PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

ALAT PERANGKAP MINYAK DI RESTOREN ANDA.

Posted on: April 11, 2011


Sebelum kita mengetahui  apa itu Perangkap Minyak (Grease Trap) dan Lemak? ,  Mamak ingin sentuh sedikit tentang pencemaran alam. Topik pencemaran alam ini memang satu topik yang tidak dapat perhatian dari golongan pengusaha Restoren, Katering atau pun pengendali kedai Makan. Pencemaran alam yang dimaksudkan ialah pembuangan sisa minyak dan lemak ke dalam peparitan awam secara langsung atau tak lansung menyebabkan perubahan kepada sifat-sifat fizikal, kimia dan biologi pada alam sekeliling dengan melepaskan bahan buangan sehingga menyebabkan sesuatu keadaan bahaya kepada kesihatan, keselamatan atau kebajikan awam kepada manusia, haiwan, hidupan air akuatik atau tumbuh-tumbuhan. Ia juga mencemarkan air, tanah dan udara. Pencemaran Minyak dan Lemak ini akan memberi kesan kepada kitaran makanan dengan mempengaruhi dan meracuni kehidupan-kehidupan di Sungai dan tasik seperti rumpair, burung, ikan dan hidupan lain.  Secara langsung pencemaran minyak dan lemak ini akan mempengaruhi kualiti air minuman kita.

Dalam surah Ibarahim – ayat 34.  Allah telah berfirman: Maksudnya,

“Dan Ia telah memberi kepada kamu sebahagian dari setiap-tiap apa juga yang kamu hajati. Dan jika kamu menghitung nikmat Allah nescaya lemahlah menentukan bilanganya. Sesungguhnya manusia (yang ingkar) sangat suka menempatkan sesuatu pada bukan tempatnya lagi. Sangat tidak menghargai nikmat Tuhanya.” (surah Ibrahim – ayat 34).

Menjaga Alam sekitar kita dari perpektif Islam amat jelas melalui surah Al-Quran tersebut di atas. Setiap orang perlu memahami, hubungan penjagaan dan mentadbir bukan untuk manusia semata-mata tetapi terhadap makhluk kejadian Allah yang lain. Allah menganugerahkan manusia sebagai khalifah untuk mentadbir bumi dengan kebijaksanaan demi kebaikan manusia sejagat dan ihsan kepada makhluk lain, termasuk haiwan dan tumbuhan. Manusia cuma pelaksana. Manusia tidak mempunyai hak mutlak terhadap muka bumi tetapi hanya pemegang amanah dan akan disoal siasat pada hari kemudian mengenai amanah yang dianugerahkan. Dengan cara ini sumber alam perlu dijaga sebagai amanah Allah SWT dapat dipergunakan generasi kita masa akan datang. Kita bukan warisi bumi ini dari nenek moyang kita, tetapi sebaliknya kita hanya memimjam daripada anak cucu kita maka pentingnya menjaga alam sekitar yang yang menjadi tanggung jawab setiap manusia, masyarakat atau penduduk yang tinggal di bumi.

Apa itu Perangakap Minyak dan Lemak?.

Perangkap minyak perlu dipasang dan dilengkapi  dalam semua dapur restoren atau premis yang mengendalikan pemprosesan makanan. Biasa perangkap minyak ini dipasang di akhir persaliran keluar atau paip air kumbahan dari singki sebelum air kumbahan iti disalirkan ke longkang awam. Pemasangan perangkap minyak adalah salah satu syarat yang dikenakan oleh Majlis Tempatan dalam proses untuk mendapatkan lesen perniagaan restoren, kantin atau pun semua jenis primis proses makanan. Restoran dan premis proses makanan adalah diktakan punca terbesar menyumbangkan pencemaran minyak kepada alam sekitar. Perangkap minyak bukan saja perlu di anggap sebagai syarat untuk berniaga tetapi sebagai pengusaha, kita perlu ada kesedaran pentingnya menjaga pencemaran alam sekitar. Perangkap minyak ini  juga akan membantu pengusaha untuk mengelak dari saluran paip yang sering tersumbat di dapur yang disebabkan pembentukkan lemak yang padat dalam saluran. Bila saluran keluar air kumbahan tersumbat didapur, air kumbahan yang kotor dari singki akan melimpah keluar ke lantai dapur. Lantai dapur bukan saja sentiasa basah tetapi seluruh dapur anda akan busuk dan kadangkala sehingga ketempat makan pelanggan. Pembaikan perlu mengeluarkan wang kos dan kadangkala perlu lakukan pemaipan baru untuk restoren anda. keadaan bukan berhenti di situ tetapi sumbat paip dapur ini akan berulang tanpa perangkap minyak yang berfungsi baik.

Bagaimana membersihkan perangkap minyak untuk berfungsi baik?.

Kebanyakan di restoren perangkap minyak memang telah tersedia pasang, tetapi kebanyakan dari pengusaha atau pekerja didapur tidak tahu bagaimana ia berfungsi dan bagaimana lakukan penyelenggaranke atas perangkap minyak untuk ia berfungsi baik.  Perangkap minyak perlu di selenggara dan dibersihkan paling minima 2 minggu sekali. Cara-cara penyelenggaran ke atas alat perangkap minyak seperti berikut:

  1. Tutup semua injab masuk dan keluar. Buka penutup perangkap minyak.
  2. Sebelum memulakan pembersihan perlu sediakan bag plastic sampah untuk membuang sisa-sisa makanan dan juga lemak yang terbentuk di dalamnya.
  3. Bersihkan penapis bahan buangan dan perlu dicuci untuk untuk tidak berlaku sumbat. Ceduk lapisan lemak yang terapung di atas air dan masukkan ke dalam beg plastik sampah yang telah disediakan.
  4. Kikis seluruh dinding tangki perangkap minyak dengan “scrapper”.
  5. Dengan mengunakan penceduk keluarkan semua lemak yang mendak di bawah tangki penapis minyak. Sekirana lemak-lemak ini telah terlalu keras (kerana pertama kali dibersihkan) dan sukar untuk bersihkan cara manual , gunakan bahan kimia untuk pecahkan lemaknya.
  6. Setelah semua lemak telah dikeluarkan, buka injab masuk dan keluar. Buka air sinki dan masukkan kembali air bersih.
  7. Tutup kembali penutup tangki perangkap minyak.

Nasihat untuk pengusaha-pengusaha yang lakukan katering dari rumah.

Ramai di antara kita melakukan perniagaan katering dari rumah. Masalah besar yang hadapi perniagaan katering dari rumah ialah Parit yang disediakan di taman perumahan bukanlah hak milik kita.  Perniagaan katering dari ini  rumah ini masalah besarnya adalah ruang dapur yang kecil. Anda perlu masak di luar atau dibelakang rumah anda. Kerja masak saja tak ada masalah tetapi masalah paling besar adalah membersihkan bahan masakan mentah seperti ayam, ikan dan daging. Air yang hasil dari pembersihan yang dicampur dengan lemak, darah atau sisa-sisa buangan sekiranya disalirkan kepada longkang satu taman akan berbau busuk dan anda mungkin dikenakan tindakan “saman” dari pihak berkuasa dan anda akan menjadi cemuhan jiran tetangga saban hari. Bagi yang lakukan perniagaan katering dari rumah, Anda perlu sediakan sebuah sinki mudah alih. Anda beli singki yang besar sedikit dan beri pada bengkel pembuat grill rumah untuk menyediakan tapak untuk sinki anda. Pasang pemaipan pvc yang mudah dibuka dan dipasang di bahagian air mengalir keluar sinki dan disambung pada alat perangkap minyak yang punyai penapis. Dapatkan khidmat nasihat dari pembekal alat perangkap minyak, bahan kimia yang sesuai digunakan untuk rawat air kumbahan. Masalah longkang berbau ini boleh dielakan dan anda boleh jalankan perniagaan anda dari rumah dengan senang hati dan tanpa ganguan dari jiran dan juga pihak berkuasa tempatan.

MAKLUMAT MENGENAI ALAT PERANKAP MINYAK DAN KHIDMAT NASIHAT:

Mamak faham ramai antara pembaca teringin nak ketahui lebih lanjut mengenai “Alat Perangkap Minyak” ini. Berapa kosnya?, di mana boleh mendapatkan alat ini?, bagaimana ia berfungsi dan banyak lagi dalam pemikiran anda. Mamak bukanlah pakar tentang peralatan ini. Kepakaran Mamak cuma masak saja. Seperti mamak katakan, Blog ini adalah bertujuan untuk membantu semua yang berminat bidang katering dan restoren, untuk  menjadikan mereka sebagai katerer profesional dan boleh mencari rezeki lebih sedikit untuk diri atau keluarga mereka bukan untuk menjadikan kaya raya. Insyallah kalau menjadi kaya raya ..Alhamdullilah..syukran. Untuk keterangan lanjut anda boleh hubungi pakar pembuat peralatan di bawah ini. Mamak bukan promosi atau mencari keuntungan dari syarikat ini. Sila baca email ini:

Email
mohd.roslan99@gmail.com

Subject
Link your comapny web-site.

Message
I am a blogger write about catering and restaurant. I like to write about
grease traps in my next posting and like to link your web-site for
further information for my readers for purchasing or more information. My
blog is : https://balannambiar.wordpress.com. Kindly approve my request

JAWAPAN:

Hi, En.Mohd Roslan
We are welcome and allow you link or take any information from our
website.

Best regards,
Mr.TAN
(019-5589291)

BioGt Group (M) Sdn. Bhd. (875701-W)
19, Laluan Tupai 2, Jalan Tupai,
34000 Taiping, Perak, Malaysia.
TEL: 05-8058540 FAX: 05-8058541
Website: www.biogt.com.my

Mamak harap maklumat di atas boleh bantu anda. Wassalam.

3 Respons to "ALAT PERANGKAP MINYAK DI RESTOREN ANDA."

BIO-GT Technology
Mr Ks Yip
013-5994411

Jangan tertipu oleh Kok Seng Yip, angkat duit barang tak ada,

Terus beli dengan Kilang
BioGt Group (M) Sdn Bhd
TEL: 05-8058540

company ::::::BioGt Group (M) Sdn Bhd
yang Kura Ajar Produst Tak Boleh Jual Nak Cakap Baki Orang Name Busuk??????????
From : BIO-GT TECHNOLOGY
Mr YIP KOK SENG
013-5994411

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 5,463,213 hits
April 2011
M T W T F S S
« Mar   May »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: