PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: MEE JAWA

Posted on: Ogos 4, 2013


mee jawa (2)Salam, seperti setiap tahun mamak haji akan posting resepi-resepi yang ringkas dan sedap untuk Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidil Fitri. Tetamu kita biasanya bukan saja dari kalangan orang Melayu dan Islam saja tetapi kawan-kawan kita merangkumi berbagai bangsa dan agama yang di pejabat, jiran atau masyarakat sekeliling kita. Maka objektif utama mengadakan Majlis Rumah Terbuka ini adalah untuk mengeratkan lagi silatulrahim yang tersedia terjalin atau memperbaharui ikatan ini. Inilah Keunikan budaya kita kunjung mengunjung ini sentiasa perlu dipertahankan bergenerasi, pandangan mamak haji tentang Majlis Rumah terbuka Hari raya Aidil Fitri bukanlah satu pembaziran atau tunjuk kehebatan kita tetapi  kita buat ikut kadar kemampuan kita dengan bermatlamatkan wadah untuk mengeratkan perpaduan dan persaudaraan amatlaah baik. Budaya seperti inilah orang Melayu amalkan sejak lama. Maksud “Melayu Tak Akan Hilang”, itu bukanlah menunjukkan kegagahan atau kekuatan Militer Bangsa Melayu tetapi tunjang utama kekuatan bangsa Melayu adalah ciri-ciri budaya Melayu yang begitu hebat sejak temurun. Keagongan empayar Melaka silam yang masyor itu wujud kerana kebudayaan Melayu bukannya dari segi kekuatan militer bangsa Melayu dengan segala bala tentera dan senjata. Kebudayaan Melayu termasuk bahasa melayu sebenarnya telah membawa bangsa melayu disegani oleh negara luar di zaman kesultanan Melaka, Malangnya kita sendiri kini telah perlekehkan Bahasa Melayu dan Kebudayaan Melayu sehingga ada yang malu dengan bahasa melayu dan kebudayaan Melayu ini. Pakaian Baju kot dan bertali leher dan juga bahasa ibunda penjajah jadi ikutan kita. Sayang sekali.

Selat Melaka airnya tenang
Banyak berlabuh perahu Bugis;
Tidak boleh ku kenang-kenang
Kalau ku kenang pasti menangis. - Tan Sri Abdul Aziz Tapa.

Mamak haji harap Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidil Fitri pada tahun ini, selepas pilihanraya umum 13 yang sangat saling tuduh menuduh dan banyak tinggalkan kesan perkauman yang tidak rasional, Insyallah kita semua boleh saling memaafkan dan membaiki lagi ruang untuk perpaduan supaya kita boleh membina sebuah negara yang  kuat  dalam menghadapi musibah yang datang dalam pelbagai sudut.

RESEPI MEE JAWA BERKREPEK:

Mamak Haji tak tahu pulak asal usul mee jawa ini, kalau ke Pulau Jawa tak ada pulak orang Jawa jual Mee Jawa, yang popular di sana “Bakmi Jawa” atau “Mie Celor” Palembang. Mungkin ia sama dengan, “Mee Bandung” , yang tidak ada di Bandung, Indonesia tetapi ada di negara kita. Setahu Mamak Haji  , Mee Jawa ini sangat popular dalam kalangan masyrakat Cina di Pulau Pinang sebagai  sarapan pagi. Ada yang kata di Johor pun popular juga. Penyediaan Mee Jawa ini ada berbagai versi seperti Mee jawa Nyonya yang lebih perasa tomato dan masam. Ada juga resepi mee jawa gunakan stok daging lembu, ia memang sedap tapi untuk orang beragama Hindu dan Budha ia tak sesuai. Maka Mamak haji fikir resepi gunakan bahan asas udang lebih sesuai untuk majlis jamuan pelbagai kaum.

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:

  • 1 Kg. Mee Kuning.
  •  1 kg udang kapas.
  • 1 kg ubi keledek dikupas kulit, dipotong, rebus dan lenyek.
  • 50 gm. gula melaka/ gula merah.
  • 200 gm taugeh.
  • 2 cawan santan.
  • 1/2 cawan minyak untuk menumis.
  • 2 sudu besar tepung jagung utk dipekatkan kuah.
  • 3 liter air
  • 2 sudu besar rempah kari daging.
  • Garam secukup rasa.

Bahan-Bahan untuk Hiasan:

  • 5 keping tauhu digoreng dan dipotong dadu.
  • 6 biji cili hijau dhiris.
  • 5 biji cili merah dihiris.
  • 10 biji limau kasturi dibelah dua.
  • 6 biji telur direbus, dikopek kulit dan dibelah dua.
  • 12 cawan baang goreng.
  • 1 cawan daun bawang dan daun sup dihiris.
  • 1 cawan daun salad bunga dihiris.

Bahan-Bahan Perencah kisaran Untuk Kuah:

  • 3 batang serai dihiris.
  • 15 biji bawang merah (kecil).
  • 6 biji ulas bawang putih.
  • 4 inci lengkuas.
  • 2 inci halia.
  • 15 tangkai cili kering direbus.
  • Sedikit air asam jawa.

CARA-CARA MENYEDIAKAN:

  1. Bersihkan udang, goreng udang sehingga kulitnya menjadi merah. Kemudian rebus udang dengan air 2 liter air secara reneh. Sejukan.  Kisar uadang dengan air rebusan sehingga halus dan tapis airnya. Air ini kita gunakan untuk membuat kuah.
  2. Kisar halus semua perencah kuah dan jadikan pes.
  3. Panaskan minyak dan goreng pes perencah sehingga baunya naik dan pecah minyak. Masukkan air rebusan udang tadi.
  4. Masukkan keledek lenyek dan kacau sehingga sebati dgn kuah.
  5. Masukkan serbuk rempah kari dan santan.  Kacau kuahnya. Biar kuah mendidih.
  6. Cairkan tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan kedalag. kacau sebati. Jika anda ingin kepekatan kuah, boleh tambah cairan tepung jagung.
  7. Tambah garam secukup rasa. Kuah anda telah siap.
  8. Celurkan mee anda dalam air panas selama 3-5 minit. Keluarkan mee dan masukkan kedalam bekas air untuk hilangkan haba. Toskan mee dan tambah sedikit minyak masak supaya mee and seperti segar dan tak melekat. Kita kena tambah minyak kerana kita akan hidangkan secara asingan. Hidangan mee serta bahan hiasan diatas mee jawa anda.
  9.  Selamat mencuba.

RESEPI KEREPEK :

Mee Jawa ini tanpa kerepek seperti tidak ada yang kena, dengan itu Mamak Haji tambah resepi ini untuk cuba sama-sama.

Bahan-Bahan:

  • 250gm tepung beras.
  • 1 sudu besar (tbsp) tepung ubi kayu (topiaca flour).
  • Minyak untuk goreng.

Bahan-Bahan Perencah untuk dikisar:

  • 5 ulas bawang putih.
  • 5 biji buah keras.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk ketumbar, biji ketumbar digoreng kering dan ditumbuk/ kisar kasar.
  • 1 biji telur.
  • 50 ml santan cair.
  • Garam secukup rasa.

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Sebatikan tepung beras dan tepung ubi dengan bahan kisaran.
  2. Cairkan  tepung tadi dengan tambahan 250ml santan cair, supaya terbentuk tepung yang cair dan sesuai untuk dituang ditepi kuali.
  3. Panaskan minyak, bila minyak panas cukup, ambil sesenduk tepung cair dan tuangkan dikeliling gerigi minyak ditepi kuali. Bila warnanya tukar keemasan kuning , kupil tepung itu dengan perlahan dan biarkan ia terapung ke tengah kuali. Bila cukup garing, keluarkan dan diletakan ke atas kertas tuala dapur (kitchen toel paper) untuk menyerap minyak.
  4. Patahkan saiz yg dikehendaki dan taburkan ke atas  hidangan mee jawa anda. Ia memberi kelazatan yang istimewa pada hidangan mee jawa anda.
About these ads

1 Maklumbalas to "RESEPI: MEE JAWA"

Salam Mamak Haji. Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Agak-agaknya apa menu istimewa Mamak Haji sempena hari raya ini ye? Sedap mee jawa ni. Secara x langsung beri idea kepada saya untuk menyediakan juadah ini untuk rumah terbuka hari sabtu depan. Terima kasih mamak haji.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,211,588 hits
Ogos 2013
I S R K J S A
« Jun   Sep »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 403 other followers

%d bloggers like this: