PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

TIP-TIP BERNIAGA BULAN RAMADHAN.

Posted on: Julai 18, 2011


Bulan mulia Ramadhan bukan saja sekadar membawa peluang ganjaran akhirat tetapi bulan ini juga memberi peluang luas kepada ramai peniaga Islam dalam industri makanan yang kecil-kecilan dan juga membuka jalan untuk kewujudan bakal usahawan baru dalam industri makanan khasnya untuk kegunaan umat Islam. Perniagaan di Bulan Ramadhan bagi yang pertama kali berkecimpung ke alam perniagaan seperti mengorak langkah pertama untuk satu perjalannan yang masih jauh lagi. Sudah pasti perjalanan jauh itu tidak akan tercapai penghujungnya, selagi kita belum mengorak langkah yang pertama. Insyallah, manakan tahu di antara bakal peniaga baru dalam perniagaan bazar ramadhan ini satu hari kelak menjadi taukeh restoren yang mampu memiliki berpuluh cawangan restoren di serata pelusuk negeri. Walau pun dari kajian pihak yang tertentu mendapati golongan yang pertama kali mulakan perniagaan di bazar ramadhan itu cuma sekadar 5 peratus, namun ia adalah satu pertanda yang amat membersangkan bagi umat Islam di negara ini dalam penglibatan aktiviti ekonomi. Ramai juga yang minat dalam perniagaan pemakanan tetapi terbantut. Bersyukur pada Allah SWT, alhamdulillah syukran kerana sejak Mamak Haji mulakan blog ini, ramai pengunjung blog yang minat dalam industri perkhidmatan makanan dan ingin mulakan perniagaan ini. Saban hari Mamak terima e-mail dengan banyak mengenai persoalan-soalan berkisar tentang bagaimana memulakan perniagaan?. Ramai juga jadikan bulan Ramadhan yang penuh dengan barakah ini sebagai permulaan perniagaan mereka. Ada di antara mereka meminta mamak menulis tip-tip perniagaan khasnya tentang Perniagaan Bazar Ramadhan. Penat lelah Mamak sejak mulakan blog ini rasanya telah hampir mencapai matlamat. Mamak rasa amat berpuas hati dengan blog Mamak yang dapat membantu mereka yang perlukan bantuan. Bebelan Mami kerana Mamak cekang mata untuk menulis posting tidak sia-sia. Mamak tidak punyai Ilmu yang tinggi seperti orang lain untuk anjurkan seminar atau kursus yang profesional, kalau nak sumbangkan wang ringgit pula bukanlah Mamak ini kaya sangat. Maka Mamak ingin buat sesuatu untuk bidang yang Mamak sayangi sejak 30 tahun ini dan khasnya untuk membantu anak-anak muda Melayu yang sering ketinggalan dalam bidang ekonomi negara yang terbentang luas khas dalam bidang permakanan ini. Semasa menjadi katerer kilang saban hari Mamak lihat anak muda Melayu menjadi cuma berkerja seperti robot atau operator kilang tetapi anak muda bangsa lain menjadi jurutera, pengurus atau pun supervisor. Jarang sekali  ada anak bangsa Cina berkerja sebagai operator di kilang, busuk-busuk pun mereka berkerja sebagai supervisor dikilang. Mamak tak tahu tentang kilang lain tetapi dikilang-kilang yang mamak pernah jadi katerer kalau ada pengurus Melayu, dia cuma di Human resources department dan juga jaga kantin. Maka inilah sebab Mamak ingin anak muda Melayu menjadi taukeh. Nak bukak kilang kita tak mampu tapi untuk buka kedai makan kita mampu lakukan. Biar kita mula dari bawah..adakalanya angan-angan Mat jenin itu baik juga. Ini angan-angan mat jenin seorangkaterer baru, ” Mula-mula bukak warung lepas itu bukak pulak kedai makan, lepas itu bukak restoren, lepas itu  bukak Hotel, lepas itu kita bukak kilang proses makanan. Tak perlulah jenuh JAKIM menghalalkan kilang makanan yang dimiliki oleh bukan Islam dan jual cop halal. Mai.. kita bantu JAKIM untuk mudahkan kerja mereka….hahahha!. dah melalut lagi… Untuk tidak mensia-siakan harapan dan cita-cita mereka untuk mulakan perniagaan, Mamak Haji ingin memberi sedikit tip-tip perniagaan dari pengalaman Mamak sendiri semasa menjalankan perniagaan di bazar ramadhan. Ini cuma coretan pengalaman bukan thesis atau penyelidikan perniagaan, level Mamak tak sampai ke sana OK!.

1. JANGAN RISAU/ “DON’T WORRY BE HAPPY!.”

Bagi Mamak perniagaan di Bazar Ramadhan adalah paling menyeronokkan kerana suasana yang begitu harmoni, penuh tawaduk dan rasa seperti bukan berniaga tetapi berpesta dalam bulan ramadhan. Mamak dan anak-anak mamak yang sering ikut berniaga memang menunggu bulan Ramadhan seperti untuk berpesta. Kami sekeluarga anggap perniagaan ini seperti sebagai hiburan bagi keluarga. Setiap anggaota keluarga secara langsung terlibat. Yang anak perempauan dan Mami dengan memasaknya dan yang anak lelaki membantu melariskan jualan dengan gaya mereka sendiri. Kini anak-anak Mamak semuanya dah besar dan pun ada keluarga sendiri, sebenarnya Mamak rasa kehilangan suasana ini. Dalam perniagaan, Perniagaan Pasar ramadhan begitu Nostalgia bagi Mamak dan Mami. Kini Mamak tak larat meniaga lagi tetapi masa lalu meniaga dalam setahun itu. yang paling gembirakan ialah bulan Ramadhan, bukan kerana makanan habis dijual cepat atau pasal keuntungan wang ringgit tapi suasana bulan ramadhan itu sendiri yang begitu unik. Nasihat Mamak bagi yang pertama kali mulakan perniagaan tak perlulah tertekan perasaan dengan perniagaan anda yang bakal anda mulakan itu. Ambil sebagai “starter” pemula untuk perniagaan. Pasar Ramadhan bukan perniagaan sebenar, ia cuma untuk panaskan badan sebelum lumba lari sebenar. Jadi apa yang anda risaukan sangat itu. “Don’t Worry be Happy”. Jangan terlalu serius memikirkan tentang perniagaan pertama anda. Tak berjaya bukannya bererti kita gagal, kalau anda berjaya, ia bermakna ia satu permulaan yang baik. Perjalanan yang sebenar jauh lagi untuk harungi, onak dan duri perlu dilintasi untuk kejayaan sebenar (The Real Success) dalam perniagaan. Buat apa yang anda patut dan lain-lain hal itu serahkan pada Allah SWT. Insyallah, dalam perniagaan perlukan ketabahan,kesabaran dan penting sekali tawaduk (terima hakikat penentuan).

2. Tentukan Jenis Makanan Yang Anda Ingin Menjual:

Mamak tak nak cerita pasal bagaimana nak dapatkan tapak pasar ramadhan di tempat anda. Mamak tak ada fomula khas dan rumusan untuk itu. Cuma Mamak ingatkan, anda kena bersabar dan lakukan perkara yang baik dan betul semasa dapatkan tapak itu. Di khuatiri bila anda cuba dapatkan tapak itu secara tak betul, punca rezeki yang anda perolehi dari tapak itu juga tak betul. Ini tak perlu pendebatan agama kerana agama Islam itu sentiasa punyai pemahaman yang amat logik. Mungkin ramai pengelola tapak ramadhan menafikan perkara ini tapi ia tetap berlaku. Maka pengunjung blog Mamak, harap jangan tergoda dengan orang-orang yang perlu bodek, rasuah atau memilih cara yang salah untuk dapatkan tapak Bazar Ramadhan anda…kalau ada rezeki dari Allah SWT tiada siapa yang boleh menghalang rezeki anda. Usaha dan serahkan pada yang Maha Esa..ini nasihat Mamak yang tua ini.

Apabila anda berjaya dapatkan tapak, pertanyaan pertama yang perlu main di kepala anda ialah jenis makanan yang anda ingin jual. Jangan lupa sekali-kali kata-kata hikmat ini, ” KENAPA PELANGGAN PERLU MEMILEH MAKANAN YANG SAYA JUAL  DARIPADA ANDA DAN BUKANNYA DENGAN PENIAGA LAIN”. Soalan ini sentiasa perlu anda tanya diri anda sepanjang masa berniaga sepanjang bulan Ramadhan. Apa yang pengunjung/pelanggan Pasar Ramadhan harapkan dari anda?. Adakah mereka beli jualan anda disebabkan jenis makanan ini cuma anda saja jual atau pun Harga, Kualiti, Hygiene (kesihatan dan kebersihan), keenakan makanan, layanan, servis yang cepat, iklan (poster)/ memukau pelanggan dengan mengenalkan produk anda), perhiasan yang kreatif dan lain-lain. Maka mamak tidak mahu panjang lebar menerangkan satu persatu perkara di atas. “Tepuk Dada Tanya Selera”. Cari Jawapan. Kerana anda perlu ingat “anda adalah seorang juru jual yang terbaik”.

3. Modal:

Bila anda telah tentukan jenis makanan dan bagaimana cara anda ingin berniaga maka datang pulak bab, “Cap Agong“. Anda perlu membuat kesimpulan berapa modal yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda?. Modal dulu atau memilih jenis makanan yang ingin dijual?. OK ini bab payah nak buat pilihan. Anda minat nak jual nasi tomato tapi modal yang anda ada tak mencukupi, apakah anda membuat keputusan “tunggu tahun hadapan, simpan duit dan berniaga?” atau buat pinjaman?. Pinjam dari mana?, melalui kredit card?, dari keluarga? atau pun dari Ah Long?.  Mamak Haji tak tahu nak jawab, mana satu yang baik tapi bagi mamak haji semuanya cara itu tak baik. Jadi bagaimana dengan modal ini?. Orang kita kebanyakannya jenis tak pernah sediakan payung sebelum hujan. Bila hujan baru nak cari payung. Bank pulak, bila hari cuaca baik beri payung, bila hari hujan tarik payung yang diberi. Inilah hakikat dalam perniagaa. Kalu Mamak jaga baitulmal, Mamak bagi je duit baitulmal untuk perniaga-peniaga yang kurang mampu ini. Simpan duit berbillion buat apa?. Pepatah Cina berkata, Apa guna memberi orang yang lapar memberi seekor ikan?. keran ikan yang diberi itu cuma kenyangkan sehari tetapi sekiranya anda beri mata kail dia boleh gunakan mata kail untuk memancing ikan seumur hidup untuk dia dan keluarga dia mengenyangkan perut dan ada rezeki dia boleh jual untuk dapatkan sedikit wang”. Ini bila Hari Raya beri hamper beras dan botol sirap dan masuk tv. hahahaha!.

sebenarnya nak ceburkan dalam perniagaan makanan perlu ada persediaan yang rapi. Bagaimana persediaan itu?. Keperluan asas untuk berniaga makanan perlukan bekalan runcit, kenderaan, peralatan sokongan seperti Payung, meja, kerusi, bekas-bekas untuk pamirkan makanan, lpik meja, pekerja(pembantu), dan lain-lain. Ini belum lagi peralatan untuk masak dan membungkus. Adakah anda seperti bidang terjun, terus keluarkan segala simpanan anda untuk sekali gus beli barang-barang ini?. Walau pun ia nampak barangan remeh temeh tapi kalau kita keluarkan belanja, nilainya lebih RM1,000.00. hahaha!. Inilah sebab ramai pengunjung blog e-mail kat mamak bertanya berapa modal yang diperlukan untuk mulakan perniagaan Nasi beriani, Nasi Tomato dan lain-lain?. Dalam perniagaan kecil seperti ini sebanrnya tidak perlu risaukan berkenaan modal sangat. Berniaga setahun cuma sebulan modal apa yang dirisaukan modal?. Cuma perancangan kita yang salah akan menyebabkan fikiran kita terkongkong dengan modal. Katakanlah  kalau anda punyai perancangan untuk membuka pasar ramadhan tahun ini…dan anda beli setiap barangan keperluan perniagaan satu persatu di setiap bulan. Anda telah mempunyai banyak barangan bila tiba bulan ramadhan. Tapi tak mengapa..apalah sangat perlukan barangan canggih untuk berniaga di bazr ramdhan?. Bazar ramadhan sekarang telah sediakan khemah yang sesuai untuk berniaga, Kalau perlu meja cari papan lapis dan lapikkan dengan kain meja cantik dalam tiga meter, kaki meja bubuh je kotak kayu yang banyak dibuang oleh kilang. Nak kerusi, cari saja kotak kayu sudah memadai, peralatan hidangan cari dekat dapur rumah, Masak lebih sedikit untuk niaga dan keluarga. Sediakan hidangan buka puasa untuk anak-anak sebelum ke tapak perniagaan, kenderaan?. Sekiranya guna kereta kancil, bukak saja tempat duduk belakang boleh isi tiga periok besar nasi kandaq; jadi apa masalah dengan kenderaan?. Kalu pakai motor ikat bakul dibelakang..hehehe!. Tentang modal keesokan hari..kita belanja RM100.00,  sudah tentu jual pada RM150.00 dan  maka hari esoknya kita sudah ada modal dan ditambah RM50.00 keuntungan..tak perlu risaukan. Yang penting mulakan penriagaan itu.

4. Cara Menarik Pelanggan (lariskan jualan):

Cari idea yang kreatif untuk menarik pelanggan. Mulut adalah alat untuk iklan yang baik..tak perlu gunakan modal memasang kain rentang yang berharga ratusan ringgit. Maka gunakan mulut ini menghambat hati pelanggan…seperti : “Korner mai..nasi tomato ori dari tanjung…anak mami hidung mancung, dari jauh macam pelancung…Nasi tomoto bukan sebarang nasi tomato…resepi ori dari keluarga anak mami yang mancung..singgah..mai!.” hahaha inilah istimewa pasar ramadhan..nostalgia mamak!. Cipta pantun dan deklamasikan secara sepontan. jangan senyap dan sunyi…inilah dikatakan pasar. bagaimana riuh pasar dari penjual ikan begitu juga aksi kita perlu seperti penjual ikan yang berlumba-lumba menarik pelanggan.

P/S: Mamak berhenti di sini dulu sementara…penat!. hahahaha. Nanti Mamak sambung lagi,insyallah. Mamak juga cuba balas e-mail e-mail dihantar secara peribadi kat Mamak tentang kos masakan. Mamak minta maaf kerana lewat balas e-mail. Kalau ada yang ingin bertanya soalan secara peribadi sila e-mailkan pada Mamak: mohd.roslan99@gmail.com. segala butiran e-mail dan nama pengirim Mamak  rahsiakan. Tak perlu risau. Anggap saja mamak ini saudara perniagaan anda. Wassalam.

About these ads

1 Maklumbalas to "TIP-TIP BERNIAGA BULAN RAMADHAN."

salam mamak haji ,, tak nak komen apa apa pun just wanna say terbaekkkkkkkkkkkkkkkkk

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,530,693 hits
Julai 2011
I S R K J S A
« Jun   Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 450 other followers

%d bloggers like this: