PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

INGIN MULAKAN PERNIAGAAN KATERING DARI RUMAH:BHG.2

Posted on: Mac 14, 2011


INGIN MULAKAN PERNIAGAAN KATERING DARI RUMAH bahagian satu,  Mamak telah menulis kaedah asas untuk membuka sebuah perniagaan katering sendiri di rumah. Dalam Bahagian Dua ini, Mamak  ingin sentuh sedikit tentang menu asas katering.

Sebagai seorang yang bergelar “katerer” , bermakna anda menjalankan sebuah perniagaan sendiri seperti ahli perniagaan yang lain. Anda perlu lakukan pemasaran, jualan dan juga menyelia pekerja anda untuk majukan perniagaan.  Kalau anda Pandai Masak hanya salah satu kriteria dalam bidang katering. Hanya dengan pandai masak anda cuma boleh jadi seorang tukang masak yang baik bukan sebagai seorang usahawan katering. Menjalankan perniagaan katering, anda perlu juga mahir dalam bidang pemasaran, jualan dan kawal selia segala operasi perniagaan anda sebagai seorang perniaga. Katerer adalah seorang usahawan (entrepreneur) dan bukan seorang peniaga. Sebagai peniaga dan usahawan mempunyai banyak perbedzaan. Seorang Peniaga cuma beli dan menjual untuk mendapatkan keuntungan, seperti seorang peniaga kedai runcit tetapi sebagai seorang usahawan anda perlu mengumpul segala data dan maklumat perniagaan katering mengikut kehendak pelangan yang sentiasa inginkan pembaharuan. Maka seorang katerer perlu inovasi , memperkenalkan resepi baru dan cara baru yang menghambat hati pelangan dalam menjalankan katering untuk menghadapi cabaran dari persaing katering lain di kawasan anda. Dalam bahagian 2, Perniagaan katering ini , kita belajar Menu asas katering.

MENU ASAS KATERING:

Contoh Menu Katering:

Pakej Tanpa Pelayan: RM6.50

* Tempahan Minima: 500

* Harga termasuk peralatan jamuan dan Buffet.

* Ais, tisu dan air minuman mineral untuk permintaan pusingan pertama.

* Sebagai Hadiah Bonus:  kek 3 tingkat mengikut warna mengikut tema pilihan.

MENU: Di Cadangkan.

  1. Nasi Beriani.
  2. Ayam Masak Merah Mamak Penang.
  3. Daging Masak Hitam Mamak Penang.
  4. Dalca Mamak Penang.
  5. Kerabu Nenas Timun.
  6. Potongan Buah Tembikai.
  7. Kordial Oren/ Sirap.

Pakej Menggunakan Pelayan : RM7.50

* Tempahan Minimum: 500

* Harga termasuk peralatan jamuan dan buffet.

* Menyediakn Pelayan Berpakaian seragam.

* Menyediakan Dua(2) meja khas untuk keluarga pengantin. (Tidak termasuk meja, alas, kerusi, sarung kerusi dan ribon.

* Dua unit stainless steel Dome untuk meja khas keluarga pengantin.

* Percuma kek tiga(3) tingkat mengikut warna pilihan.

  1. Nasi putih.
  2. Nasi Beriani.
  3. Ayam Masak Merah mamk Penang.
  4. Daging Masak Hitam Mamak Penang.
  5. Dalca.
  6. Kerabu Nenas Timun.
  7. Potongan buah tembikai.
  8. Kordial Oren/Sirap.

Bonus Percuma Hidangan Pengantin untuk 12 tamu.

  • 1 set ayam tandoori Mamak Penang.
  • 1 set siakap masam manis (sweet sour).
  • 1 set udang besar masak Masala Mamak Penang.
  • 1 set buah-buahan potong berhias dalam bakul tembikai.
  • 1 set Fruit Salad.

Sila lihat contoh menu asas di atas.  Harga yang diberikan itu berpandukan faktor-faktor yang diambil kira untuk seorang pelangan yang mohon sebutharga. Harga menu di atas telah diambil kira faktor-faktor seperti, tarikh jamuan ( kesibukan jadual kita juga perlu diambil kira), jumlah tetamu, lokasi jamuan dan juga kemampuan pelangan. Setiap menu yang anda berikan itu akan mencerminkan identiti kepada perniagaan katering anda. Setiap katerer punyai struktur kos yang berlainan yang berasaskan faktur individu seperti kos overhead, buruh, perbelanjaan pemasaran dan lokasi dimana jamuan itu diadakan. Sekiranya majlis diadakan di Taiping mungkin kos katerer yang berada di Pulau Pinang tak sama dengan kos katerer di Taiping. Sekiranya kos katerer yang mengajikan 5 pekerja untuk masak tidak akan sama dengan anda sebagai tukang masaka dan dibantu keluarga. Tidak sama dengan kos katerer yang masak di tempat yang disewa dengan anda yang masak sendiri di dapur rumah anda. Apa yang mamak maksudkan  ialah,  jangan tiru kos orang lain tetapi ia boleh dijadikan sebagai panduan dalam menyediakan kos asas untuk masakan katering anda.

Pada dewasa ini, Kenaikan harga barangan mentah, upah buruh, harga peralatan, harga minyak dan harga bahan masakan terus melonjak. Walau pun anda boleh menaikan harga jualan menu asas anda mengikut peredaran kenaikan harga bahan makanan, tetapi ia bukan lah satu cara yang terbaik. Cara terbaik ialah perlu menghadapi cabaran kenaikan harga ini dengan mengawal kos perbelanjaan perniagaan anda. Bila anda dapat mengawal dan kurangkan kos perbelanjaan anda, dengan sendiri keuntungan perniagaan anda akan melonjak. Mamak ada menulis atikal tentang bagaimana mengawal kos perbelanjaan di dalam blog ini. Sila rujuk.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,192,326 hits
Mac 2011
I S R K J S A
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: