PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

TIP LAYAN PELANGAN – Pengurusan Restoren.

Posted on: November 2, 2009


Tip Layanan Pelanggan.

Setiap Pelangan yang pertama sekali berkunjung ke Restoren anda,  akan menilaikan prestasi restoren anda mengikut tiga kriteria utama:

1.  Layanan yang terbaik.

2. Keselesaan / comfort.

3. Kebersihan.

Sebagai pengurus restoren anda perlu beri perhatian berat untuk melayan pelangan dengan cara terbaik. Tip-tip ini adalah satu panduan kepada pengurus restoren dan juga melatih pelayan-pelayan restoren.

1. MAHIR DAN KEYAKINAN DIRI.

Biasakan diri anda dengan menu- menu yang terdapat di restoren anda. Buktikan kepada pelangan, anda mempunyai kemahiran dalam menerangkan setiap menu yang terdapat dalam catatan menu. Penerangan seperti ini akan menyakinkan pelanggan anda daripada mencampakan senerai menu kepada pelanggan dan menunggu untuk terima pesanan dari pelangan seperti robot.

2. SAMBUT PELANGAN DENGAN SEGERA.

Walau macam mana dalam kesibukkan anda berada setiap pelanggan baru yang memasuki premisis restoren anda perlu dilayani  selepas saja dua minit mereka telah duduk. Keadaan ini akan memberi kesan pada pelanggan anda bahawa kedatangan mereka ke Restoren anda telah diambil berat. Jangan sekali mengabaikan pelangan kerana anda dalam kesibukkan dan tidak dapat mengambil pesananan hidangan mereka. Anda masih boleh sambut pelanggan dan memberi mereka duduk dengan tenang.

3. MEMANDANG TERUS KEMATA PELANGGAN.

Semasa mengambil pesanan hidangan tentukan anda memandang terus ke mata pelangan dengan muka yang manis. Sekiranya pesanan berasingan untuk pelanggan dalam sesuatu meja;  tentukan anda ambil pesanan dengan memandang terus ke mata setiap pelangan yang memesan dalam satu meja itu.

4. INGATI NAMA DAN GUNAKAN.

Nama ini anda akan dapati daripada tanda nama yang terdapat pada pakaian mereka. Kebanyakannya kakitangan kerajaan yang menjamu selera diwaktu tengah hari adalah bakal pelanggan tetap anda. Maka menggunakan nama mereka dengan awalan EN…akan memberi impak kepada pelanggan mereka dihargai oleh restoren anda.

5. SYORKAN MAKANAN YANG TERBAIK.

Selalu bertanya apa makanan yang mereka suka dengan itu anda boleh mengesyorkan makanan yang sama dengan makanan yang anda paling suka. Jangan desak tapi bagi pelanggan kebebasan dalam memileh menu sukaan mereka. Sentiasa ingat menu sukaan mereka dan gunakan apabila lawatan kembali mereka ke Restoren anda.

6.  SENTIASA MEJA MAKAN BERSIH.

Tentukan semua pinggan mangkok yang telah diselesai makan diambil dan dibersihkan dari  meja makan pelanggan. Tanya pelanggan apa-apa tambahan makanan nak di pesan seperti buah-buahan, dessert atau pun air minuman tambahan. Beri mereka masa untuk bersantai dan  berbual selepas habis makan. Jangan menunjukkan sikap menghalau mereka walu pun keadaan pelangan baru mennati untuk tempat duduk. Sikap tamak seperti ini akan memberi kesan sampingan dalam perniagaan.

7. Cawan/ Gelas minuman selalunya diletakan senang dicapai oleh pelangan.

8. Apabila saja pelangan selesai makan dan bersedia untuk melangsaikan bil tentukan pelanggan tidak menunggu lama. Selalu menyimpan satu kalkulator didalam poket untuk diberikan kepada pelanggan sekiranya pelangan meragui dalamm pengiraan jumlah bil.

Ingat!. Pelangan biasanya ingin memberitahu sesuatu dengan Pengurus untuk memperbaiki layanan atau pun sesuatu komen menu masakan. Pelangan juga tidak  minat memberi sebarang komen kepada pelayan-pelayan kerana komen mereka tak akan kesampaian pada pihak pengurusan. Maka Pengurus Restoren perlu sentiasa mendekati meja-meja pelangan mendapatkan komen atau pun masalah layanan dari pelangan untuk memajukan perniagaan restoren.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,399,302 hits
November 2009
I S R K J S A
« Okt   Dis »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: