PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

PERNIAGAAN RESTOREN BHG: 1.

Posted on: Mac 26, 2011


1. KEPANTASAN LAYANAN PELANGAN:

Kepantasan layanan yang pantas dan cepat selalunya berkait rapat dengan sebahagian dari keuntungan perniagaan restoren anda. Walau pun layanan yang baik untuk mengekalkan pelangan setia perlu dan mustahak (baca tip-tip atikal tip-tip pengurusan restoren) tetapi bukan perkara ini yang dimaksudkan “Layanan Pantas“. Layanan pantas yang dimaksudkan ialah pelangan yang mengkunjungi Restoren anda dilayan dengan segera dan semua pesanan makanan dan minuman  sampai ke meja makan pelangan dengan cepat. Pelangan yang berada di meja makan dalam restoren perlu silih berganti dengan pelangan lain setiap 15 minit ke 30 minit. Sekiranya restoren anda mengambil masa yang panjang untuk menerima pesanan pelangan dan pesanan makanan sampai ke meja makan masa yang lama, ia bermakna nilai keuntungan anda akan menurun. Pelangan baru yang berkunjung tidak akan masuk ke restoren anda dan anad akan kehilangan pelangan.  Kepantasan layanan juga bergantung kepada kriteria dan jenis restoren anda. Sekiranya anda ingin jadikan perniagaan restoren anda untuk pelangan eksekusif dan kaedah kepantasan layanan mungkin tidak diguna pakai. Pelangan yang berkunjung tempat eksklusif ini selalunya memerlukan tempat untuk bersantai, selesa dan berasa selamat berada di ruang restoren anda.  Kadangkala pelangan jenis ini ingin menghabiskan masa 4-5 jam dalam restoren anda. Di restoren begini Kepantasan layanan tidak memberi impak pada keuntungan kerana jualan satu-satu hidangan berkali ganda kosnya dengan restoren biasa. Jenis restoren ini memerlukan kos permulaan dan kos pengendalian yang amat tinggi. Restoren jenis ini juga memerlukan sumber kewangan yang tinggi dan kukuh.  Dengan ini, kita tinggalkan restoren ini untuk diskusi kerana sekiranya kita mempunyai kewangan yang diperlukan dengan mudah kita boleh dapatkan firma-firma profesional “Businees develoment Management” mengendalikan restoren seperti ini.

Restoren yang kini menjadi tarikan golongan bumiputera ialah Restoren jenis ‘Ala carte. Ala ‘ carte adalah sebutan Perancis yang bermakna, ” hidangan mengikut Menu”,  yang ditetapkan, harga dan dengan cara melalui pesanan. Kebanyakan restoren Jenis ‘ala carte ini menyediakan makanan “Thai” atau Ala Barat. Bagi Restoren masakan ala Thai atau Tom Yam, tukang masaknya selalu di impot dari Selatan Thailand yang berbangsa Melayu Islam. Yang anehnya restoren ini kebanyakan kini telah dipunyai oleh rakyat asing yang mula bekerja cuma sebagai tukang masak. Restoren seperti ini tukang masak memainkan peranan utama. Biasanya tukang masak ini selalunya cepat merajuk dengan taukeh yang terdiri dari orang tempatan. Bila anda bukak restoren begini anda sukar dapat kawal tukang masak. Dari kawan-kawan yang membuka restoren Nasi kandar dan di gandingkan dengan makanan ‘ala carte Thai (atau Tom Yam) merungut mengenai sikap yang angkuh tukang masak ini. Jadi anda perlu awas tentang sikap tukang masak seperti ini. Kalau ingin juga, carilah chef-chef yang profesional walau pun bayar lebih sedikit tetapi tak pening kepala. Mamak Haji tak mahu cerita lebih tentang jenis restoren ‘Ala Carte Tom Yam ini kerana perniagaan yang kita sukar boleh kawal bukan perniagaan namanya. Jangan jadi perniagaan kita menjadi hak orang lain. Ramai pengusaha Melayu yang berkimpung dalam restoren Tom Yam gagal kerana faktor tukang masak yang leceh dan bermasalah sikap. Sikap orang lain sukar diubah kecuali mereka ubah sendiri.

Walau apa jenis restoren pun yang anda berminat untuk berniaga,  tempat dan lokasi kedudukan restoren itu memainkan peranan yang penting. Sebagai contoh;  sekiranya anda ingin membuka restoren di kawasan perindustrian, perniagaan anda masa puncak ialah waktu tengah hari dan anda perlu dapatkan pelangan yang seberapa ramai dengan layanan yang pantas. Harus ingat, Pelangan anda ialah kebanyakan pekerja kilang atau industri yang mempunyai waktu makan yang pendek 30-45 minit. Jenis restoren yang mereka minati adalah restoren yang mampu layan mereka dengan cepat. Tak perlu bagi mereka menyediakan kerusi yang empuk. Pelangan yang datang bukan untuk bersantai tetapi mahu hidangan diperolehi dengan cepat dan beredar. Dengan sebab ini, carilah lokasi yang baik untuk restoren dengan mengkaji segala aspek pemasaran untuk restoren anda.

Kali ini Mamak Haji ingin memperkenalkan Resepi Masakan Istimewa dari : Gerai Afiza yang terletak di PASAR EKS TMN.TUN PERAK, CHERAS, KUALA LUMPUR. Kalau sesiapa nak pesan atau sesat jalan boleh call beliau di talian : 012 – 3446299;

RESEPI “BEEF NOODLE FIZA”.

BAHAN:

 • Daging direbus dan dihiris dihias di atas sup.
 • Bebola Daging.
 • Perut (lembu) direbus dan dihiris.
 • Tulang (lembu).
 • Pes Bawang Besar, Bawang Putih dan Halia.
 • Bawang merah dan bawang putih dihiris untuk tumis.
 • Hirisan Halia dan Lengkuas.
 • Rempah sup adabi.
 • Sedikit sudu lada hitam tumbuk.
 • untuk menumis kayu manis, buah pelaga , cengkih dan bunga lawang.
 • Mee Kuning.
 • Bawang goreng, daun sup dan bawang goreng.

Cara-Cara:

1. Masukan minyak masak di dalam periok/ kuali. Bila minyak panas, tumis rempah ratus, pes bawang putih + Bawang merah dan halia, dan hirisan halia dan lengkuas.

2. Bila bau naik, masukan perut, tulang dan bebola daging serta serbuk sup adabi-kacau rata.

3. Masukkan air, garam, dan secubit gula. Bila sup telah Didih, rendahkan api dapur.

4. Ambil mangkuk masukan mee (se cekak) hidangkan di atas daging hirisan dan bebola daging daun bawang/sup. Tuang sup kedalam mangkok. taburkan sedikit bawang goreng. Sup Mee Bebola daging Fiza anda siap. ..Resepi ini adalah sumbangan dari Fiza sendiri. kalau masih keliru jumpa Fiza di gerainya dan tanya, tetapi ada syaratnya, kena pesan se mangkok dulu. Resepi Free tapi Beef noodle Soup kena bayar yea….terima kasih Fiza.


1 Response kepada "PERNIAGAAN RESTOREN BHG: 1."

Tahniah pada Haji mamak kerana berjaya membuka minda kepada pengunjung..

Tahniah.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

 • 8,544,520 hits
Mac 2011
I S R K J S A
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: