PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

DAPUR

Posted on: September 18, 2011


Walau pun tajuk kali ini “DAPUR” bukanlah Mamak nak menghuraikan tentang bangunan Dapur yang canggih. Dapur yang mamak maksudkan cuma mengenai dapur gas yang terdapat dalam dapur. Dari dulu hingga sekarang masalah dapur ini mamak sering dengar. “Kenapa nasi jadi mentah?”, kerana dapur tak bagus, “kenapa gas bulan ini pakai banyak?”, “kerana dapur gas rosak”. “kenapa dinding dapur kotor?”, “kerana dapur gas rosak”, “kenapa delivery lambat?” , “kerana dapur rosak”. Pendek kata dalam dapur yang paling peningkan kepala kita ialah “Dapur Gas”. Masalah ini rumit?. Tak juga, cuma kita tak kisah dan ambil tahu tentang dapur ini. Bila tukang masak kata, “rosak”,  kita ganti yang baru. Masalah tak akan selesai sampai bila-bila pun tentang dapur ini.

Sebab ini lah mamak sengaja bawa tajuk ini supaya kita kongsi pendapat dan pengalaman mengenai dapur ini. Mamak nak menguraikan sedikit masalah, cara memperbaiki dan kegunaan dapur gas LPG.  Walau pun tenaga letrik telah banyak mengambil alih tempat kegunaan dapur gas asli di rumah-rumah, tetapi untuk kegunaan perniagaan katering atau kedai makan, dapur gas menjadi paling mustahak  untuk memasak. Tarif Letrik yang semakin meningkat dan perbelanjaan untuk gas lagi murah kalau dibandingkan dengan letrik, cuma gas kita kena bayar tunai setiap kali kita membeli dan bayaran kegunaan letrik pula cuma kita kena bayar akhir bulan. kkadangkala bil letrik, sembelih kepala kita. Lagi pun untuk masakan orang asia ini dapur gas adalah paling sesuai kerana api yang kuat dan jimatkan masa. Kalau nak masak sayur dapur letrik sukar digunakan kerana kita pelukan api yang kuat dan masakn perlu lakukan dengan pantas. Masalah dapur gas ialah bila ia tak selenggara dengan betul atau cuai dalam pemasangan atau kegunaan, nyawa pulak jadi taruhan. Gas dapur gas dibukak dan terbiar semalaman dan esok pagi datang memasang api..tu dia bedebom!. Hangus satu dapur sekali dengan orang yang menghidupkan api itu. Ini terjadi bukan gurauan. Maka inlah sebab dipasang “LPG detector” atau pun alat pengesan api yang canggih di kantin bangunan-bangunan canggih. Api yang besar cuma akan datang dari dapur bangunan. Minta jasa baik pengurus-pengurus bangunan ambil perhatian sewajarnya. Melawatlah sekali-sekala kantin anda dan jangan terlalu harapkan bomba memberi nasihat. Bila terbakar tuding menuding dan jawatankuasa ini dan itu akan ditubuhkan. Ini cara orang Malaysia. Sebagai peniaga kita pulak pastikan sebelum balik, tutup semua injap gas dan bukak sekali semua kepala botol gas dan bila nak hidupkan pada keesokan hari, pastikan kipas dapur dihidupkan terlebih dahulu atau pun buka segala tingkap untuk pegudaraan yang baik. Barulah hidupkan api dapur sambil banyakan, “selawat untuk nabi besar s.a.w kita”. Insyallah kita akan selamat.

Satu lagi mamak cuma ingatkan ialah di setiap dapur gas ada ” pilot burner” atau pun ada api kecil yang sentiasa mennyala untuk kemudahan kita hidupkan api dapur tanpa gunakan api percikan lagi. Ini untuk tukang masak yang malas. Kebanyakan kebakaran di dapur berlaku kerana benda ini. Sekiranya kuali yang terbiar di atas dapur terdapat bekas minyak gorengan  yang sudah tentu sentiasa dipanaskan oleh api pilot ini. Minyak ini yang tersedia panas akan bertambah panas dan menyambar api bila sampai pada suhu ignition atau pun “takat penyambaran api”. Kebakaran akan berlaku. Maka Mamak dari pengalaman, biasanya tutup ketat dan buang punat pembukanya api pilot ini supaya tukang masak yang malas tidak dapat menggunakannya. Seeloknya matikan saja paip tembaga ini dengan kepit ketat dengan player. Jangan tinggalkan api dapur yang sedang nyala tanpa penghuni didapur walau pun anda rasa cuma sekejap. Api ini kadangkala kalau bersendirian dia merajuk..hahaha!.

Satu perkara mamak nak ingatkan ialah sekiranya gunakan dandang atau boiler untuk kegunaan bancuhan minuman, tentukan guna dapur yang punyai dua mata. Mamak selalu perhatikan kedai makan orang kita, bila pagi membuka kedai kena tunggu dua jam untuk bancuh teh tarik, kedai mamak tak apa mereka jalankan niaga 24 jam, air boiler sentiasa panas dan bayar sewa pun cuma 15 hari sahaja untuk sebulan, yang mamak maksudkan yang membayar sewa 30, pagi pukul lapan buka kedai dan tutup pada 8:00 malam. Untuk peniaga seperti ini tugas pertama anda selepas buka kedai ialah memanaskan air. Adakalanya tukang bancuh air yang malas. Apa dia buat ialah isi penuh air dalam boiler dan air cuma mendidih selepas satu jam. Bukak kedai pukul 8:00 agi..semua dah sedia dihidangkan untuk sarapan tapi air tak mendidih. Maka tentukan cuma isikan air separuh dan bila air mendidih buat teh tarik dulu untuk pelangan yang sedak cekik. kemudian masukan sedikit demi sedikit air untuk memanaskan air sehingga penuh. Bila air penuh dalam boiler mendidih, pastikan dapur gas anda jenis punyai dua mata. Untuk mendidih air pakai dua mata, bila sudah mendidih tutup mata apai yang besar dan biarkan yang kecil. Ini akan banyak menjimatkan kegunaan gas. Pastikan tukang bancuh air ikut cara ini. Dengan cara ini bukan saja anda jimatkan gas tetapi pelanggan di waktu pagi tidaklah kering tekak menunggu air dalam boiler mendidih.

Kegunaan dapur gas dan api yang betul perlu menitik beratkan. Api dapur yang baik adalah biru dan api kemerahan cuma membazirkan gas anda dan semua perkakas masak anda menjadi karbon yang hitam legam. Suhu masak juga akan menurun dan ambil masa yang panjang. Kadangkala gorenan tak menjadi dan minyak masak akan diserap dalam bahan gorengan. Keadaan ini berlaku apabila saluran angin dapur telah sumbat disebabkan minyak dan karbon terkumpul disaluran udara dapur gas. Keluarkan dapur dan buka bahagian burner dan bakar di atas dapur lain. semasa panas, ketuk dengan pemukul supaya minyak yang sumbat yang telah menjadi karbon itu boleh dikeluarkan. Pastikan saluran udara tidak tersumbat. Tak perlulah anda panggil pakar dapur untuk membaiki dapur anda, kerana belum tentu dia datang dalam 2 minggu atau pun anda telah kaya sangat dan beli dapur baru. Jimat apa yang boleh dalam keadaan kenaikan harga barangan masakan yang tak menentu ini.

Kalau ada masalah mengenai dapur gas boleh e-mailkan kepada Mamak di: mohd.roslan99 @gmail.com , tapi jangan hantar spam..hehehe!. Berniaga cara menghantar spam cuma kerja orang kurang agama. Kita peniaga jangan susahkan orang lain tapi menyenangkan dapat pahala. Kalau boleh Kita kongsi pengalaman mengenai dapur gas ini. Wassalam.

2 Respons to "DAPUR"

Assalamualaikum Mamak,
Agak lama juga saya mengikuti website mamak, cuma baru hari ini terasa nak letak komen. Terimakasih kerana sudi berkongsi resepi dan tip2 berguna dengan semua, Banyak juga resepi mamak yg telah saya cuba, alhamdulilah hasilnya sungguh memuaskan. Semuga usaha murni mamak ini mendapat keberkatan. Senang2 singgahlah kat blog saya….

Salam,
Terima kasih banyak ceq. Mamak akan singgah di blog ceq dan komen sama. Sokongan anda semua seperti Roda yang berputar dan ditambah minyak pelincir untuk roda itu berputar lebih laju. Insyallah, Mamak akan terus menulis pengalaman Mamak. Wassalam.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 5,463,179 hits
September 2011
M T W T F S S
« Jul   Oct »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: