PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: OPOR AYAM

Posted on: Februari 14, 2012


Salam, resepi kali ini “OPOR AYAM” dari negara jiran, Indonesia. Masakan Indonesia seperti masakan rendang dari Pulau Sumatera ini,  pernah dipilih oleh cnngo.com sebagai hidangan paling lazat no.1 dari pembaca, daripada 50 jenis hidangan terbaik didunia dipertandingkan. Tak heranlah di Hari Raya Aidil Fitri,  di setiap rumah orang Melayu di negara ini hidangan “rendang” menjadi satu kemestian. Begitu hebat resepi-resepi dari Indonesia ini. Kita di negara ini janganlah pulak, mengaku hidangan ini popular di sini terus mengaku kepunyaan negara ini walau pun memberikan alasan serumpun atau apa saja alasannya ia tetap menguriskan perasaan empunya asli resepi. Ini selalu berlaku dalam “Malaysia Food Fest” di peringkat antara-bangsa. Yang ditonjolkan sebagai Resepi asli atau Malaysian Food ialah Rendang, Satay, Roti canai atau teh tarek. Apakah ini masakan asli orang Malaysia atau di Malaysia ini tak ada makanan yang ori?. Kadangkala kita tidak memahami dan sering-kali keliru dengan semangat “Nasionalisma” , “Patriotisma” dan “Ummahisma” /Ummah Islam. Janganlah selepas lebih 54 tahun Merdeka kita masih lagi keliru dengan kebudayaan negara sendiri dan masih bergantung kepada kebudayaan yang diimpot dari negara luar yang dibawa bersama. Sejarah silam keaslian masakan orang Melayu perlu diterokai dan diubah-ubah suai kehendak masyarakat majmuk di Malaysia seperti “resepi nasi kandar” atau “Nasi Lemak”. Kita perlu puji juga usaha kementerian kebudayaan dan warisan sedang berusaha mewartakan masakan-masakan ini sebagai masakan asli Malaysia. Sepatutnya ia telah dilakukan 50 tahun yang lepas …

Resepi “OPOR AYAM” yang begitu popular di Indonesia ini sebenarnya masakan ‘ala kumak , walau pun opor bererti “kari” . Resepi ini begitu unik kerana penggunaan rempah “ketumbar” atau biji rempah dalam masakan. Rasa masakan kurmak mamak biasanya bergantung kepada kuantiti dan kualiti penggunaan rempah ketumbar atau mamak haji selalu gelarkan “Biji Rempah”. Uniknya masakan opor ayam ini ialah cara masakan tempatan digabungkan dengan masakan dari benua kecil India. Ia bukan mudah dilakukan tetapi hidangan opor ayam ini membuktikan resepi ini adalah gabungan di antara Nusantara Melayu dan pengaruh  kebuadayaan benua kecil India. Tetapi jangan salah tafsir dengan erti Indo itu. Indo tidak kena mengena denga dengan India. Sebutan “Indo”  itu bukan bermakna “India”, jangan salah anggap pulak!. Sebutan, “Indo” berasal dari perkataan Latin dan Greek yang bermaksud “Kepulauan”. Bagaimana pun Mamak haji amat tertarik dengan resepi ‘ala kurmak Indonesia ini walau pun nama, “OPOR AYAM” itu bermaksud, “Kari Ayam” tetapi Mamak haji secara peribadi tak setuju ia kari tetapi adalah hidangan ‘ala kurmak yang berasal dari kerajaan Islam “moghul” India telah diubah-suaikan sentuhan tempatan. Jangan lupa mencuba kerana opor ayam ini punyai rasa yang amat unik, resepi India bukan India, Resepi Melayu bukan Melayu?. Jadi ia adalah resepi asli dari Indonesia. Tidak boleh pertikaikan lagi.

RESEPI OPOR AYAM (Kari Ayam Indonesia).

BAHAN-BAHAN:

  •  1 ekor ayam (1.5 – 1.8kg) dipotong 12.
  • 3 cawan (cup) santan / 1 biji kelapa.
  • 2 sudu besar gula merah/ gula Melaka.
  • 1 batang serai diketuk.
  • 3 helai daun limau purut.
  • 2-3 helai daun salam Indonesia.
  • 4 sudu besar (tbsp) minyak masak.

PERENCAH UNTUK MENUMIS:

  • 7 biji bawang merah India (kecil).
  • 1 inchi lengkus.
  • 5 biji bawang putih.
  • 5 biji buah keras.
  • 1 sudu kecil lada hitam.
  • 1 sudu besar ketumbar.
  • 1 sudu kecil Jintan Putih.
  • 2 sudu kecil garam/ mengikut rasa.
  • Minyak untuk menumis.

CARA-CARA:

1. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Pastikan ayam perlu digoreng separuh masak dengan minyak. Seperti mamak haji katakan seluruh teknik masak ayam ini sam seperti “ayam masak kurmak” – simmering proses. tip: sekiranya anda takut isi ayam atau kulit ayam akan melekat pada permukaan kuali panas semasa goreng, lumurkan sedikit minyak masak pada potong ayam itu, sebelum dimasukkan dalam kuali. Keluarkan ketulan ayam telah masak separuh itu.

2. Panaskan kuali, masukkan minyak untuk menumis perencah yang telah sediakan sampai wangian harum dikeluarkan dan minyak mula timbul dipermukaan bahan tumisan menandakan semua air telah dikeluarkan.

3. Masukkan santan yang cair dua cawan (tip: biasa santan yang dimasukan untuk masakan dibahagi kepada dua bahagian satu bahagian santan pekat ia itu awal perahan kelapa yang telah parut dan santan cair pulak selepas kelapa parut itu dimasukkan air dan diperah kali kedua atau kali ketiga. Santan pekat tidak boleh di didehkan kerana ia akan pecah minyak dan sekali gus kemanisan asli, rasa dan haruman segar yang terdapat dalam santan segar itu akan hilang apabila didehkan  dalam jangka masa yang panjang. Santan pekat (1 cawan) cuma dimasukkan diperingkat akhir masakan).

4. Masukan gula merah, serai, daun limau purut dan daun salam Indonesia. Panaskan sebatian dengan ketulan ayam yang telah goreng.

5. Tentukan ketulan ayam ditenggelami 3/4 bahagian dengan santan cair. Tutup pemukaan kuali dan rebus dengan api dapur yang sederhana dengan teknik rebusan(braising) dengan cara “mereneh” (simmer) sehingga semua ketulan ayam masak.

5. Masukkan 1 cawan santan pekat yang ditinggalkan. Apabila kuahnya mula mendidih kembali, Tutup api dapur dan hidangan opor ayam anda telah pun siap. Selamat dan jangan lupa mencuba.

About these ads

2 Respons to "RESEPI: OPOR AYAM"

Resipi Dari Istana
Opor Daging

Opor Daging

Bahan-bahan

1kg daging
70g rempah opor
200g bawang merah
25g bawang putih
25g halia
3g belacan
50g serbuk lada kering
5sm kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
50g asam jawa – dibancuh dengan 1 cawan air panas dan diambil airnya
4-5 cawan santan
2 batang serai – dititik
100g kerisik
1-1½ cawan minyak masak untuk menggoreng
Garam dan gula

Cara memasak

Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan bawang merah, bawang putih, halia bersama serbuk lada kering dan belacan. Tumis sehingga wangi.
Masukkan daging bersama dua cawan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan santan dan rempah opor dan biar mendidih sehingga daging empuk dan airnya kering sedikit sebelum kecilkan api.
Masukkan air asam jawa, serai dan kerisik.
Sesuaikan rasa dengan garam dan gula. Biar reneh sehingga sebati, kuah pekat dan keluar minyak.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,516,328 hits
Februari 2012
I S R K J S A
« Jan   Mac »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 449 other followers

%d bloggers like this: