PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

Archive for Mac 9th, 2013


Assalamualaikum,
Kali ini mamak haji siarkan e-mail yang mamak haji terima dari pengunjung blog..kalau ikutkan banyak lagi e-mail tapi ini pengunjung istimewa sikit dari belum berniaga sehingga dia dah berniaga sentiasa menghubungi mamak haji. Mamak haji kali ini minta anda para pembaca tolong jawab soalan ini. Jawapan yg terbaik mamak haji bagi hadiah. Hadiah taklah mahal tapi mamak haji terasa nak beri sesuatu kenangan untuk pembaca mamak haji yang sentiasa SETIA mengikuti blog ini. Jawapan yang terbaik mamak haji siarkan bersama soalan ini.Kalau ada yang berat nak beri alamat dalam ruang komen, berikan alamat melalui e-mail mamak haji: mohd.roslan99@gmail.com. Tapi tolong jangan hantar spam.  Tarikh tutup seminggu dari sekarang. Siapa cepat dia dapat hadiah..hahaha. e-mail atau komen pertama juga dapat hadiah Top-up RM5.00 percuma…hahaha!. Ini bukan hadiah Seperti BR1M. Ini hadiah untuk mengalakan anda mahir dalam masakan. Idea ini mamk haji dapat dari Cikgu kelas cucu mamak haji. Wassalam.
SOALAN SESI PERTAMA:
1. Macamana / tips memasak nasi beriani yg sedap? Nasi yg saya masak tawar je rasanya. Apa rempah / ingredients yg perlu saya lebihkan? sya dah ikut resepi beriani Tn Hj. Mungkin sya perlu sedikit masa lagi utk master cara masakan.
2. Baru baru ini saya masak ayam masak merah 17 ekor. Akibat overcooked, ayam manjadi hancur. Sejam selepas itu, ayam masak merah sya menjadi busuk dan berbuih. Busuk macam dah basi seminggu. Tn Hj. pernah tak ada pengalaman mcm nih?
3. Ada couple minta quotation nasi beriani untuk 1000 orang bulan 8 nanti. So saya ada 5 bulan untuk preparation. Masalahnya saya kurang yakin dengan kemampuan sya untuk handle masakan for 1000 orang. Tapi saya ada 5 bulan untuk belajar dan sya rasakan ini adlah peluang baik utk saya majukan diri dlm bidang ni. Kalau Tn Hj di tempat apa Tn Hj buat? ambik tempahan itu atau tidak? .

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 8,383,656 hits
Mac 2013
I S R K J S A
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.