PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

Peranan Kantin Sekolah Pada Kanak-kanak.

Posted on: Oktober 26, 2010


Banyak saya telah menulis tentang kepincangan kantin sekolah diblog ini seperti berikut:

balannambiar.wordpress.com/2008/11/01/pengawalan keracunan-makanan-di-kafeteria-sekolah/

balannambiar.wordpress.com/2010/08/17/garis-panduan-makanan-di-kantin-tidak-dpatuhi/

balannambiar.wordpress.com/2009/01/26/pemakanan-mengikut-persektif-islam/

Ramai di kalangan pendidik, Ibu-bapa dan juga pengusaha kantin tidak memahami perbedzaan di antara kantin sekolah dan kantin-kantin komersial yang lain. Kantin Sekolah bukanlah tempat untuk mencari untung perniagaan. Bagi pendapat saya Kantin sekolah lebih kepada tempat membantu Sekolah, Keluarga dan kanak-kanak untuk mempelajari dan mempraktikan makanan sihat dan sedap untuk kanak-kanak untuk memulakan gaya hidup yang sihat untuk mental, fizikal dan emosi kanak-kanak itu sepanjang hayat.

Lazimnya kanak-kanak ini mempelajari apa itu makanan sihat seperti makan mengikut sistem Piramid di kelas mereka. Tetapi apabila mereka sampai ke kantin sekolah jarang sekali makanan itu kelihatan atau tidak dipraktikan.  Kenapa perkara ini berlaku?. Ini disebabkan kefahaman tentang makanan sihat tidak pernah dipraktikan di kantin sekolah atau dirumah mereka. Apa yang mereka jumpa di Kantin sekolah ialah air merah menyala yang manis, air kordial yang bermacam- macam warna, sausage (hot dog) yang digoreng dengan minyak yang berkilau entah tarikh tempuh sudah luput ke belum tidak peduli, Nugget ayam yang tak pernah guna isi ayam yang digoreng kuning-keemasan, bebaola ikan yang tak gunakan isi ikan, mee, bihoon dan kouy teow  goreng yang penuhi dengan minyak dan taugeh masam, nasi baki semalam yang digoreng dengan minyak berkilau dan kicap, telur mata yang kalau perah boleh goreng lagi lima biji telur, ayam goreng yang kebatu belum tentu boleh kunyah, kalau ada nasib yang baik boleh jumpa buah tembikai yang dipotong dikerumuni lalat. Resepi khas untuk kanak-kanak yang segar, sedap dan mudah jarang jumpa. Resepi kantin yang mudah telur goreng dan nugget. Bagaimana kanak-kanak ini ingin prkatik apa yang belajar di kelas.  Ada tak pernah guru mengajar mereka cara makan dengan betul, bagaimana ambil makanan dari hidangan (buffet), bagaimana perlu mencuci tangan sebelum mula makan. Pernah ambil kisah dengan murid-murid yang tiada wang saku untuk makan?. Ada guru ambil kisah berapa ramai murid yang tidak membawa belanja makan?. Kenapa mereka tak diberi wang saku oleh ibubapa?.  Murid-murid seperti inilah perlukan bantuan kerajaan. Bukannya diberi borang setiap awal tahun dan isi dan lepaskan “batuk di atas tangga”.  Kerajaan telah sedia membantu kanak-kanak seperti ini. Mana ada kerajaan macam ini?. Rancangan Makanan Tambahan diperkenalkan 30 tahun lalu bagi memberi kanak-kanak kurang berkemampuan makanan percuma pada nilai RM1.80 (di Semenajung Malaysia) dan RM2.05 (di Sabah dan Sarawak). Namun, laporan Ketua Audit Negara mendapati beberapa kontraktor terus menipu dalam pembekalan makanan kanak-kanak- malaysiakini. Kenapa perkara ini berlaku?. PIBG yang dilantik itu bukan tugasnya hadiri mesyuarat setahun sekali. PIBG perlu pantau. Di negara ini PIBG pulak takut dengan Guru Besar. Apa hal?. Takut anak mereka tak dapat keputusan yang baik. Takut anak mereka kena sabotaj dan dipinggirkan oleh guru-guru.

Saban hari PM kita melalak “Malaysia akan capai status Negara Maju” . Pernah lawat kantin sekolah negara maju?. Makan pun kita belum maju bagaimana teknologi. Takat buat bangunan tinggi mencakar langit belum tentu pemikiran kita ikut sama mencakar langit.  Kita bukan tak bijak tapi tak ambil pusing janaji cukup bulan ke Bank cucuk gaji masuuuk. Ubahlah Kantin Sekolah anda semua dari segi kebersihan, menu makan harian, pengurusan kantin dan jadikan kantin itu sebagai itu sebagai pusat pelajaran tentang makanan. Kalau nak lentur buluh biar dari rebung.  Gunakannya untuk mengajar kanank-kanak dari segi makanan. Lantik pengusaha kantin sekolah yang betul-betul layak yang memahami makanan kesihatan dan menu masakan kanak-kanak. Jangan cari pengusaha kantin yang boleh bayar lebih untuk tabung sekolah.  Nescaya pengusaha seperti ini akan bekalkan Sandwich tanpa sardin, tomato, salad dan timun; Kerana budget ini telah pun disubsidikan kepada orang lain.

About these ads

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,668,391 hits
Oktober 2010
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 454 other followers

%d bloggers like this: