PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

Penubuhan jawatankuasa Kantin

Posted on: Julai 25, 2009


Jawatankuasa kantin atau “canteen Committe” adalah sebuah jawatankuasa yang mewakili pihak pengurusan kilang untuk menguruskan, menyelia harian kantin perusahan tanpa melibatkan pengurusan kilang. Jawatankuasa kantin bertanggung jawab dalam melaksanakan dan penguatkuasaan syarat-syarat kontrak di meterai diantara pihak pengusaha kantin dan pihak pengurusan kantin. Kontrak tersebut selalunya menitik beratkan Harga menu yang dicadangkan oleh pengusaha kantin, Waktu membuka kantin dan penutupan, syarat-syarat pekerja kantin, menu harian yang di cadangkan oleh pengusaha kantin, kebersihan, cara pengendalian sampah basah, dan lain-lain. Jawatan kuasa ini mempunyai kuasa mutlak dalam merubah baik pulih apa jua syarat-syarat awal yang telah ditawarkan oleh pihak pengusaha kantin. Jawatan kuasa kantin juga mempunyai kuasa mutlak dalam menentukan penyambungan kontrak semula kepada pengusaha kantin dan juga boleh membatalkan kontrak tersebut bila-bila masa dengan notis pemberhentian yang dipersetujui oleh kedua pihak; sekiranya perkhidmatan yang diberikan oleh pengusaha kantin tidak memuaskan pihak jawatankuasa kantin.
Penubuhan Jawatankuasa kantin adalah satu kaedah yang terbaik bagi pengendalian dan pengurusan kantin kilang dengan menentukan pihak pengusaha kantin dapat kendalikan kantin secara kuasa otonomi tanpa ganguan dan campurtangan pihak pengurusan kilang. Jawatankuasa kantin juga memudahkan dan meringankan beban pengurusan pihak kilang seperti berikut:-
1. Beban kerja bahagian pengurusan Kilang dikurangkan melalui kerja-kerja penyelian harian kantin
dikongsi bersama oleh ahli jawatankuasa kantin.
2. Sesuatu keputusan terhadap kantin diambil secara perbincangan diantara ahli Jawatankuasa dan
pengusaha kantin. Maka keputusan yang diperolehi lebih profelisma dan meningkatkan prestasi kantin.
3. Menyediakan suasana kebebasan berniaga bagi pengusaha kantin.

Ahli Jawatankuasa kantin terdiri dari Pengurus/Penolong pengurus bahagian sumber manusia (human resources), Pengusaha kantin/ pengurus kantin, Pekerja-pekerja yang wakili jabatan tenaga pekerja kilang dan jururawat perusahaan.

Adalah amat mustahak tubuhkan Jawatankuasa ini untuk menguruskan kantin perusahaan atau kantin kantin sekolah untuk memantapkan pengurusan kantin dan juga prestasi kantin.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 8,526,822 hits
Julai 2009
I S R K J S A
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: