PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

TIP-TIP MULAKAN PERNIAGAAN KATERING.

Posted on: Oktober 9, 2011


Komen dari Pembaca:
Assalamualaikom Tuan Hj. Mamak saya selalu mengikuti tulisan mamak ni,sangat bagus, haji ada banyak kemahiran berniaga, dan memasak. Saya ada pengalaman memasak selama lebih dua puluh tahun (makan gaji), ada diploma pengurusan hotel, sijil catering, sijil kemahiran malaysia, umur didalam 45 tahun, saya ingin memasuki bidang perniagaan makanan,tetapi bila nak mula saya rasa down,boleh kiranya tuan hj mamak beri sikit tips dan galakkan.
JAWAPAN:
Mualaikum wasalam Waramuthullah Cef Kharul Bahari,
Izinkan Mamak gelarkan saudara “cef” kerana mengambil kira kelulusan dan pengalaman saudara..sepatut saudara digelar seorang cef yang berpengalaman dan profesional dalam bidang katering. Coretan di blog mamak itu cuma satu coretan luahan hati saja. Mamak cuma seorang usahawan picisan. Perbezaan di antara kita ( orang makan gaji dan usahawan) ialah usahawan seperti mamak ini seperti burung helang yang berlegar di angkasa yang mencari makan. Helang ini akan memerhatikan setiap pergerakan di bumi dan sentiasa bersedia untuk menyambar bila peluang wujud. Dalam bahasa perniagaan ini dipanggil “peluang perniagaan”.  Usahawan ini sekali hidu terdapat peluang untuknya, dia akan cuba mengambil peluang itu untuk menjadikannya nilai duit dengan menggunakan segala kemahiran yang ada pada dirinya. Saudara cef khairul Bahari seorang profesional yang lakukan kerja harian dan makan gaji berlawanan dengan karektur seorang usahawan seperti Mamak ceritakan. Kerja makan gaji yang mengikut jadual waktu yang ketat dan sifat kesetiaan pada majikan amat sukar bagi menghidu “peluang perniagaan” terbentang luas diluar sana. Kalau pun peluang perniagaan ini perolehi ia secara kebetulan saja.

Ini lah Perbedzaan di antara seorang usahawan dan seorang yang makan gaji. Ini bukan saja di bidang katering tetapi ia meliputi di semua bidang perniagaan.
Mamak minta, jangan salah anggap tafsiran Mamak di atas sebagai mamak, menetang makan gaji atau tak perlu jadi profesional yang makan gaji. Apa yang Mamak selalu tekankan ialah, “Orang Melayu” perlu lebih ramai ceburkan diri dalam dunia perniagaan. Kenapa orang Melayu perlu berniaga?. Kita perlu memilih perniagaan sebagai wadah untuk keluar dari kemiskinan dan mengubahkan nasib generasi akan datang. Maksud berniaga bukan cuma untuk mencari kekayaan, ia punyai rangkaian maksud yang berbedza. Kekuatan bagi sesuatu bangsa (ummah) adalah ekonomi. Orang Melayu di negara meliputi 65 peratus dari jumlah penduduk tetapi  kenapa selepas 53 tahun sehingga kini belum mencapai 30 peratus untuk berkongsi kekayaan negara ini?. Ramai ahli politik Melayu berkata, ” kita tolong orang Melayu dengan segala kemudahan, wang ringgit dan latihan untuk berniaga”. Tetapi masih gagal?. Bagi pendapat Mamak, yang dikatakan ‘Tolong’  ini ada dua perkara, satu yang tolong orang dan satu lagi tolong diri sendiri. Mamak tak tahu jenis tolong yang sebenarnya ahli politik ini semua maksudkan. Tentang tolong orang ini, ada satu falsafah confisius dari Cina yang terkenal untuk direnungkan bersama, ” Sekiranya seorang yang lapar datang kepada kamu yang menjual ikan di pasar meminta-minta, Jangan beri dia ikan yang kamu ada saja tetapi beri dia mata kail dan mengajar dia cara memancing ikan sekali. Moral pepatah ini ialah bila kamu beri se ekor ikan untuk orang yang lapar ini , dia cuma boleh hilangkan kelaparan untuk sekali itu saja, tetapi kalau kamu berikan dia mata kail dan mengajar dia ilmu memancing ikan, dia boleh mendapatkan ikan sepanjang hayatnya dan juga boleh menjual ikan yang berlebihan itu di pasar untuk dapat sara diri dan keluarganya sekali. Maka bantuan material itu perlu dan juga ilmu itu penting bagi kehidupan seseorang. Begitu juga jangan pandang remeh ilmu perniagaan sekiranya anda ingin menceburi dalam bidang katering ini.
Tentang ilmu ini, “kenapa harus belajar sampai ke universiti?”. Apa yang dimaksudkan dengan orang yang berilmu?. Ada juga pelajar kita nak belajar ilmu, tak sempat nak cari pengalaman dari ijazah terus belajar ke pringkat sarjana dan ada yang ambil Phd seterusnya. Apa yang dimaksudkan sebenarnya “seorang berilmu” (Learnt Person)?. Bagi pandangan Mamak yang dikatakan orang berilmu atau llmuan ialah, seorang yang boleh buat keputusan atau pun punyai idea baru tanpa dipengaruhi oleh pihak luar. Dia boleh buat keputusan sendiri. Apa saja pendapat yang dikeluarkan adalah dari pemikiran yang terpelajar itu sendiri. Ilmuan ini boleh menghasilkan karya yang asli atau pun idea-idea yang asli yang datangnya dari kebebasan berfikir tanpa pengaruh luar. Maka dengan sebab inilah kita cuma dapat hasilkan graduan atau pun professor-profesor yang jenis kangkong goreng belacan. Kita jarang dapati mereka cetuskan idea-idea baru atau pun hasilkan karya-karya agung dunia yang kreatif untuk generasi akan datang. Minda mereka tidak boleh pisahkan dengan pengaruh pihak luar. Orang melayu masih lagi sukar keluar dari minda penjajahan. Bagaimana kita nak maju?. Kalau orang barat telah membuka Francise goreng ayam, kita sibuk nak bawa anak-anak kita merasa ayam goreng masakan ‘ala barat. Orang melayu mencipta sos cili yang terbaik “Aminah Hasan” kita tak yakin beli produk orang melayu tapi cari Maggie yang dikeluarkan oleh Nestle syarikat Yahudi. Bila zaiton keluarkan produk ubat gigi kita masih pergi kedai minta bukan ubat gigi tapi “Colgate”. Pemikiran kita masih dijajah oleh barangan orang barat. Mamak dah melalut dah…ok. Mamak cuma ingat satu saja, Orang melayu perlu tanamkan minat berniaga kepada generasi baru mereka sekiranya mahu merasai segala kemewahan yang Allah SWT anugerahkan kepada umat Islam (Melayu) berkekalan di tangan orang Melayu untuk dirasai oleh cucu-cicit kamu. Berniaga ini ibarat sebuah pokok buah-buahan yang baru kita tanam, anak-anak, cucu-cucu atau cicit-cicit akan merasa buah yang ranum dan manis dari usaha kita yang menanam dulu. Maka sesiapa yang berminat berniaga itu, jangan tangguh-tangguh dan was-was menjalankan perkara yang baik. Kerana was-was itu adalah bisikan syaitan was-wasil. Hindarkan syaitan ini dengan solat istikarah. Kita cuma pandai saja merancang kselalunya tak bijak. Yang maha bijak dan Maha Pandai cuma Allah SWT.
TIP-TIP CEBURKAN DIRI DALAM PERNIAGAAN KATERING
1. Bila disudut hati kita berkata, “saya boleh buat lebih baik dari keadaan sekarang sekiranya berniaga sendiri”, maka hati anda sudah pun berbelah bahagi. Anda inginkan kebebsan (Freedom) yang tidak ternilai bagi setiap insan. Anda mulai matang tentang kehidupan ini. Makan, Minum, pakaian dan tempat tinggal adalah keperluan asas fizikal bagi manusia.  Sebagai manusia kita juga punyai kerohanian yang meronta dalam setiap manusia. Kekuatan rohani ini adalah sumber untuk manusia rasa gembira seperti Agama (Islam), Kebebasan asas (human rights), dan lain-lain. Jika anda perhatian perbedzaan di antara seorang banduan meringkok dalam penjara dan diri anda . Yang membezakan ialah cuma kebebasan. Di penjara ada beri makanan dan minuman, beri pakaian dan juga tempat tinggal dan juga diberi upah. Apa yang banduan tidak perolehi ialah kebebasan. Betapa bernilainya kebebasan. Perniagaan sendiri walau pun tidak menjanjikan kebebasan sepenuhnya tetapi anda akan berpuashati dengan kebebasan yang terdapat dalamnya. Anda ingin bebas?. Mulakan perniagaan sendiri.
2. Kesedaran ingin ‘Berniaga’ wujud dalam jiwa untuk ingin mengubah cara hidup kerohanian atau pun kerana materlistik atau pun kesenangan. Apa pun kita ingin ubah itu perlu bererti dengan niat yang ikhlas. Orang berniaga yang senang-lenang itu kebanyakannya mengalami keperitan hidup yang suatu masa dulu. Mereka mengubah hidup  mereka dengan melibatkan diri dalam dunia perniagaan. Harus ingat pernigaan bukan jalan pintas untuk kita senang-lenang tetapi perlu dan sanggup mengalami kesukaran, susah, penat dan berbagai-bagai cabaran untuk menghadapinya. Yang penting semangat untuk berniaga jangan luntur sama sekali. kayuh dan kayuh terus sehingga kita temu garis penamat yang menentukan kejayaan kita.
3. Kewajipan terhadap keluarga akan menghantui pemikiran kita bila saja berfikir ingin memulakan perniagaan sendiri. Keyakinan diri akan luntur sedikit sebanyak, “boleh kah saya berjaya”, kalau linkup bagaimana nak sara keluarga?. Cuba anda bayangkan beribu-ribu di luar sana berniaga. Apakah keluarga mereka merempat di tepi jalan. Sekiranya jawapan anda tidak, kenapa anda mesti ragui diri anda. Rezeki dari Allah Ta’allah yang tentukan, katakan walau pun rezeki kita tiada bagaimana dengan rezeki isteri atau anak-anak kita?. Rezeki dari Allah SWT tidak akan terputus selagi kita tidak lakukan dosa besar. Risiko yang dihadapi meninggalkan gaji bulan kepada perniagaan sendiri perlu diambil kira. Kerisauan tetap ada di hati kecil namun bagaimana tingginya semangat nak berniaga untuk hadapi ini kita perlu ambil risiko yang yang telah dikira (calculated). Caranya ialah tentukan simpanan perbelanjaan untuk keluarga disimpan dahulu sebelum berhenti kerja. Sekiranya perniagaan anda diceburi tidak memberi keuntungan yang dijangkakan atau menghadapi kesukran pada mula membuka tak perlulah risau sangat tentang menyara keluarga. Isteri kita pun akan merasa lega dan tidak berlaku konflik keluarga. Pada kebiasaanya kita perlu simpan 10 peratus dari gaji kita untuk tujuan ini. Cakap memang senang tetapi ini perlukan komitmen yang tinggi dari seluruh ahli keluarga.
4. Apa-apa perniagaan pun memerluka pelangan. Di mana anda mencari pelangan untuk perniagaan anda?. Mencari pelangan bukan tugas mudah seperti kita fikirkan. Ada juga mamak terima e-mail dari pembaca, bila dia buka kedai tak pelangan singgah di kedainya. Walau hebat macam mana perniagaan anda tanpa pelangan tak ada makna. Cara terbaik untuk orang mula kecimpung dalam perniagaan katering ialah dengan free of charge dengan modalkan mulut anda. Biasanya orang yang inginkan perkhidmatan katering akan bertanya kepada kawan-kawan dan saudara-mara untuk memilih katerer. Apa yang anda lakukan, beritahu kepada semua kawan-kawan anda dan saudara mara anda tentang perniagaan anda.  Janjikan perkhidmatan terbaik dan harga dicount akan diberikan untuk semua tempahan mereka kerana anad menghargai mereka. Buat yang terbaik. Ada juga mamak terima e-mail dari seorang pembaca blog ini, buah mulut kawan-kawan jadikan perniagaan katering bertambah maju hari kesehari. Ini iklan percuma yang amat meyakinkan. Buat yang terbaik pada permulaan, rugi sedikit tak apa, anggap saja untuk modal iklan.
5. Gunakan internet sebagai wadah untuk iklan anda di face book, tweeter atau pun diblog-blog. Jangan terburu membuka web site berbayar. Belum tentu pelayar internet singgah di web-site kita. Mamak juga akan siarkan komen yang berbentuk iklan kedai makan, warung, atau pun perkhidmatan katering, sekiranya  anda masukkan dalam tempat komen. Iklankan perniagaan anda di tempat komen. Mamak akan bantu. Kalau di Pulau Pinang mungkin Mamak singgah di kedai makan anda dan kalu sedap mamak masukan dalam posting. Ini pertolongan ikhlas mamak pada pengunjung blog yang ingin berjinak dengan perniagaan.
Nota P/S: Banyak lagi e-mail mamak belum jawab. harap maaf kerana keadaan cuaca yang tak menentu memburukan keadaan kesihatan Mamak. Sekiranya kesihatan izinkan mamak jawab soalan-soalan tuan dan puan. Kalu yang inginkan jawapan segera beritahu mamak..mungkin Mamak akan gunakan perkhidmatan anak Mamak untuk menaip. Posting akan datang Mamak sedang menumpukan kepada “Masakan sayur-sayuran” ‘ala nasi kandar dan ‘ala masakan Cina”. harap beri sokongan dan semangat kepada mamak terus menulis. Wassalam.
Advertisements

2 Respons to "TIP-TIP MULAKAN PERNIAGAAN KATERING."

Terbaekkkkk ………….

As salam, Tuan Haji Mamak,terimakaseh banyak kepada Allah kerana menemukan saya dengan Tuan Haji, serta terimakaseh saya kepada Tn .Hj, pada pandangan saya, Tuan ini bertaraf Phd , jika diukur dari segi taraf akedemik,, Jarang seorang yang mempunyai pengatahuan dari berbagai sudut di dalam jurusan masakan yg sebegini hebat, YANG PENTING tidak lokek ilmu, Semoga Allah membalas dengan Rahmatnya kepada Tuan Haji, dan beroleh kesehatan yg baik ,Amin. Untuk pengatahuan Tuan, saya sudah tidak bermajikan, lebih dua tahun, kerja sendiri, banyak masa saya, dapat digunakan di jalan Allah, tidak saperti dahulu, terkejar kejar untuk menyiapkan projek. terimakaseh TuanHaji.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,399,302 hits
Oktober 2011
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: