PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

TIP-TIP NASIHAT PERNIAGAAN KATERING DAN RESTOREN

Posted on: Januari 12, 2011


Salam,

Mamak amat bersyukur ke hadrat  Allah S.W.T, kerana masih lagi mampu meneruskn penulisan dalam blog ini tahun 2011 dengan lebih banyak post-post yang memberi manfaat pada pengunjung. Niat Mamak nak berkongsi Ilmu dalam perniagaan katering ini semakin mendapat sambutan dari para pengunjung blog tanpa berhenti. Pada masa Mamak mulakan blog ini tiga tahun yang lepas,  Mamak nak buat blog tidak tahu menahu maka seorang sahabat pakar IT sa kata,  Mamak don’t worry you take this password and user name and just write whatever you want write“. Inilah sebab blog mamak sehingga kini menggunakan nama asal beliau nambiahttp://balannambiar.wordpress.com. Mamak sehingga kini tidak menukar nama  blog yang baru. Kini Mamak cuma duduk di rumah dan tidak lagi kecimpung dalam perniagaan ini. Kelapangan ini Mamak gunakan untuk berblogging untuk memberi manfaat kepada peminat masakan Nasi kandar dan kepada yang mahu memulakan perniagaan ini secara profesional. Kali ini Mamak ingin poskan e-mail dari pengunjung blog ini yang dahagakan Ilmu Perniagaan. Mamak harap penghantar e-mail jangan kecil hati pulak kerana Mamak mempamirkan e-mail anda dan sudah semestinya mamak akan rahsiakan semua nama dan alamat e-mail anda.

e-mail dari Wan, Kula Lumpur:

assalamualaikum,
penulisan yg amat memberi manfaat kpd pembaca..
saya ingin meminta maklum balas penulis dengan cara pendapat atau pn nasihat ttg perniagaan restoran yg akan saya jalankn tidak lama lg..
perniagaan itu adalah bersebelahan dgn sebuah IPT yg mempunyai 1500 pelajar yg aktif..pada waktu ini sudah terdapat 2 buah restoran sedia ada
dan dijangka akan bertambah menjadi 5 buah restoran termasuk saya nnt.
saya bercadang untuk menyediakn menu nasi campur sbg produk utama memandangkan restoran yg lain tidak menumpukan kpd produk itu..
adakah wajar saya teruskannya?saya tahu kos untuk nasi campur adalah tggi berbanding menyediakan masakan ala carte kerana kita perlu memasaknya terlebih dahulu.. fixed cost untuk sebulan d anggarkn rm10 000,variable rm500x24hari= rm12000..
apakah pandangan penulis?apa perkara yg perlu d buat untuk mndapat keuntungan?
berikan cadangan untuk apa menu yg patut di buat dan bagaimana cara untuk kita menarik para pelajar makan d restoran kta.
Jawapan:
Mualaikum Salam Saudara, 

Niat berniaga adalah baik dan pintu rezeki saudara akan dibuka seluas-luas oleh Allah s.w.t. insyallah. Bagi Mamak haji paling utama dalam apa jua perniagaan adalah Nawaithu itu. Tanamkan nawaithu itu sebagai motivasi dalam perniagaan yang mencabar sekarang. Kenapa saya meniaga?.Apakah apa kah ia membantu keluarga saya?  atau pun untuk para pelangan yang mengunjungi restoren saya?. Keluarga adalah sumber rezeki kita dan juga pelangan pulak  membawa masuk rezeki kepada kita. Sekiranya apa saja kita membantu meringankan bebanan orang lain, Allah SWT nescaya meringankan beban kita kelak. Inilah perlu tanam dalam hati sampai bila-bila pun, walau pun insyallah sekiranya anda jadi jutawan satu hari nanti kelak. Allah berkati kesenangan untuk kita membantu orang lain. Walau pun Ilmu dan kekayaan besar mcm mana sekiranya ia tak bantu orang yang memrlukan ia tidaj berguna. Niat memulakan perniagaan adalah ilham dari Allah SWT. Kita cuma mengiktizamkan niat itu dengan segala ilmu yang perlu dipelajari. Ilmu perniagaan boleh dipelajari dengan mudah tetapi apa saja perlu ialah bergantung pada Allah secara total yang payah..ini jangan lupa semasa baru mulakan perniagaan. Inilah matlamat perniagaan. Jangan lakukan benda-benda kurafat mcm cari bomoh…perkara kurafat ini untuk sementara dan permainan syaitan. Perkara beginalh pintu rezeki kebanyakan peniaga-peniaga akan tertutup. Short-cut mencari teman syaitan dan Iblis.
Tentang Ilmu perniagaan: Tanya diri saudara kenapa pelangan harus kunjungi ke restoren anda?…wal hal ada dua lagi restoren. Apa yang anda boleh lakukan untuk pelangan mengunjungi tempat anda?. Cari jawapan ini sebelum saudara membuka restoren. Tulis apa saja perancangan anda. Ini di panggil strategi pemasaran dalam Ilmu perniagaan. Strategi anda perlu ada. Tanpa strategi yang baik dan solid anda akan kalah dalam pertempuran nanti. Makna pertempuran di sini cuma “persaingan perniagaan”. Saudara mengatakan pelangan anda ramai dari golongan pelajar. Maka apa kehendak pelajar ini?. Makanan murah, sedap dan suasana?. Suasana???…apa yang pelajar suka?..FB?..buat wifi percuma mcm kedai mamak. Pertandingan bola?…perlu big screen?..inilah suasana pelajar kehendaki; mereka nak tempat lepak atau mereka gelar pot. Trend pelanggan perlu dikaji. Ramai pengusaha restoren kata, pelajar ini cuma minum air saja…tak untung, tapi minuman adalah keuntungan besar bukan makanan. Makanan cuma profit margin sekarang 30% saja kalau tolak yang tak laku?. Minuman untungnya 200%. satu tin susu boleh bancuh 10 gelas teh tarik. Roti canai untungnya 120% . Menakjubkan bukan. Kenapa perlu naikan harga roti canai sekiranya sekilo tepung cuma naik 0.20 sen.  kilo tepung boleh buat 20 – 25  keping roti ..hahahaha. Marah perstaun restoren Mamak, rungkai keuntungan. Kita harus memahami kebanyakan pelajar ini adalah dari golongan tidak ada sumber pendapatan dan bergantung kepada biasiswa untuk menjamu makanan yang mahal dantidak mampu. Resepi-resepi dan menu perlu disesuaikan. Tentang Nasi campur ini masalahnya cuma  satu. Cara buffet meal. Pelajar–pelajar yang mengambil makanan tidak tahu kuantiti makanan yang mereka ambil dan biasanya bayaran bergantung kepada kuantiti. Maka mereka akan kecewa bila berhadapan dengan juruwang…pengusaha Nasi kandar seperti mamak haji faham keadaan ini. Kadangkala kuantiti makanan ini merugikan kita dan juga akan kehilangan pelanggan. Maka dengan sebab itulah kedai mamak biasanya  letak seorang tukang cedok lauk. Walau pun kita perlu membayar upahnya tetapi apabila kita kira kembali ia amat menguntungkan dan kontravasi di counter pembayaran tidak akan berlaku. Cuba gabungkan Idea restoran nasi kandar dengan restoren Melayu nasi campur. Nasi kandar lauknya mahal seperti seketul ayam dikira RM3.00. Nasi RM1.00 dan Sayur RM1.00. Jumlah keseluruhan RM5.00. Mahal harganya. Ok…cuba kurang menu asas ini kepada Ayam RM2.00 Nasi 0.80 dan sayur 0.70. Maka makanan ini cuma kosnya RM3.50. Ok bagaimana kita boleh lakukan ini. Ayam nasi kandar dipotong ayam berat 1.8kg kepada 10 bahagian. Saudara perlu beli ayam beratnya 1.6kg – 1.5kg dan potong 12 bahagian. Berat ayam ini perlu dijaga semasa membeli. kalau kecil akan seperti anak ayam.jadinya.hahaha!. Orang yang jual ayam ini kalau boleh cari yang berat saja dan potong mengikut cara dia..peduli apa penjual ayam itu dgn kita. Berniaga perlu rajin. Beli ayam di pasar raya seperti econsale yang jual harga borong. Pasar raya lain cuma boleh beli masa jualan murah je. Penolong tukang masak perlu tahu cara potong ayam. Maka dengan ini saudara boleh elakan penipuan timbang oleh penjual ayam. Ikan pun begitu juga beli dan potong sendiri. Nasi jangan risau anggarkan 1 kg Nasi boleh tampung 12 orang pelangan. Maka kalau dibahagi RM22.00  10kg. cuma kosnya sepinggan 0.22 sen + gas dan air = 0.25 sen. Teknik memasak nasi perlu betul dan tidak berkerak tebal. Mamak tentang ini pandai sebab itu Mamak nasi buang kanji…hehehe. Pernah mamak audit sebuah restoran Melayu..di Tong sampah penuh dgn kerak nasi. Katanya rice Cooker Rosak. Sayur perlu pilih jenis dan musim murah. Kalau beli kacang bunci 5kg…anda perlukan potong sayur buncis 5 jam. Itulah sebab Mamak niaga cuma dua jenis sayur..kacang panjang atau kobis. Pendek kata saudara kena ke pasar dan teliti semua harga. Ok.
Nanti mamak Hj. nak tulis atikal bagaimana nak jimatkan elektrik, gas dan air. dan penipuan dalam tong gas yang dibekalkan. Tentang modal anda perlu sediakan kos overhead dan kira untung permulaan selama 90 hari di bawah sifar. kerana bila mula perniagaan  sukar kita menentukan keuntungan kadang meletup kadangkala merundum. Kalau boleh jangan sekali-kali beli barangan stainless steel secara tunai. Yang baik sewa bulanan atau minguan. Kerana permulaan niaga anda perlukan wang tunai. Bagi nasihat saya… jangan berhutang beli barangan keperluan harian selagi anda tak pandai rolling account. Cuma orang ada kemahiran boleh lakukan ini. Bila kita berhutang kita tidak boleh kawal stok dan kualitti barangan. Kita beli dan jual. Jangan beli stok banyak..kerana stok yang ada itu tidak ada nilai wang. Bila jual baru bertkar kepada nilai wang.
Yang paling elok saudara soal apa jua kemusykilan dlm pemikiran insyallah..kita kongsi pendapat. Yang penting mulakan perniagaan dengan pemikiran positif. Fixed cost kedai mamak depa turunkan dgn membuka operasi 24 jam..maka sewa 15 hari save. Restoran perlu ada starting up cost…ini masalah sedikit. kita tak mahu niaga kita mati lepas dua bulan. Maka sumber kewangan perlu ada. Cari rakan kongsi kalu tak ada jumlah besar. Apa kata kos sekarang mencecah 150K???. Itu belum renovation cost. Elok buat syarikat sendirian berhad dan cari invester untuk permulaan. Jangan terlalu dengar nasihat pelangan atau kawan-kawan. nanti mcm-mcm ada…keliru kepala otak kita dibuat.Tak jadi benda ini. Berfikiran positif dan jangan sekali-kali luntuh semangat. Guru perniagaan saya di London dulu selalu berkata, ” In order to succed in Restaurant business you must fail, so that you know what NOT to do the next time”….ok. Mamak Haji doakan kejayaan anda. Jangan segan E-mail lagi tanya soalan?. sehingga clear semua kekusutan. Mamak Haji harap orang Melayu perlukan semangat lebih daripada kewangan. All the best “Nasi campur Ekonomi” tapi first class restoran…wassalam. Jumpa lagi…
Jawapan kembali:
assalamualaikum,
Tidak pernah saya jumpa org seprti saudara yg tidak lokek ilmunya..trima kasih sgt2..alhamdulillah..
saya ada bnyak lg persoalan untuk saya tnya..harap saudara tidak kberatan..
jutaan trima kasih krn membantu..
Saudara Zaf dari Dari Kedah,
salam.. Saya Muhammad Zhafran bin Zainal Ariffin dari Alor Setar. Saya amat tertarik dengan tulisan mamak. Saya amat berminat untuk menceburkan diri dalam bidang masakan kelak. Untuk pengetahuan mamak, saya masih seorang pelajar ipta dan bercadang untuk terus menceburkan diri dalam bidang masakan kelak. Saya amat memerlukan panduan dan nasihat mamak dalam bidang masakan ini. Sebagai langkah permulaan saya bercadang untuk memulakan bisnes secara kecil-kecilan dahulu.Memandanngkan kami diberitakan bahawa cuti semester hadapan agak panjang iaitu selama 15 minggu. Dalam tempoh cuti yang agak panjang itu, kira-kira 3 bulan saya ingin menjalankan bisnes kecil-kecilan dahulu. Seperti berniaga di pasar malam. Cadangkan awal ingin berniaga nasi tomato@ beriani@ kandar, dan beberapa jenis lauk yang ringkas. Saya berharap agar mamak dapat menberi sedikit sebanyak tips dan nasihat sebagai persediaan untuk memulakan bisnes ini. Saya masih kekurangan ilmu dan pengetahuan dalam bidang ini, harap tunjuk ajar dari mamak ya..
Jawapan Mamak:

MualaikumWa Salam anak Zhafran,
Mamak Haji terasa gembira kerana blog Mamak dapat meyakinkan anak muda untuk memulakan perniagaan walau masih dalam IPT. Alhamdullilah syukran. kalaulah anak muda Melayu yang terpelajar memasuki bidang perniagaan kecil-kecilan insyallah perniagaan ini akan maju di negara kita. Berniaga di pasar malam adalah masa yang singkat ia itu dari  6:00ptg ke 10:00 mlm. Dan masa kemuncak adalah dari 5:00 ptg kepada 7:00 ptg. Anda kalau ingin berniaga inilah masa yang perlu dikejar. Tapak Pasar Malam juga mainkan peranan utama. Tapak perlulah bersesuain dgn Jualan Nasi kita. Sebelum anda mulakan perniagaan cuba buat survey ke pasar malam itu. Biasanya pii duk kat tempat orang jual nasi yang paling popular di pasar malam itu dan lihat ragam pelanggan.catat seperti berikut..masa yang paling ramai pelangan beli nasi, cara peniaga itu menjual, seperti lay-out meja dan lauk, jenis lauk popular, cara pembungkusan (polistrine atau kertas), dan lain-lain. Catitkan kekurangan dan kelebihan peniaga. Adakah perlu ambil pembantu?. kerana pelangan perlukan kecepatan dalam jualan makanan. The Hungry man is an angry man. ok. Apabila anak mulakan perniagaan nasi kandar perlu ada identiti nasi kandar itu sendiri. Paling mustahak bagaimana anda memberi identiti jualan anda adalah Nasi kandar. Kalau Mamak jual sudah pasti ia adalah nasi kandar.Identiti nasi kandar ialah periok besar perlu ada didepan. Sekurang-kurangnya 5 periok. Lauk utama dalam periok itu ialah Ayam masak merah, ayam masak madu, Daging masak itam, ayam masak kurmak ayam kari ikan bawal atau pilihan yang lain seperti kari ayam dan Dalca. Lauk ini adalah warna lauk yang akan memikat para pelangan. Lauk sampingan seperti satu kemestian ialah sotong masak nasi kandar, telur dadar, telur rebus, sayur kobis masak kuning, kerabu timun. Lauk seperti ini perlu diletakan dalam tray yang nipis. Tak perlu kuantiti yg banyak. ia adalah lauk yang pembuka selera. tujuan utama kita untuk keuntungan perniagaan adalah lauk dalam periok. Kita perlu habiskan lauk itu. Kalau pelangan ambil telur dadar dan kuah je…kita nak untung apa?. Mamak cadangkan buat lauk melayu sedikit seperti rendang, ikan bawal goreng, ikan belah belakang dan lain-lain yang kita dapati dari survey. Ini tentang Ayam Goreng Nasi kandar. Ayam goreng perlu panas semasa hidangan. maka ayam yang telah peram dgn rempah perlu goreng di sana. Kuatiti kita boleh kawal. Rahsia nasi kandar ialah hidangan yang panas. ingat itu. Ini cara kalau kita ingin berniaga besar-besaran…hahaha!.

Tetapi untuk berniaga dengan modal kecil..anak cuba jual nasi yang telah sedia dibungkus dan pamerkan dengan cantik..seperti bungkusan nasi polistrine dibuka penutupnya dan dihias daun salad, potongan tomato, timun dan daun pudina. Buat nasi masak tomato dalam anggaran dalam 50 bungkus dan naikan sampai 100 bungkus. Nasi beriani kos yang tinggi dan keuntungan kurang kerana harga berasmathi sekarang mencecah 5 kg dalam RM35.00 dlm pasaran. Nasi tomato gunakan beras yg kandungan hancur 5% sudah memadai. Ayam beli seekor dalam berat anggaran 1.6 kg (jgn melebihi berat ini atau kurang dari 1.5 kg) suruh penjual ayam itu potong dua belas ketul ‘ala nasi kandar. Goreng ayam menggunakan tepung seperti ayam goreng rempah tetapi cair sedikit tepung supaya nampak ketulan ayam anda besar bila dipamirkan. Kuah ayam masak merah asingkan dan jangan masak ayam sekali..cuma tuang kuah yang pekat untuk mengerlipkan ayam itu.bahagian kulit ayam itu akan kembang dan mempamirkan saiz yg besar dari yang asal. Ayam yang dipamirkan itu sentiasa perlu basahkan untuk dilihat seperti baru. Gunakan dua jenis masakan yang yang sesuai untuk nasi tomato adalah ayam masak madu. Madu tak perlu dibeli ..masak gula seperti sirap dan hanguskan sedikit untuk menjadi perang. Masukan air lemon atau limau. Gula akan menjadi seperti madu dan gual tidak akan menjadi keras. Madu yang dijual pasar malam sebenarnya madu yg dibuat cara begini..cuma dimasak dengan sarang lebah sekali untuk dapatkan wax. Ini rahsia, jangan beritahu orang. Ayam masak madu anda akan lebih hebat dari masakan mamak hahahaha!. Di samping itu anak juga boleh jual Mee Udang mengikut resepi mamak. Goreng udang dgn minyak supaya kulit menjadi merah menyala..beli udang yang berharga sekilo RM13.50 – RM15.00. (jumlah lebih kurang 40-50 ekor) Bungkusan plastic perlu adalah 6X9 yang jenis kilat. Udang yg telah goreng luruskan badan dgn mematahkan sedikit badannya. Pamerkan diluar mee bukannya di atas..udang ini akan menarik perhatian pelangan. di atas mee hidangkan dgn tiga warna…salad, ubi rebus dan cabai merah ..pasti laku gile. anggaran dalam 20 pada permulaan dan naikan setiap minggu tapi jgn dibawah ini. kalau tak laku pertama kali jgn putus asa..buat dalam 3X kalau masih tak laku juga ubah resepi lain.

Yang lain perkaks untuk niaga anda sedia maklum…meja pasar malam, payung, punca letrik, duit syling dan wang kecil yang mencukupi, kenderaan, peralatan bungkus. Walau pun kecil mamak fikir modal permulaan niaga dalam anggaran RM800-RM1000. Barang harga tinggi sekarang..persaingan pun hebat. Serahkan semua kepada Allah s.w.t dan mulakan niaga. Jangan terlalu negatif. Pengalaman niaga sehari seperti pengalaman belajar 100 hari. Kalau tak mula sekarang bila lagi… Jgn dengar nasihat negatif dari org luar..nanti mcm-mcm juru perunding akan beri nasihat…oleh kerana selalu nasihat itu kita charge..free…yang keluar modal kita…yg tanggung rugi kita…tak perlukan banyak nasihat cuma akan membantutkan usaha dan niat suci…niaga adalah seperti perjudian tetapi niaga telah dikira risiko adalah terbaik. Zhafran boleh buat…yakin dan doa..alalh s.w.t tak keciwakan hambanya..insyallah mamak iringi dgn doa untuk anak Zafran berjaya…amiiin.

About these ads

19 Respons to "TIP-TIP NASIHAT PERNIAGAAN KATERING DAN RESTOREN"

salam..
saya dan beberapa orang rakan ingin membuka satu perniagaan katering untuk mengubah nasib kami..apabila saya membaca tip-tip untuk membuka syarikat katering,rupa-rupanya banyak jugak perkara yang kami perlu belajar..tatapi dalam keadaan kami yang sibuk hampir setiap hari..dapatkah kami membuka perniagaan ini..saya sebagai pemberi idea dan diaggap sebagai ketua dalam perniagaan ini hampir putus asa untuk membuka perniagaan ketering ini..Dikalangan rakan – rakan saya adalah tukang masak restoran besar,restoran manager k.f.c,dan tukang masak masakan western…adakah dengan ilmu yang kami ada ini boleh memberi satu combinasi yang berguna dalam peryediaan menu katering nanti…??

Salam Saudara Rahman,
Semoga Allah SWT berkati niat murni tuan dan makbulkan doa saudara..amiin. Niat berniaga adalah amat murni, apatah lagi kalau berkongsi ilmu kepandaian duniawi yg ada dgn kaum muslimin yang lain. Ia lebih merapatkan ukwah persaudaraan sesama orang Islam demi agama yg kita cintai.

Perniagaan sebenarnya tidak memerlukan hanya ilmu pengetahuan dlm bidang itu 100 peratus. Ramai yang di luar sana yang berpengetahuan luas yang bertahun -tahun berpengalaman masih lagi tak mampu atau masih ragu lagi memulakan perniagaan sendiri. Kadangkala apabila kita semakin mendalami sesuatu ilmu akan datang satu perasaan yang kita masih banyak lagi yang kita tidak ketahui tentang ilmu itu. Dengan ini keberaniaan untuk membuka perniagaan sendiri akan menghadapi banyak fakta negatif. Blog mamak ini cuma beri penekanan kepada orang biasa yang cuma tahu masak dua tiga resepi tetapi boleh menghasilkan hasil lumayan dlm perniagaan.

Pada pendapat mamak, sekiranya saudara punyai rangkaian dan kenalan sahabat-sahabat yang profesional dlm bidang food service, molek cuba buka syarikat katering yang professional. Bidang katering semakin hari semakin canggih dan memerlukan perkhidmatan yang lebih efisyen dan profesional.Cara lama kendalikan perkhidmatan katering sudah lapuk dan mungkin akan ketinggalan dlm masyarakat kita. Kita perlu anjakan pradigma. Mungkin saudara dan sahabat-sahabat yg lain boleh lakukan. Walau bagaimana pun Mamak cuma nasihatkan ingat!, “Too Many Cook Spoil The Soup”. Makananya jangan terlalu banyak cerdik pandai dlm satu syarikat..sukar nak kawal dan juga berbagai-bagai masalah perlu dihadapi. Anda juga kurang dapat komitmen dari mereka yang seperti ini kerana mereka senang dapat pekerjaan dgn gaji yang lumayan. Cuba kontek mamak sekiranya saudara rasa “down” dan “kurang semangat” untuk melangkah ke alam perniagaan..insyallah Mamak cuba beri semangat. Ingat!, McDonald bukan diperkembangkan serata dunia oleh tukang masak yang paling hebat tetapi oleh “Kroch” yang cuma seorang salesman yg menjual peralatan dapur. Invotif dlm katering adalah kunci kejayaan….wassalam.

Mohd.Roslan, Pulau Pinang.

Salam mamak haji….saya baru mengikuti blog mamak haji ini….dan apa yang saya dapati atikel-atikel yang dimuatkan amat berguna dan berfaedah kepada bakal bakal peniaga dan juga pengusaha-pengusaha restoran yand ada…Terimakasih di atas nasihat dan ilmu-ilmu yang berfaedah itu…
Bulan Ramadhan yang mulia akan menjelang tidak lama lagi…saya dan isteri bercita-cita untuk berniaga kecil-kecilan di bazaar Ramadhan nanti, tetapi kami tiada pengalaman langsung dalam bab bab perniagaan ini…kami bercadang menjual nasi tomato dengan ayam masak merah dan daging masak hitam dan sedikit acar timun dan nenas…
Saya harap dapatlah mamak haji memberi sedikit panduan dan tips tips serta nasihat sebagai permulaan kepada peniagaan ini….sekiranya anggaran antara 30 hingga 50 bungkus contohnya, berapakah modal kasar yang harus disediakan bagi membeli beras, ayam berapa ekur dan daging berapa kilo serta timun dan nenas….bagitu jugak dengan keperluan perkakas masak yang lain dan juga cadangan harga sebungkus nasi tomato…
Sekali lagi saya mengucapkan terimakasih di atas nasihat dan tips tips panduan untuk saya dan isteri memulakan perniagaan kecil ini….
Semoga Allah murahkan lagi rezeki untuk kita semua disamping kita menjalani kewajipan kita terhadapNya….
Terimakasih..

Pakabu Jitra, Kedah Darulaman

Perniagaan..sy seorang peniaga yg pernah jatuh dan bangun dlm berniaga makanan.dan skira tdk kberatan sy ingin berkongsi pengalaman dalam ruangan ini.n sy ingin berkongsi pengalaman dalam ruangan ini.

Salam,
Terima Kasih. Mamak Haji tak ada keberatan..kalau ada atikal sila e-mailkan kepada saya. Insyallah untuk kebaikan ummah apa salahnya. Wassalam.

askm mamak haji..dalam bulan puasa tahun saya ada buat bisnes jual nasi ayam berempah,tapi saya nk jual makanan lain,saya minta jasa baik mamak haji untuk beri resepi murtabak yg special dan murtabak mini beserta kuahnya yang warna merah2 tu.. t.ksh mamak haji.

Mualaikaum salam,
Cuba jual yang simple item..seperti cucur udang ditambah dengan sedikit fish ball, fish cake, taufu goreng, telur rebus, atau kentang goreng. cuma perlu celup dengan tepung seperti goreng ayam…hahaha!. Pasti menyelerakan. Tak pening sangat dengan peralatan dan modal yang besar…insyallah untung sehingga 200%..hehehehe!.

Assalamualaikom Tuan Hj. Mamak saya selalu mengikuti tulisan mamak ni,sangat bagus, haji ada banyak kemahiran berniaga,dan memasak. Saya ada pengalaman memasak selama lebih dua puluh tahun (makan gaji),ada diploma pengurusan hotel,sijil catering, sijil kemahiran malaysia, umur didalam 45 tahun,saya ingin memasuki bidang perniagaan makanan,tetapi bila nak mula saya rasa down,boleh kiranya tuan hj mamak beri sikit tips dan galakkan..

Salam, Ini salah satu e-mail yang baik Mamak Haji terima dari seorang profesional di bidang katering. Bagi saudara Khairul apa yang Mamak haji tulis itu cuma coretan hati. Kadang boleh pakai dan kadang Mamak sendiri pun keliru juga dengan ayat yang terabur. Maklum sajalah SPM tahun -70an. Ok Mamak jawap e-mail saudar di posting kali ini dan kalu dapat kita bincang bersama. Jangan ambil hati..Mamak tidak punyai niat menyinggung perasaan saudara atau pun pembaca. kalu ada Mamak menyinggungkan perasaan Mamak minta maaf kerana bukan itu tujuan Mamak. Wasalam.
Nota: Izinkan Mamak Gunakan komen ini posting Mamak.

ass’kum mamak hj..saya begitu tertarik dengan semua artikel yang mamak hj tulis..saya seorang surirumah..almaklumlah untuk tambah pendapatan keluarga saya nak buat bisness katering kecil-kecilan…saya nak minta tip-tip untuk mulakan perniagaan ..dari segi modal awalan,pusingan,cara2 terbaik nak beli perkakas steel seperti tray hidangan dsbnya..boleh mamak hj berikan tip2

Salam, nanti mamak haji postingkan satu tajuk khas dalam “peralatan katering” tidak lama lagi. sabar yea. terima kasih kerana singgah diblog mamak haji. Wassalam.

assalamualaikum…saya rahim merupakan kakitangan awam di salah sebuah jabatan kerajaan d salah sebuah jabatan kerajaan. apa yang ingin saya bertanya saya baru berniaga kepak ayam bakar 2 bulan di kawaswan puchong utama…segala rempah,sambal cecah dan ayam saya uruskan seorang diri namun saya baru dalam ilmu berniaga alhamdulillah dari 5-8kg seminggu kini saya boleh menambah jualan sehingga 15-25 kg setiap minggu. masalah yang saya hadapi kini ialah saya tidak mahir dan tidak tahu bagaimana untuk mengira kos bagi setiap bahan yang saya gnkan antaranya rempah, sambal cecah dan pengguanaan bahan api, plastik berbanding kos untuk setiap kepak ayam…mohon bantuan daripada Mamak……

Mualaikum Wassalam,
Syukran, Alhamdulillah!, Mamak haji doakan agar perniagaan saudara bertambah maju lagi. Memang perencah sukar nak dikira, dengan sebab itu nilai kos bahan kita kira ikut resepi. Resepi adalah sangat mustahak dalam perniagaan makanan ini. Tapi ramai tak ambil peduli tentang resepi. Tanpa resepi perniagaan kita tak ada daya maju. Ok. katakan pada asal saudara berniaga 8kg. Ikut dalam Resepi kiraan kegunaan bahan-bahan masakan untuk 8kg. Sekiranya anda tambah kepada 25kg, semasa resepi tambahan ini perlu buat catatan. Sediakan buku catatan semasa masak. Catat segala bahan yang dimasukan untuk peram kepak ayam itu untuk pertama kali saja.Jadi resepi anda jadi “standard” atau tetap. Tak lah satu hari warnanya kepak ayam begini, esok pulak warna lain dan rasa pulak ikut tuan punya mood. Bila anda ada resepi ia menjadi “Resepi Kepak Ayam Rahim Kassim”. Kalau nak maju perlu mengira minyak masak dan segala-galanya, dan cari jalan untuk penjimatkan yang dilakukan seperti restoren makanan segera antara bangsa KFC atau McD’s, jgn ketawa alahai mamak haji ini..baru saya buat kat tepi jalan.. mamak ini cakap pasai KFC pulak dah, mana boleh sama dgn KFC. “Segalanya bermula dari kecil tetapi cita-cita dan Impian yang besar”.Kita kena ada Impian dan perlu impian itu realistik dan realisasikannya, kalau tidak ia cuma sebuah, “angan-angan mat jenin”. kaedah mereka menjimatkan kos amat berkesan dalam perniagaan seperti saudara buat. Nasihat Mamak haji kepada peniaga-peniaga yang menjual goreng ayam atau pun gorengan lain,, masalah besar adalah dapatkan suhu yang tetap minyak panas gorengan dan kos minyak masak yang semakin hari semakin meningkat. Maka simpan sedikit keuntungan perniagaan untuk membeli “Fryer” atau alat pengoreng yang berfungsi mengawal suhu minyak. Fryer ini mungkin mahal sedikit tetapi ia memberi penjimatan dan kemudahan gorengan yang terbaik.Nanti mamak haji tulis tentang Fryer ini di posting akan datang. Tentang Gas LPG kegunaannya terpulang kepada dapur yang kita gunakan, biasanya kilang pembuat dapur akan mempunyai maklumat teknikal tentang 1 jam menggunakan berapa kg LPG (gas masak). Anda boleh buat uji kajian seperti membeli sebuah penimbang gantung mudah (kalau ada kawan mempunyai penimbang 100kg, anda pinjam sekejap je), timbang botol gas berisi gas semasa mula hidupkan dapur gas dengan mecatat masa.Dan selepas mengggunakan 1 jam timbang kembali botol gas anda. Maka anda akan dapat tepat berapakah jumlah gas yang digunakan sejam. Katakan anda gunakan 2 kg untuk satu jam, 1 botol LPG 14kg berharga RM25.00,, maka 1kg LPG berharga RM1.78. Sekiranya 2kg untuk 1jam, nilainya RM1.78 X 2 = RM3.56. Maka kos LPG untuk satu jam ialah RM3.56. Bila anda telah sediakan semua maklumat ini, ia bukan saja mudahkan mengira keuntungan kasar tetapi akan datang boleh ikhtiar untuk majukan dgn mengembangkan lagi perniagaan. Semua kiraan di hujung jari anda. Anda boleh perkembangkan seberapa banyak out-let “Ayam kepak Rahim Kassim” sampai ke Pulau Pinang pun boleh!. Anda tahu jualan sehari melalui perbelanjaan, dan tak perlu gusar dengan siapa yang anda amanahkan untuk menjaga out-let ayam goreng kepak anda itu. Terima kasih melawat blog mamak haji yang tak seberapa ini. Kalau soalan yang inginkan jawapan terperinci sila e-mail mamak haji :mohd.roslan99@gmail.com . Wassalam.

Assalamualaikum Mamak Hj…sy dah selalu mengikuti blog mamak ni & rentetan dr itu sy berazam utk membuka kafe yg dikenali dgn nama Melati Cafe & Catering…kami baru 10 hari beroperasi, alhamdulillah sambutan agak menggalakkan & adakalanya x menang tangan melayan pelanggan yang dtg. Resepi perencah mee mamak juga sy ambik dr blog mamak, alhamdulillah…ada sambutan bg penggemar mee mamak…& Insya Allah, kafe kami akan memulakan konsep BBG, Grill & Steamboat pd sebelah mlm memandangkan belum ada peniaga Islam dlm konsep sebegini…

Mualaikum salam, Alhamdulillah syukran kerana berjaya membuka perniagaan.Lima faktur yang perlu anda perlu beri perhatian 1. Masakan 2. Kos 3. Perkhidmatan kepada pelangan 4. Staff 5. Persekitaran dan suasana kafe.
1.Masakan:
Menu masakan tidak perlu banyak, kecuali konsep kafe anda dikehendaki begitu. Apa yang mustahak ialah kesedapan masakan.
2. Perkhidmatan:
Perkhidmatan yang terbaik ialah, dengar dan memberi perhatian kepada pelangan.
3. Staf.
Perlu sentiasa menghormati pelangan dalam semua keadaan dan ambil perhatian apa yang pelangan kehendaki.
4. Keadaan sekitar:
Keadaan persekitaran dalam kafe akan memberi kesan kepada pelangan untuk datang kembali. Keadaan persekitaran kafe perlu mengikut jenis pelangan.Kalau pelangan pelajar tak sama dengan golongan pekerja atau golongan eksklusif. Berubah ikut kehendak pelangan.
5. Kos hidangan makanan yang murah bukan selalunya memikat pelangan. Pelangan gembira bila kos yang dikenakan memulangkan nilai. Apa yang tidak boleh ialah jangan kenakan kos tinggi tetapi kualiti yang rendah. Walau bagaimana pun cuba rendahkan sedikit harga dari pesaing anda adalah terbaik.

Insyallah Mamak Haji doakan perniagaan saudari akan berjaya.Amiin. Wassalam.

assalamualaikum mamak haji.saye bgitu trtarik membace blog mamak hai ini..di sini sy ingin meminta pandangan atau nasihat mamak haji bagaimana untuk memulakan bisnes restauran…kalau nk ikot kan pngalaman tu ade la sikit2,,krn sblm ini saye pernah mmbantu makcik sy di sbuah gerai makanan scraa kcilan..sya ingin mminta mamak haji nyatakan angagaran atau kos permulaan.utk pgetahuan mamak haji sy ingin mmbuka sbuah restauran ki kwasan industri perkilangan..mamak haji tlng nyatakan anggran kos dari peralatan mmsak,meja d krusi,bahan2 msakan prmulaan…sy trllu brharap sngt mamak haji dpt brkongsi sdikit ilmu brsama sy..utk pgetahuan mamak sy bgtu brmnat skali dlm bisnes restauran.skian trima ksih.

Salam, buka restoren niat yang terbaik..cuba buat business plan dan hantar kat mamak haji untuk kita bincang bersama..dlm posting mamak haji ada tajuk cara menulis rancangan perniagaan. Ok. Jgn pulak lemah semangat..e-mail mamak haji kalau yg tak faham cara buat business plan ini yea!. wassalam.

salam , saya rasa bertuah dan gembira dapat peluang untuk bertanya kepada mamak haji . nama saya mohammad nazrin . saya ada impian untuk berniaga nasi kandar yang berjaya . focus saya hanya tertumpu pada nasi kandar sahaja . boleh tuan membantu saya memberikan nasihat serta tips2 yang berguna untuk saya terus bersemangat meneruskan impian saya . terimakasih tuan haji.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,880,848 hits
Januari 2011
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 470 other followers

%d bloggers like this: