PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

CHICKEN CHOP

Posted on: Januari 21, 2011


CHICKEN CHOP BERSOS LADA HITAM.

Bahan-Bahan:

1. 4 ketul (300gm–400g) peha ayam penuh , dikeluarkan tulang (sila lihat video cara keluarkan tulang).

2. Gunakan pisau tajam hiris-hiris mendatar daging supaya nipis sedikit dan lebarkan.

Bahan-bahan perencah untuk diperamkan daging ayam– (sebatikan)

  • 2 sudu besar sos “Worcestershire” (tentukan halal).
  • 1 sudu besar sos tiram
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil gula pasir
  • 1/4 sudu kecil lada sula (pepper)
  • 1 sudu kecil serbuk stock ayam/1 ketul stock ayam.
  • 2 sudu besar jus halia (ditumbuk dan diperah jusnya).
  • 2 ulas bawang putih tumbuk halus lumat.
  • Peramkan ayam dengan bahan-bahan peraman sekurang-kurangnya 3-4 jam.

Bahan-Bahan untuk Sos Lada Hitam/ black peper sauce.

  • 3 sudu besar sos tiram.
  • 1 sudu besar kicap cair.
  • sedikit kicap pekat mee (untuk warna kehitaman)
  • 1 sudu kecil gula.
  • garam secukup rasa
  • 1 serbuk stok ayam/ 1 ketul stok ayam
  • 3 cawan air.
  • 2 sudu minyak bijan (sesame oil)/ kalau tak gemar baunya gunakan 2 sudu butter.
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu tepung jagung
  • 1 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
  • 2 sudu sos cili.
  • 1 biji bawang besar (sedang) dipotong dadu kecil.

1. Panaskan kuali dengan api kecil dan masukan 2 sudu butter/minyak bijan. Bila butter cair dan panas, masukan bawang dipotong dadu. Apabila bawang mula keluarkan bau harum, masukan tepung gandum dan goreng sehingga tepung bertukar warna kepada perang sedikit. Masukan air dan kacau rata dengan menggunakan pemukul telur tangan, supaya tepung sebati dengan air.

2. Masukkan semua bahan;  sos tiram, kicap cair, gula, serbuk stok ayam/ 1 ketul stok ayam, lada hitam ditumbuk kasar, sos cili. Masukan kicap pekat sedikit demi sedikit untuk dapatkan warna kehitaman yang diperlukan. Harus ingat warna akan menjadi lebih kehitaman apabila sos anda bertukar ke pekat dan apabila sejuk.

3. Boleh juga masukkan mushroom/ cendawan butang dlm tin, dihiris halus untuk menambahkan kesedapan rasa sos  anda. Tambahkan garam  yang diperlukan. Hidangkan keadaan panas.

PENYEDIAAN TEPUNG GORENGAN AYAM DAN CARA GORENG.

Biasanya ayam Chicken chop disediakan dengan tanpa tepung (digoreng begitu saja dengan cara membakar ayam di atas kuali leper dgn dua atau tiga sudu minyak) atau dengan goreng dengan tepung atau pun dengan goreng dengan habuk roti/bread crumb yang berwarna kuning emas. Untuk mendapatkan rasa yang enak ayam cara pertama amat sesuai tetapi untuk perniagaan cara goreng dengan tepung adalah lebih sesuai; kerana dari segi penglihatan pelangan ketulan ayam bertukar menjadi dua kali besar size asal daging ayam itu yang sebenar. Ini akan menjadi tarikan untuk pelangan. Oleh kerana resepi blog ini banyak menitik-beratkan dari segi perniagaan maka resepi yang dianjurkan chicken chop adalah goreng menggunakan tepung.

Penyediaan Tepung Gorengan/ batter:

  • 2 cawan tepung gandum biasa.
  • 1 sudu kecil serbuk penaik/ baking powder.
  • secubit garam
  • air soda / ginger ‘ale/ sparkling water( untuk mendapatkan rangupan dgn gas co2).

1. Masukkan tepung didalam sebuah bekas dan masukkan secubit garam dan baking powder.

2. Masukan air soda (soda water bukan ais cream soda) atau sparkling water kedalam tepung dan kacau rata dan bancuh dengan pembancuh telur tangan sehingga adunan itu berbueh dan diadun rata. Kelikatan perlu tidak tebal atau terlalu nipis.

3. Simpan adunan bancuhan tepung itu kedalam peti sejuk 15 minit sebelum digunakan. Jangan lama.

CARA GORENG:

1. Panaskan kuali dan masukan minyak masak untuk gorengan (minyak perlu melepasi paras ketebalan ayam. Minyak perlu panas  sebelum mulakan gorengan.

2. Sediakan tepung gandum biasa dan sedikit tepung jagung dicampurkan dalam sebuah bekas. Ambil daging ayam dan disalutkan dengan tepung yang disediakan. Tujuan salutan dengan tepung ialah untuk menyerapkan kelembabpan pada daging ayam dan supaya bancuhan tepung kita boleh melekat pada daging ayam tersebut. Jangan terlalu tebal salutkan dengan tepung. tepung yang berlebihan perlu disingkirkan dengan mengetuk daging ayam itu pada bekas.

2. Masukan daging ayam disalut tepung ke dalam bancuhan tepung yang telah disejukkan. Masukkan dalam minyak yang sedang panas. Suhu minyak perlu panas semasa gorengan supaya minyak tidak meresap pada tepung dan hasilnya tidak berminyak. Apabila tepung salutan mulai garing bolehlah kecilkan api dapur untuk daging ayam masak sempurna. Goreng jangan terlalu lama ia akan mengeraskan lagi tekstur daging ayam. Daging ayam yang goereng yang betul perlu keluarkan jus semasa mencarikan isinya.

3. Untuk mendapatkan warna yang cantik  gorengan anda, bolehlah masukkan sedikit warna kuning ke dalam tepung semasa bancuhan tepung anda.

PENYEDIAAN KENTANG GORENG GARING/ FRENCH FRIES:

1. kupas kulit ubi kentang. Potong ikut sais ketebalan yang dikehendaki. Oleh kerana ubi kentang boleh dioksida(lebam) dalam udara biasa, masukkan ke dalam air.

2. Rebus ubi kentang yang telah dipotong dengan cuma  3/4 masak. Toskan dan keringkan potongan ubi kentang atas tuala dapur (kitchen towel) sebelum goreng.

3. Minyak untuk goreng ubi kentang perlulah cukup panas sehingga 340-360 darjah celcius. Oleh kerana potongan ubi telah masak 3/4 sebelum goreng, perlu pastikan ia sentiasa di goreng dengan suhu yang panas dan cepat. Tentukan jangan masukkan kandungan yang banyak semasa gorengan; ini akan menurunkan suhu minyak gorengan. Sekiranya minyak anda terlalu panas masukan sedikit minyak baru untuk mengurangkan suhu gorengan.

PENYEDIAAN COLESLAW:

  • Cincang kecil 1 biji kobis (sederhana besar).
  • 1 batang karot dipotong dadu, direndam dalam air sejuk (air batu).
  • sedikit kacang peas sejuk beku.
  • sedikit lada sula
  • susu pekat manis 2 sudu besar.
  • Garam seckup.
  • Mayonis.

1. Dalam sebuah bekas didihkan air dan celurkan kobis dalam 30saat dan kelurkan. Perah air kobis keluar(sekiranya anda ingin segar kobis tak perlu celur dalam air panas. Masukkan  potongan karot dan kacang peas dalam air didih selama 1 minit dan toskan.

2. Masukan semua bahan di atas bersama mayonis. Kacau rata. masukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

Untuk hiasan anda boleh gunakan daun salad bunga, hirisan timun dan tomato. Tentukan semasa hidangan, ayam yang telah goreng sebelah kulit dibawah dan isiinya menhadap atas untuk sos  cuma berada di atas ketulan daging ayam anda. Selamat mencuba.

Kepada pengunjung blog yang berketurunan Cina, Mamak ucapkan Gong Xi Fatt Choy. Happy New Year.  Ada yang minta resepi biskut untuk New Year itu, mamak  minta maaf kerana mamak tak pandai buat biskut moden-moden ini, takat kueh semperit, kueh goyang atau muruku pandai taklah sangat tapi boleh lah…hahahha!. Akan datang “Resepi Muruku Paling Garing Dan Paling Mudah”,….wassalam.

About these ads

2 Respons to "CHICKEN CHOP"

sos worcestershire 2 sos apa ye….
ada ke jual dkt psaraya???

assalamualaikum..bolehka digunakan bahagian dada? berapa agaknya anggaran kos setiap hidangan? terimakasih atas ilmu yg dberi

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,529,809 hits
Januari 2011
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 450 other followers