kesukaan anda. Hidangkan dengan Bawang Goreng, hirisan cili merah,  daun bawang & sup dan potongan limau nipis dan telur rebus. Selamat mencuba.

Catitan: satu kilo Mee untuk  10 – 14 orang dewasa . Anggaran kos: RM25.00 termasuk 1 kg udang berharga RM15.00

About these ads

3 Respons to "Resepi Mee Udang Pulau Pinang."

Mama sy pandai buat kuah mee ketam, bagaimana cara-cara proses/komersilkan kuah2 mee ini? cth jadikan paste seperti jenama brahim dll or jadikan serbuk seperti perencah2 adabi. Terima kasih banyak jika dapat berkongsi. Syukran.

Salam,
Cuba dengan sistem francise. Benda sejuk beku ini orang tk minat sangat dan kso dan risiko dari segi keselamatan makanan amat tinggi. Lagi pun kalau letak saja di pasar-pasar raya benda itu terletak sajalah. Apa kata bulan ramadhan ini buka perniagaan dan bungkus sambil menjual Mee Kuah Ketam itu promosikan perencah bersama dengan resepi..hehehe!. Ini salah satu iklan kekang kos iklan. Selain itu cara komesialkan kuah seperti ” Mee Rebus Lan Janggut” Johor Bahru di awal tahun -90an yang sangat popular. Kita jual kuah saja kepada yang minat “menjual Mee Kuah Ketam”. Ia sama seperti skim yang diperkenalkan oleh Ramli Burger untuk memperkenalkan burger kepada orang kampung.Kini perniagaan popular yang meletup ialah “ice blender”, Perniagaan “Jus Jambu Batu 88″ dah tak nampak lagi dah. Perniagaan mamak haji sebutkan di atas cuma kekal dalam tempuh yang pendek. Buat Duit dlm tempuh ini dan meningkatkan perniagaan dengan mengeluarkan produk sperti yang dedang bermain dipemikiran saudara “Pes Segera Mee Kuah ketam ” ke Pasaran tempatan. Perniagaan tidak boleh kaku sentiasa perlu ada innovasi. Kita buat ini esok orang juga buat. Jenama yang kita kenalkan perlu resepi rahsia. Orang lain bukan senang nak tiru dan rasa asli kita bukan mudah untuk dibuat. Sos seperti spaghetti Blognise, worchester sauce, minuman coco-cola,Ayam goreng KFC, Kicap Manis Cap kipas udang dan lain-lain masih kekal dlm pasaran disebabkan resepi rahsia mereka sukar diklonkan.Maka buat satu resepi “mee kuah ketam” yang unik dan sukar untuk orang lain meniru atau ciplak.Francisekan dulu, org kata, “maka tak kenal, tak cinta”..bagi makanan pulak, “maka tak rasa, tak menjadi gian”..pusing mai..pusing mai mesti pekena nasiq kandaq kuah pekat likat nooo. hahahha Org.Tanjung kata lagu tu!.
Sementara itu kalau ingin juga buat pes..boleh hubungi bahagian pemakanan MARDI atau menghadiri kursus-kursus yang diadakan dibawah Kementerian Pembangunan Usahawan. Sila layari web-site Kementerian Pembangunan Usahawan untuk dapatkan keterangan lanjut.Selamat maju jaya..mamak haji doakan. Wassalam.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,876,713 hits
Oktober 2009
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 470 other followers

%d bloggers like this: