PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

SIRI MASAKAN MUGHAL : PENGENALAN

Posted on: Februari 1, 2012


Salam,

Posting yang lepas, mamak haji telah menulis Penyediaan Garam Masala. Ramai pembaca terkeliru dan beranggapan, ” garam masala”,  adalah rempah untuk masakan kari atau pun rempah  nasi beriani. Anggapan begini sungguh meleset sama sekali tujuan kegunaan Garam Masala. Garam masala digunakan untuk sedikit pedas dan araroma rempah yang sungguh wangi dan menambah lagi kesedapan masakan.  Garam masala biasanya digunakan dalam resepi masakan Munghal sebagai bahan perasa di akhir masakan dan bukan seperti rempah kari  yang digunakan pada awal masakan. Pengemar masakan berempah pasti amat gemari rasa dan keharuman masakan yang ditambah garam masala sebagai perisa masakan berempah. Bila sebut masakan “mughal”,  jangan pulak terkejut. Sebelum kita mengenali resepi, kita perlu juga tahu sedikit sebanyak latar-belakang sejarah masakan Mughal ini. Masakan Mughal ini berasal dari Dapur Istana Di Raja Mughal zaman Empayar Islam yang begitu terkenal di satu masa dulu di benua kecil India . Masakan ini mengambil nama sempena “Empayar Islam Terakhir India, “Mughal” (1526 – 1857). Empayar Mughal atau disebut Moghul diasaskan oleh pemimpin Mongol yang bernama Babur pada 1526. Bila kita sebut Mongol teringat juga kisah menghayat hati seorang wanita Mongol yang bernama “Altantuya”,  yang telah dibunuh begitu kejam oleh penjenayah-penjenayah yang bertopengkan pegawai keselamatan dan juga memiliki nama orang Islam. Keturunan mongol yang cipta sejarah di dunia  ialah Genghiz Khan dan Kublai Khan. Kita juga tidak lupa kepada Raja Mongol  Hulagu Khan yang bukan saja menyerang tetapi menghancurkan dan membakar seluruh bandar Baghdad, Ibu kota Abasiyah pada 1258 Masihi.  Ramai di antara orang-orang Mongol yang tutur serta menyerang Baghdad telah terpegun dengan cara hidup orang Islam di sana dan ramai di antara mereka memeluk agama Islam. Anda tentu hairan, bagaimana empayar Islam yang begitu terkuat dan gagah ini boleh jatuh ranap?. Maka awaslah, jangan terlalu leka dengan kekuatan keturunan atau pun kehebatan bangsa, jika dimurkai Allah SWT, tetap ia akan ranap dalam sekelip mata. Islam bukan untuk kekeluargaan, keturunan, kaum atau kepunyaan sesuatu bangsa. Islam di bina di atas ukhwah atau “kesaudaraan” dan mengajak seluruh manusia di bumi milik Allah ke jalam “kesejateraan” di dunia dan di akhirat. Orang Islam itu adalah bersaudara. Cubit peha sebelah kanan, terasa juga sakit di peha sebelah kiri.  Tidak ada orang Islam lebih tinggi kedudukan atau rendah kedudukan, tidak hebat kerana warna kulitnya hitam atau pun putih. Ukuran kedudukan tinggi atau rendah seseorang Islam ditentukan oleh Allah SWT dengan penilaiam iman. Maka orang Islam dalam parti politik UMNO, PAS dan PKR adalah bersaudara. Bukan orang UMNO itu lebih hebat dari orang PAS dan orang PAS pulak lebih hebat dari orang PKR dan PKR itu lebih hebat dari UMNO. Yang hebat cuma Allah SWT. Kebanyakan negara-negara Islam jatuh disebabkan  “Fitnah” bermaharaja lela. Api Fitnah akan bakar seluruh negara dan rakyatnya sekali. Punca ummah berpecah bermula dengan fitnah yang disebarkan oleh pemimpin politik yang satu pihak mahu kekalkan kuasa dan yang satu lagi pihak pula mahu merebut kuasa. Inilah matlamat politik mereka sebenar. Tidak yang sayangkan nasib ummah dalam perebutan kuasa dan mempertahankan kuasa. Pertembungan kedua-dua pihak ini nescaya membuatkan negara yang telah bina akan ranap sedikit demi sedikit dengan sendiri. Pada masa itu makna bangsa atau keturunan tidak bererti lagi. Kita umat Islam di negara ini akan tergelincir jatuh ke lembah penghinaan yang sukar untuk bangkit semula. Orang Islam kini cuba. Bangkit atau maju selari dengan Islam dan sebagai ummah itu lebih baik dari bangkit menerusi semangat bangsa. Ingat!. Banyak bangsa yang diagong-agongkan keturunan telah ranap seperti bangsa Roman, Aryan, Turki dan Mongol ini. Bangsa Amerika juga akan ranap tak lama lagi kerana mereka telah lupa pencipta bumi ini yang sebenar. Janji Allah tetap akan berlaku. Maka berpeganglah kepada tali Allah dengan ikuti segala suruhannya dan jauhi  segala larangannya. .. Ishh..Mamak haji terbawak-bawak pula kisah lain…minta maaf.

Adalah dikatakan zaman pemerintahan Sultan-Sultan moghul ini, ada satu jawatan, “Menteri Dapur Istana. Ini bukan gurauan tapi benar. Jawatan menteri dapur bukan mudah, sekiranya berlaku sedikit kesilapan dalam menyediakan makanan untuk santapan Di Raja, maka berpisahlah kepala dari tubuhnya. Di bawah Menteri dapur ini ada beratus tukang-tukang masak yang handal untuk sedia berkhidmat untuk menteri dapur ini. Tukang-tukang masak di Istana biasanya dibawa dari Negera-negara Islam seperti Parsi (Iran), Afganistan, uzbekistan, kazakerstan dan juga dari Asia tengah. Pada akhir tahun 1500,  Menteri yang bertanggung jawab Dapur Istana yang bernama  Kakim Hamam. Maka tak heranlah masakan moghul ini begitu popular sehingga kini. Sekiranya ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masakan Istana Mughal, bacalah buku bertajuk, “The Emperos’s table: the Art of Munghal Cuisine”, anda akan terkejut kisah-kisahnya. Buku ini karang oleh Salma Husin yang terkeanl dari Parsi.

Seperti mamak haji berkata masakan munghal ini datang dari Istana Di Raja Empayar  Monghul Islam. Masakan ini punyai Identiti Islam yang tersendiri terutamanya seperti resepi Ayam masak beriani atau kambing, Nasi beriani, Pulao, kebab’s, kofta, Roti Nan, Ayam Tandoori, dan juga Masak korma ayam atau kambing. Ini masakan tulin orang Islam di India. Roti Nan itu resepi Mughal bukan dari Arab!. Tetapi ramai orang di sini anggap masakan mughal adalah berasal dari bumi India dan dianggap sebagai resepi orang India yang beragama Hindu. Orang Hindu cuma tukarkan resepi ini kepada vegetarian- sayur-sayuran. Mamak haji kalau boleh mohonlah jangan sekali-kali anggap resepi Monghul Islam ini disebut, “ini masakan orang Hindu”!!!. Kalau anda ingin tahu inilah masakan Orang Islam sebenar. Islam ini bukan saja menitik beratkan bahan penyediaan makanan itu halal dan haram tapi keseluruhan penyediaan makanan itu perlu diikuti untuk menghalakan hidang itu. Seperti kita ketahui kebudayaan orang Arab bukan kebudayaan Islam. Kebudayaan Islam adalah kebudayaan universal tidak tolok bandingannya. Di blog ini mamak pernah menulis posting-posting cara-cara masak kaedah Al-Sunnah, bagaimana membersihkan Ikan, ayam, kambing dan daging secara tuntutan Islam. Sayangnya atikal-atikal ini telah disabotaj dan dihack pada tahun 2008.

Mamak Haji cub untuk mengeluarkan resepi-resepi masakan Mughal. Resepi Nasi kandar banyak yang sangkut paut dengan masakan Mughal ini. Kalau Mamak haji tetiba masuk dalam Mughal Cuisine ada yang terkejut nanti. Maka biar kita perlahan tapi selamat. Mamak haji pernah ke India untuk memahirkan masakan ini tetapi sayangnya orang sana terlalu berahsia. Suka buat kerja sorok-sorok. Maka resepi-resepi dari orang Islam ini semakin pupus. Restoren-restoren di New Delhi masih kekalkan cara masakan MUghal ini tetapi bandar-bandar di SelatanIndia,masakan mughal telah banyak berubah.

Mamak haji ingat lagi ada banyak permintaan pembaca belum ditunaikan lagi seperti resepi nasi lemak Penang, cendol, Rempah kari Ikan yang umpph!, sos cili nasi ayam dan banyak lagi. Mamak Haji kebelakangan ini sebenarnya tak berapa sihat tapi kayuh juga kerana sukakan hampa semua yang sentiasa doa untuk Mamak haji. Doa dari hati ikhlas adalah ubat yang terbaik buat mamak haji sekarang. Mamak Haji juga berdoa untuk hampa semua sentiasa diberkati Allah SWT. Amiin. Terima kasih banyak yang kirim e-mail yang diringi salam dan doa. Wassalam.

P/S: sekali lagi mamak haji ingin memesan, apa saja tulisan mamak haji diblog ini, anda ambil saja. Tak perlu minta izin. Mamak haji halalkan dunia akhirat. Kita datang ke dunia ini tanpa bawa apa-apa pun dan kembali pun kita tak boleh apa-apa, cuma bekalan ilmu yang telah manafatkan kita semasa hidup disini. Wassalam.

Advertisements

2 Respons to "SIRI MASAKAN MUGHAL : PENGENALAN"

Assalamulaikum …terima kasih mamak haji..atas semua resepi dan nasihatnya,,sekarang saya dah tau resepi nasi kandaq dan masakan india,,dulu tau makan jer…saya doakan mamak haji selalu sehat dan dilindungi Allah swt…dan tulisan mamak Haji saya tunggu terus…salam dari Medan Indonesia…

Muaaikum wassalam,
Terima kasih kerana doakan untuk mamak haji. Doa adalah hadiah yang tak nilainya untuk orang yang amat memrlukan.Masakan India ini berbagai-bagai jenis. Di bahgian utara India, seperti Delhi masakannya mereka sama seperti masakan orang Arab..hahaha. Biasalah cheq “lain padang lain belalang. Terima kasih sekali lagi. Nama saudari sebgitu indah sekali.Wassalam.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,186,181 hits
Februari 2012
I S R K J S A
« Jan   Mac »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: