PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: CHICKEN 65

Posted on: Februari 24, 2011


Dalam bidang katering kecil atau sederhana besar jangan pilih sangat pelangan atau majlis. Sesiapa dan apa saja Majlis perlukan perkhidmatan katering bantu mereka. Apa saja pilihan menu jangan tolak. Sekiranya kita pilih pelangan yang tertentu saja, kita tidak perlu berada dalam bidang perkhidmatan katering kecil atau sederhana kecuali kita ada syarikat katering canggih dan super dooper.  Kali ini mamak ingin kemukakan resepi Masakan Menu yang paling digemari Keturunan India ratkyat Malaysia. Resepi ini berasal dari India Selatan. Sebagai katerer yang kecil atau sederhana, kita perlu tahu resepi-resipi pelbagai kaum di negara ini.

RESEPI CHICKEN 65.

Nama menu ini ganjil sedikit. Kenapa menu ini digelar 65 (sixty five) ada bermacam-macam tiori. Ada yang kata menu ini menggunakan 65 jenis rempah dan ada pula mengatakan menu ini asalnya dicipta tukang masak di salah sebuah kem tentera yang digelar rejimen 65 di India. Kalau rajin baca di wikipedia. com. Tapi memang menu sedap dan boleh makan begitu saja atau pun dengan nasi putih dan nasi beriani. Masakan ini rasa pedas sedikit (boleh kurangkan atau pun tambah) dan berwangi rasa Halia. Ini bukan masakan Kari. Jangan salah faham. Ramai tukang masak India pun salah anggap, mereka bubuh daun kari dan garam masala. Suri rumah boleh mencuba resepi ini pada hari Ahad ini untuk rasa masakan kelainan. Pasti sedap!.

BAHAN-BAHAN:

A. Untuk pemerapan isi Ayam selama 30minit.

1 kg. bahagian dada Ayam yang dibuang kulit dan tulang, di potong dadu sederhana.

1 sudu teh (tsp) Serbuk Cili.

1/2 serbuk lada hitam.

Garam secukup rasa.

B. Untuk mengoreng:

2 biji putih telur.

2 sudu besar (tbsp) tepung jagung.

2 sudu besar (tbsp) tepung gandum.

Minyak Masak untuk goreng.

Garam secukup rasa.

B. Untuk Memasak:

1/2 cawan ‘yogurt’ / butter Milk.

1 sudu kecil (tsp) perwarna oren (orange colour).

1 sudu besar (tbsp) pes halia.

1 sudu besar pes bawang putih.

2 sudu besar (tbsp) minyak masak.

1 sudu besar (tbsp) jus lemon.

Bawang Goreng untuk taburkan di hidangan siap.

CARA-CARA MEMASAK:

1. Potong isi ayam bahagian dada dadu yang bersize nugget. Masukan serbuk cili, serbuk lada hitam dan garam. Gaulkan dan peram selama 30minit.

2. Selepas jangka waktu peram, masukkan tepung jagung, tepung gandum, dan putih telur. Adun rata.

3. Panaskan minyak dalam kuali untuk gorengan. Goreng sehingga ketulan ayam masak sehingga berwarna keperangan. Jangan masukkan sekali longgok isi ayam dalam kuali. Goreng sedikit demi sedikit. Tapis minyak dan asingkan.

4. Panaskan kuali yang telah bersihkan dan masukkan 2 sudu besar minyak masak yang baru. Apabila minyak jadi panas masukkan pes bawang putih dan pes halia. goreng sehingga warnanya bertukar keperangan (jangan sampai hangus pulak). Kecilkan api dapur. Masukkan yogurt, pewarna oren dan garam secukup rasa. Biarkan sehingga mendidih. Selepas mendidih. Masukkan isi ayam yang telah digoreng dan kacau rata. Besarkan sedikit apai dapur dan Masak ketulan ayam ini sehingga kuahnya kering. Awas!,  perlu sentiasa kacau, jika  tidak hangus nanti.

5. Matikan api dapur dan masukkan air lemon. Kacau rata. Hidangan anda telah siap. Boleh dihiaskan dengan cili hijau dan taburkan bawang goreng di atas hidangan anda. Selamat mencuba.

Advertisements

1 Response to "RESEPI: CHICKEN 65"

terima kasih encik mamak. satu resepi baru.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,192,326 hits
Februari 2011
I S R K J S A
« Jan   Mac »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: