PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

KUASA PENGGUNA DALAM NEGARA DEMOKRATIK.

Posted on: April 24, 2012


Salam hari ini mamak haji walau pun ingin menulis beberapa posting seperti mana pembaca minta, Mamak haji tangguhkan dulu kerana terasa kebanyakan elit-elit perniagaan besar di negara ini terlalu angkuh dan sombong terhadap permasalahan pengguna atau secara ‘amnya masalah rakyat. Kita juga tahu dalam sistem ekonomi kapatalis selalunya polisi kerajaan akan mengikut kehendak golongan kapatalis bukannya sebalik. Maka wujudlah keangkuhan melampau kaum pedagang kapatalis ini yang sukar dikawal oleh kerajaan yang dipilih rakyat. Terlalu banyak sangat masalah yang dihadapi oleh para pengguna di negara ini yang menemui jalan buntu dan tidak ada sebarang penyelesaian. Kebanyakan masalah yang dihadapi ini berlarutan bertahun-tahun masih tidak dapat selesaikan dan tidak akan ada penyelesaianya. Pengguna terus merasa merana dan sengsara dengan maslah yang dihadapi berbagai masalah seperti masalah rumah terbengkalai tapi masih perlu membayar faedah kepada pihak bank yang memberi pinjaman. Rumah tidak boleh diduduki tetapi kena bayar pulak. Tanya pemaju, dia kata, masalah majlis tempatan, tanya majlis tempatan, di kata masalah pemaju tak ikut spesifikasi yang ditentukan. Sebenar masalah sekarang masalah siapa?. Pembeli sudah lah kena bayar sewa yang didudukinya, tapi rumah idaman untuk memiliki sendiri tak siap tapi kena bayar dengan bank.  Buat penjanjian dengan bank dan pemaju menelan belanja beribu-ribu tapi apalah gunanya?. Peguam juga yang kaya. Nak tahu kerenah dan hipokrasi syarikat telekomunikasi negara ini?.  Dia ambil deposit, tapi lambat bayar perkhidmatan diberhentikan tetapi sewa asal kena bayar selagi tak bayar bil tertunggak untuk perkhidmatan yang tidak ada. Bila nak bayar, kena bayar denda pulak dah. Kesian kat yang bayar ‘pre-paid” masuk RM5.00 panggil dua tiga call habis disebat oleh syarikat telekomunikasi ini.  Ada yang walau pun kredit banyak lagi dalam kadnya tapi bila sampai tempuh tidak boleh gunakan. kena isi balik pulak dah. Ia seperti harga yang dibeli tidak bernilai kecuali ikut cara dan syarat mereka.  Kalau satu juta pengguna prepaid membeli kad telepon berharga RM5.00 berapa jumlahnya…RM5juta. Bayangkan dengan wang sebanyak itu boleh apa saja. Ada mereka ambil kisah dengan perkhidmatan yang terganggu?. Ada mereka kisah dengan kawasan liputan?.

Sistem perbankan di negara ini pulak satu hal. Suka hati mereka saja, kita seperti timun, mereka seperti buah durian. Golek mana pun kita yang kena. Anda mungkin tak tahu, semua bank di negara ini adalah terbaik di dunia kerana satu berita pun tentang kepincangan bank-bank keluar di teleivisyen atau surat khabar utama di negara ini. Keluar pun berita rompakan saja. Siapa berani menghentam mereka?.  Bank kita penuh dengan riba’ atau bahasa kita digelar “bunga”. Bunga ini kadangkala menjadi pokok yang lebih besar dari pokok yang hasilkan bunga itu sendiri.

Satu lagi permasalahan umat Islam ialah JAKIM dan Logonya “HALAL”. Kalau buatan orang bukan Islam itu kenapalah ia beria-ia sangat nak bagi sijil HALAL. Bukan kah perkara ini akan seperti mensabotaj dan membantutkan ekonomi orang Islam itu sendiri. Apakah sijil yang diberi itu telah jamin kehalalnya sepanjang tahun sehingga sijil luput?. Kalau “Guiness Malta” dikatakan halal semata-mata kerana tiada ada kandungan alkohol yang berlebihan, bagaimana pula dengan syarikat gergasi Bir Guiness yang menghasilkan minuman itu?. Bukan sumber masih satu cuma buatan yang lain. Kalau orang tanam anggur untuk membuat itu haram kerjanya bagaimana pulak dengan killang sama mengeluarkan minuman haram yang merosakan akhlak manusia. Kita sebagai pengguna pulak terlalu taksub dengan buatan barangan makanan orang bukan Islam. Sos worcheister itu sudah terang mengggunakan bahan alkohol seperti Wine dan Black Beer selama beratus tahun. Tapi kebelakangan ini saja nampaknya kita sedar ia bukan halal keran tempat cop halal dilapikan dengan nama pengimport. kenapa syarikat kita yang beragama Islam tak boleh mengeluarkan produk yang sama dengan bahan halal. Bukan tak boleh tetapi siapa yang nak beli. KFC atau MCD tak apa kerana taukeh Francise adalah orang Islam Melayu. Gardenia dulu taukeh bukan Melayu tapi kini dimiliki taukeh Melayu-Arab. Ramai bukan Melayu tak beli roti gardenia lagi dah. Kadang-kala kita tak faham kenapa restoren yang dimiliki taukeh bukan Islam beria-ia benar kita nak halalkan. Apa restoren Melayu tak ada kah yang resepi masakan Cina?. Logo halal ini adalah amat mengelirukan pengguna Islam. Kawan mamak haji taukeh kedai runcit terpaksa menyerokan serbuk rempah kari jenama babas dan semua jenama lain kecuali Alagappa. Ceritanya Kari babas dan lain-lain tidak ada lesen pendaftaran Halal dari  JAKIM..hahaha!. Maka selama ini bagaimana?.Ini betul-betul menyusahkan pengguna Islam. cerita ini seperti Judi halal dan haram. yang haram tak ada lesen, yang halal ada lesen judi…hahaha.

Satu lagi pengguna meluat ialah dengan fungsi Baitulmal..apa sebenarnya tujuan baitulmal ini untuk ummat Islam?. Mamak haji tak perlu cerita fungsi sebenanrnya, mungkin pembaca semua tahu ia adalah satu badan kebajikan untuk orang Islam yang membantu orang Islam tetapi badan ini berfungsi seperti bagaimana?. Baitumal ini cuma berfungsi sebagai lembaga Hasil dalam negeri dan bukanya berfungsi sebagai badan kebajikan untuk orang Islam.

Bagaimana syarikat GLC seperti Tenaga Nasional, Tmnet dan lain-lain yang dipenswastakan dalam sistem penswastaan kini berfungsi?. Apa tujuan kerajaan menswastakan?. Kerajaan ingin rakyat mendapatkan perkhidmatan yang lebih baik daripada penswastaan ini. Niat kerajaan memang murni dan terbaik. Apakah syarikat-syarikat GLC ini mendukung hasrat kerajaan atau rakyat?. Tidak sama sekali mereka ini merealisasikan harapan kerajaan dan rakyat tetapi niat mereka telah berubah kepada kejar keuntungan untuk mendapatkan bonus dan gaji beratusan ribu untuk orang yang berada di atas engan memerah pengguna sehingga kering-kontang kocek mereka. Kecewa kita. Bebanan-bebanan yang dihasilakan GLC dan elite-elite pedagang kapatalis  di salah ertikan oleh rakyat terhadap fungsi dan aspirasi kerajaan, “Dari rakyat kepada rakyat”. GLC dan pedagang kapatalis yang terima sekian banyak nikmat dari kerajaan sebenarnya “mensabotaj” rancangan kerajaan dan mereka ini cuma, “gunting dalam lipatan” dan “duri dalam daging”. Kini rakyat mulai menyalahkan kerajaan kerana kegagalan ambil berat tentang kebajikan rakyat. Bila kebajikan rakyat diabaikan, Parti Pembangkang pulak ambil isu ini dengan membawa slongan parti politik mereka kepada, “negara kebajikan”.  etul juga apa yang mereka laungkan. Jangan lupa rakyat juga ada pilihan untuk memilih apa yang mereka mahu. Kerajaan tidak ada kuasa untuk menepikan kemahuan rakyat dalam negara demokratik. Ia seperti “api dalam sekam” yang berada di dada rakyat. Pengguna atau rakyat tidak akan mendiamkan diri dan mengharap dengan jutaan janji semata-mata, tetapi mereka akan meluahkan perasaan ketidak puas hati ini di Pilihan raya umum kali 13 ini. Ini yang amat ditakuti. kementerian Pengguna ini telah digunakan oleh peagang kapatalis dan GLC seperti anak syarikat mereka.  Menterinya kaku dan tidak berwibawa untuk membantu masalah yang dihadapi pengguna. Maka jangan ingat pengguna tidak ada kuasa, kuasa rakyat kuasa menentukan kerajaan yang mereka mahu, dengan itu jangan abaikan pengguna.

 

3 Respons kepada "KUASA PENGGUNA DALAM NEGARA DEMOKRATIK."

ini lah N3 yg terbaekk dari blog Tuan Haji ,, semoga kita semua akan membuka mata dan buka juga pintu hati untuk sama sama memahamni apa yg berlaku di negara tercinta ini ,, itu belum buka kisah perbankan islam yg TIDAK ISLAM ,, hahahahhahahahahah

depa kata islamic, pujuk kita ambil loan asb, manalah tahu tak boleh bayar kekadang masalah tak dijangka. Depa jual balik kita punya sijil asb dan ambil duit tu pas tu minta bayar 30K lagi coz perjanjian 25tahun. Buta jer, alamatnya tak lama lagi muflis. Inikah perbankan islamic? Depa bagi loan sampai lebih 10% interest tapi kenapa bila simpan duit kat bank kalau fd pun baru 3%. Saya ingat lepas ni kalau ada duit tak mahu dah letak kat bank, baik beli emas dan simpan sendiri.

Salam…hahaha!. Cakap bukan serupa bikin..no!.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 8,544,528 hits
April 2012
I S R K J S A
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: