PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

KANAK-KANAK DAN MASALAH OBSEITI

Posted on: April 22, 2011


Terkejut juga mendengar larangan, “Menjual Nasi Lemak” di kantin sekolah oleh Menteri Kesihatan. Bila masa Nasi Lemak yang resepi makanan terun- temurun Masyarakat Melayu dan juga rakyat tempatan ini menjadi makanan yang mudaratkan bagi kanak-kanak?.  Nasi lemak bukan saja menjadi pilihan utama sarapan pagi yang digemari tetapi di Pulau Pinang ini menjadi makanan ringan tengah malam (supper) untuk masyarakat bebilang kaum. Mamak bukan seorang pakar dalam permakanan tetapi kadangkala rasa geli hati juga kenyataan-kenyataan para pakar dalam kajian makanan yang berkelulusan dari luar negara ini. Pakar-Pakar dalam negara ini seringkali suka menuding tangan kepada makanan kegemaran masyarakat kita seperti Nasi lemak, Teh Tarik, Nasi Kandar, Roti Canai dan yang lain yang menjadi makanan paling diminati. Kenapa mereka ini tidak mengkaji makanan snek barat yang bersarat dengan lemak yang tinggi seperti Burger, Cake, ayam Goreng Segera, mayonis, thousand Islands atau pun makanan ringanuntuk kanak-kanak?. Mayonis seperti semua ketahui dibuat dari Minyak masak dan telur tidak pernah dipersoalkan. Sebenarnya kanak-kanak sekarang lebih suka makan ayam KFC, Burger Macdonald atau keropok-kropok yang iklan di tv dari nasi lemak atau teh tarik ?. Kenapa pilih kasih tentang makanan barat dan makanan tempatan berbedza. Negara beriklim tropika seperti Malaysia yang berkeadaan panas, memerlukan lebih kabohiderat dari keperluan protien di Barat yang beriklim sejuk. Mereka makan gandum dan kita makan nasi. Ia bukan masalah jenis makanan barat atau tempatan tetapi nilai tenaga yang diperlukan tubuh badan berbedza mengikut iklim keadaan sesebuah negara. Apa saja jenis makanan diambil berlebihan dari tenaga keperluan tubuh badan, maka timbullah masalah lemak dan juga kegemukan.

Masalah obeseiti pada kanak-kanak dan remeja ini bukan masalah cuma di negara kita saja kerana makan nasi lemak, makan mee goreng atau kuoy teow goreng. Kanak-kanak di Amerika yang makan keju dan roti tetap akan menghadapi masalah obseiti ini. Di Amerika, kanak-kanak remaja yang lebih berat badan telah meningkat dua kali ganda dari tahun 1970.  15 peratus dari remaja yang berumur 6-19 tahun adalah kumpulan yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau obseiti. Jangan cuma pandang pada pemakanan yang diambil kanak-kanak itu tetapi perlu juga kaji berapa banyak kanak-kanak itu menggunakan tenaga (kalori) setiap hari. Cara hidup kanak-kanak tahun 1960 dan 2011 telah banyak berubah. Bila tenaga dari makanan itu tidak digunakan tubuh badan dengan seimbang wujudlah tubuh badan yang berkeadaan bersaiz yang besar (super sizing). Makanan snek ringan (junk food) yang diminati kanak-kanak punyai lebih lemak akan memberi kesan yang buruk kepada kesihatan kanak-kanak tidak dapat perhatian. Secara ‘amnya apabila kanak-kanak mengambil makanan berlebihan tanpa aktiviti fizikal yang aktif  akan mengalami berat badan yang berlebihan (obseiti).

Obseti bermakna lemak di tubuh badan yang berlebihan, perlu ingat tentang obseiti kanak-kanak tidak ada persetujuan yang ‘am mengenai definasi dari pakar-pakar pemakanan untuk menentukan kaedah, ” kanak-kanak digolongkan sebagi kanak-kanak obseiti”. Cara biasa mengukur obseiti kanak-kanak cuma menggunakan kaedah yang diubah-suai BMI (Body mass Index) yang perbandingkan mengikut umur orang dewasa. kanak-kanak yang lebih berat badan amat pengaruhi terhadap kehidupan normal kesihatan dan juga akibatkan emosi sosial dalam kehidupan kanak-kanak yang berobseiti.

Bagaimana ibu-bapa boleh membantu dan menentukan kanak- kanak mengawal berat dan sentiasa berada dalam keadaan sihat?:

  • Semasa kanak-kanak itu bayi lagi, perlu diteknkan ialah susu ibu adalah paling terbaik dan cuba perlambatkan memberi makanan pejal (Solid Food) pada bayi tersebut. Harus ingat susu ibu mencukupi segala zat yang diperlukan oleh bayi untuk membesar secara normal. Kurniaan Allah s.w.t kepada hambanya manusia tidak ternilai atau terhitung. Jangan terperdaya dengan iklan-iklan di kaca tv anda yang diiklankan kononnya susu lembu punyai segala zat untuk bayi itu. Susu lembu cuma untuk anak lembu saja bukan untuk anak manusia. Sekiranya anda tahu rahsia susu ibu masyallah, subahannallah…begitu hebat sekali.
  • Ibu bapa perlu melatih anak-anak dari awal tentang, ” Makanan Kesihatan” (healthy food) seperti membiasakan mereka mengambil makanan yang kurang lemak, kurang garam, dan elakan makan snek ringan (junk food) yang punyai kandungan lemak yang tinggi.
  • Tentukkan kanak-kanak ini mengambil bahagian yang aktif dalam aktiviti fizikal di sekolah atau di luar waktu sekolah pada setiap hari.
  • Waktu menonton t.v atau permainan video perlu dikawal dan pendekan cuma 1 jam sehari sahaja. 
Bagaimana pihak sekolah juga boleh membantu menghadapi obseiti kanak-kanak?.
  • Segala minuman berperisa manis perlu dikurangkan di kantin sekolah. Pili air minuman dingin (water cooler) perlu disediakan di kantin sekolah atau ditempat riadah kanak-kanak. Pihak sekolah boleh dapat berkerjsama dengan PIBG untuk adakan “water cooler”. Water Cooler yang diadakan perlu dipasang penapis air yang bersesuain.
  • Sekiranya air minuman perasa manis perlu dijual,  gula mestilah dikurangkan sedikit demi sedikit sehingga paras 50 peratus.
  • Satu program khas untuk kanak-kanak obseiti perlu diadakan di sekolah dengan kerjasama dengan kementerian kesihatan, pakar pemakanan, pakar counseling kanak-kanak, guru-guru dan PIBG. Dalam program ini, beri tumpuan kepada rekod kurangkan berat badan kanak-kanak yang mengalami maslah berat badan atau sedang berobseiti.
  • Sebelum ini pun Mamak banyak menulis atikal tentang kantin sekolah, pemilihan Katerer untuk kantin sekolah lebih profesional dalam kaedah pemakanan kanak-kanak. Sekolah perlu aturkan menu hidangan di kantin mengikut cadangan program khas untuk mencegah obsieti di kalangan kanak-kanak.
Apakah akan berlaku kepada ummah milinium akan datang dengan di penuhi generasi “obseiti” ini?. Rasulullah s.a.w telah telah banyak meninggalkan amalan-amalan dalam permakanan. Kenapa kita perlu ikut cara pemikiran barat yang cuma berkepentingan untuk manpulasi pasaran perniagaan global untuk kepentingan peribadi mereka. Baca atikal Mamak tentang, “Permakanan dalam Islam” di blog ini.
Advertisement

1 Response kepada "KANAK-KANAK DAN MASALAH OBSEITI"

kalau tak cerdik tu laa orang lain jadi susah.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 8,669,626 hits
April 2011
I S R K J S A
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: