PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

BOX LUNCH 3: CARA MENETAPKAN HARGA MENU.

Posted on: Mac 11, 2012


Salam,

Seperti dijanjikan, kali ini mamak haji ingin memberi sedikit penerangan mengenai cara menetapkan harga sesuatu hidangan menu masakan. Dalam siri 2,  mamak haji telah pun terangkan serba-sedikit tentang faktor-faktor yang mempengaruhi untuk menetapkan harga jualan sesuatu menu hidangan masakan kita.  Tetapi mamak haji sekali lagi bawa pembaca naik beca keliling Padang Kota…hehehe!. Pii mana , pii mana tang tu je!. Pulau Pinang ini bukan besaq mana pun, tapi kecohnya setiap hari masuk tv berita pukul 8.00 mlm. Kadang-kadang ini kecoh-kecoh macam ini bagui jugak, Pulau Pinang jadi popular dan pelancong semakin bertambah,  mamak-mamak restoren nasi kandaq juga yang senang lenang…hahahha!. Jangan tuduh mamak penang ini semua suka berpolitik. Golongan peniaga mamak penang dari kecil telah diasuh dengan,  “mesra pelangan” atau “customer friendly”. Siapa yang mengajar mereka untuk berpolitik?. Mamak-Mamak yang berpolitik ini bukan anak-anak warisan peniaga restoren Nasiq Kandaq Pulau Pinang. Kita di ajar bukan tunjuk kepada orang lain kasut atau pun hantarkan hadiah benda yang kotor jijik, tetapi diajar senyum pada pelangan oleh Nana- Nana Tanjung,  dengan pesanan, “kalau nak jadi taukeh kedai makan, pagi-pagi menghadap cermin dan melatih senyuman yang menawan hati pelangan”. Betul juga, senyuman ini ada berbagai-bagai tetapi bagaimana yang dikatakan senyuman menawan pelangan?. Ini kena latih..hahahaha!. Mamak delete celoteh mamak haji kali kerana tajuk kali agak panjang penghuraiannya.

Sebelum kita mengetahui bagaimana menetapkan harga menu, kita perlu mengetahui kaedah asas menganggarkan perbelanjaan atau kos bahan-bahan untuk menyediakan sesuatu menu hidangan. Anggaran ini bukan saja memudahkan kita mengesan perbelanjaan untuk menyediakan hidangan masakan dalam perniagaan tetapi ia memudahkan kita menetapkan harga hidangan menu masakan untuk dijual.

Formula bagi mengira peratus kos anggaran bahan penyediaan hidangan adalah mudah tetapi jangan lupa tentang inventori yang kita belajar dalam posting mamak haji tentang kedudukan inventori, pembelian baru dan juga rekod stok. Pembaca yang kurang memahami bagaimana pengurusan inventori memainkan peranan dalam kawalan kewangan  sila baca posting lama mamak haji berkenaan disini: https://balannambiar.wordpress.com/2011/06/26/pengurusan-inv…agaan-restoren/

FORMULA MENGIRA PERATUS KOS ANGGARAN BAHAN-BAHAN MASAKAN DALAM PENYEDIAAN MENU MASAKAN:

KAM % = InvO + PInv1  dan di BAHAGI dengan  Nilai JUALAN.

KAM = Anggaran Kos bahan Masakan,

InvO = Permulaan Inventori (bermakana bahan-bahan masakan yang terdapat dalam stok anda),

Inv1  = Inventori terakhir selepas di odit.

P          = Pembeliaan Baru (Pembelian baru bahan-bahan keperluan masakan dilakukan),

Jualan = Nilai Jumlah jualan (sales).

Pada kebiasaannya mengikut pengalaman mamak haji, peratus anggaran bahan masakan cuba kekalkan tidak lebih dari 40 peratus, tetapi ramai pengusaha restoren atau peniaga makanan terlalu bertumpu pada peratus kos anggaran penyediaan makanan di antara 30-35 peratus.  Mamak haji tak ambil terlalu serius sangat dengan fakta peratusan anggaran kos makanan itu adalah yang muktamad untuk memperolehi keuntungan kasar kerana mamak haji adalah tukang masak sekiranya kos anggaran masakan dikekang atau di kawal ketat, mutu masakan akan merosot dan mamak haji biasanya akan cuba kawal kos bahan-bahan masakan dengan medaptkan bekalan yang harga yang lebih murah dari pembekal-pembekal borong dan menyediakan menu makanan yang bernilai untuk aliran tunai dan memaksimumkan untuk bersih dengan mengurangkan kos “over-head” seperti kos gas masak, menjaga peralatan masak atau pun kos bil bil letrik dan air seperti menghadkan penggunaannya di dapur. Sekiranya pengusaha restoren yang bukan dari golongan tukang masak dan tidak berpengetahuan luas sukar nak lakukan cara mamak haji dengan itu mamak haji sarankan 30% – 35% adalah terbaik. Anda perlu faham betul dengan apa yang dikatakan peratus anggaran kos bahan-bahan penyediaan makanan (menu) itu.  Mamak haji tak mahu ikut sangat kerana, katakan pelangan berada di meja makan restoren anda  selama 2 jam dngan menikmati WiFi percuma yang anda bekalkan. Dia  cuma membelanjakan RM5 (harga jualan) untuk makanan dan minuman yang nilai kos sebenar makanan  anda belanjakan ialah RM2.00 (kos anggaran bahan masakan) maka mengikut formula, peratus anggaran ialah 2.00 bahagi 5.00 X dengan 100 = 40%, cuba bezakan seorang pelangan yang lain yang membelanjakan RM30.00 dan kos bahan penyediaan ialah RM12.00 dan pelangan ini berada di meja makan  cuma 10 minit. Peratus kos anggaran RM12.00 dibahagi RM30.00 dan X 100= 40% juga. Di sini pelangan no.2 itu memberikan pulangan nilai wang terbaik untuk aliran tunai berbanding dengan pelangan pertama. Walau pun peratus kos anggaran makanan adalah sama, kita akan perolehi lebih banyak keuntungan dari pelangan no.2 itu. Maka peratus anggaran perbelanjaan bahan makanan menu tidak selalunya tepat untuk keuntungan bersih untuk perniagaan restoren di negara ini berbanding dengan negara barat yang lebih maju. Perkara ini terkecuali dalam perniagaan “box lunch” . Dalam perniagaan box lunch ia adalah amat berguna untuk menetapkan harga hidangan atau harga sekotak hidangan. Sekiranya anda masih belum faham berkenaan mengira peratus anggaran kos perbelanjaan bahan makanan untuk hidangan, mamak haji beri contoh lagi. Fahamkan betul-betul kerana ia adalah sangat mustahak dalam menetapkan harga “Box Lunch” anda:

Pengiraannya anggaran peratus “Food Cost” ialah, “Jumlah kos pembelian (atau pembelanjaan) bahan-bahan masakan untuk menyediakan hidangan dalam kotak di “bahagi” dengan  harga jumlah jualan kotak nasi dan “kali X” dengan 100 untuk dapatkan peratus. Contohnya kalau jumlah pembelian bahan-bahan masakan untuk 100 kotak ialah RM200.00, dengan harga jualan satu kotak RM5.00 maka jumlah jualan anda adalah RM500.00. Maka “Peratus Anggaran Kos Bahan Makanan” yang dibelanjakan untuk menyediakan 100 kotak ialah, RM200.00 bahagi dengan RM500.00  dan 100 = 40% . Ini baru kos menyediakan menu hidangan, belum lagi mamak haji sentuh kos-kos yang lain?.  Sebelum anda menetapkan harga setiap hidangan masakan anda di jual kepada pelangan atau harga se-unit Box Lunch beri perhatian serius tentang tiga perkara dibawah ini.

1. Harga Pasaran:

Menetapkan Harga menu hidangan mengikut pasaran ini mamak haji telah menulis panjang lebar dalam siri:2. Sila baca kembali siri 2.

2. Merungkaikan segala Kos setiap bahan masakan dalam menu hidangan yang disediakan.

Anda perlu mengetahui kos untuk menyediakan setiap hidangan untuk jualan. Catitkan segala bahan-bahan yang digunakan dan jumlahnya bersama harganya sekali. Harga bahan-bahan makanan semakin hari semakin meningkat tetapi harga hidangan anda adalah tetap dan tidak boleh mengubah mengikut kenaikan bahan masakan terlalu kerap sangat. Kekal dengan harga lama sukar juga ia cuma membawa mudrat kepada perniagaan dan diri peniaga itu sendiri. Maka anda perlu sentiasa kaji kenaikan harga pasaran dengan peratus anggaran perbelanjaan yang fahami di atas. Paling mudah ialah anda sediakan buku catatan resepi untuk setiap hidangan dan masak mengikut resepi yang telah ditentukan bukan mengikut selera tukang masak. Jangan sampai tukang masak bertukar resepi juga sentiasa bertukar mengikut tukang masak. Tukang masak perlu mengikut resepi yang telah ditetapkan, sekiranya tukang masak baru ingin memperkenalkan resepi baru, dia perlu menguji resepinya dan perlu mendapat kelulusan dari anda sebelum dihidangkan untuk pelangan. Jangan membiarkan tukang masak kawal anda. Anda perlu kawal tukang masak. Kalau ikut tukang masak yang tidak tanggung-jawab wang anda akan akan terbakar didapur anda. kenapa kita sukar untuk menyediakan resepi?. Anda tidak perlu risau  siapa yang memasaknya, rasa resepi itu akan tetap sama.  Inilah disebabkan sistem francise sangat berjaya kerana resepi ditentukan oleh Franciser bukan dari Francaisi. Francaisi kena ikut apa saja franciser tentukan. Memang mamak haji mengakui, secara manual mencatakan kesemua kos bahan-bahan ini sukar tetapi ia akan menjadi mudah kalau kita gunakan komputer terutama “program exel spread sheet” akan mempermudahkan kerja mengira kos ini.Mamak Haji memang teringin reka cipta software begini tetapi umur dah lanjut ini payah. Kalau ada yang mahir dalam computer dan software programming boleh hubungi mamak haji untuk cipta software begini untuk usahawan makanan kecil mengikut perpektif keadaan perniagaan tempatan. Kalau ada belia-belia Melayu yang berkemahiran tapi tidak punyai pekerjaan tetap atau tidak punyai dana yang cukup boleh berkongsi usahasama dengan mamak haji untuk reka cipta satu sistem software untuk peniaga kecil makanan untuk mereka majukan perniagaan. Tak perlulah jual mahal-mahal untuk cari kekayaan. Ilmu yang kita belajar bukan untuk mencari kekayaan tetapi untuk manfaatkan orang ramai. Tak perlu kita orang Islam mengikuti Bill Gates yang berbangsa Yahudi itu yang tamak haloba.

3. Anggaran Untung Kasar Perniagaan (GP):

Anggaran keuntungan kasar perniagaan memainkan peranan utama dalam menetapkan harga  menu hidangan anda. Makna Keuntungan kasar ialah perbedzaan diantara harga jualan hidangan dan kos pembelian bahan-bahan masakan untuk hidangan tersebut. Kiraan untuk untung kasar dan peratus% untung kasar perniagaan seperti berikut:

Katakan sebiji telur rebus anda menjual RM1.00 dengan kos hidangan menu sebanyak RM0.50. Anda punyai “Untung Kasar” menu telur rebus ialah  RM1.00 – RM0.50= RM0.50.

Untuk mendapatkan peratus% Untung Kasar Menu hidangan telur:  Untung kasar dibahagi dengan harga jualan dan kali (X) dengan 100. Maknanya 0.50 dibahagi dengan 1.00 dan kali dengan 100 = 50 %. Kadangkala peratus untung kasar tidak membawa makna anda punyai aliran tunai yang besar. Lihat contoh kedua ini apa yang mamak haji maksudkan tentang peratus% untung kasar.

Sekiranya anda menjual seketul ayam goreng berempah dengan harga jualan RM3.00. Kos hidangan menu ialah RM1.50. Untung kasar ialah RM1.50. Tetapi peratus % untung kasar ialah tetap 50%. Di sini aliran tunai kita mempunyai RM1.50 tetapi kalau anda jual telur rebus cuma anda perolehi RM0.50. Kos perbelanjaan lain tetap sama. Inilah disebabkan kebanyakan restoren nasi kandar mempunyai aliran tunai yang lebih dari restoren nasi campur Melayu. Jualan hidangan perlu diberi perhatian yang serius. Walau pun peratus nilai keuntungan besar tetapi aliran tunai akan terbantut lama kelaman sehingga sukar membayar pembayaran gaji, bil letrik atau pun sewa. Cuba anda perhatikan menu hidangan restoren nasi kandar dengan menu hidangan restoren nasi Campur Melayu. Pelangan boleh makan cuma nasi kosong dan sambal belacan dan ikan kering di restoren Melayu tetapi di restoren nasi kandar anda perlu ambil ayam sebagai menu utama dan tiada ada menu sampingan. Daging di nasikandar dijual seketul tetapi di restoren nasi campur dijual daging cincang. Mamak haji harap anda faham apa yang ingin mamak haji sampaikan.

PENETAPAN HARGA HIDANGAN MENU:

Setelah kita memahami sedikit sebanyak faktur-faktur yang mempengaruhi harga hidangan maka anda perlu pastikan peratus untung kasar perlu tinggi untuk menyumbang kepada semua kos-kos tersembunyi  untuk mengendalikan perniagaan anda seperti gaji pekerja, pengendalian peralatan pejabat, bil letrik, air dan lesen majlis, lesen perniagaan, talipon, perbelanjaan untuk kenderaan syarikat (box lunch delivery), sewa kedai dan lain-lain kos yang sentiasa akan meningkat untuk menjalankan sesebuah restoren. Maka jurang diantara untung bersih ( perbedzaan diantara harga jualan ditolak dengan jumlah perbelanjaan kos hidangan menu + kos tersembunyi) dan untung kasar perlu sentiasa dirapatkan untuk memperolehi untung bersih yang tinggi dan terus kekal dalam perniagaan restoren. Kebiasaannya perniagaan restoren atau katering yang berjaya ialah  Peratusan% untung kasar di antara 65% – 70% dan peratus kos bahan masakan hidangan menu pada paras 35% -40%.

Setakat ini sajalah mamak haji boleh beri penerangan tentang bagaimana menetapkan harga jualan. kepala otak mamak pun dah pinau dah. Tak tahu bagaimana mamak haji nak permudahkan lagi. Ada yang tak faham sesuatu itu e-mail saja kat mamak haji, mudah unntuk beri penerangan terperinci yang tak atahu e-mail mamak haji : mohd.roslan99@gmail.com tapi jangan hantar spam mail lah..kesian kat mamak haji. Wassalam.

Advertisements

6 Respons to "BOX LUNCH 3: CARA MENETAPKAN HARGA MENU."

baguiihh punya info niiii….. orang macam mamak ni la patut bagi pangkat Dato’ sebab tak kedekut idea dan pengalaman dikongsi.

i think it would be nice if you have this calculation cocktail in english too for non muslim readers

Thank You..I will try in English.

jazakallah.. Go for international Mamak Haji…byk saham haji di akhirat…ilmu bercambah2 di sini…

Jazaakumullah. Semoga Allah memberkati ilmu Tuan dan melapang-luaskan lagi pintu-pintu rezeki Tuan dan di akhirat nanti memberikan keampunan dan kemuliaan kepada Tuan.

Terima kasih Tuan. Saya betul2 catit apa yang Tuan catatkan ni. Siap hadamkan lagi .Hehe.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 5,949,928 hits
Mac 2012
I S R K J S A
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: