PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN


lemon chicken2RESEPI : AYAM LEMON ‘ALA MASAKAN CINA.
Mamak Haji ada beri resepi “Ayam Masak Lemon versi mamak . Sesiapa yang sukar mencari rempah…ayam lemon masakan ‘ala Cina paling mudah. Goreng ayam, sediakan sos, tuang dah sedia. Tiga bahagian dalam masakan ini 1. Goreng ayam 2. Buat sos lemon 3. Makan. Jom kita lihat resepi ini:

PENYEDIAAN AYAM GORENG:
Bahan-Bahan:

  • 1 kg daging ayam tanpa tulang. Pilih ayam bahagian dada dalam 4 ketul bersihkan dan potong dadu. Peramkan ketulan dadu ayam ini selama 30 minit dgn 2 sudu kicap perasa maggie, 1/4 sudu kecil lada putih dan dan sedikit garam.
  • Untuk salutan goreng ketulan ayam pula:  2 biji telur, 2 sudu besar + 1 sudu kecil atau 35 gm Tepung Jagung, 1/2 tsp baking powder, secubit lada putih dan 1/2 sudu kecil garam. Pukul telur kembang masukkan tepung masukkan sedikit demi sedikit bersama dgn garam dan lada butih dan jadikan adunan (batter) untuk digoreng. tentukan adunan disalut sempurna semasa gorengan ayam. Goreng ketulan ayam ini dengan minyak panas. Bila ketulan ini masak dengan bertukar warna keemasan. Keluarkan dari kuali dan letak dalam pinggan hidang untuk disalut .

PENYEDIAAN SOS LEMON:
Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 75gm gula.
  • 1 cawan (250 ml) stok ayam. Kalau tak ada stok ayam gunakan dalam 2 ketul pati ayam kiub..tapi jaga masin.
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung.
  • 2 sudu besar jus lemon.
  • 1/2 sudu kecil garam.
  • 3 hirisan lemon yg telah kupas kulitnya.
  • 2 sudu besar minyak.
  • sedikit perwarna kuning.

Cara Penyediaan:

1. Adunkan 75gm gula, 1 cawan stok ayam, 1.5 sudu besar tepung jagung, 2 sudu besar jus lemon, 1/2 sudu kecil garam dan pewarna dua /tiga titis dan adunkan dengan baik semua bahan-bahan ini. Masukkan juga tiga hirisan lemon tadi.
2. Masukkan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali dan masukkan adunan tadi. Panaskan kuali dengan api kecil dan kacau adunan itu sehingga sos anda menjadi jernih. Keluarkan tiga hirisan limau tadi.
Hidangkan ayam goreng dan tuang sos ke atas ketulan ayam tadi. Makan panas-panas. Masakan Cina perlu makan panas-panas dengan nasi yang panas juga..cuba sekali-sekala yang terbaru.


RESEPI AYAM MASAK KAPITAN ATAU NYONYA CHICKEN CURRY:

Bila ingin menulis resepi ini  mamak haji seperti tak berapa minat pada rasa dan aroma resepi ini kerana nak kata Melayu pun bukan nak kata Cina pun bukan dan jauh dari resepi mamak Pulau Pinang. Maka molek digelar resepi Malaysia kerana rasa dan aromanya ikut cita-rasa Nusantara Kemelayuan. Resepi ini sangat popular di Pulau Pinang bagi kaum Tionghua, Resepi ini asalnya kepunyaan Nyonya-Baba dimana adunan dua tradisi resepi Melayu dan Cina. Resepi ini juga sering-kali jadi pilihan utama di Pesta Makanan Malaysia di luar negara. Apa kehebatannya cuma anda masak dan rasa baru tahu. Apakah gelaran “curry” itu sesuai atau tidak..terpulang pada anda untuk menentukan. Bagi Mamak Haji bila ada pesanan dari pelangan buat saja lah dan suka kongsi resepi dengan anda semua.

Sebutan KAPITAN itu sebenarnya gelaran diberi oleh penjajah Portugis kepada ketua suku kaum orang Cina seperti di Pulau Pinang, Melaka atau Singapura. Suku kaum Cina yang terkenal ialah Hokkien, Hakka, Foo chow dan Teochews. Di Pulau Pinang majority suku kaum adalah Hokkien. Bahasa Hokkien adalah bahasa perdagagan orang Cina di Malaysia. Banyak juga terdapat sebutan bahasa Melayu dalam bahasa Hokkien ini. Sejarah Peranakan Baba-Nyonya ini pula bermula dari kurun ke-15 lagi. Bahasa dan adat Melayu adalah pegangan mereka ini sama seperti Peranakan India Islam yang digelar,”Jawi Pekan”, Peranakan India beragama Hindu digelar “chitty” dan juga Peranakan Eurosian yang beragama kristian digelar, “Kristang”. Perkataan, “Baba” dari perkataan Persia dan “Nyonyas” dari perkataan Jawa. Masakan Baba-Nyonya menggunakan bahan-bahan campuran Cina-Melayu tetapi rasanya Melayu Nusantara. Suku kaum Baba-Nyonya ini ramai di Pulau Pinang, Melaka dan Singapura. Resepi Masakan terkenal seperti, “Laksa Asam”, “Laksa Santan”, “otak-otak”, “kueh lapis”, “ayam masak kapitan”, “ayam masak buah keluak”, seperti ini semua adalah antara resepi hebat dari Baba-Nyonya yang terkenal di dunia. OK setakat ini penerangan yang mamak haji tahu sebelum kita lihat resepinya:

RESEPI: AYAM MASAK KAPITAN:

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
– 1 Kg. ketulan ayam (3 keping peha ayam penuh).
– 1 sudu besar (tbsp) serbuk kunyit.
– 200ml santan pekat.
– 5-6 sudu besar minyak masak.
– 2 helai daun limau purut yg dibuang urat tengah.
– 1 biji limau nipis diperah jus.
– garam secukup rasa.

Jgn ikut sgt pic hiasan mamak haji di atas..mamak haji tambahkan versi mamak sikit hiasan dgn daun pudina, cili hijau, tomato dan daun ketumbar sikit..Ini versi Nasi Tambah... Melayu + Cina + India..hahaha..baru jadi resepi 1 Malaysia...hahahaha!.

Jgn ikut sgt pic hiasan mamak haji di atas..mamak haji tambahkan versi mamak sikit hiasan dgn daun pudina, cili hijau, tomato dan daun ketumbar sikit..Ini versi Nasi Tambah… Melayu + Cina + India..hahaha..baru jadi resepi 1 Malaysia…hahahaha!.

PENYEDIAAN PES TUMISAN / DIKISAR:
–  3 tangkai Cili merah yang agak panjang dan dibuang biji.
–  10-15 tangkai cili kering dibuang biji dan direbus (ikut kepedasan).
–  8-10 biji bawang merah kecil.
–  1 bawang merah labu sederhana besar.
–  5 ulas bawang putih.
–  5 biji buah keras.
–  3 btg serai.
–  4 kpg lengkuas bersaiz kuku ibu jari.
–  2 kpg halia bersaiz kuku ibu jari.
–  2 kpg kunyit hidup bersaiz kuku ibu jari.
–  2 sudu besar (tbsp) belacan bakar.
–  1 sudu besar (tbsp) puri tomato/ sos tomato.
–  1 sudu besar gula (kalau nak pedas kurangkan).

CARA MENYEDIAKAN:

1. Kisar semua bahan-bahan tumis halus dan jadikan pes.

2. Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan tumis pes sehingga pecah minyak. Masukan ayam dalam tumisan goreng 5-6 minit sehingga kulit ayam garing sedikit.

3. Masukkan santan (kalau nak kuah lebih tambahkan air tapi ingat ayam juga keluarkan airnya maka awas jangan sampai kuah anda terlau cair), masuk daun limau purut dan kecilkan api dapur. Biarkan dalam keadaan reneh sehingga daging ayam masak – ambil masa lebih kurang 30 minit.

4. Masukkan gula dan garam dan jus limau secukup rasa.

5. Hidangkan dengan taburkan bawang goreng di atas hidangan.

6. Hidangan di Pulau Pinang disediakan dengan telur rebus ayam sekali, anda boleh masukkan telur ayam semasa tumis pes. Selamat mencuba


RESEPI KURMAK DARI PAKISTAN/BANGLADESH:
korma shahiResepi kumak atau korma ini untuk penggemar rempah dalam masakkan India yang lembut dan kurang berasa rempah. Maka kena ingat bila buat kurmak jgn fikir ia adalah masakan India yang perlu guna rempah yang banyak. Lauk kurmak perlu guna rempah yang paling minima ia itu bahan asas ketumbar saja.

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:

  • 1 ekor ayam dipotong 10-12 bahagian.
  • 2 biji bawang labu merah dihiris halus.
  • 2 sudu besar pes bawang putih halia.
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar. (sediakan serbuk ketumbar sendiri).
  • 3/4 cawan yogurt .
  • 1 kpg kulit kayu manis 2″ panjang.
  • 3 biji buah pelaga.
  • 1 helai daun salam India.
  • 4-5 kuntum cengkih.
  • 4 tangkai cili hijau.
  • 2 sudu besar buah badam direndam air dan tumbuk lumat.
  • 2 sudu besar biji janggus.
  • 2 sudu besar buah kismis.
  • 1 sudu kecil gula.
  • Garam secukup rasa.
  • 3 sudu besar minyak masak.
  • 2 sudu besar minyak sapi.

CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan ayam dan tos. Masukkan yogurt , pes halia bawang putih dan serbuk ketumbar – adunkan sama rata dan peram sekurang-kurangnya 1 jam.

2. Panaskan kuali masukan minyak. Masukan hirisan bawang dan goreng keemasan dan masukan biji janggus, kismis, kayu manis, pelaga, cengkih dan daun salam sentiasa kacau sehingga naik baunya.

3. Masuk segera ketulan ayam yang telah peram dan garam ke dalam kuali. Masak ayam ini dalam api sederhana besar (medium). Kacau sekali sekala ayam. Proses ini kita cuma ingin mengaringkan sedikit permukaan ayam supaya keras sedikit dan bila masak tak mudah hancur.

4. Masukkan 2 1/2 cawan air (kalau dapat stok ayam lagi sedap) dan buah badam yang ditumbuk halus. Reneh masakkan ini dengan api dapur kecil dan tutup dengan tudung. Sekali-sekala kacau adunan ini.

5. Masukkan gula, minyak sapi dan cili hijau. Rasa masakan ini kemasaman yogurt dan gula telah dimbangkan. Sekiranya masam tambah gula 1 sudu besar lagi. Nasak sehingga ketulan ayam masak sempurna. Angkat dan hidangkan dengan taburan bawang goreng.

Nota: Mamak Haji lebih suka tambah 1/2 kecil serbuk kunyit dan 2 sudu besar serbuk cili untuk pedas sedikit.


AYAM MASAK CARA BALIRESEPI AYAM BALI / AYAM BUMBU BALI”
Bahan-Bahan Perlukan:RESEPI

  • 1 ekor ayam potong 16 bahagian.
  • 3 helai daun limau purut dibuang urat daun tengah.
  • 3 biji tomato dipotong 8 bahagian.
  • 2 sudu kicap manis ABC.
  • 1 inci lengkuas dicincang halus.
  • 2 helai daun salam Indonesia.
  • 2 sudu besar air limau nipis / lemon.
  • 1 sudu besar gula melaka.
  • 1 sudu besar jus asam jawa.
  • 2 kiub pati ayam / 1 liter air stok ayam.

Bahan-Bahan Untuk sambal dikisar halus:

  • 10 tangkai cili merah dibuang biji.
  • 5 tangkai cili api
  • 1 keping belacan bakar bersaiz 1″ X 1″.
  • 3 butir buah keras.
  • 5 ulas bawang putih.

CARA-CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan ayam dan lumurkan sedikit garam dan jus lemon. Peram sekurang-kurang 30 minit.
2. Goreng daging ayam setengah masak.
3. Tumis bahan kisaran sehingga naik minyak.
4. Masukkan lengkuas, daun salam, daun limau purut, tomato dan kicap manis. Masukkan juga gula melaka dan juga air asam. Sekiranya pekat sangat masukkan air stok ayam atau 2 kiub stok ayam bersama 1 liter air atau sukatan air untuk kepekatan yang anda perlukan.
5. Perlahankan api dapur, masukkan ketulan ayam. Tutup tudung bekas masak. Biarkan ayam masak separuh lagi. Apabila ayam telah secukup masak tutup api dapur. Keluarkan ayam dan hidangkan. selamat mencuba.

NOTA: Ayam masak Bali ini punyai berbagai versi dan cara masak. Cuba baca komen pembaca ini:
assalamualaikum..lama x borak ngan papa …papa sihat…td lia negok pic papa post ayam bali…naperx hitam yer…smlm kwn lia ada bg resepi ayam bali…lia dh pum cuba tghari td..sedap tu mmng sedap …..tp x sama mcm papa punya ..dia kata bwg besar kena byk..buh gula kabung seketul..kicap pekat ngan manis….cili kering blender sama serai lengkuas….tumis smpai naik bau..tp x de pulak buh daun salam….papa punya ada daun salam kan….x per lia nk cuba pulak resepi papa,,,,
JAWAPAN MAMAK HAJI:
Mualaikum wasalam anakanda liah..sebenarnya resepi ini guna kicap pekat ABC..hak Indonesia. Tapi warnanya itam tak berapa kena dgn resepi Indon esia yg dinamakan bumbu Bali..bumbu bali memang kehitaman..tak hitamlah sangat. Serai dlm masakan Indonesia tidak digunakan cuma masakan Aceh atau minang atau Palembang gunakan serai..kerana sumatera adalah bangsa Melayu Riau..sama bahasa dgn org Johor..Bali tidak. Lengkuas dlm masakan Indon diasingkan untuk bau haruman lengkuas yg segar. kebanyakan sambal Indon gunakan cili hidup bukan cili kering..sama seperti sambal belacan. Bumbu itu makanya sambal dlm bahasa kita..lagi pun ayah takut resepi ini kalau hitam sgt..ia akan jadi seperti ayam masak kicap berempah ayah..bila buat katering kita kena sesuaikan warna hidangan bila susun di meja hidangan supaya menarik dan membuka selera..kalau dah ada ayam masak kicap berempah, daging masak berempah, yg ini pun itam…dan tukang masak pun itam..hahaha!. bayangkan?. masakan ini berbagai-bagai versi..mcm masak rendang..kan..kan..kan..janji sedap..daun salam itu identiti Indonesia..tanpa daun salam mcm nasi beriani tak ada daun salam India..hehehe. Org Melayu pulak dgn serainnya..wassalam.

ayam masak kuziResepi ayam masakan kuzi ini sebenarnya resepi istimewa orang Kelantan..walau pun masakan ini gunakan rempah seperti ayam masak korma. Asal resepi ini menggunakan saffron atau dalam bahasa melayu dikenali sebagai koma-koma atau zafron sebagai mewarnai merah masakan. saffron ini sangat mahal oleh itu lama-kelaman resepi kuzi ini berubah berbagai-bagai versi. Asal resepi ini dari siri resepi “Munghal” shashi kurun ke-16 yang digelar, “kurzi” atau korma berlemak. Resepi asalnya ialah gunakan kambing yang di isi nasi berempah ke dalam rongga perut kambing yang telah dibersihkan. Mamak haji pernah masak lauk ini..tetapi tidak ada gambarnya. Cuma mamak haji ada cara memasak dan juga cara penyediaan rempah untuk masakkan ayam kuzi ini. Kalau ada yang minat insyallah mamak haji menulis cara menyediakan resepi rempah dan juga resepi masakkan sekali…

RESEPI: AYAM MASAK KUZI.

Bahan-Bahan  Perlukan:

  • 1 ekor ayam 1.5kg – 1.8kg – dipotong 12 bahagian.
  • Sedikit saffron.
  • 1 sudu besar pes halia bawang putih.
  • 600gm bawang merah kecil dihiris halus dan digoreng garing..
  • 1 tin susu sejat.
  • 1/4 cawan buah badam direbus, dibuang kulit.
  • 1/4 cawan biji janggus dihiris panjang, digoreng dgn minyak sapi
  • 60 gm kismis hitam.
  • 50gm biji janggus, digoreng dengan minyak sapi.
  • 2 sudu besar minyak sapi.
  • 1 biji bawang besar di hiris halus.
  • 1 cawan air atau seperti kepekatan kuah yang anda kehendaki
  • garam dan gula secukup rasa.

Penyediaan Rempah Kuzi:

  • 1 sudu besar biji ketumbar.
  • 1 sudu kecil biji jintan manis.
  • 1 sudu kecil jintan putih.
  • 1/2 sudu kecil biji lada putih.
  • 1/2 sudu halia kering.
  • 1/4 sudu kecil kayu manis.
  • 1/2 sudu serbuk kunyit.

Cara-cara penyediaan rempah kuzi:

1. Sagai ketumbar, jintan manis, jintan putih, lada putih, cincang dulu halia kering, dan tumbuk kayu manis. Kisar halus  kesemua rempah-rempah ini dan gaulkan dengan serbuk kunyit.

CARA MEMASAK:

1. Larutkan saffron dalam satu sudu kecil air. Lumurkan saffron pada seluruh ketulan ayam dan peramkan 1 sudu pes halia bawang putih dan sedikit garam.

2. Kisaran rempah bersama bawang goreng dimasukkan dalam bekas susu sejat.

3. Masukkan minyak sapi dalam kuali dengan sedikit minyak masak, bila panas gorengkan ketulan ayam sehinnga permukaan ayam garing sedikit selama 15 minit. Angkat ketulan ayam.

4. Goreng bawang dalam minyak gorenga ayam tadi. Bila bawang gorengan mula bertukar warna kepada kuning keemasan masukan susu yang telah adunkan bawang dan juga rempah. Masukan pes buah badam yang telah dikisar. Tambah garam dan gula secukup.

5. Masukkan ketulan ayam, buah kismis dan masaka sehingga kuahnya pekat. Sekiranya kuah terpekat anda boleh tambahkan air untuk cairkan sedikit. Hidangkan dengan ditabur buah janggus. Selamat mencuba. Dalam resepi ada juga tumbuk bawang goreng halus dan masukkan 1 botol sos tomato sebotol. Selamat mencuba.


LASAGNE

RESEPI LASAGNA DAGING

Bahan utama ialah kepingan Lasagna segera. Celupkan dlm air sebelum digunakan. Dlm buat lasagna ini ada dua sos yg penting. Sos putih yg digunkan utk melekatkan kepingan dan juga sos merah yg dikatakan inti mcm sanwich. Sos merah biasa boleh buat dgn daging cincang (beli yg dah siap pun boleh) atau pun dgn daging ayam cincang. Sos merah ini kita boleh gunakan sos pasta berjenama ‘prego’ atau pun ikut style mamak haji guna tomato puri dan sos cili saja.

BAHAN-BAHAN: Buat Inti Merah.

  • 600gm daging cincang (MH guna Azmy).
  • 1 tin cendawan butang dlm tin (MH tak guna kerana anak-anak tak suka).
  • 1 biji bawang labu kuning diptg dadu (Mat salleh suka bawang ini).
  • 3 ulas bawang putih diketuk dan cincang halus.
  • 1 sudu besar (tbsp) butter dan 1/2 sudu besar minyak masak..takut butter terbakar pulak nanti.
  • 1 sudu besar keju Mozarella bagi wangi sikit.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) lada hitam kasar.
  • 1/2 sudu kecil serbuk oregano kering..MH pakai herba thymine kering/jemuju je dari baki buat muruku.

CARA-CARA MEMBUAT SOS:

1.Mcm biasa panaskan kuali, masukan minyak lepas itu butter. Minyak untuk mengelakan butter terbakar dari pengelaman guna minyak sapi.

2. Masukkan bawang putih diikuti dgn bawang dan tumis layu saja. Masakan mat salleh tak garing cuma layukan saja.

3. Masukkan daging cincang, mcm biasa goreng sehingga air daging hilang dan timbul minyak daging dari lemak daging. MH borink dgn daging cincang ready made ini pasal tipu dibuatbdgn 1/4 bhg. lemak daging. Kalau boleh buang sedikit minyaknya. Hindarkan minyak berlebihan.

4. Bila daging cincang agak masak tuang tomato puri dan cili sos.

5. Kalau nak pakai cendawang masukan. Masukan lada hitam dan serbuk oregano dan garam secukup rasa. Bila masak agak pekat dan ketepikan.

CARA-CARA BUAT SOS PUTIH:

BAHAN-BAHAN:

  • 2 sudu besar (tbsp) butter dan sedikit minyak masak.
  • 2 sudu besar tepung gandum.
  • 3 kpg Cheese.
  • 250 ml susu penuh krim dutch lady.
  • Garam secukup rasa.

CARA-CARA MEMBUAT SOS PUTIH.

1. Panaskan kuali dgn api sederhana, masukan butter dan minyak masak. Bila butter naik panas, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Cara ini utk hilangkan bau tepung je.

2. Masukkan susu dan kacau sebati. Masukkan cheese dan kacau sebati sehingga cheese cair. Masukkan garam secukup rasa.

3. Kacau sehingga sos jadi pekat. Sekiranya pekat sgt, tambahkan susu lagi dan kacau.

4. Angkat dari dapur dan tepikan.

Cara lapik lasagna:

1. Loyang empat segi yg bersesuain, bubuh sedikit butter. Susunkan lapisan terbawah ini dgn kepingan lasagna yg telah celup air. Susunkan rapat-rapat. Potong ikut size loyang anda.

2. Ratakan sos merah dan selepas itu tuangkan pula sos putih.

3. Taburkan Parmesan dan keju mozerella diats sos putih tadi.

4. Ulang balik cara yg sama sehingga tiga lapisan..Ingat ye last sekali mesti cuma sos putih dan morzerella cheese yg di taburkan lagi banyak lagi best.

5. Panaskan oven dulu pada 180C dan bakar selama 40 minit. Keluarkan dan sejukan dulu sebelum potong. Dah siap Lasagna Daging anda ..selamat mencuba

Label:

chicken tikka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resepi ini adalah salah satu resepi restoren yang amat terkenal di dunia. “Tikka” bermakna ketulan . Asal usul resepi ini sukar nak ditentukan kerana kerajaan British telah istiharkan chicken tikka ini resepi rasmi kerajaan British. Chicken Tikka juga amat popular di restoran diseluruh Britain, di Pakistan, India, Bangladesh dan Juga di Sri Lanka. Adalah dikatakan Chicken Tikka ini mempunyai 40 jenis variasi resepi. Biasanya chicken tikka ini berbentuk seperti satay di negara kita atau pun disediakan dalam berbentuk kuah yang digelar, “masala“. Di India chicken Tikka ini dibakar dgn sejenis ketuhar diperbuat dari tanah yang digelar, “Tandoor”, tetapi chicken tikka ini boleh juga disediakan dgn api terdedah seperti satay dan juga dengan oven di rumah kita.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg. daging ayam bahagian dada. Buang kulit dan potong dadu size: 2-3cm.
  • 1 cawan yogurt.
  • 1 cawan daun ketumbar. (daunya digunakan utuk tabur dia atas, batangnya digunakan untuk jadikan pes).
  • 3 sudu besar (tbsp) pes halia – bawang putih.
  • 3-4 sudu besar garam masala.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk cili.
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit.
  • 1/2  sudu kecil serbuk jintan putih.
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar.
  • 1/2 sudu kecil perwarna merah oren.
  • 3 sudu besar jus limau nipis atau lemon.
  • 1 biji limau nipis / lemon dipotong wedges untuk hidangan.
  • 1 biji bawang dihiris bulat untuk hiasan.

CARA-CARA PENYEDIAAN:

1. Cincang halus daun ketumbar atau masukkan dalam food processor dan dikisar.  Batang daun ketumbar dikisar halus jadikan pes.  Adunkan dengan yogurt dan jadikan ia seperti pes.

2. Masukkkan semua rempah dan bahan-bahan tadi dalam pes ini dan masukkan ketulan daging ayam yang telah sediakan. Tutup bekas pemerapan ini dan masukkan dalam peti sejuk untuk pemerapan semalaman. Rendam lidi satay dalam air selama 30 minit. Dan mulakan cucuk ketulan daging ayam ini pada lidi satay seperti penyediaan satay dengan jarak diantara satu ketul daging dengan yang lain dalam jarak 1cm. Boleh gunakan skews (batang besi) juga.  Cara kayu satay ini lebih sesuai dibakar dengan api terdedah seperti satay. Sekala-sekala terbalikan bakaran inidengan merenjiskan sedikit minyak ke atasnya. Biasanya dalam 15 minit ketulan ayam ini boleh masak.

3. Sekiranya bakar di oven anda perlu gunakan skews ia itu batang besi yang digunakan untuk bakar atau grill. Panaskan oven pada 200 C darjah, susun skew anda di tapak grill disediakan untuk grill,  tentukan anda tempatkan perangkap minyak berlebihan di bawah tapak grill dlm oven anda. Sekala sekala sapukan minyak keatas daging ayam dan terbalikan. Daging ayam biasanya dalam boleh masak dalam 30 – 40 minit.

4. Hiaskan Chicken tikka anda dengan bawang dihiris halus bulat dan wedges limau atau gunakan salad.

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 2,536,287 hits
Ogos 2014
I S R K J S A
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 450 other followers