PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI RAMADHAN SIRI 1 : AYAM TANDOORI.

Posted on: Ogos 13, 2010


SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA PENGUNJUNG BLOG INI. Seperti biasa tahun ini resipi ramadhan dari Mamak Penang akan muncul lagi dengan resipi-resepi Pulau Pinang yang terkenal. Resepi yang diutarakan dalam blog ini adalah pengalaman masak penulis dan juga keluarga penulis yang turun temurun menjalankan perniagaan Nasi Kandaq di Pulau Pinang. Mamak selalu terima email mempersoalkan  sesuatu resipi yang cara masakan yang berlainan. Seperti kenapa mamak menggunakan santan dalam resipi Nasi Kandaq?. Resipi Nasiq kandaq bukanlah resipi “masakan dari Tamil Nadu, India” atau “Masakan India.” Resepi Nasiq kandaq adalah asalnya dari Pulau Pinang. Jangn keliru dengan resepi masakan orang India terutamanya Selatan negara India.  Inilah sebabnya resipi ini paling diminati oleh semua lapisan kaum di Malaysia. Resepi Nasi kandar adalah Resepi 1 Malaysia…Apa juga resipi perlu dimasak anda perlu mencuba dua tau tiga kali. Jangan mudah patah semangat..cuba dan cuba…kalau masih tidak menjadi boleh lah e-mail Mamak. Kita kongsi pengalaman…Manusia cuma kadangkala pandai tapi tak cerdik. Hanya Allah s.w.t cerdik dan pandai dan paling hebat.

Siri 1 : AYAM TANDOORI

Bahan:

1. Daging ayam yang perlu ialah 4 bahagian peha penuh. (anda boleh boleh dapati di pasaraya tempatan dengan harga (RM2.00 – RM3.00). Basoh dan buang kulitnya. Kelar dengan pisau yang tajam 3-4  pada daging yang tebal.

2. Untuk penerapan (marinate).

a. 1 tsp serbuk cili.

b. Sedikit  garam (1/4 tsp).

c. 1 sudu perahan air lemon atau limau.

cara : Gaulkan semua bahan diatas dan sapu didalam kelaran-kelaran daging ayam, supaya penerapan akan berlaku lebih pada isi daging ayam keseluruhan.

BAHAN-BAHAN PENERAPAN UTAMA:

1.  6 tsp Yogurt Asli (boleh didapati dengan berbagai tanda nama seperti Nestle dll.). Guna Yogurt yang pekat supaya campuran ini tidak berair. biasanya 1 sudu teh intuk satu peha ayam.

2.  2 tsp. campuran paste halia bawang putih. (5 ulas bawang putih dan 3 cm halia ditumbuk lumat atau dikisar).

3.  2 tsp serbuk cili atau mengikut kepedasan yang anda inginkan.

4. 1/2 tsp garam masala (boleh didpati dikedai rempah kalau tiada gunakan serbuk kari daging).

5.  1 tsp  serbuk rempah (corriender powder) sekiranya tiada gunakan biji rempah, goreng tanpa minyak dan kisarkan).

6. 1/2 tsp serbuk lada hitam.

7. 1/4 serbuk kunyit.

8. 1 sudu tsp pewarna merah.

Cara membuat:

1. Campurkan semua bahan-bahan di atas. Campuran perlu pekat sedikit. JANGAN TAMBAH AIR.

2. Selepas sebatikan dengan daging ayam. Masukan sedikit minyak masak. 2 tsp memadai. Peramkan semalaman atau sekurang-kurangnya 4 jam sebelum mula membakar.

3. Kebiasaan kita tidak mempunyai “Tandoor” atau dapus khas untuk membakar. Kita gunakan oven untuk bakar tandoori ini. Untuk membakar dalam oven kita perlu gunakan bekas. Melapikan bekas bakar itu dengan meletakan potongan carrot/ atau celery supaya daging ayam yang kita membakar itu tidak terlekat pada bekas bakar dan ada ruang di antara bekas dan daging ayam  yang akan mengeluarkan air yang banyak.

4. Bakar selama 25-35 minit dibawah suhu 230 C. selepas 20 minit pertama perikasa ketulan ayam dan sapukan sedikit minyak di atas permukaan ayam tadi untuk glaze. Masa masak terpulang pada saiz maka awas jangan sampai hangus.

5. Sekiranya anda punyai grill di rumah ayam yang telah masak di ketuhar/ oven boleh dipindahkan kepada grill untuk mendapatkan rupa pembakaran permukaan daging ayam yang cantik.

About these ads

2 Respons to "RESEPI RAMADHAN SIRI 1 : AYAM TANDOORI."

salam, mamak haji… kalau tak keberatan boleh tulis resepi roti nan…

Salam, Selamat hari Raya Insyallah mamak haji akan tulis resepi roti nan…

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,670,242 hits
Ogos 2010
I S R K J S A
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 454 other followers

%d bloggers like this: