PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI DARI NEPAL: AYAM TAKARI

Posted on: Jun 5, 2012


Ayam takari atau masakan seperti kurmak  ayam ini adalah makanan tradisional bagi masyarakat negara Nepal.

SIRI MASAKAN UNTUK KATERER KILANG.

Salam,  dalam siri masakan untuk katerer kilang, Mamak haji pertengahkan dua resepi hidangan menu utama ayam dari negara Nepal. Resepi-resepi ini akan banyak membantu dalam perniagaan katering di kilang yang mempunyai warga asing Nepal. Keadaan kantin di kilang tidak seperti dulu lagi, kita sebagai perlu mengubah menu masakan kita mengikut pelangan kita. Sekiranya tidak anda bukan saja kehilangan pelangan, perniagaan anda akan rugi dan terpaksa angkat bendera putih dan menyerah kalah. Jangan salahkan pelangan anda kerana mereka itu pekerja Nepal atau pun Bangladesh tetapi sebenarnya kita yang tidak dapat menyesuaikan diri kita dengan peredaran masa atau pun orang sekarang panggil “Globalisasi”. Bila negara mula maju, kebanjiran pekerja-pekerja asing dari negara ketiga tidak dapat elakan, kerana ia adalah faktor sosio-ekonomi kapatalisma. Memang betul kita dilahirkan tak lah cerdik sangat, kalau cerdik dah jadi Doktor, Jurutera atau pun Perdana Menteri tetapi kurang kecerdikan kita boleh dicerdikan dengan membaca, pelajari dari pengalaman  atau ikuti orang yang cerdik. Kelompok manusia biasa boleh dikategorikan tentang cerdik ini tiga golongan. Satu golongan mereka yang tersedia dikuniakan kecerdikan semula jadi sejak dari lahiriah. Golongan kedua ialah, mereka ini tidak bijak dari lahir tetapi biasanya suka ikut golongan pertama. Golongan ketiga ialah jenis yang tidak seperti golongan pertama dan kedua. Manusia golongan pertama adalah sangat cerdik, Manusia jenis kedua ialah akan menjadi cerdik dan manusia jenis ketiga ini adalah bodoh dan juga sombong. Jadi anda letakanlah dimana kedudukan diri anda. Dengan itu janganlah ikut jadi golongan manusia yang ketiga itu.

RESEPI HIDANGAN NEPAL: AYAM MASAK TAKARI.

  • 1 kg. daging ayam telah dibersihkan.
  • 1/2 cawan bawang labu yang telah dihiris.
  • 1 cawan yogurt (mamak haji guna santan saja).
  • 1/2 sudu  besar (tbsp) bawang putih dihiris.
  • 1/2 sudu besar (tbsp) halia dicincang.
  • 1 sudu besar serbuk jintan putih.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk cili.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk lada hitam (ditumbuk kasar).
  • 2 cawan air stok ayam atau dua kiub chicken stock dicairkan dengan 2 cawan air suam.
  • 5 kuntum cengkih.
  • 5 biji bauh pelaga.
  • 1 ” kayu manis.
  • 2 helai daun salam India/ daun beriani.
  • 1/4 sudu kecil (tsp) biji buah pala yang ditumbuk.
  • 3 sudu besar (tbsp) daun ketumbar yang dihiris untuk ditaburkan.

CARA-CARA MASAKAN:

1. Peramkan daging ayam yang telah bersihkan lada hitam, serbu kunyit dan garam lebih kurang 1/2 jam.

2. Panaskan minyak, masukkan cengkih, buah pelaga, kayu manis dan daun salam.

3.  Masukkan bawang dihiris, goreng sehingga bertukar warna kuning keemasan. Masukkan bawang putih telah hiris, halia, serbuk jintan putih, serbuk cilidan biji  buah pala.

4. Masukkan dengan segera ketulan ayam kedalam rempah dn gaulkan serata sehingga warna ayam bertukar kepada warna perangan sedikit..

5. Masukkan santan, air stok ayam.  Kecilkan api dapur dan reneh (simmer) sehingga ketulan ayam masak sempurna.

6. Hidangkan ketulan ayam dengan taburkan hirisan daun ketumbar. Semat mencuba. Jangan terlalu terkejut dengan rempah yang digunakan. Rempah-rempah ini sepatutnya ada di dapur anda bila ingin cuba resepi-resepi nasi kandar atau pun resepi dari benua kecil India.  Sediakan botol-botol yang bersesuain dan tandakan nama dan tarikh dimasukan rempahrempah tersebut. Rempah-rempah serbuk boleh gorengkan kering rempah biji dan kisar dan simpan dalam bekas yang kedap udara. Ia akan memberi aroma yang wangi dari rempah-rempah serbuk yang dibeli. Rempah-rempah ini bukan saja murah tetapi tidak ada campuran tepung beras dan kualiti rempah yang tersangat rendah. Wassalam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,192,326 hits
Jun 2012
I S R K J S A
« Mei   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: