PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

KAWALAN KUALITI KEBERSIHAN KANTIN

Posted on: November 23, 2009


Jadual Pemeriksaan Di Kantin

Kerja seharian di Kantin yang menjalankan operasi  24 jam kadangkala sukar untuk menjalankan kerja pembersihan mengikut jadual dan juga rutin penyelenggaraan. Penyelia- penyelia Kantin perlu mahir menentukkan keadaan kantin sentiasa berada dalam keadaan bersih dan selamat untuk pelanggan yang berkunjung untuk menjamu selera.

64% daripada keracunan makanan berlaku di premisis penyediaan makanan.

38%  dari makanan tak sempurna masak.

15% daripada kontiminasi dari bahan makanan mentah.

14% daripada diri pengendali makanan.

Kali ini perlu Mamak menyentuh sedikit tentang kebersihan diri pengendali makanan.

Kebersihan Diri  (Personel Hygiene).

Kerap kali Membasuh Tangan Semasa Mengendalikan Makanan.

  • Sebelum mengendalikan Makanan.
  • Semasa menyediakan Makanan.
  • Selepas menyentuh daging mentah atau  daging ayam.
  • Selepas memegang perkakas hidangan makanan yang kotor.
  • Selepas batuk, cuba lapkan selsema, makan atau pun minum atau pun menyentuh anggota badan.
  • Selepas membersihkan Sampah.
  • Selepas menyentuh atau menggunankan bahan kimia.
  • Selepas keluar dari tandas.
  • Sebelum menyarung kembali sarung tangan.
  • Selepas menjalankan tugas-tugas  pembersihan (house keeping).

Pembersihan Permis Makanan (Enviromental Hygience).

  • Sentiasa membasuh peralatan memasak dan meja penyediaan makanan dengan air panas dan bahan pembasuh (detergent) selepas digunakan.
  • Kawasan dapur sentiasa perlu bersih dari serangga dan haiwan perosak seperti lipas, semut, lalat dan tikus.
  • Semua bekas bahan masakan perlu ditutup.
  • Tong Sampah  perlu sentiasa bersih dan ditutup tudung. Sampah perlu dibuang  setiap hari. Basuh dan bersihkan tong sampah mudah-alih.


Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 5,949,928 hits
November 2009
I S R K J S A
« Okt   Dis »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: