PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

PENGURUSAN INVENTORI DALAM PERNIAGAAN RESTOREN..

Posted on: Jun 26, 2011


Inventori?. Apa benda ini?…hahaha!. Inventori ini adalah stok barangan yang disimpan untuk masak yang perlu ada dalam stor anda dalam perniagaan Restoren, Katering, kantin atau pun kafeteria. Inventori juga adalah persediaan sejumlah barangan untuk menu yang disediakan untuk memenuhi permintaan dari pelanggan. Ia bersifat kitaran yang perlu sentiasa dibeli dan perlu dijual. Pengurusan “Inventori” ini amat mustahak dalam setiap perniagaan. Pengurusan Inventori dalam bidang penyediaan makanan adalah  mudah diperbandingkan dengan perniagaan pembekalan atau pun kilang pengeluaran produk. Inventori bukan saja akan permudahkan perniagaan malah boleh menguntungkan dan majukan sesebuah syarikat.

Mamak mula mengenali inventori ini sejak 20 tahun yang lepas semasa menjadi pengurus restoren bapa saya di Pulau Pinang. Ini bukanlah bererti bapa Mamak tahu sebutan “inventori” ini kerana beliau tidak pernah menjejak kaki di kolej untuk mempelajarinya. Baginya pengalaman adalah segala-galanya. Dia belajar dari pengalaman. Bapa kami garang orangnya tetapi cuma mendidik anak-anak tetapi bila di Restoren sifat garangnya berubah menjadi orang paling ramah dan sentiasa mengukir senyuman di mukanya. Inilah salah satu rahsia kejayaan restorenya. Ramai tokoh-tokoh politik dan perniagaan adalah sahabat rapat bukan kerana politik atau pengaruhnya tetapi dia tahu apa yang mereka suka makan dan minum. Pernah Mamak dengar celoteh seorang tokoh perniagaan termuka-muka di negara ini pernah berkata, ” Mamak lu memang pandai..lu tau apa saya mahu makan dan minum. Lu tau, say punya bini pun tak tahu mcm Mamak tahu taste saya. Itu pasal saya mesti mai lu punya restoren kalau ada di Penang”. Inilah dikatakan dalam perniagaan restoren “personel touch” dengan pelanggan amat penting. Anda perlu dapatkan pelanggan tetap dengan layanan peribadi seperti bagaimana “teh tarek” yang dikehendaki seperti lebih susu, warna teh tarek dan berbagai-bagai kehendak pelanggan. Bagaimana roti canainya garing atau tidak berminyak dan lain-lain. Maka pelangan yang terima  layanan seperti ini akan berkekalan menjadi pelanggan setia anda. Tetapi zaman sudah berubah….suasana Restoren Mamak juga berubah dengan seorang pemilik restoran memiki  puluhan restoren dan menjadi canggih dengan pekerja-pekerja dari negara luar yang monopoli. Pekerja ini tidak peduli pelanggan itu tetap satu singgah pertama kali. Ahhh…kehilangan Nostalgia Restoren Mamak. Mamak dah..terbawak-bawak diri pulak dah!. Harap maaf. Bila sebut pasal “inventori” ini, satu kisah silam yang Mamak tak dapat lupakan ialah, bila baru menjejak kaki ke bidang Restoren, Bapa Mamak bawa ke bilik setor restoren dan tunjuk ke arah barangan stok masakan yang disusun rapi di rak-rak dan bertanya, “apa itu?”. Mamak dengan megah mula menyebut nama barangan yang disusun di rak-rak itu satu persatu.  Bapa Mamak terkenal dengan garang dan suara keras, “Bodoh, yang awak nampak itu duitlah!”. Anda faham maksudnya?. Setiap kali anda lihat stok barang di setor itu adalah, “wang ringgit yang tersusun!”. hahaha..pelik bukan cara Mamak-Mamak dalam perniagaan restoren ini?. Setiap kali barangan dalam setor ini rosak, dicuri atau staff anda menggunakan berlebihan dari normal ia bererti sebenarnya telah kehilangan “duit”. Cuba bayangkan sebelum anda buka perniagaan baru anda penuhkan stor simpanan atau peti sejuk dengan stok barangan untuk dimasak atau menggunakan sebagai perencah masakan. Ia seperti anda masukkan duit dalam setor anda. selepas dua atau tiga hari semua barangan dalam stok anda telah habis dan anda perlu masukkan lagi stok. Ia seperti satu kitaran yang sentiasa berlaku. Keadaan ini akan berterusan selama anda berniaga.

Ingat!, inventori adalah bahan makanan yang anda telah beli dan menyimpan di dalam setor. Tak kira nilai inventori  anda sekiranya hanya bernilai RM500 atau mencecah RM50,000. Sebelum anda belum jual pada pelangan anda nilai sebenar inventori yang anda simpan tidak ada erti kepada perniagaan anda. Inventori yang anda ada itu cuma sesakan ruang dalam setor,  aliran wang tunai terikat dan ada kalanya barangan rosak kerana terlalu lama berada didalamnya. Tujuan inventori sebenarnya ia menyimpan stok untuk memenuhi permintaan pelanggan pada ketika diluar jangkaan. Dari pengalaman Mamak sendiri apabila kita cuba kurangkan paras inventori, kos penyediaan makanan (Food Cost) akan turun. Jangan pula untuk turunkan paras food cost, inventori anda menjai kering kontang. Maka kita perlu memahami secara mendalam bagaimana mengawal inventori dalam perniagaan kita supaya ia berada paras yang betul dan tidak membazirkan.

Dua Langkah Dalam Mengawal Inventori Anda:

Apa yang perlu dilakukan untuk mengawal inventori,  pastikan berapakah jumlah sebenar keperluan inventori dengan mula mengira kerperluan inventori yang patut berada dalam bentuk “jumlah hari “.

  1. LANGKAH PERTAMA:

a. Mengira kos purata harian bahan masakan (Daily Food Cost).

Unntuk mendapatkan, Kos Bahan Masakan Harian (Daily Food Cost) = Kos Bahan Masakan BAHAGI dgn Jumlah Hari mengikut Jangka masa ditetapkan (seperti 1 minggu/ 7 hari atau sebulan/30 hari).

Daily Food Cost = Food Cost/ Period In Days.

LANGKAH: 2

Pengiraan Jumlah Jualan Harian (Daily Sales) dalam Inventori.

Jualan harian Dalam Inventori = Inventori Bahan Masakan Baki Akhir BAHAGI purata Harga bahan masakan harian (Average Daily Food Cost).

CONTOH PENGIRAAN:

Anda memerlukan informasi untuk pengiraan jumlah hari jualan menerusi penyata kewangan.

  • katakan: Jumlah hari Jualan adalah: 30 hari.
  • Kos Bahan Makanan (food cost) untuk jangka masa ini ( Diambil dari penyata untung rugi syarikat) : RM30,000.
  • Inventori Makanan Berakhir ( Dari balance Sheet) : RM10,000

LANGKAH:1

Kiraan Purata Kos Bahan Makanan Harian (Daily Food Cost)

RM30,000 / 30 Hari = RM1,000

LANGKAH:2

Kiraan Inventori Jualan Dalam Bentuk “Hari”:

RM10,000/ RM1,000 = Maka anda punyai10 hari dalam nilai bahan masakan.

 

Nota: Mamak akan disambung dalam bahgaian 2: Bagaimana mengawal kos bahan masakan dengan cara mengawal paras selamat inventori. 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 8,544,513 hits
Jun 2011
I S R K J S A
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: