PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: SUP CENDAWAN BERKRIM

Posted on: April 10, 2012


Kali ini mamak haji tulis mengenai resepi sup cendawan berkrim yang biasa seperti dijanjikan. Sup Cendawan berkrim ini amat sesuai makan bersama dengan roti garlic (roti perancis disapu butter dan direnjis dengan bawang putih yang dicincang dan dibakar). Sebenarnya ketiga-tiga resepi spaghetti blognese, sup bercendawan berkrim dan Roti Garlic, mamak haji sediakan untuk katering 100 orang makan tengah hari. Ramai juga yang minat pada masakan menu dari Barat. Sekali-sekala mengubah selera tidak ada masalah. Cuma makanan itu perlu halal mengikut syarak dan dari sumber yang halal juga.  Sebenarnya pemakanan sihat adalah amat penting untuk kemajuan masyarakat atau pun negara. Ramai di antara kita tak ambil berat tentang pemakanan ini, “Pantang cuma tak jumpa, kalau jumpa balun”. Kerajaan negara-negara yang maju terlalu ambil berat tentang  pemakanan yang terbaik untuk rakyatnya. Setiap pemakanan yang dijual untuk umum perlu melepasi kepiawaian yang sangat ketat seperti tarikh tempoh, kandungan garam, kandungan gula dan lemak tepu diberi perhatian khusus. Pemakanan yang baik, bukan sahaja untuk kesihatan tetapi diambil kira sebagai faktor penting untuk pembangunan negara. Di negara kita kantin-kantin perusahaan atau pun kantin sekolah pun tidak ambil peduli. Wal hal kantin di kilang memainkan peranan yang penting bukan saja untuk pekerja tetapi untuk kemajuan syarikat. Kantin sekolah adalah asas membina masyarakat yang maju berkaitan mendidik generasi akan datang tentang permakanan. Mamak haji telah banyak menulis tentang peri mustahak fungsi kantin-kantin untuk pennguna seperti kilang atau pun di sekolah-sekolah diblog ini. Sayangnya keadaan ini tidak akan berubah tanpa komitmen dari semua pihak. Masyarakat kita kini lebih pentingkan politik seks dari membina minda rakyat. Saban hari semuanya tentang politik dan tanpa segan silu critakan tentan scaldal seks di mass media aliran utama.  Google telah meletakan pelayar komputer negara kita adalah paling gemar membuat carian tentang seks ini. Apa nak jadi dengan masyarakat ini tak tahulah. Di sana sini menjual ubat kuat kononnya memperkenalkan produk tempatan. Di UK anda cuma dapat ubat-ubatan seks ini di pekan Soho yang terletak diluar kota London. Buang bayi sudah tidak boleh kawal lagi, perceraian semakin hari semakin melonjak, walau pun setiap pasangan baru yang ingin kahwin perlu menjalani kursus perkahwinan. Apakah kursus ini mengkayakan guru agama atau membantu masyarakat?. Anda fikirlah masa depan keluarga tersayang anda sendiri. Mamak haji bukan mempertahankan di sini “makanan ‘ala Barat” adalah makanan yang terbaik.  Sebenarnya makanan terbaik ialah “makanan tradisional”, kita yang sumber dari tumbuh-tumbuhan semula jadi. Sumber makanan barat cuma membawa pengaruh kepada kita cara pemakanan yang kebanyakannya memudratkan kesihatan seperti kegunaan  Gula, garam, lemak tepu yang berlebihan.Kemajuan yang kita memahami dari sudut kaca mata kita telah menjurumuskan kita kepada makanan yang berkalori amat tinggi berasaskan seperti gula, daging atau daging ayam. Perubahan cara pemakanan untuk menyesuaikan untuk menghadapi arus kemajuan negara telah membawa kita kepada masalah-masalah “kegemokan”, penyakit-penyakit kronik seperti diabetes, darah tinggi , jantung semakin meningkat di negara ini. Ini mengharamkan penjualan nasi lemak di sekolah bukanlah jawapan tercerdik. Santan yang terdapat dalam nasi lemak bukanlah punca kegemokan murid-murid. Tentang santan ini Mamak Haji telah menghuraikan panjang lebar dalam posting terdahulu. Santan adalah makanan tradisi kita. Kalaulah  santan yang telah menyebabkan “kegemokan” atau “obseity” seperti gemburkan, dah lama generasi orang India dan Melayu telah menjadi “Bangsa yang tergemok didunia”. Satu lagi perkara Mamak haji ingin terangkan ialah tentang, “Evolusi Genetik berkaitan saiz tubuh badan manusia”. Cara pemikiran lama atau tiori “evolusi genetik” selalunya dikaitkan dengan tumbuhan tubuh badan manusia. Kononnya saiz tubuh bada atau intelektual manusia ini bergantung kepada genetik atau keturunan bangsanya. Ini seperti Hitler mangatakan “keturunan Aryan” lebih hebat dari keturunan lain. Ini rasis namanya. Apa jua keturunan Manusia sebenarnya boleh mengawal pertumbuhan tubuh badan atau intelektualitinya tanpa mengira asal usulnya keturunan. Manusia boleh membesarkan tubuh badan kepada lebih 50 peratus dengan ” sistem pemakanan”. Atlit-atlit Jepun pada satu masa dulu adalah bertubuh kecil dan dan rendah. Dengan sebab itulah gelaran bagi orang yang rendah, kita sering gelarkan dia” jepun”. Sekarang anda lihatlah tubuh badan Atlit-atlit Jepun yang mengusarkan atlit-atlit dari Negara Barat yang sememangnya bertubuh besar.  Inilah Mamak Haji katakan tiori evolusi genetik bukanlah yang tepat. Seperti ramai yang yakin pada “tiori genetik” menganggap bangsa Melayu adalah bangsa yang kerdil, dan tidak mampu bersaing  dengan bangsa barat dalam acara sukan. Cuma kita mampu ialah acara yang kurang gunakan tenaga fizikal seperti sukan badminton atau permainan wau atau gasing. Mutu sukan negara semakin bukan maju tetapi mundur wal hal mutu sukan negara Jepun atau Korea semakin maju. Selepas negara Merdeka cuma sekali pasukan bolasepak negara layak ke peringkat sukan olimpik. Tentang Bola Sepak Negara ini kalau nak cerita sakit hati. FAM ditubuhkan pada 1951 dan Presiden Pertama ialah Bapa Kemerdekaan kita, selepas itu beraleh kepada Perdana Menteri kedua dan dari tahun 1976 hingga kini DYMM Sultan Pahang masih menjadi Presiden FAM. Kita amat menyanjungi Seri paduka Sultan-Sultan tetapi kadang-kala terasa pulak seperti di negara ini tak ada yang layak memegang jawatan itu. Mamak haji dah lama berhenti ke Stadium dah, bukan tak sayang bolasepak negara tetapi sakit hati dengan kemajuan sukan itu.  Kita perlu memperbetulkan cara mengambil permakanan kita, kalau ingin bangsa Melayu ini ingin menjadi sebuah bangsa yang gagah dan perkasa. Jangan ambil enteng tentang permakanan. STOP!.

RESEPI SUP CENDAWAN BERKRIM.

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan cendawan butang  dalam tin atau Gunakan cendawan kering. Masukan air mendidih dalam sebuah bekas. masukan cendawan kering. Biarkan dia kembang dan basuh dan buang akarnya atau bahagian keras di batangnya.
  • 1 cawan bawang besar (jenis kuning – Bawang Holland kalau ada) dihiris kiub.
  • 3 ulas bawang putih. Belah dua ulas bawang putih dan buang pucuk yang terdapat dalam bawang putih.
  • 8 cawan atau 2 liter air stok ayam.
  • 500ml susu berkrim penuh (susu kotak).
  • 1/2 cawan daun parsley english dicincang.
  • sedikit ‘thyme’ segar.
  • 2 sudu besar butter (mentega).
  • 2 sudu besar tepung gandum (cairkan dengan air).
  • 1 sudu besar worcester shire sos.
  • 1/2 sudu kecil lada hitam ditumbuk kasar.

CARA-CARA:

1. Panaskan mentega- jangan sampai terlalu panas, mentega akan terbakar dan hangus. Tumis bawang putih, bawang dan thyme. Cuma layukan saja jangan pulak sampai garing (biasanya 1 minit).

2. Masukan cendawan dan tumis bersama dalam 2 minit  lagi. Masukan lada hitam, sos worcester shire dan air stok ayam. Biarkan sup mendidih selama 15 minit. Tutup api dapur dan sejukkan sup. Keseluruhan sup itu masukkan dalam pengisar dan tak perlu kisar lama biar cendawan kasar sedikit. Masukkan sup yang telah kisar kembali dalam stok pot dan mendidihkan. 3. Bila sup mula mendidih masukkan tepung gandum yang telah dicairkan. Kacau sup sentiasa supaya air tepungnya sebati dengan sup dan menjadi peka. (kepekatan terpulang kepada jumlah air tepung yang dimasukkan).

4. Di bekas yang berlaianan, masak susu sehingga pekat sedikit dengan sentiasa kacau susu yang mendidih. Masukkan susu dalam sup. (anda juga boleh gunakan sour cream yang tersedia).

5. Kecilkan api dapur dan bawa sup anda ke peringkat “reneh” /simmering (sup cuma keluarkan gelembung udara dipermukaan sup). Renehkan sup anda 25-30 minit untuk kepekatan. Sentiasa kacau sup. Masukkan garam secukup rasa. Tutup api dapur. Taburkan daun parsley di atas sup anda. Sup anda telah sedia. Selamat mencuba.

About these ads

3 Respons to "RESEPI: SUP CENDAWAN BERKRIM"

Aslkm…mamak aji…worcester shire sos tu benda apa mamak? kalau ada gambaq lagi baguih… cek tak pernah tengok… hu3…apapun timaceh banyak atas perkongsian ilmu semua ni…moga bertambah rezeki mamak aji

Salam..mamak haji ada buat posting mengenai “resepi buat sendiri Worschester sauce” dlm posying itu ada gambarnya. Terima kasih. Jazakumullah khairan katsiran.

Salam..mamak haji ada buat posting mengenai “resepi buat sendiri Worschester sauce” dlm posying itu ada gambarnya. Terima kasih. Jazakumullah khairan katsiran.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,201,382 hits
April 2012
I S R K J S A
« Mac   Mei »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 403 other followers

%d bloggers like this: