PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

Sikap dan Etika Peniaga Makanan.

Posted on: Oktober 28, 2010


Perniagaan dalam Islam adalah seperti subjek sains perlu dipelajari dan sentiasa lakukan uji kajian untuk menghasilkan keuntungan. Orang Islam pada suatu masa dulu hampir mendominasikan perniagaan dunia. Inilah disebabkan pemimpin- pemimpin  kristian Eropah gusar dan lakukan penjelajahan dunia baru. Benua Amerika bukan Christopher Columbus yang menemui, Pedagang Arab telah lama berdagang dengan kaum Asli di Amerika sebelum Colombus menjumpai Amerika. Tanjung harapan di Afrika bukan Diaz yang jumpa, sebelum itu orang Melayu Asal telah mendirikan kerajaan di Pulau Madagaskar berkurun lamanya. Penemuan dunia baru orang Kristian itu semua cerita pembohongan besar. Tujuan utama mereka menjelajah dunia baru ialah mengembangkan Agama Kristian bukannya untuk saintifik seperti mereka ura-urakan. Perkembangan Islam mereka ingin mengekang dan disekat habis-habisan. Sebab itu lah kapal mereka semua tiang layar berbentuk salib. Masalah besar Kita orang Islam suka baca karangan buku yang ditulis oleh pengarang beragama Kristian. Kini orang Islam telah tertinggal dalam bidang perdagangan tak mampu bersaing dengan penganut agama lain walau pun diberi hidayah oleh Allah s.w.t. . Nabi Mohammad s.a.w sebelum dapat wahyu adalah seorang peniaga tidak seperti nabi-nabi sebelumnya kebanyakan adalah pengembala kambing. Fikirkan kenapa nabi ditugaskan sebagai peniaga sebelum diberi wahyu oleh Allah. Apakah rahsia Allah?. Perniagaan atau Perdagangan adalah satu bidang Ilmu Pengetahuan yang boleh membentuk Ummah yang gagah dan maju dan kaya didunia ini dan akhirat. Berniaga adaah sunnah nabi s.a.w banyak nas-nas berkenaan ada di Al-Quran. Tetapi malangnya keadaan orang Islam terutamanya orang Melayu di negara ini amat menyedihkan seperti melukut dibawah gantang. Walau pun kuasa politik berda ditangan orang Melayu tetapi kuasa ekonomi pada kaum lain. Orang Melayu cepat mengalah dalam perniagaan.  Kegagalan dalam perniagaan seperti kegagalan dalam uji kaji dalam sains. Kalau kita putus asa kerana kegagalan pertama atau kedua tak mestinya kita tak berjaya kali ketiga. Pereka cipta lampu mentol (incandensent light) Edisson telah berjaya perolihi filamen lampunya selepas menguji 1.020 kali bahan yang berlainan untuk mendapatkan filamen lampunya.

Dalam Perniagaan jatuh bangun itu adat. Jatuh itu untuk bangun kembali dengan kuat supaya tidak mudah jatuh kembali. Setiap kali jatuh jangan mempersalahkan lantai tak rata, kasut atau pun batu. Apabila jatuh pasti sedar bahawa diri kita yang salah kerana tak menumpukan pada jalan yang kita lalui. Begitu juga dalam perniagaan jangan persalahkan orang lain tipu, kerajaan tak bantu, saudara mara tak bantu, orang hasad dengki atau pun kerap dengar kena sihir. Macdonald membuka cawangan baru dalam setiap satu minit di seluruh pelusuk dunia ini. Francise utama KFC  kepunyaan orang Melayu Negara ini telah berjaya membuka cawangan di India. Nasi Kandar Pelita yang berasal di Pulau Pinang telah berjaya membuka cawangan di India dengan begitu baik sambutan.

Masalah utama pengusaha restoren dan katering ini, tidak mahu berubah mengikut peredaran masa. Perhatikan pengusaha-pengusaha restoren mamak yang genarasi ketiga ini. Restoren mamak yang dikatakan kotor dan jijik di satu masa dulu, kini telah berubah wajah mengikut selera pelangan. Bila anak muda sukakan perlawanan bola disediakan layar besar, bila anak muda gilakan internet mereka sediakan  wifi percuma di restoren mereka. Apa yang paling menguntungkan dalam restoren bukan makanan tetapi minuman untung 500 peratus. Makanan cuma untung  sekitar 45- 65 peratus. Gula naik 20 sen sekilo,  harga teh tarik naik 1o sen secawan. Wal hal satu kilo gula boleh buat 20-30 cawan teh o. Kualiti susu pekat dari cap dari F@ turun kepada Gold Co@#. Maka bayangkan perniagaan mereka yang mengikut musim dan keadaan ini.

Satu lagi masalah besar perniagaan makanan orang melayu ialah persaingan yang tak tentu hala. Harga makanan tak seimbang dan mengikut selera pengusaha sendiri. Tidak ada persatuan yang boleh kawal harga Restoren Melayu. Kalau restoren sebelah jual ayam goreng seketul RM3.00 seperti kedai mamak. Kawan sebelah bukak restoren baru dengan menjual harga ayam seketul RM2.50 konon untuk cari pelangan baru. Tak salah cara persaingan harga yang beri keuntungan kepada pengguna.  Sebulan akan datang pulak  mamat bukak restoren sebelah dia dengan menjual harga ayam goreng seketul jatuh pada RM2.00 sehinggalah ada hamba Allah jual seketul ayam kepada RM1.50. Selepas setahun semua ketiga-tiga restoren orang Melayu ini pun tutup. Restoren mamak seperti biasa kaut pasaran jual makanan masak. Persaingan harga perlu tetapi pengiraan harga jualan perlu tahu “Analisis Titik Pulang Modal” . Supaya modal yang kita guna itu ada pulangan. Kalau tak ada pulangan bagaimana caranya. Ilmu berniaga penting dan sentiasa perlu di aplikasi. jangan sikap orang kita yang beli alat senaman..satu dua bulan latih selepas itu simpan bawah katil. Sikap perlu ubah untuk sentiasa ikuti dan berfikir untuk inovasi.

Nota: Sila ikuti blog ini untuk atikal mengenai, apa itu Titik Pulang Modal dan bagaimana menganalisa dan menetapkan harga jualan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 5,949,928 hits
Oktober 2010
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: