PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

TIP-TIP MASAKAN 3: TIP PENGALAMAN MASAK.

Posted on: Oktober 9, 2010


1. Mengelak mata berair semasa mengupas bawang.

Simpan Bawang Merah yang beli dalam peti sejuk kalau kuantiti kecil. Kalau kuantiti besar, sebelum kupas rendam dalam air (besin). Semasa kupas satu benaman (strike) dengan mata pisau dipermukaan bawang dan mulakan kupasan.

2. Mengupas Bawang putih.

Masukan ulas bawang putih dalam micro oven selama 10 saat. Isi bawang putih akan terkeluar sendiri dari kulit, ia akan memudahkan untuk mengopek kulit. Kalau Kuantiti besar rendamkan semalaman untuk mudah mengupas.

3. Tip Masak Telur Masak.

a. Jangan masak telur bersama dengan Air. Masak air dulu dan tuang air panas kepada telur dan mendidihkan kembali sehingga masak. Telur yang masak boleh ditentukan dengan memutarkan telur di permukaan rata. Sekiranya telur itu berputar tanpa goyang kekanan atau kekiri (wobbling) telur tersebut sudah masak dengan baik.

b. sekiranya ingin masak bunga telur kenduri atau dalam kuatiti banyak, masukkan telur dalam beg plastik dalam anggaran 10 atau 15.  Ikat beg plastik dan tebukan bebarapa lubang dan masukan dalam belanga air panas.

c. Masukkan sedikit garam dalam air rebusan telur akan menguatkan lagi struktur kulit telur untuk mudah dikupas atau jadikan bunga telur.

d. Sekiranya ingin mengoreng telur mata atau mata kerbau/lembu pecahkan telur masukkan kedalam mangkuk sebelum masukkan kedalam kuali untuk goreng. Ini boleh mengelakan kuning telur tidak pecah dan duduk di tengah. Kalau ingin telur goreng putih dan lembut, gunakan lebih sedikit minyak dan jangan terbalikan tetapi renjiskan minyak panas dalam kuali denga sudip.

4. Pengunaan Yis dalam Masakan.

a. Yis masakan  banyak digunakan dalam resepi roti, cucur udang, kueh pau atau apom, atau pun donat. Yis ialah organisma yang hidup yang membebaskan karban dioksida apabila bertindak balas dengan gula yang terdapat dalam tepung.  Karbon dioksida yang dibebaskan akan mengembangkan lagi ruang udara yang terdapat dalam adunan doh menyebabkan doh akan mengembang.

b. Suhu sekeliling memainkan peranan penting dalam proses pengembangan  ini. Suhu yang panas akan membunuh Yis.

c. Yis biasanya ada dua jenis. yis kering dan yis segera. Yis kering berbentuk serbuk kasar dan dikeringkan dan dibungkus. Sekiranya Yis kering digunakan tentukan Yis anda dicampur air suam dan membiarkan selama 10 minit sebelum dituang dalam adunan. Yis Segera pulak walau pun bentuknya sama berbentuk serbuk kasar tetapi yis segera tidak perlu dicampur dengan air. Ia boleh bertindak balas dengan tepung adunan begitu saja. Yis segera mempunyai kelebihan 25 peratus dari yis kering. Sekiranya resepi menggunakan yis kering satu sudu kalau anda gunakan yis segera 3/4 sudu sudah memadai.

5. Rebus Jagung.

Bila anda ingin rebus jagung jangan masukkan garam kedalam air rebusan jagung. Garam akan mengubah tekstur jagung jadi keras. Gunakan sedikit gula untuk menmbah kemanisan. Garam cuma perlu ditaburkan semasa hidangan telah disediakan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,874,719 hits
Oktober 2010
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements
%d bloggers like this: