PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI KARI IKAN MASIN TALANG (UTARA).

Posted on: Januari 8, 2011


 

GULAI IKAN MASIN TALANG UTARA

GULAI IKAN MASIN TALANG UTARA

Kari Ikan Masin di utara ini digelar “Gulai Ikan Kering” adalah satu hidangan yang amat digemari di di Utara Semenanjung terutama di Pulau Pinang. Hidangan ini selalunya menjadi hidangan pilihan di kenduri-kenduri yang sederhana atau pun ketika disajikan untuk sanak-saudara berkumpul. Resepi ini paling sesuai kerana kos yang murah, cara penyediaan yang mudah dan kelazatan resepi ini menjadikan ia amat popular. Walau pun resepi ini boleh disediakan dengan berbagai cara tetapi versi  Resepi yang Mamak haji perturunkan di sini ialah resepi seorang tukang masak yang berpengalaman lebih dua puluh tahun dalam masakan Melayu utara dan resepi ini telah mendapat sambutan yang hangat dalam perniagaan katering. Walau bagaimana pun anda perlu ingat, garam dan minyak yang berlebihan akan mudarat bagi kesihatan. Maka   minyak dan garam perlu dikawal dalam menyediakan resepi ini untuk keluarga anda.

BAHAN-BAHAN:

  • Tulang Ikan Masin Talang 1/2 Kg atau 8 keping yang telah dipotong mengikut saiz yang anda  kehendaki. Tulang Ikan Kering ini perlu direndamkan di dalam air selama 1 hingga 2 jam unuk keluarkan garam yang berlebihan yang terdapat dalam tulang ikan masin ini.
  • Karot sederhana besar 1 batang, kupas kulitnya dan dipotong serong 45 darjah dengan ketebalan 10 mm.
  • Terung bulat 2 biji, dipotong 4 (direndam dalam air sebelum mula masak untuk tidak lebam).
  • Hirisan nenas yang telah dikupas dipotong serong 5 keping.
  • Kacang Panjang 5 dipotong lintang dalam ukuran 2 inci.
  •  Ubi kentang sederhana besar 5 biji dikupas dan potong 4.
  •  Rempah kari Ikan 2 paket kecil (25gm X 2).
  •  Santan pekat 2 mangkok.

BAHAN-BAHAN UNTUK TUMIS DARAT:

  • Halba campur 1 sudu kecil.
  • Bawang Merah labu sederhana besar dihiris halus.
  • Bawang putih 3 ulas ditumbuk  halus.
  • Halia 1 inci di tumbuk halus.
  • Daun kari 2 tangkai.
  • Minyak untuk menumis 1 senduk (4 sudu besar).

CARA MEMASAK:

1. Bancuh serbuk kari dengan air 1.5 liter air dalam periok. Hidupkan api dapur dan masukkan tulang talang yang telah basuh, kentang, karot dan terung. Mendidihkan sehingga ubi kentang anda masak.

2. Masukan kacang panjang, hirisan nenas dan santan. Apabila kari anda mendidih kali pertama, matikan api dapur anda. Rasa kuah anda. Boleh juga masukkan sedikit air asam sekiranya anda tidak gunakan nenas, perasa makanan dan garam sekiranya kuah anda masih rasa tawar tapi awas. Nota: Pisang sayur atau mangga muda juga boleh digunakan didalam kari ini.

3. Panaskan kuali. Masukan minyak. Apabila minyak panas,  masukkan halba campur (awas halba campur boleh hangus dengan cepat). Apabila halba campur keluarkan bau yang harum masukkan hirisan bawang, hirisan bawang putih dan hirisan halia. Apabial bawang mula tukar warna keemasan matikan api dapur. Segera masukkan daun kari. Tentukan proses tumis diberi perhatian dgn tidak hangus. Tuang semua isi tumisan (dengan minyak sekali)  ini ke dalam kuah kari anda. Segera tutup penutup periok supaya wanginya tidak hilang.  Kari tulang ikan talang kari anda telah siap. Selamat menjamu selera. Seperti lazim kalau ada masalah dan kerumitan sila e-mail Mamak Haji:

mohd.roslan99@gmail.com.

Advertisements

2 Respons to "RESEPI KARI IKAN MASIN TALANG (UTARA)."

ni brapa org makan eh..

Terima kasih Mamak Haji.. dok bergaduh di opis di Putrajaya sebab saya kata gulai ikan kering yang saya selalu dok makan ada kacang panjang, terung apa semua.. depa kata depa boh nenas ja..

Nasib jumpa resipi Mamak Haji ni.. rupanya gulai ikan kering utara ja yang meriah..

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 5,949,960 hits
Januari 2011
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.