PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

TIP-TIP UNTUK BAKAL PENIAGA MAKANAN.

Posted on: Februari 28, 2012


Sementara menunggu atikal mamak haji seterusnya dalam perniagaan “BOX LUNCH” siri:3 dan akhir yang mamak haji akan sentuh mengenai cara mengira harga jualan, kita baca e-mail yang terbaik dari pengunjung blog ini. Kebanyakan e-mail di hantar oleh pengunjung blog ini adalah daripada orang muda yang bersemangat untuk terokai bidang jualan makanan mahu pun membuka restoren, kedai makan atau ingin berniaga di Pasar malam secara sambilan. Mamak haji sangat teruja dengan semangat mereka ini.  Bukan senang nak menarik minat anak muda untuk menyertai perniagaan makanan ini. Mamak haji sentiasa kagum dan ingin mendapatkan feed-back selepas membuka perniagaan nanti. Mamak haji lebih kagum dengan mereka ini ialah mereka ingin membuka perniagaan dengan kudrat dan ingin berdikari. Inilah tanda-tanda kewujudan generasi baru Bangsa melayu dalam dunia perniagaan.  Mamak haji sentiasa doakan agar Allah SWT akan memepermudahkan segala kesulitan yang bakal dihadapi mereka untuk menjalankan perniagaan dan juga buka pintu rezekinya seluas-luasnya untuk perniagaan yang ikuti sunnah Nabi besar kita s.a.w.  “ya Allah, subahanallah perkenankan doa kami Ya Allah, Ya Latifu, Ya Latifu Ya Latifu..amiiin.

Soalan dari E-Mail:

Assalamualaikum mamu Haji.

 Pertamanya terima kasih sebab berkongsi tips n tricks dlm perbniagaan ala mamak ni ye.MMg satu dunia baru untuk di terokai,dan seseunggunya bnyk rahsianya rupernye.
 Saya ada soaln yg penting nak tanya mamu, sebab kan aritu saya dah kat nak bukak Warung style Nasik Dalca, ni soalan saya:
 
1) berapa harga yg sesuai (untuk hidangan yg sama mcm warung Tasha Dal Nasi Kandar Sg.Ara) iaitu, pilihan ayam seketul (goreng rangup/masak merah-kering dan tak berkuah), terung dan karrot,kuah dalca sekal.kalau Tasha Dal dia letak RM6. Sp,kalau di Ipoh saya letak RM5 buleh tak? saya belum kira kos per serving, cuma buat masa ni, kalau sy ikut base price mcm tu buleh tak?(RM5)
 
2) restoran mamak ada ‘kuah campur’, mcm tu jugak dgn Tasha Dal Kandar yg jual Nasi Dalca tu,so soalan saya, selain dari kuah Dalca, apa lagi kuah yg di campur kat dlm nasi kandar mcm restoran mamak ni ye? yg saya kenal ‘kuah itam, tapi ada dua kuah lagi g saya tak kenal.
 
3) katakan saya target untuk fokus dengan Lauk berasaskan ayam goreng (masak rangup atau optionya masak merah kering-tanpa kuah), tapi dlm waktu yg sama, saya nak buat jugak side dishes sekiranya ada pelanggan nak tambah, mcm udang, sotong ataupun kambing/daging. So, soalan saya, estimate untuk permulaan ayam yg nak di jual sehari dlm 30 ketul, so, untu side dishes mcm udang/sotong tu berapa bnyk yg saya nak bajet ye? maksud saya nisbah yg sesuai sebagai side dishes. Ini ujnhtuk elakkan kos berlebihan untuk lauk2 side dishes yg tak berapa org makan,sebab marketing sy akan fokus pada lauk Ayam goreng tadi tu.
 
4). Saya bercadang untuk buat ayam masak merah tanpa kuah (masak sampai kering kuah dia) -untuk rujukan,mcm ayam merah Nasi Ganja Ipoh, atau pun namanya dulu warung Wonggey (sekarang tak paki nama Wonggey sebab dah jual franchise nama tu, dan pakai nama  Nasi Ayam Merah), so buleh tak kiranya mamu kongsi resepi tu?
 
Buat masa ni, inile soalan saya, harap mamu buleh abntu dan mamu juga buleh sharekan soalan saya ni sebagai rujukan saya dan rakan2 yang nak meniaga dan berjaya mcm mamu.
 
Saya dan keluarga doakan mamu dan family dalm keadaan yang senantiasa di berkati Allah selama2nya sebagai balasan mamu berkongsi tips and tricks ini..
 
Terima kasih
Wassalam..

Salam, Mamak Haji kadang-kala kena adakan masa juga untuk yang amat berminat untuk melangkah masuk ke dlm dunia perniagaan. Memang mamak haji suka org yang ada wawasan dan semangat juang tinggi. Dalam perniagaan kita perlukan semangat yang amat kuat. Sekiranya kita jatuh dalam perniagaan, bangun dengan lebih kuat supaya kita sukar untuk jatuh kembali. Jatuh untuk bangun bukan untuk tertiarap. Sekiranya Kita gagal pertama kali jangan jadi seperti orang yang sedang lemas nak capai apa saja yang ingin memaut untuk selamatkan diri seperti jumpa along. Dalam dunia perniagaan berjaya atau gagal adalah perkara biasa cuma kita perlu mencuba seupaya yang boleh. Ia seperti sukan lumba lari hadiah cuma untuk yang pertama, yang kedua dan yang ketiga. Tetapi berpuluh atau ratus ahli lumba lari ambil bahagian dalam mengejar hadiah ini. Setiap ahli lumba lari ini akan cuba sedaya upaya mereka. Tetapi yang menang adalah yang terbaik dari kalangan mereka. Dalam dunia perniagaan makanan juga amat mencabar, bila anda membuka kedai makan dan ramai pelangan orang lain juga ingin membuka kedai makan. Perlumbaan sentiasa ada di hadapan kita. Berjaya dalam perniagaan ialah orang yang mempunyai semangat yang tiggi, punyai tekni, punyai daya kreatif dan inovasi dan lain-lainyg diperlukan seorang ahli perniagaan. Kita kena yakin dgn perniagaan yang kita buat. Pegang bara api sampai jadi abu. Kalau org lain boleh berjaya kenapa saya tak boleh?.Inilah soalan sentiasa perlu dimainkan dlm pemikiran anda. Sentiasa kena tiupkan semangat dalam jiwa..kita perlu tabah untuk hadapi apa saja akan kemungkinan berlaku..perniagaan tidak akan janjikan apa-apa untuk kita tetapi kepuasan berniaga ini kita akan bawak sehingga hari tua..Perniagaan mampu mengubah diri kita menjadi insan yg terbaik, ia juga mampu mengubah sedih menjadi riang, mengubah amarah kita menjadikan ramah, mengubah musibah kepada barokah…!

Jawapan untuk soalan dari saudara:
1. Penetapan harga jualan mamak haji ada postingkan dlm post ” penetapan harga jualan” dlm atikal “box Lunch: siri 3. Sila baca kalau ada masa. Secara ringkas penetapan harga jualan makanan bergantung kepada 4 faktur utama. 1. penetapan harga mengikut harga pesaing kita. 2. Penetapan harga mengikut gerak hati 3. penetapan harga dgn kaedah “saikologi” 4. penetapan harga dari “trial in error”. cuba baca penjelasan mamak haji tentang perkara ini. di : https://balannambiar.wordpress.com/2012/02/22/siri-3-perniagaan-box-lunch-penetapan-harga/.
2. Kuah campur ini adalah cara asas serve hidangan nasi kandaq. Ini yg menyebabkan nasiq kandar rasa unik dari nasi campur biasa. Tidak ada cara yg standard mengenai lauk yg perlu dicampurkan. Ia adalah hasil seni yg dihasilkan daya kreatif  pekerja tukang ceduk lauk itu sendiri. Kalau saudara perhatikan perbezaan kedai mamak dan kedai nasi campur org melayu ialah layan diri dan dilayan. Mengikut pengalaman mamak haji, kita bila kita galakan pelangan ambil lauk sendiri dan kita layan pelangan untuk ambil lauk sendiri, lebih menguntungkan. Kibiasaannya kita boleh elakan konflik bertegang leher pasal harga dan kuantiti di kaunter pembayaran. Kadang-kala ia akan roskan imej kita di depan pelangan yang lain. Dengan sebab inilah cara restoren segera KFC atau MCD’s lakukan, walau pun mereka lebih suka kepada konsep layan diri seratus peratus. Kita juga tak rugi dgn membayar seorang gaji pekerja untuk layan ambil lauk ini sebenar ia lebih menguntungkan kepada pemilik. Bila pelangan ambil lauk sendiri bukan saja akan rosakan lauk dalam periok seperti ikan atau mengotorkan tempat layan itu..masalah besar adalah bila nak kira kuantiti yg diambil itu denga padankan harga amat sukar…ada juga pelangan suka mengutip keseluruhan hiasan di atas hidangan sayuran seperti udang, atau ayam. Bagaimana anda kenakan bayaran. Paling teruk ialah..sekiranya pelangan yang terlampau berkira, akan ambil masa cari satu lauk dalam 1/2 jam..pelangan yg lain kena tunggu giliran..Ini masalah besar.Ok untuk hidangan nasi kandar, biasa dalam periok besar (walau pun isi lima ketul tak apa janji mahu glamour sikit) ialah 1. kari ayam 2. kari ikan ketul 3. Daging satu jenis sahaja “daging masak hitam” . Hidangan daging ini perlu kena asingkan dari lauk lain kerana ada orang Cina atau orang India amat sensitif dgn daging. Ayam perlu masak sekurang-kurang  5 jenis yg utama seperti  Kari ayam, ayam masak kurmak, ayam goreng, ayam masak madu, ayam masak merah. Ini dihidangkan dalam shallow tray di kaunter. Telur tiga atau 4 jenis. Telur rebus biasa, telur bawang tebal, telur burung puyu atau masin.Ikan cuma dua jenis 1. kari ikan ketul dan ikan goreng ketul. Kambing optional..yg mewah ada jual kambing masak kurmak merah, perut kambing masak kari pekat. Ok..sayur dua jenis cuma kobis dan kacang panjang. Ini mamak cekap..sayur kobis kalau masak tidak akan susut kuantiti bukan seperti nasi campur adakan sayur daun yg masak sudahlah kecut habis dan bila nak sediakan masak banyak perlu diubuang seperti akar atau batang. rugi..kita beli pakai timbang bukan sesenduk tapi buang lebih separuh..seperti kangkung dan bayam. Berapa kita nak jual satu senduk kangkung?. Nanti pelangan kata satu kilo kangkung baru RM2.00 tak akan saya ambil sampai 1/2 kilo…hahaha!.  Sea food kadangkala ada sotong putih dan udang besar..ini jual ikut saiz..yang ambil akan merana dan akan fobia pada restoren nasi kandar. kedua dua ini biasanya masak kuning lemak pekat ‘ala nasi kandar. Dalca adalah optional kebanyak kedai nasiq kandar keluarkan Dalca cuma pada tengah malam. Tetapi jual nasi dalca perlu ada dalca sayuran..bukan kambing yea!. Kecekapan ambil kuah-kuah ini sebenarnya seperti org main silap mata..sebenarnya tukang ceduk lauk itu, tak ceduk kuah lauk pauk itu tetapi cuma stail dia aca je..adalah kena dua tiga titik kat nasi..cuma kuah akhir dia akan ceduk dari periok yang besar yang isi kurang ..kerana kuah diperiok adalah kuah sebenarnya yg lain cuma acah je..ambik setitik dua titik..kalau ambil kuah lauk saja, kuah habis tapi isi tak habis mengamuk tukang masak..akhir touch-up dengan kuah daging masak itam kalau kalau pelangan orang Melayu..kalau bukan melayu kuah kuning seperti kurmak atau udang boleh. tentukan ada tiga warna diatas hidangan nasi itu…Ia amat menarik. Ini stail mamak haji serve!.
4. Tentang jumlah masakan terpulang pada target atau sasaran pelangan anda pada hari pertama. Kalau makn free hari pertama ramai..hahaha!. Kalau bukak restoren jemput penduduk tempatan kerana mereka akan menjadi pelangan utama anda. Ini buat kenduri resmi restoren jemput VIP lebih dengan saudara mara dari penghujung dunia. Mereka bukan bakal pelangan anda> Ini perniagaan bukan buat kenduri peribadi. Kalu nak buat kenduri tak payah kat restoren buat kat surau atau mesjid je!. Kita buka rasmi ingin bakal pelangan masuk dan membiasakan diri. Estimate sehari..mula pii..target cutomer kalau katakan 50 org. maka kali saja kalau seorang makan RM5.00 X 50 = RM250.00..jualan cuma itu janganlah pulak belanja sampai RM500.00 seminggu anda akan bungkus kerana cash flow jadi negatif. Untuk 50 orang makan..ayam perlukan 4 ekor potong 10 X 4 + 40 ketul. hari pertama goreng ayam 15 ketul, balance ada 35 ketul. kari ayam biasanya untuk gulai saja, jarang pelangan nak kari ayam..nak kuah ayam nak makan dgn roti canai…hahahaha!. sukar org nak ambil isi..maka kari ayam 5 ketul untuk dapatkan wangi ayam..heheheh. ayam masak kurma, ayam masak merah, dan buat semua lauk yg mamak haji katakan itu..first day mesti bagi impression sikit. “Bior papa yop asal bergayo!. Dlm perniagaan jgn buang apa saja balance..ini sama dgn hotel. Ini rahsia hahaha…mamak haji tak mahu publish kat posting!. Apa lagi???..ini kena belanja mamak haji kerana bagi rahsia besar restoren mamak…nanti mamak kat penang mengamuk!. hahahaha!.
5. Ok tentang nama itu amat mustahak ia memainkan signifikan dalam apa jua produk baru ingin sampaikan pada pelangan. Pelangan sentiasa ingin cuba yg baru…Ini naluri manusia. Ok mamak haji ingatkan famous quote untuk tukang masak: Saudara kena ingat sampai bila-bila selagi jalankan perniagaan makan. Mamak haji celaru ada mamak haji bagi tahu kat anda atau pun berpuluh e-mail lain: Tak apa ini mungkin mengingatkan kembali. ” PEOPLE EAT WITH THEIR EYES, THEIR NOSE, THEIR TOUCH AND THEIR EARS LONG BEFORE THEY TASTE THE FOOD.”. Maka saudara fikir sajalah cara terbaik laksanakan yang sebut ini. Baru-baru ini mamak haji dapat satu e-mail mengenai seorang yg baru berniaga di tapak pasar malam nasi kerabu..minggu pertama hancur hati dia..tak ada customer..dia minta mamak haji naikan semangat dia supaya hatinya reda dan mintak idea..mamak kata buat nama canggih dan  tambah menu. Semalam org yg sama hantar e-mail..dia kata minggu ini niaga dia meletup..org beraur sampai tak menang tangan..konsep dia ialah dia tukar nama nasi kerabu/ atau nasi lemak,  mamak haji dah lupa apa menunya…kepada Nasi kerabu/ nasi lemak 1 Malaysia…hahahaha!. Nampak effect dia..ini contoh bukan dari buku teks..real happening!. Jadi bantai nama kaw-kaw satu..biaq satu tanjung terkejut kat sini…hahahaha!. Jgn sampai mamak-mamak sebelah menyebelah manderam restoren saudara sudah…hahahaha!. Buat resmi padi..lagi lebat lagi tunduk..jgn mcm lalang sudah..buat cucuk mata saja. ok. tangan mamak haji dah lengoh layan saudara..nak pii kena teh tarek kat kassim mustaffa…hahahaha!.Wassalam. akhir sekali take care brother..mamak haji bless you..and take what ever recipe in the blog..and try it. It very best recipe for business not suitable for home…hehehehe!. Mamak haji doakan Allah SWT akan membuka selua-luas rezeki dan juga lapangkan dada saudara untuk mempermudahkan segalanya untuk saudara menjalankan perniagaan baru. amiiin.

1 Response to "TIP-TIP UNTUK BAKAL PENIAGA MAKANAN."

Assalamualaikum ayahanda mamak haji, saya ada inbox kt fb mamak haji tpi disebabkan sy bkn dlm friendlist (fb ayahanda mamak haji dh pnh), jdi mesej sy mungkin telah masuk dalam box other, mohon ayahanda cek ..xsbr rsnya nk tgk reply dr ayahanda mamak haji – fb saya : emma mamamia

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 5,463,213 hits
Februari 2012
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: