PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

TIP MASAKAN : CARA BUAT SOS WORCHESTERSHIRE, MAYONIS DAN SANDWICH TELUR BERMAYONIS.

Posted on: April 27, 2012


Salam. Apa kena mengena worchestershire sauce dengan mamak haji?. Ceritanya senang, mamak haji memang suka sauce ini seperti orang lain yang suka masak masakan ‘ ala barat. Sauce ini bagi orang barat ia digunakan seperti penggunaan, “Aji tak ada motor” atau MSG di negara kita. Ini deria perasa lidah yang ke enam bagi manusia moden. MSG kalau dengar perkataan ini orang barat amat takut kerana kesan kepada sel otak amat buruk tapi mereka lebih gian dengan sos worchester ini. Biasanya orang barat tidak akan suka apa yang kita suka, tetapi sebaliknya kita suka apa yang mereka suka. Sebenarnya penjajah-penjajah dari barat bukan saja menjajah tanah air orang Asia tetapi telah menjajah pemikiran orang asia sekali sehingga kiamat agaknya. Kopiah atau songkok kita orang barat tidak akan memakainya, tetapi topi mereka kita suka pakai. Macam itulah cerita sos worchester ini. Orang semua kata sos worchestershire pengeluaran Lee & Perrin ini halal untuk digunakan orang Islam, tapi betulkah ia “Halal”?. Kenapa dibotol Lee & Perin ini tak pernah ada logo Halal dari JAKIM?. Tapi cuma ada tulisan Jawi tertera HALAL?. Tapi sekarang, cop halal dilabel botolnya telah tutup dengan label baru yang suruh kita lawati web-site tertera untuk mendapatkan hadiah misteri…hahaha!. Sila lihat janji manis halal diweb-site ini: http://www.gba.com.my/LP.htm dan lihat botol yang mamak haji terbeli ini semalam:

Dengan ini anda fikir sendiri tentang Halal atau haram sos ini. Tepuk Dada Tanya Iman. Maka inilah sebab utama mamak haji keluarkan resepi ini. Resepi mamak haji seakan-akan rasa sos ini  mempunyai ruang yang boleh perbetulkan. Resepi yang mamak haji bagi mungkin tak sempurna tetapi terserah pada anda untuk menentukan dan cuba ubah-suai untuk mendapatkan resepi yang terbaik. Resepi asal ini menggunakan “black Beer’ atau bir guiness staut cap anjing..hahah . Dulu selalu iklan dalam tv keluar masa tayangan gambar tamil..alhamdulillah sekarang tidak lagi. Ia patut dipuji RTM. Yang baik kita puji dan yang tak betul kita tegur. Jangan jadi pembangkang yang asyik bangkang je, itu bukan pembangkang namanya, itu bangang!. Kalau kita nak kritik orang, perlu ada fakta, tanpa fakta ia cuma berbentuk cacian, cemuhan atau jatuh pada hukum Fitnah. Jangan main dengan Fitnah ia adalah dosa yang perlu diampunkan oleh diri yang difitnah. Ia adalah urusan duniawi. Maka kalau boleh kita jauhkanlah fitnah ini. Ini yang orang kata “politik Kotor”. Manusia-manusia yang ingin atau pertahan kuasa akan lakukan apa cara pun untuk dihalakan untuk memperolehi kuasa ini dengan lupa yang berkuasa ke atas semua perkara cuma Allah SWT. Mereka ini berupa berbagai-bagai wajah dan sukar kita kenali. Mereka menggunakan platform agama atau meniupkan nasionalisma melampau untuk mendapatkan kuasa ke atas manusia lain. Gunakan wang ringgit, kekayaan dan pangkat atau jawatan untuk memesongkan umat Islam dari Jalan Yang benar walau berpuluh kali sehari membaca surah Al-Fatihah dalam solat tetapi lupa makna sebenarnya. Maka awaslah golongan-golongan ini dan tumpukan kepada banyak beramal pada Allah SWT dan pada perniagaan anda sebagai fardu kifayah. Insyallah kita cuba bersama lakukan perkara yang disuruh Allah dan nabi s.a.w dan apa yang larang kita tinggalkan dan sentiasa bertaubat.

RESEPI WORCHESTERSHIRE SOS (SEAKAN-AKAN RASANYA).

BAHAN-BAHAN:

  • 2 sudu besar (tbsp) minyak masak.
  • 1/2 cawan asam jawa (pekat).
  • 2 biji bawang Holland (kuning).
  • 2 sudu besar halia dicincang halus.
  • 2 sudu besar bawang putih dicincang halus.
  • 2 biji cili merah dicincang.
  • 1/4 cawan ikan sardin dlm tin yang dicincang.
  • 1/4 cawan pes tomato puri.
  • 2 kuntum bunga cengkih.
  • 2 sudu besar sebuk lada hitam (kasar).
  • 1/2 sirap gula jagung (corn syrup).
  • 1 cawan gula merah (yang warna kehitaman).
  • 3 cawan cuka.
  • 1 cawan stok daging atau minuman malta yang tidak beralkohol (JAKIM sahkan  minuman malt dari Iran “barbican” halal dalam mesyuarat Jawatan-kuasa bersidang 16-18 Jan 2011).
  • 1/2 cawan jus oren.
  • 1 biji lemon dihiris halus.
  • 1 biji limau nipis dihiris halus.
  • 2 cawan air.

CARA-CARA:

1. Panaskan minyak dengan api yang sederhana. layukan hirisan bawang (dlm 5 minit). jangan sampai garing. Cara ini digelar saute.

2. Masukan air asam jawa ke dalam bawang yang sedang layu bersama dengan halia dan bawang putih cincang. Maak dalam apai sederhana kecil selam 5 minit. Masukkan sardin,puri tomato, bunga cengkih, dan semua bahan-bahan lain dan mendidihkan.

3. Bila larutan ini mula mendidih kecilkan api, “reneh” selama 3 jam untuk mendapatkan kepekatan. Seperti mamak haji terangkan “reneh” atau “simmering” ini ialah bila kita panaskan cuma gelombong udara (bubbles) yang halus cuma berada di atas cecair yang dipanaskan. Mendidih atau boiling pulak, terdapat gelombong udara yang banyak dan bersaiz besar diterbitkan dari bawah bekas yang dipanaskan. Ini perbedzaan diantara reneh dan mendidihkan (simmering and boiling). Dalam proses simmeing bekas perlu ditutup untuk mengkekal cecair yang dipanaskan tidak sejat dengan cepat. Reneh juga adalah untuk mengeluarkan semua zat dan inti pati dari bahan kita reneh. Orang kampung reneh “akar tongkat ali” untuk mendapatkan khasiatnya dengan kaedah ini.

4. Dalam proses ini anda boleh dapatkan lebih kuran 6 cawan sos yang berperisa sama seperti sos worchester yang asli dan yang pentingnya ia adalah halal yang ternyata.

RESEPI MAYONIS (MAYONNAISE).

Mungkin ramai yang suka mayonis ini tetapi nak buat mayaonis sendiri apa hal pulak mamak haji ini?. Bila mamak Haji berjalan-jalan di pasar malam banyak sekali peniaga-peniaga menggunakan mayonis dari berbagai-bagai jenama. Buat mayonis sendiri bukanya mahal sangat pun. Ia mudah dan lonjakan keuntungan. Mayonese buatan sendiri bukan saja sedap tetapi ia tidak dicampur bahan pengawit dan lebih segar dari telur yang segar. Kalau anak-anak suka mayonis terutama kalau nak buat roti John, kebab, atau pun nak buat coleslaw, salad ia amat sesuai. Tak perlulah nak dua sudu mayonis kita pergi beli sebotol mayonis yang sudah peram bertahun, cuba mayonis buatan sendiri dalam kadar yang kecil. Sesiapa yang ingin berniaga boleh juga mencuba tetapi kena belajar bagaimana pengawetannya. Mayonise yang buat sendiri perlu disimpan peti sejuk. Jangka hayatnya cuma 1 atau 2 minggu. Ada masa suri rumah boleh mencubanya.

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:

  • 2 biji telur bersais “A”. Ambil cuma ‘Kuning Telur’ yang putih boleh disimpan untuk kegunaan lain.
  • 1 – 1 1/2 cawan minyak masak. Minyak biasa pun boleh tapi kalau guna minyak zaiton lagi sedap.
  • 1/2 sudu keci (tsp) garam.
  • 1 -2 sudu besar jus perahan lemon. (1 biji lebij lebih dari cukup).
  • 1/2 sudu kecil(tsp)  serbuk mustard boleh didapati pasar raya Jusco  atau kedai jual bahan-bahan masakan kek. Harga RM4.00 lebih sedikit.

CARA MEMBUATNYA:

1. Walau pun ada banyak cara membuatnya, mamak haji gunakan cara pengisar biasa (blender). Masukkan kuning telur kedalam blender. Cara menggunakan ialah ON – OFF – ON – OFF. Cara Hidupkan dan Matikan blendar anda.

2. Masukkan Minyak sedikit demi sedikit sambil hidup dan matikan pengisar anda.

3. Bila telur kuning mula adun dengan minyak, masukkan jus lemon. Dan putar lagi seperti dinjurkan. Sehingga anda akan dapat satu sebatian yang tidak dimendak minyak.

4. masukkan serbuk mustard dan putar kali terakhir.

5. mayonis anda sudah tersedia. Mudah bukan. mayonise boleh digunak 2-3 serving. Dan anda boleh gunakan samdwich telur yang lazat. Mamak haji bagi juga resepi telur sandwich sekali. Dah panjang posting kali ini.

RESEPI SANDWICH  TELUR BERMAYONIS.

BAHAN-BAHAN:

  • 3 biji telur direbus., keluarkan kuning telur dan putih telur dicincang halus (boleh juga masukkan 1 kuning telur dan dua boleh diketepikan).
  • 1 biji tomato
  • sedikit daun sald bunga.
  • 2 sudu besra (tbsp) mayonis.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk mustard.
  • sedikit garam dan serbuk lada sula.
  • Majerin untuk selaputkan roti.

CARA-CARA:

1. Adunkan semua bahan kecuali majerin.

2. Sapukan majerin di atas permukaan dua keping roti dan letakan daun salad disatu keping roti dan letakan kepingan tomaota yang dihiris. Letakan satu sudu sebatian putih telur dan mayonis dan ratakan dipermukaan roti.

3. Tutupkan dengan satu keping lagi lagi kepingan roti. Potong dan hidangkan.

Resepi ini amat sesuai untuk dimakan sarapan pagi, mudah dan jimat belanja dan punyai zat yang tinggi. Kalau anak-anak tak suka daun salad boleh gunakan cheese atau lain-lain mereka suka. Harap anda cuba resepi ini bersama mayonis.

Nota: Telur mempunyai bakteria yang bahaya untuk tubuh manusia yang bernama, ” Salmonella”. Anda kalau terbaca KFC di Australia telah disaman berjuta-juta kerana tidak mengambil berat tentang bakteria salmonella yang mengakibatkan kecacatan kepada seorang kanak-kanak. Mamak haji nasihatakan para suri rumah yang sayangkan anak-anak yang gemar makan telur beli telur yang telah ” Pasteurized” dari pasar raya, walau pun ia mahal sedikit tetapi kebaikannya amat baik untuk kanak-kanak yang suka makan telur. Untuk katerer kantin sekolah awaslah gunakan telur ayam sebagai hidangan utama untuk kanak-kanak sekolah. Untuk mayonis buatan sendiri anda boleh tambah asam atau asid dengan jus lemon atau cuka dan lebihkan sedikit garamnya. Wassalam.

Advertisements

11 Respons to "TIP MASAKAN : CARA BUAT SOS WORCHESTERSHIRE, MAYONIS DAN SANDWICH TELUR BERMAYONIS."

resepi nasi goreng ayam mamak haji yg special blum ada lagi?

Salam..hehhehe..dah!. wassalam.

as salam .. mamak haji … terima kasih atas penerangan …dan perkongsian resepi dan tips menarik … semoga kita semua umt islam akan lebih berhati2 … terima kasih buat mamak haji sudi berkongsi tips ini ..sekian , terima kasih … wasallam …

Salam mamak aji, nak tanya, corn syrup tu mcmana ya? hehe terima kasih..

Salam..sampai tak e-mail yg attach picture…memang terbaek. Terma kasih. Insaylaah mamak haji muat turun dlm blog dlm tajuk “resepi rumah terbuka hari raya nanti”.Wassalam.

mamak,td saya cuba membuat resepi mayo..tp tak menjadi la..saya guna mesin pmutar cake tu..pasai pa jadi cair jer xpekat macam mayo yg kita beli tu?

Sala, biasanya masalah ini timbul air lemon tidaj bertindak bals dengan kuning telur dan minyak. Atau kuning telur yg digunakan kecil. Kalau tambah kuning telur boleh pekatkan. Bagi mamak haji paling mudah guna blender ..caranya ON-OFF-ON. Hasil amat memuaskan. e-mail mamak haji dgn pic ..Insyallah mamak haji terangkan lebih mudah difahami cara buat mayonis. Wassalam.

[…] PDF File Name: Tip masakan : cara buat sos worchestershire, mayonis dan PDF Source: balannambiar.wordpress.com Download PDF: Tip masakan : cara buat sos worchestershire, mayonis dan […]

[…] PDF File Name: Tip masakan : cara buat sos worchestershire, mayonis dan PDF Source: balannambiar.wordpress.com Download PDF: Tip masakan : cara buat sos worchestershire, mayonis dan […]

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,192,387 hits
April 2012
I S R K J S A
« Mac   Mei »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: