PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI DARI ASIA BARAT: BAMIA.

Posted on: September 28, 2012


Salam, Resepi dari Asia Barat kini amat popular di bandar-bandar besar di negara ini. Kita boleh lihat restoren ‘ala Asia Barat mendapat sambutan hangat dari pelangan-pelangan dari kalangan orang Melayu. Fenomena perubahan orang Melayu kearah lebih Islamik kini telah membuka peluang terbaik untuk pengusaha-pengusaha makanan ‘ala asia barat dari kalangan usahawan restoren orang Melayu. Ramai pengusaha dari restoren tradisi ‘ala masakan Melayu atau nasi campur telah mengikut arus perkembangan terbaru ini. Masakan asli Melayu kini menjadi suram dan tidak bermaya menandingi restoren-restoren tomyam diusahakan oleh imigran rakyat Thai Selatan dan juga rakyat dari Indonesia, maka pengusaha-pengusaha restoren masakan asli melayu tidak punyai pilihan selain dan terpaksa, “Berkoban Apa Saja” kepada rakyat asing, dan huluq perniagaan kecil-kecilan seperti kedai runcit, perniagaan ketukangan warisan atau perniagaan makanan kecil-kecilan ini kepada rakyat asing dan terpaksa mencari idea baru dalam perniagaan kecil-kecilan ini yang punyai persaingan sengit dari warga asing terutamanya dari warga asing Islam Thai dan Indonesia. Jangan pula perniagaan baru ini masakan Arab atau asia barat ini  pun terpaksa beri lalauan kepada tok-tok Arab dalam versi pelaburan luar negara. Persatuan-persatuan pengusaha makanan orang Melayu yang sepatutnya bela nasib ahli-ahlinya, kini terlalu sibuk dengan hal ehwal politik untuk dapatkan anugerah Dato’ atau Tan Sri atau projek mula dah lupakan kebajikan ahli-ahli yang tengah melarat ini. Persatuan ini seperti NGO-NGO boleh mempengaruhi dalam merangka dasar-dasar polisi kerajaan yang memerintah untuk kebajikan ahli-ahlinya. Malangnya kebanyakan NGO-NGO ini telah disaduri pemimpin-pemimpin yang punyai ideologi parti politik amat menduka-citakan kita. Apa yang kena mengena perniagaan dan pilihanraya ini mamak haji kurang faham. Sampai masa hari buang udi, undilah siapa yang anda suka ..bukankah ia sangat mudah. Persatuan-persatuan perniagaan orang Melayu perlukan nafas dari golongan orang muda yang lebih profesional berbanding peminpin sekarang yang sudah tua dan nyanyok. Hidup orang Melayu kini lebih banyak berkisar dalam reotorik politik dari realiti sebenar orang Melayu sudah lama ketinggalan dalam arus perniagaan atau ekonomi. Ia seperti di Pulau Pinang tanah-tanah kepunyaan orang Melayu dijual kepada kaum lain dan hijrah ke negeri Kedah atau Perak, kononnya negeri Pulau Pianag khasnya, George Town ini tidak lagi sesuai untuk orang Melayu – “Bila tak tahu menari, salahkan pentas”. Alasan seperti ini sebenarnya alasan untuk orang yang lemah semangat dan tidak mahu berjuang kerana hati mereka gelojoh terhadap imbuhan hasil jual Tanah yang sangat lumayan dalam masa singkat. Hijrah itu baik dan digalakan dalam Islam tapi hijrah yang bagai mana ?. hijrah yang kita cari ialah untuk menaikan taraf hidup dan maruah kita. Bukan jual tanah yang ada dan balik kampung halaman untuk mendapatkan kesenangan sementara dan lupakan generasi akan datang yang akan berpakaian tinggal cawat saja untuk dipakai. Malas nak mengulas tentang orang Melayu Pulau Pinang ini yang senang sangat lepaskan hak hegamoni kuasa ekonomi dan kini pulak yang cuma tinggal kuasa politik pun dah terlepas kepada kaum lain. Bila mula berebut kuasa ekonomi yang tergadai, hilang pulak kuasa politik kerana terpaksa mengemis undi dari kaum lain untuk memerintah negara sendiri. Di negara ini yang pelik, ” kera dihutan disusukan, anak dirumah kelaparan”. Warga dari Bangladesh yang datang dengan pas lawatan atau pekerja, boleh buka restoren, warga Pakistan pun boleh buka kedai perabut dan karpet, Warga Aceh boleh buka kedai runcit, warga Selatan Thai boleh buka restoren Tomyam yang hebat, Warga India boleh buka restoren nasi kandar walau pun bukan Islam tapi pelangan tetap Melayu yang ramai dari orang India beragama Hindu. Di negara luar boleh kah warga asing boleh buka perniagaan kecil yang khaskan untuk penduduk tempatan?. Mereka ini tak perlu bayar cukai pendapatan tapi yang pelik bila mana orang tempatan ingin membuka sesebuah perniagaan kecil..alahai dia punya syarat yang dikenakan Majlis tempatan takut nak berniaga. Tetapi warga asing ini bebas berniaga cuma dengan lesen RM . Percayalah tak?.  Satu hari nanti warga luar ini akan ada seorang Menteri Kabinet yang khas untuk menjaga kepentingan perniagaan mereka dinegara ini.  OK lah malas nak cakap pasal politik ini dan ekonomi. Biarlah orang politik Melayu yang bijak pandai yang fikirkan nasib generasi akan datang yang akan tinggal akan mampu cuma pakai cawat seperti rakyat Nigeria atau Congo. Kebanjiran Warga asing dinegara macam tak terkawal. Negara Singapura dah pun terkena masalah kebanjiran warga asing ke Republik itu, Kita ini bila terkena baru tergadah atau orang penang kata, “tergedik-gedik”.

Resepi kali ini yang sangat popular yang kita namakan di sini Bamia.Bamia ini biasanya masak dengan daging, kambing atau ayam. Orang Lebanon gelarkan resepi ini, “BEMIA” , orang Mesir gelar, “BAMYA”. Apa juga orang gelarkan, maksud Bamia ialah, kacang bendi atau lebih kenali sebagai “OKRA” dan kadang-kala digelar, “Ladies Finger”. Maka resepi ini kalau dialih bahasa, “Daging Masak Kacang Bendi”. Ia sebuah resepi yang mudah cuma nama saja mengerunkan kita bila dengar. Kacang bendi ini mempunyai banyak khasiat yang luar biasa kerana mengandungi Serat atau Fibre yang tinggi, Vitamin C, dan Folate atau asid Folic yang jarang terdapat dalam sayur-sayuran lain. Folic asid ialah merangkumi vitamin B, B9 yang membantu membina sel darah merah dan juga membaiki DNA dalam tubuh badan. Kacang bendi juga kaya dengan oxalate, bagi pesakit batu karang jenis kalsium oxalate, cuba kurang makan kacang bendi ini kerana ia adalah nasihat dari pakar-pakar urealogy “Mayo Clinic”,  yang mana dikatakan menjadi sebuah hospital non-profit yang terbaik didunia selama 20 tahun berturut-turut. Maka harus kita terima pendapat pakar-pakar dari Hospital terkenal ini. Mengikut pakar-pakar ureology dari Mayo clinic ini, pesakit yang mengidap penyakit masalah “batu karang”, perlu hindarkan diri anda dari makan kacang bendi, sayuran Bayam, ubi keledek, teh, choklat,  ubi kentang dan produk kacang soya. Allahuallam.

Mamak Haji sebenarnya pernah makan resepi ini secara orang Asia barat masak, tetapi selera mamak haji tak kena dengan cara masakan mereka. Maka mamak haji ada ubah-suai resepi asal ini kepada cara masakan negara kita yang lebih sesuai. Dalam masakan asal orang Lebenon atau Mesir, mereka gunakan tomato segar yang dilenyek dalam kuantiti yang banyak sekali. Maka mamak haji rasa bau tomato segar dan rasa dengan bau bendi itu sendiri tidak akan digemari anak-anak kita. Cakap pasal kacang bendi ini mamaka haji ingin nak berikan resepi bendi nasi kandar. Kalau anda perhatikan di restoren nasi kandarada menyediakan hidangan bendi rebus yang sangat menarik perhatian dengan warna kehijauan asli. Sekiranya anda mula gigit bendi dalam mulut, kegaringan bendi itu amat dirasai.  Bendi ini mudah sediakan. pilih bendi yang agak muda, potong buang tangkai diparas masih keras. Jangan potong sehingga nampak rongga bendi itu. Basuh bersih. Panaskan air hingga mendidih, masukan sedikit minyak masak dan garam. Kalau ingin warna diterampilkan masukkan 1/2 sudu kecil baking powder setiap 1 liter air bila air mula mendidih. Masukan kacang bendi dalam air mendidih selama kurang dari 3 minit kerana ia terpulang pada saiz bendi. Sediakan sebuah bekas yang mengandungi air ais. Keluarkan bendi yang direbus dengan menggunakan penapis dan segera masukkan dalam bekas yang mengandungi air ais. Bila sejuk keluarkan kacang bendi. Anda boleh rasa keranggupan bendi walau pu nia telah masak secukup. Satu lagi mamak haji berikan tip untuk goreng bendi, Basuh bendi sebelum hiriskan. Selepas dihiris jangan membasuh, ia akan menjadikan bendi goreng anda berlendir yang mualkan.

RESEPI BAMIA

BAHAN-BAHAN PERLUKAN:

  • 1/2 kg. Daging lembu atau kambing dipotong dadu.
  • 1/2 kg. kacang bendi dibuang tangkai, sekiranya panjang.
  • 1 biji bawang besar dibelah enam (vedges).
  • 1/2 lada hitam ditumbuk kasar.
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
  • 1 sudu besar serbuk cili. (ikut kepedasan yang anda kehendaki- boleh juga gunakan cili kering kisar dalam 15 biji. Tetapi untuk complexion warna mamak haji pilih cili serbuk.)
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar – goreng biji ketumbar dan dikisar halus.
  • 1 sudu besar pes halia bawang putih (sekinya tidak ada pes, gunakan 3 biji bawang putih dan 2cm halia ditumbuk halus).
  • 1 sudu kecil tomato puree.
  • 1/2 tin sup tomato (250gm).
  • 1/2 tin susu cair.
  • 1 sudu kecil garam atau secukup rasa.
  • 2 biji bawang dikisar dan jadikan 2 cawan air bawang.

Bahan untuk tumis: (sekiranya anda punyai garam masala, gunakan 1/2 sudu kecil dan tak perlu gunakan rempah penumis seperti dibawah ini.

  • 2 kuuntum bunga lawang.
  • 1 keping kulit kayu manis.
  • 5 bunga cengkih.
  • 5 biji buah pelaga.

CARA PENYEDIAAN:

1. Basuh daging dan potong kiub. Lumurkan daging bersama dengan sedikit garam, lada putih dan 1/2 sudu besar pes halia bawang putih. Biarkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.

2.Basuh kacang bendi dan potong tangkainya kalau terlalu panjang potong dua.

3. Sediakan kuali. Bila kuali panas, masukkan minyak masak, bila minyak panas masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, dan buah pelaga. Bila rempah ini mengeluarkan bau haruman masukkan baki halia bawang putih dan bawang yang telah dipotong vedges. Layukan bawang.

4. Masukkan lada hitam, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk cili (peskan serbuk cili dengan sedikit ait sebelum masukkan, kacau sebati daging dengan rempah sehingga bangkit bau harum rempah. AWAS jangan sampai terbakar rempah.

5. Masukkan segera daging yang telah peram. Kacau sebati daging. Kecilkan api dapur dan biarkan daging masak dengan air dagingnya. Tutup dengan penutup. Sekali sekala buka tudung dan kacau. Sekiranya air kurang untuk masak daging itu tambahkan. Masak daging ini dengan cara simmering/renehan. Sekiranya anda punyai “pressure cooker atau slow cooker” ia amat mudah lakukan.

6. Bila daging telah masak 3/4, masukkan air bawang dan didihkan kembali. Air bawang adalah untuk dijadikan kuah. Bila air bawang mula didih dan daging sudah masak secukup, masukan sup tomato, susu cair dan garam secukup. sekiranya anda inginkan kuah pekat dan berlemak boleh tambah 100gm santan pekat dalam kuah tersebut. Biarkan kuah mereneh/simmering dan jadikan kuah pekat. Awas dengan daging. Sekiranya anda takut daging akan lerai, mulakan dengan daging 3/4 masak.

7. Akhir sekali masukkan kacang bendi dan masak dengan api dapur kecil selama 10 minit lagi. Bamia anda telah siap. Anda boleh hidangkan dengan daun pudina atau daun ketumbar diatas hidangn anda. Wassalam.

semua

Advertisements
Label:

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,192,387 hits
September 2012
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: