PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

PERANCANGAN DALAM PERNIAGAAN KATERING.

Posted on: September 2, 2011


P.S: Salam Hari Raya Aidil Fitri kepada semua pembaca. Mamak  pohon ampun maaf sekiranya tulisan mamak ada yang menyakiti mata, terbelit lidah atau pun menyakiti hati pembaca yang budiman. Harap maaf juga ada e-mail yang Mamak lambat balas dan belum balas lagi. Mamak cuba up-date kembali blog ini seperti biasa. Ramai minta resepi itu dan ini. Takat nak menulis resepi banyak yang terdapat di internet dan buku-buku masakan yang ditulis cef-cef handal. Mamak menulis blog ini ala kadar untuk peniaga-peniaga kecil-kecilan bukan untuk pakar-pakar dalam masakan. Mamak mintak maaf noo tulisan mamak dalam blog ikut selera mamak saja.  

Orang Melayu sekarang mula diterap dan dicorakan oleh nilai-nilai amalan perniagaan dunia global dengan hebatnya. Cara berfikir, cara bertindak dan cara hidup sedang berubah. Unsur-unsur ini tidak semestinya menjamin membina jati diri atau yang membina bangsa Melayu yang unggul. Kesinambungan bina bangsa yang maju selalunya bermula dari bawah ke atas dan bukanya dari atas ke bawah. Setiap orang Melayu perlu berkerja lebih gigih untuk menentukan waris yang ditinggalkan pesanan berkerja lebih gigih dari waris yang terdahulu, hanya ini akan menentukan kejayaan bangsa Melayu terjamin. Inilah berlaku di Amerika atau pun Jepun. Sebagai golongan peniaga kita perlu tahu analisa keadaan sekeliling dunia perniagaan kini dan masa depan untuk  membina strategi khas untuk mencapai kejayaan dalam bidang perniagaan yang diceburi. Untuk mencapai kejayaan ini, kita sekurang-kurangnya perlu mahir dalam ilmu perniagaan ini dan perlukan cita-cita yang boleh dicapai bukannya angan-angan “Mat Jenin”. Kita tidak boleh capai kejayaan ini dengan air lior atau pun  “kata-kata” atau mimpi di siang hari sahaja tetapi pandai menggunakan peluang-peluang yang terbentang dihadapan kita. Mencapai kejayaan dalam bidang perniagaan bukanya mudah dan perlu mempersiapkan diri untuk menerima kegagalan dan juga kekecewaan. Seperti pepatah barat berkata, ” We cannot have heaven on Earth” maksudnya, kita tidak boleh adakan surga di bumi. Seorang peniaga perlu sedar tanpa kemahiran ilmu perniagaan, pengurusan organisasi dan kerja keras, sekiranya ingin berjaya dalam bidang katering ini.

Ramai di antara kita terlalu harapkan bantuan kerajaan untuk membuka perniagaan. Walau pun berbagai-bagai agensi kerajaan mendabik dada ingin menolong golongan orang Melayu dalam perniagaan tetapi anda perlu faham dan ketahui tabiat orang politik dan bureaucrat yang mentadbir kerajaan.  Mereka ini cuma menghulurkan bantuan apabila berlaku tekanan politik yang mengakibatkan kedudukan kuasa mereka tergugat. Sebenarnya tolong seperti adalah tolong diri mereka untuk selamatkan kedudukan kuasa politik mereka atau kedudukan.  Sekiranya anda inginkan sesuatu pertolongan dari ahli politik, anda perlu jadikan diri anda mustahak atau pun memperkudakan untuk mereka secara peribadi. Secara terus terang mamak katakan, sebenarnya isu anda tidak penting bagi mereka sekiranya ia tidak babitkan kedudukan politik mereka. Maka janganlah terlalu banyak letakan harapan untuk mendapatkan bantuan dari ahli politik untuk memulakan atau menjalankan perniagaan anda. Sebenarnya ahli politik ini tidak ada kuasa, yang memberi kuasa adalah rakyat melalui undi. Sayangnya selalunya kuasa diberi itu digunakan ke atas rakyat tanpa membalas budi rakyat dalam pilihan raya umum. Mamak Haji terpesong ke politik pula. Bukan apa semasa mengunjung ke rumah sanak saudara atau kawan-kawan dalam Hari Raya ini Mamak seringkali di tanya tentang “grant kerajaan pusat” di Pulau Pinang. Kononnya senang untuk dapatkan sampai 50 ribu pinjaman perniagaan…hahaha!. Kononya banyak ahli politik berjanji.

Perancangan atau  “planning” amat perlu untuk memulakan apa juga jenis perniagaan. Perancangan bermaksud dalam perniagaan sama juga seperti merancang sebuah pasukan bolasepak untuk memenangi setiap pertandingan yang pasukan bola itu sertai. Tanpa perancangan yang teliti kemungkinan pasukan yang bertanding itu mungkin kecundang semasa pertandingan. Perancangan dalam sukan di gelar “Game Plan”. Jurulatih yang melatih pasukan perlu mahir dalam “Game Plan” ini. Di negara Barat semua pasukan bola sepak profesional punyai Pakar Perancang Permainan begitu juga dalam bidang perniagaan katering walau pun kecil perlukan “businness Planner” yang baik. Perniagaan kecil-kecilan tak perlulah mencari atau mengajikan seorang Pakar Perunding Perancang Perniagaan, setakat diri anda sebagai perancang perniagaan sudahlah memadai. Bagi asas mamak bahagikan empat kategori ini seperti berikut:

1. Memantau  dan mengaturkan syarikat anda ke arah tuju yang tepat dan betul seperti-mana anda telah merancang pada awal permulaan perniagaan. Sebenarnya anda sendiri pastikan syarikat atau perniagaan anda sentiasa berada dalam haluan atau “On Track”. Sebagai pemilik perniagaan anda perlu memahami objektif syarikat dan mengabungkan segala tenaga kerja ke arah matlamat syarikat yang asal. Betulkan kembali sekiranya matlamat syarikat asal telah terbabas dari trek asal.

2. Mencipta satu sistem “standard” mengikut kemampuan untuk mengendalikan perniagaan, seperti pengurusan dapur, pengurusan pekerja, pengurusan kewangan atau lain-lain perkara yang penting untuk kemajuan untuk perniagaan anda. Standard yang dimaksudkan ialah bagaimana anda kendalikan syarikat anda atau perniagaan anda secara bersistematik mengikut cara anda. Dalam sistem ini yang penting sekali ialah “Pengurusan”. Pengurusan ialah proses yang menjalankan perniagaan dengan betul dan berkesan menerusi orang lain. Sekiranya anda seorang pengurus yang bagus akan menentukan bagaimana perniagaan dilakukan dengan betul dan berkesan. Dari pengalaman Mamak,  pernah juga berjumpa katerer-katerer kilang industri yang menjalankan perniagaan yang mencecah berpuluh-puluh ribu pendapatan sebulan tetapi tidak punyai pengurus atau pun pejabat tadbir. Ada juga pengusaha seperti ini berdabik dada, “apa perlu membuat akaun, ambil duit jualan, beli barang keperluan, yang tinggal itu ialah untung!, apalah susah sangat nak berniaga?”…inilah hakikat peniaga kita yang mabuk dengan kemewahan. Anda boleh lihat mereka ini, selepas habis tempoh tender, dan mula mencari tender yang lain. Kisah ini akan berlarutan bagi diri . Akhir sekali kita boleh dengar rungutan peniaga seperti ini, “orang Melayu susah nak berniaga, kerajaan tak bantu orang Melayu”…hahahaha! saja bergurau!.

Standard yang Mamak maksudkan ialah ciri-ciri terbaik untuk menguruskan perniagaan supaya perniagaan ini dihormati oleh pelangan dan pekerjanya sendiri kita. Tak perlulah standard sampai ke tahap ISO atau pun HCAPP sekadar kemampuan perniagaan itu sendiri. Sekurang-kurangnya mempunyai asas pengurusan perniagaan yang baik.

3. Mencari satu formula atau cara mengurangkan pembaziran dalam perniagaan seperti kegunaan bahan-bahan mentah masakan, kegunaan air, letrik, gas dan tenaga pekerja. Tanpa perancangan yang betul anda tidak boleh kawal pembaziran yang sering berlaku dalam perniagaan anda. Pembaziran dalam perniagaan katering adalah seperti penyakit kanser yang senyap berada dalam tubuh badan. Pembaziran ini akan makan keuntungan anda sedikit demi sedikit tanpa disedari anda. Baru-baru ini mamak haji terbaca, Kerajaan akan jimat cermat bil letrik dengan mengawal suhu hawa dingin di pejabat-pejabat kerajaan kepada 21 centigrade. Dengan ini kerajaan dapat jimatkan kos perbelajaan letrik sehingga 14 peratus. Mamak Haji nak ketawa tapi oklah itu kerajaan sedar bilik pejabat kerajaan tak ada lagi seperti bilik dingin sayur (cool room). Kalau nak senaraikan pembaziran didalam kantin aau restoren Mamak haji boleh beri satu senarai yang berjela-jela. Cuma kita sebagai pemilik perlu faham apa itu jimat yang sebenar tanpa babitkan kualiti masakan. Cuba duduk dengan pekerja bincang, anda pasti dapat rumusan.

4. Mengurangkan impak persaigan dari pesaing-pesaing dan bersedia menghadapi sebarang kemungkinan kegawatan ekonomi atau pun kenaikan harga barangan keperluan katering secara mendadak. Bidang katering atau jualan makanan ini sentiasa punyai persaingan terutama sekali dari golongan wanita yang lebih aktif pada masa ini dari 10 tahun yang lepas. Wanita ini bukan saja berpendidikan tinggi tapi punyai keazaman yang kuat. Mamak haji perlu tabik kepada kaum wanita orang Melayu semakin hebat ini. Yang Mamak seriau 90 peratus dari jumlah e-mail dihantar pertanyaan mengenai perniagaan ini adalah wanita!. Cukup hebat soalan mereka. Kalau kita nak kekal dalam perniagaan ini kaum adam perlu berlumba dengan wanita-wanita ini yang bersemangat seperti besi waja. Mamak Haji “give-up”…hahahaha!. Bagaimana kaum Adam di luar sana dah bersedia?. Insyallah boleh. “kalau katakan boleh, kita boleh”.

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI KEPADA SEMUA PENGUNJUNG. KALAU ADA SALAH DAN SILAP MOHON MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Advertisements

1 Response to "PERANCANGAN DALAM PERNIAGAAN KATERING."

saya mahu berniaga, tapi saya perlukan ‘cara’. akhirnya saya mencari ‘cara’ dengan memohon belas ehsan dari kerajaan yang mendabik dada mengatakan mahu membantu dari segi kewangan dan buah fikiran. akhirnya saya mengambil peluang tersebut. saya mengizinkan diri saya untuk dilatih oleh pihak tertentu yang dianggap ‘berjaya’ oleh pihak kerajaan selama enam bulan. pihak yang berjaya ini hanya berniaga di foodcourt di damansara, sementara satu lagi di bangsar. pada satu hari saya ditugaskan untuk berada di outlet bangsar, saya sangat kecewa bila dalam masa sehari saya berada disitu satu pun order tidak masuk. adakah ini yang dimaksudkan berjaya oleh pihak kerajaan, adakah pihak ini layak melatih saya untuk menjadi usahawan yang berjaya??

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,405,822 hits
September 2011
I S R K J S A
« Jul   Okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: