PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: MURTABAK – BAHAGIAN TERAKHIR.

Posted on: September 20, 2012


Salam, Mamak haji ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang mengunjung blog mamak haji. Hari ini blog mamak haji telah membuat catatan pengunjung yang melawat telah mengatasi lebih satu juta. Blog ini cuma ingin membantu anak-anak muda, suri rumah dan juga pesara-pesara tentera dan untuk orang Melayu yang  hilang hala tuju dalam menguruskan perniagaan kecil yang sedang dijalankan. Perniagaan amat dituntut dalam Islam. Imam Bukhairi  r.a letakan bab muamalat (perniagaan) ini selepas kitab Ibadah dalam karya teragong “sahih Bukhari”. Maka inilah tujuan asal mamak haji ingin memberi sentuhan dan cetusan semangat kepada anda yang ingin mulakan perniagaan khasnya makanan. Dalam tiga tahun mamak haji menulis ini, ribuan e-mail pernah mamak haji jawab, Alhamdullillah ada yang ramai dianatara mereka yang telah berjaya membuka perniagaan sendiri. Kejayaan sebenar mamak haji inginkan ialah bukan angka yang berkunjung tetapi walau pun setahun seorang pengunjung, tetapi pengunjung itu berjaya membuka perniagaan sendiri, itulah angka yang mengukur kejayaan mamak haji dalam berblogging ini. Saat paling gembira bila bu eka-mail ialah ada pengunjung blog yang menulis, “syukur mamak haji saya telah membuka perniagaan…..”, itulah e-mail yang paling gembirakan hati mamak haji sebenar. Menulis sesebuah posting bukan mudah, tidak seperti komen. Menulis blog perlu ada semangat dan ketabahan dan masa dan bagi mamak haji kesihatan. Blogger tua macam mamak haji seperti Honda kapcai 50cc yang lampu bulat. Malap dan perlahan.Cuma doa dan kata-kata semangat yang diberi oleh pengunjung sekalian, mamak haji dapat kayuh lagi. Sekali lagi mamak haji ucapkan ribuan terima kasih kepada semua pengunjung blog dan juga blogger-blogger yang sentiasa sokong dan promosikan blog mamak haji  ini dalam cyber ini. Tanpa blogger kesayangan mamak haji seperti wattie, D5,Queenie, dan blogger -blogger hebat -hebat yang lain dalam masakan ini, apalah mamak haji ini tanpa sokongan kamu semua.

Semoga Allah SWT merahmati kita diatas usaha kita yang ikhlas ini untuk memperkasakan Islam dan Ummah yang mana kaum kafir harbi ini sentiasa memperlekehkan Islam dan Nabi besar kita S.A.W. kebelakangan ini. Kafir Harbi laknatullah ini cuba menyusur dalam bidang makanan untuk orang Islam dan menyediakan makanan dengan bahan-bahan yang tidak halal untuk orang Islam ini perlu diberi perhatian. Sekali kita mengambil makanan yang mempunyai bahan-bahan tidak halal mengikut syaraq, adalah dikatakan oleh ulamak-ulamak, “selama 40 hari doa kita tidak akan dimakbulkan oleh Allah SWT”. Maka awaslah!. Ini adalah cara serangan baru ke atas ummah kerana penduduk yang beragama Islam di dunia semakin bertambah. Ketakutann Islam akan mengusai dunia mula menyelubungi golongan kaum kafir harbi terutama bangsa zionis ini. Sentiasa waspada dalam soal makanan di restoren-restoren segera dari luar negara yang difrancaiskan kepada orang tempatan yang tamak haloba untuk mencari keuntungan. Walau pun ayam yang disembelih itu halal cara syarak tetapi perencah yang digunakan dalam penyediaan masakan belum tentu halal. Jangan terpedaya dengan cop Halal yang dihalakan oleh orang kita, atau pun bingkai-bingkai ayat-ayat Al-Quran, atau pakai kopiah dan jubah.Kadang-kala kita tak tahu asal usul mereka tetapi  kita menjamah makanan mereka. Fikir-fikirkanlah maksud mamak haji ini. Lama-kelamaan orang Melayu yang asal ini akan kehilangan perniagaan bidang makanan seperti telah  kehilangan ekonomi negara atau pun masa akan datang akan kehilangan kuasa politik. Jangan ambil jari cucuk mata sendiri. Jangan sampai kita tinggalkan “cawat” untuk anak cucu, cicit kita satu hari nanti. Bukalah mata, lihat sekeliling perubahan yang berlaku, jangan malas berfikir, jangan hipokrit tapi fikir masa depan bangsa ini yang lama telah berada dalam keabdian penjajahan kafIrin. Inilah nasihat mamak haji teh tarek dalam menyambut Hari Malaysia.

Seperti Perdana Menteri kita selalu melaungkan, “janji mesti ditepati”, mamak haji juga syok menggunakan ayat itu dengan sambung kembali ke bahagian dua dalam resepi murtabak, ia itu penyediaan inti murtabak. Dalam bahagian satu kita telah pelajari bagaimana membuat tepung roti canai untuk membalut inti murtabak. Kali ini kita belajar bagaimana untuk menyediakan inti murtabak stail mamak.

RESEPI: PENYEDIAAN INTI MURTABAK: (6-8 keping murabak).

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm Daging kambing atau daging ayam yang telah dicincang.
  • 3 biji  bawang labu sederhana besar dihiris.
  • 1 cawan sayur kobis yang telah dihiris halus atau dicincang. Kalau kobis tak suka boleh gunakan “celery” dihiris.
  • 4 biji cili hijau dihiris.
  • 1 sudu besar serbuk rempah beriyani.
  • 1 sudu kecil serbuk cili.
  • 1/2 sudu kecil serbuk garam masala (rempah kari daging pun boleh kalau tiada rempah garam masala.
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
  • 1 sudu besar pes halia bawang putih.
  • 1/2 cawann air, ikut keperluan.
  • 1 sudu besar minyak sapi (ghee).
  • 1 sudu besar minyak masak.
  • 6-8 biji telur ayam.

CARA PENYEDIAAN:

1. Dalam masakan mamak minyak sapi sinonim dengan cita rasa mamak, sekiranya anda rasa bau minyak sapi tidak dimenyenangkan cita-rasa anda, gunakan minyak masak saja.

2. Panaskan kuali, masukan 1 sudu besar (tbsp) minyak sapi dan dikuti dengan 1 sudu besar minyak masak. Tujuannya ialah supaya minyak sapi tidak terbakar dan mengeluarkan bau tengit bila terbakar. Bila mana anda kalau gunakan butter untuk gorengan juga, lakukan perkara yang sama, kerana butter mudah terbakar.Sebelum anda mula menumis rempah, jadikan kesemua serbuk rempah itu diadunkan dengan sedikit air untuk dijadikan pes rempah.

3. Masukkan pes halia bawang putih. Bila warna gorengan anda mula  kuning keemasan, masukkan isi ayam dan sedkit garam. Masak dengan api kecil. (sekiranya anda tidak menggunakan kuali tidak melekat, kemungkinan hirisan ayam anda akan melekat di permukaan kuali. Ini akan hancurkan hirisan ayam itu, untuk elakan melekat sebelum anda masukan hirisan ayam, lumurkan sedikit minyak masak kepada hirisan ayam anda supaya ia tidak melekat pada permukaan kuali biasa.

4.  Bila hirisan daging dan ayam mula bertukar warna kepada keperangan masukkan masukkan sedikit air, tutup kuali. Biarkan isi hirisan ayam masak sepenuh dengan api dapur yang kecil. Ia akan menjadi kari pekat.

5. Bila ayam telah masak, buka tudung kuali dan masukkan hirisan kobis/ celery dan hirisan bawang dan hirisan cili hijau.

6. Biarkan masakn ini didapur sehingga ia menjadi agak-agak kering. Rasa inti anda. Sekiranya perlu, tambahkan garam yang secukup dan 1/2 sudu kecil gula. Keluarkan dan simpan. Bahagikan inti ini kepada 6-8 bahagian untuk dijadikan inti murtabak.

7. Ambil sebiji telur dan pecahkan dalam sebuah bekas. Tambahkan dengan secubit garam dan secubit serbuk lada putih. Masukkan kedalam bekas telur satu bahagian dari inti murtabak yang telah diasingkan. Pukul telur bersama inti murtabak sehingga kembang dengan garpu.

8. Panaskan kuali leper atau pun pan, renjiskan sedikit minyak masak.  Bila kuali cukup panas, tuangkan bancuhhan telur bersama inti murtabak tadi. Jadikan ia  bulat seperti telur bawang. saiz ketebalan terpulang kepada anda. Balikan dan tentukan ia masak 3/4 sebelum dikeluarkan dari kuali leper. Buat seperti diatas 8 keping inti murtabak.

CARA BAKAR MURTABAK:

1. Bila tepung roti canai telah sediakan, renjiskan sedikit minyak ke atas permukaan tepung roti canai, letakan sekeping inti murtabak dan membukuskan inti dengan tepung murtabak. Disini anda perlu tentukan saiz inti murtabak dan kelebaran tepung roti canai yang anda telah sediakan perlu mencukupi untuk menutup keseluruhan saiz inti murtabak.

2. Panaskan kuali leper bakr roti canai, bila kuali mula panas renjiskan sedikit minyak ke permukaan kuali.  Angkat penyediaan murtabak yang telah disediakan dan dengan cermat dan mula bakar murtabak anda. sekiranya anda tidak mahir untuk pindahkan murtabak yang perlu goreng, sediakan dalam pingan dan anda perlu cuma telungkupkan saja. Mudah bukan. Sebenarnya penerangan mamak haji buat susah tapi bila anda sekali buat, anda akan kata , “ceh…mudah rupanya buat murtabak ini”..mamak haji buat leceh bawak naik beca keliling padang kota rupenye!”  hahahaha!.

3. Sentiasa terbalikan-balikan murtabak yang sedang masak untuk mendapatkan goringan yang sama dan tepung diluarnya masak. Jangan pedulikan intinya kerana ia telah pun masak. Cuma anda perlu tumpukan kepada tepung yang telah dibalut saja. kesabaran dalam goreng ini akan memberi ranggupan yang terbaik. Jangan ikut kedai kerana mereka kejar masa.

4. Sebelum mulakan goreng kedua dan seterusnya, tentukan minyak yang berlebihan gorengan perlu dilap bersih. Minyak yang terbakar akan mengeluarkan bau yang tidak enak dan kemungkinan murtabak anda akan pahit. Garing murtabak kini terpulang pada suhu kepanasan. sekiranya suhu kuali leper terlalu panas untuk goreng seterusnya, anda tidak perlu mengawal api, cuma anda perlu renjiskan sedikit air untuk mengurangkan kepanasan kuali. Selamat mencuba

PENYEDIAAN HALWA BAWANG SEBAGAI PENCICAH MURTABAK:

BAHAN-BAHAN PERLUKAN:

  • 2 cawan bawang labu sederhana besar yang telah dihiris membujur (dari atas kebawah).
  • 1 cawan cuka.
  • 1/2 cawan gula.
  • 1 sudu kecil garam.
  • sedikit pewarna merah.

CARA-CARA PENYEDIAAN.

1. Panaskan cuka bersama satu cawan air. jangan sampai mendidih (takat 60C -70 C).

2. masukkan gula dan garam.

3. masukkan bawang dan segera matikan api dapur.

4. Masukkan sedikit pewarna merah. Sebenarnya halwa bawang ini biasanya dibuat dengan bawang bombay yang merah. Bawang ini bila kena cuka memang menjadikan merah. Masalahnya bawang bombay jarang ketemu jadi kita gunakan sedikit pewarna merah. Bila sejuk masukkan dalam peti sejuk. Ia lebih rangup bila keadaan sejuk.

Selamat mencuba. Sekiranya ada perkara yang ingin tahu lebih lanjut mengenai murtabak ini, e-mail mamak haji : mohd.roslan99@gmail.com  WASSALAM.

About these ads

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,201,681 hits
September 2012
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 403 other followers

%d bloggers like this: