PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

PREMIS MAKANAN KITA KOTOR DAN JIJIK?.

Posted on: Februari 18, 2011


Sila Baca Berita ini:

156 premis makanan kotor ditutup

Oleh FARIK SALLEH
utusanjohor@utusan.com

KOTA TINGGI 5 Mei – Sebanyak 156 premis makanan diarah tutup serta-merta oleh Jabatan Kesihatan Daerah Kota Tinggi (JKDKT) dalam Operasi Premis Makanan yang bermula awal tahun ini sehingga pertengahan bulan lalu.

SEREMBAN 24 April – Jabatan Kesihatan negeri mengeluarkan arahan penutupan sementara kepada 29 daripada 30 premis yang diperiksa dalam satu operasi mengejut yang dilakukan malam tadi di sekitar bandar ini.

Di atas adalah contoh-contoh berita berkenaan premis yang kotor dan jijik yang saban hari kita dengar dan lihat dalam media elektronik atau pun baca surat khabar. Kenapa perkara sebegini masih berlaku di negara kita yang bercita-cita ingin menjadi maju?. Apakah kita sebagai pemilik premis makanan ini asalnya dari jenis pengotor?. Sikap ini sukar diubah; kalau ia telah menjadi rutin harian dalam kehidupan kita. Apakah sikap pemilik premis makanan ini begini kerana sikap pelangan yang pentingkan cuma “harga” atau “kelazatan makanan” saja, tanpa memikirkan kebersihan?. Kadangkala ada juga pelangan yang masih takut dengan kebersihan, yang beranggapan sekiranya premis makanan yang bersih,  ” pasti mahal”?. Dengan sebab inilah ada pelangan yang sanggup berkunjung premis makanan di belakang lorong yang tempat pembuangan sampah, Di tepi jalan yang tak ada kemudahan bekalan air dan penuh habuk dari jalan, Di tepi longkang yang busuk dan ada juga kunjung ke premis makanan di tepi kolam kumbahan Indah Water. Kenapa perkara ini berlaku?. Kenapa pelanggan tuju tempat ini?. Kerana harganya murah?. Tak perlulah bawa pasukan FRU untuk roboh gerai-gerai ini kerana ia akan menguriskan perasaan rakyat terutama peniaga Melayu yang mencari sesuap nasi. Majlis perlu memikirkan tempat yang strategik untuk peniaga seperti ini. Kalau orang Melayu berminat dalam bidang ini perlu beri keutamaan. Majlis Tempatan jangan pula bina premis makanan di tempat yang pelangan sukar kunjung. Nanti gajah dan Harimau yang singgah di kedai-kedai makan seperti ini. Di Seberang Perai, Pulau Pinang banyak bukti seperti ini. Itu bukan tolong namanya. Itu melingkupkan peniaga. Sarankan peniaga-peniaga ini tubuhkan persatuan yang boleh membantu kalau mereka kerjasama dan bukannya tubuhkan pemikiran politik.  Malas nak cerita berkenaan dengan gerai-gerai Majlis ini di Pulau Pinang. Ada yang punyai Restoren tapi masih punyai dua tiga tempat berniaga di gerai-gerai majlis. Kadangkala Majlis Tempatan ini kebanyakannya tolong diri sendiri dari menolong peniaga bumiputera yang ingin berniaga. Ini cuma pendapat Mamak yang bertahun berniaga di Pulau Pinang. Tahu asam garam keperitan pemilik warung- warung Melayu asal Pulau Pinang ini. Orang Melayu Pulau Pinang ini telah menjadi mangsa Politik. Tidur dgn Politik, Makan dgn Politik, Main dgn Politik..akhirnya berniaga pun dengan Politik. Bila serba-serbi jadi politik beginilah jadi akhirnya. Politik hanya bantu orang berkaitan dengan politik dan orang sekeliling dengan orang politik bukan untuk peniaga macam kita…kais pagi makan pagi…kais petang makan petang. Peniaga macam kita perlukan pelangan berbagai-bagai kaum. Kalau berminat politik tak perlulah jadi taukeh kedai makan. Orang Politik akan gunakan sesiapa saja untuk kepentingan mereka.

PERKARA YANG PERLU SEORANG PEMILIK RESTOREN AMBIL TAHU TENTANG PREMIS.

1. Keselamatan makanan, perlindungan makanan, kawalan suhu semasa proses penyimpanan, penyediaan, pameran dan penghidangan.
2. Kebersihan diri dan kesihatan pengendali makanan.
3. Kebersihan peralatan dan perkakasan makanan serta kemudahan mencuci.
4. Kebersihan dan penyimpanan bahan makanan mentah.
5. Keselamatan bekalan air dan sambungan bekalan air paip.
6. Sistem perlimbahan yang berfungsi dengan baik serta pemasangan perangkap minyak yang sempurna.
7. Kemudahan tandas dan mencuci tangan yang bersih dan berfungsi dengan baik.
8. Pengurusan pembuangan sampah dan sisa dapur.
9. Bangunan (Lantai,Dinding & Siling), pencahayaan dan pengudaraan.
10.Kawalan serangga, rodensia (tikus), dan haiwan peliharaan.

Kesalahan Yang Sering Dilakukan Oleh Pemilik Premis Makanan:

1. Tiada grease trap / perangkap minyak atau pemasangan yang tidak sempurna.
2. Tandas kotor dan kemudahan tandas tidak berfungsi dengan sempurna.
3. Tiada kawalan lalat, tikus dan lipas.
4. Lantai, dinding dan siling kotor atau rosak.
5. Tidak memakai apron dan penutup kepala.
6. Pekerja tiada suntikan Typhoid.
7. Peti ais kotor dan tidak tersusun.
8. Membasuh pinggan di atas lantai.
9. Premis tidak mempunyai stor penyimpanan makanan.
10.Tong sampah tidak mencukupi dan bertutup dengan sempurna.

Sila Lihat GAMBAR Keadaan Salah Sebuah Kantin Industri di kawasan Perusahaan yang berteknologi Tinggi Di Kulim, Kedah ini: Kantin ini dikelolakan oleh Sahabat Mamak. Ini sebahagian gambar yang diambil masa lawatan Audit Mamak ke Kantin ini. Gambar yang lain kalau anda lihat..muntah!. Kadangkala Pemilik Premis Makanan dalam kesibukan berniaga dan kira duit, lupa tentang kebersihan. Pengurusan kantin kilang pula tidak peduli janji makanan murah dan cukup untuk pekerjanya. Kalau boleh lantiklah  seorang juru odit yang berpengalaman dalam pengurusan premis makanan untuk syarikat anda untuk membuat pemeriksaan terkejut dan bawak semua staff anda untuk menonton gambar-gambar  seperti ini. Pasti ada perubahan berlaku.

About these ads

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,666,264 hits
Februari 2011
I S R K J S A
« Jan   Mac »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 454 other followers

%d bloggers like this: