PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

Masalah Disiplin Pekerja Restoren & Kantin

Posted on: April 29, 2008


Pada kebelakangan ramai pekerja yang berkerja di Restoren atau pun kantin adalah pekerja yang lazimnya sussah memperolehi kerjaya lain.Mereka rata-rata kurang mempunyai pengalaman dan juga berpendidikan rendah.Adalah amat sukar memotivasikan pekerja seperti ini.Mereka akan bertukar kerja satu restoren ke satu restoren lain tanpa menimba sebarang pengalaman.Dasar memandang rendah oleh masyarakat menyebabkan kejadian ini berlaku.Mereka yang berpelajaran dan bermotivasi tinggi selalunya suka berkerja di restoren yang bertaraf Multi- nasional ataupun berkerja di Restoren-restoren Makanan segera.Kenapa perkara ini berlaku.Daya tarikan bekerja di restoren tempatan amat rendah disebabkan pengurusan restoren tidak ambil peduli tentang sumber tenaga manusia mereka.Terutamanya pihak pengurusan syarikat restoren tidak memberi penumpuan khusus pada tenaga pekerja.Kadangkala tidak menggunakan cara berkomunikasi yang baik pada pekerja -pekerja bawahan oleh seorang majikan ataupun pengurus Restoren.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 5,463,179 hits
April 2008
M T W T F S S
    May »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: