PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

SKIL TUKANG MASAK JALANAN YANG HEBAT.

Posted on: Mac 1, 2013


As-salamualaikum, kali ini kita bersantai dan tonton video yang dimuat-turunkan di youtube, tukang -tukang masak yang punyai skil penyediaan hidangan yang amat kagumkan. Tukang masak ini, penghibur jalanan seperti ini seringkali berikan hiburan unik  ini secara percuma untuk pelangan, pengunjung biasa atau pun pelancung dari luar negara. Video-video ini dah lama tapi ia boleh digunakan untuk cara penyediaan resepi yang mamak haji menulis diblog ini.

http://youtu.be/N14sM6Irwk   

http://youtu.be/bD-EznoOcb0

http://youtu.be/3nJbtsG80lQ

http://youtu.be/0jFCkVO5jTM

Kadang-kala mamak haji juga suka makan di kedai-kedai makan atau restoren orang lain bila ada masa dan sihat. Mamak haji obses tentang cara penyediaan makanan dan juga cara pengurusan sesebuah restoren. Empat tahun  yang lampau, mamak haji tak kisah semua ini sebelum buka blog ini. Mamak haji bukan buka blog ini. Blog ini adalah blog sahabat mamak haji. Cuma masa itu mamak haji tulis posting dan lama-kelamaan sahabat saya terus berikan blog ini pada mamak haji. Dengan sebab inilah mamak haji masih tidak tukar nama blog sehingga sekarang, apa yang penting bukanlah nama dan nama bukan segala-galanya.  Nak kendalikan blog bukan mudah, terutama kita yang tukang masak tepi jalan berbanding dengan chef-chef yang popular. Mamak haji amat terima kasih kepada semua pengunjung blog ini kerana tetap berikan doa dan juga sokongan padu untuk mamak haji teruskan menulis. Mungkin tahun ini mamak haji kurangkan tulis resepi kerana kebanyakan resepi asal nasi kandar memang dah pun mamak haji tulis. Tahun ini mamak haji ingin tumpukan kepada pengurusan perniagaan restoren dan katering, katering termasuk kendalikan kantin-kantin. Cuma anda perlu bantu mamak haji kerana mamak haji kendalikan blog ini dengan keikhlasan yang ingin membantu peniaga-peniaga makanan orang Melayu yang selalu saja ketinggalan dalam arus ekonomi di Pulau Pinang, jadi janganlah jadikan mamak haji ini sebagai mengejar iklan komersial TV3. Mamak Haji ini ingin menjadi sahabat anda dalam maya ini, maka cuma yang ada masalah saja hubungi mamak haji. Yang dah pandai itu tak payah lah uji mamak haji. Mamak haji pun bukan pandai sangat, yang pandai dan bijak cuma Allah SWT. Kalau anda mahu teman untuk berkongsi pengalaman anda dalam perniagaan e-mail mamak haji: mohd.roslan99@gmail.com. Kalau ada yang inginkan resepi yang tidak terjumpa di internet boleh juga minta dengan mamak haji. Kalau tak terjumpa dengan rempah pun boleh mintak tolong. Mamak Haji sungguh kesal ada saudara dari Langkawi minta hantar resepi rempah, mamak haji sudah beli dan dah pun bungkus tapi alamat pos mamak haji dah terdelete dlm fail email..maka kalau sadar itu baca ini dan ada mamak haji janjikan sila email mamak haji yea. Janji tetap ditunaikan..hahaha!.

Masa ekonomi tengah baik, apa saja perniagaan anda jalankan boleh hidup, tetapi kalau anda ingin lihat peniaga-peniaga yang betul-betul berjaya ialah peniaga yang gah semasa ekonomi kecundang. Mamak Haji bukan pakar ekonomi, tetapi tahulah apa yang akan berlaku selepas PRU-13 kali ini. Dua perkara yang penting tetap akan berlaku ialah, bolehkah UMNO/BN releven untuk rakyat atau akan berakhirkah perjuangan reformasi Datuk Anwar Ibarahim, orang kuat Ceruk To’Kun, Pulau Pinang ini yang dikatakan hebat. Klau PR kalah Datuk Anwar kena tutup kedai cepat-cepat. Di Pulau Pinang ini seperti musim durian sekarang, Durian runtuh disana dan di sini bukan di kebun durian  Balik Pulau. Durian runtuh merata. Tak lama lagi sebelum sehari Pilihanraya restoren nasi kandar di Pulau Pinang akan beri nasi kandar free dengan tiga ekor udang saiz XXL kalau anda memakai T shirt cop parti yang mereka suka. Seperti mamak haji selalu katakan, “There is no such thing as free lunch”, Kalau ada orang beri, perlu ada pemberi. Siapa pemberi itu?. Sudah pasti, pemberi itu adalah rakyat. Selagi ada minyak di pam keluar Petronas oklah tu. Tapi kita lupa anugerah minyak petroleum ini cuma diberikan kepada umat Islam, Di kawasan kita cuma negara Islam saja memiliki pelantar minyak seperti negara Indonesia, Brunei dan Malaysia. Bila Anwar kata, Malaysia mampu beri pelajaran percuma, ramai yang kata Malaysia boleh bangkerap. Mamak haji kesian juga kat budak-budak kat universiti ini yang perlu ditanggung hutang berpuluh ribu dalam usia muda ini. Bila banyak hutang itu boleh berjurumus kepada hidup kepapaan, kepapaan ini boleh menyebabkan iman seseorang juga menjadi papa, kecuali iman orang itu seperti iman ahli zuhud. Mamak haji bukan lah seorang ahli ekonomi, cuba anda kira, setahun Petronas yang cari gali minyak negara ini, membelanjakan sebanyak 30 juta euro bersamaan dengan RM120,729,204.39 cuma untuk “nama petronas” dicantumkan kepada Mercedes AMG dijadikan, “MERCEDES GP PETRONAS” (title sponsor). Cuma untuk nama ini Petronas bayar lebih RM120 kepada syarikat mat salleh Formula One ini. 120 juta untuk bubuh nama dibelakang nama mereka, tetapi di Pulau Pinang, Mendiang Low Boon Siew, gunakan nama BOON SIEW di atas nama HONDA..hahaha. Jadi PETRONAS ini joli duit kah , kalau joli itu, duit siapa?. Lantak pii lah, kalau fikir kita pening, nanti depa kata ia adalah promosi nama Petronas di Eropah, untuk membantu orang Melayu bukak stesyen minyak petronas kat Paris, London dan New York. Malas nak layan politik ini. Wassalam.

Advertisements

4 Respons to "SKIL TUKANG MASAK JALANAN YANG HEBAT."

Nak tambah cerita insider sikit.. Petronas belanja 30juta euro untuk letak nama petronas di kereta F1 tidaklah sia sia. Ini, mereka buat perjanjian dengan Mercedes, semua kereta Mercedes di China akan merekomenkan minyak pelincir jenama Petronas Syntium untuk kereta baru mercedes yang dijual. Cuba bayangkan berapa besarnya pasaran China yang petronas cuba terokai. :)

Tuan, link untuk video youtube tu ada problem? atau youtube saya yang proble,,,, tak boleh view video..

Salam, wordpress ini punyai banyak kelemahan..tetapi apa boleh buat terpaksa kayuh juga..kerana lama dah makan budi wp ini..terima kasih. Wassalam.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,186,181 hits
Mac 2013
I S R K J S A
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: