PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: SERI KAYA KRAMEL

Posted on: September 30, 2010


Seri Kaya atau digelar “kaya”  ada dua jenis. Satu berwarna kuning kemasan dan satu lagi Kramel atau bewarna perang. Kaya keemasan ini selalunya hanya menggunakan telur, gula dan santan. Seri Kaya kramel gunakan tambahan tepung jagung untuk pekatkan kaya dan gula hangus atau kramel memberi warna dan rasa yang amat sedap. Pengusaha makanan terutamanya kantin atau restoren boleh buat seri kaya ini dari dapur mereka bila ada kelapangan. Ia amat menguntungkan. Resepi dibawah ini khas untuk suri rumah tangga (700gm) yang boleh jimatkan perbelanjaan Dapur. Anak-anak pasti suka seri kaya ini dengan roti potong.

 

 

BAHAN-BAHAN DAN CARA MEMASAK:

1. Panaskan kuali dengan api dapur sederhana. Masukkan 1/2 cawan gula pasir dan jadikan gula hangus (kramel). Warna kramel inilah akan menentukan warna kaya anda, maka terpulang pada anda, nak lebih brownish masak lama sikit tapi jangan warna kulit mamak haji sudah. Bila warna mula bentuk tuangkan 1/2 cawan air kedalam kuali sedikit demi sedikit dan panaskan kembali. Awas yea air akan sejatkan dan wap panas akan keluar. Tentukan kramel anda tidak menjadi keras ia perlu seperti kepekatan madu. Madu tiruan dibuat seperti ini. Cuma madu tiruan dicampurkan perahan limau nipis. Biarkan kramel ini sejuk sebelum gunakan.
2. Dalam bekas yang lain, ambil 1 cawan gula dan masukkan 3 biji telur dipukul sehingga gula sebati dengan telur.

3. Dlm satu bekas satu lagi ambil 1 cawan santan pekat dan masukkan 2 sudu besar tepung jagung dan bancuh.

4. Panaskan kuali kembali dan masukkan gula kramel dari bekas pertama dan panaskan. Sementara panas masukkan sebatian gula dan telur dari bekas kedua dlm kuali dan akhir sekali masukkan santan pekat yang dibancuh dengan tepung jagung ke dalam kuali. Kacau dan sebatikan sehingga pekat.

5. Sederhanakan api dapur dan masak sehingga lebih kurang 15-20 minit.

Seri Kaya anda telah siap. Isikan kedalam bekas dan simpan dalam peti sejuk. Selamat Mencuba… mohd.roslan99@gmail.com

Advertisements

2 Respons to "RESEPI: SERI KAYA KRAMEL"

Alhamdulillah.. siap dimasak mengikut resepi Mamak.. (dh nak habes pun..) mmg sbg suri rumah, kpuasan tpancar apabila dpt jimatkan kos dan hasil tgn kita yg djamah suami & anak2.
Terima kasih Mamak Haji.. :)

Salam, alhamdullilah..memang betul.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,405,822 hits
September 2010
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: