PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

TIP-TIP MEMBELI PERNIAGAAN RESTOREN YANG TERSEDIA ADA.

Posted on: Jun 30, 2013


Salam, lama tak posting kat blog, sibuk dengan Facebook saja. Banyak e-mail mamak haji tak sempat nak balas. Biasanya dalam bulan puasa mamak haji akan berehat sebulan untuk lakukan ibadah bulan ramadhan kerana takut tahun depan tak sempat lagi dah. Mamak Haji cuba tumpukan semua soalan e-mail akan dijawab sebelum bulan ramadhan bermula. Terutama sekali tentang resepi untuk berniaga dalam bulan puasa ini. Mamak Haji tengah persiapkan, harap saudara yang bertanya bersabar dan beri mamak haji sedikit masa . Insyallah dalam minggu ini mamak haji bereskan janji.

Ini soalan: Assalamualaikum. Saya ingin meminta pendapat tuan haji, saya ingin membeli perniagaan restoran sediada dengan harga rm50 000 , pertanyaan saya adakah ianya berbaloi kerna tuan kedai menjanjikan untuk memberi pekerja dan segala peralatan di dalam restorannya, tetapi saya dengar2 pekerja beliau tidak mahu tukar majkan dan berpakat untuk berhenti kerja. Keadaan restoran boleh dinilaikan hanya 60% dari segi kualiti rupa. Saya ingin pendapat dari tuan haji

Tajuk soalan di atas ini seringkali mamak haji terima e-mail.  Perkara ini terlalu serius bukan boleh nasihat cincai saja. Mamak Haji  yang cakap pandai pun terkena juga satu masa dulu. Bolehkah saya membeli restoren sedia ada?. Membeli restoren yg sedia ada, banyak memberi kelebihan. Cuba anda bayangkan sekiranya anda ingin membuka sebuah restoren baru, perlukan masa yang panjang untuk mengkaji, menganalisa, merancang, mereka bentuk kerja dalaman, membuat strategi pemasaran untuk majukan perniagaan. Anda juga perlu dapatkan lokasi perniagaan, mencari pembekal barangan catuan kering dan basah, mendapatkan peralatan restoren, yang paling pening dapatkan lesen perniagaan dan permit dari Majlis Kerajaan tempatan yang paling bosan. Semua masalah yang mamak haji sebutkan di atas ini akan selesai bila mana anda membeli sebuah perniagaan restoren yang sedia ada.  Sebagai bonus dari membeli perniagaan sedia ada anda juga akan dapat pekerja restoren yang berpengalaman dan juga mahir. Dalam pada itu anda juga memperolehi rekod untung rugi yang masa lampau di mana anda boleh selidik dan perbetulkan pendapatan dan perbelanjaan anda. Bukan mudah bagi kita untuk keluarkan menu masakan harian tanpa melalui pengalaman. Paling terbaik sekiranya membeli perniagaan sedia ada ialah tentang “cash flow” atau aliran tunai yang segera kerana anda mungkin punyai pelangan tetap. kalau restoren itu mempunyai reputasi, anda tidak perlu lagi memikirkan tentang pelangan dan juga untuk memasarkan nama restoren anda.

Tadi mamak haji bagi anda seronok, selalunya kita ceritakan kebaikan dulu sebelum keburukan. Sebab itulah kita perlu dahulukan kaki kanan ini untuk perkara baik, kaki kiri pulak untuk perkara buruk. Sekiranya anda melangkah masuk kedalam restoren itu kaki kanan syukran alhamdulillah, tapi bagaimana pula anda terlangkah masuk dengan kaki kiri?. Anda juga perlu fikir utk menghadapi sebarang risiko seperti sekiranya restoren itu mempunyai reputasi yg buruk dikalangan pelangan, pelangan tetap tiada, pekerja restoren yg sukar nak terima arahan dan punyai sikap buruk kerana tidak dilatih baik oleh pengurusan, lokasi tidak strategik, sewa tidak berpatutan, restoren ini diberi notis berpindah kerana kerja-kerja pembangunan persekitaran. Sebelum anda membeli perniagaan restoren tersebut buat kajian seperti juga anda membuka restoren baru seperti LOKASI, SEJARAH JUALAN HARIAN DAN PENDAPATAN SEBULAN, MAMPU BERDAYA MAJU, soalan utama anda perlu tanya pada diri anda ialah, “KENAPA PERNIAGAAN RESTOREN INI DIJUAL?”. Biasanya restoren dijual kerana dua sebab yang utama:-

  1. Taukeh restoren mahu berhenti berniaga kerana uzur, penat berniaga, masalah rakan kongsi atau masalah perbadi, masalah keluarga maka menyukarkan untuk taukeh ini menumpukan perhatian penuh dalam perniagaan.
  2. Masalah kedua ialah restoren ini tidak memberi pendapatan yg cukup untuk cover overhead seperti sewa, gaji dan bil-bil lain. Dia nak jual sebelum masalah kewangan jadi parah dan hangus modal sama sekali.
  • Untuk menghadapi masalah kedua ini, nasihat mamak haji sekiranya tuan punya restoren itu tidak mahu menunjukkan buku akaun syarikat bagi untung rugi perniagaan yang lampau jangan sekali percaya dan yakin denganhanya dengar cakap pekerja atau pun tuan punya restoren itu. Kena ada bukti yang nyata dalam hal kewangan.
  • Peralatan restoren tidak punyai nilai apa-apa..ia cuma dikira besi buruk kalau dijual kembali. Jangan terhuja sangat dgn peralatan stainless steel itu kalau jual balik hanya dikira timbang. Memang betul, beli mahal. Sekiranya katakan anda gagal berniaga, di mana nak jual peralatan itu atau nak dilonggokkan?. Simpan nak buat apa?. Biasanya orang sewa saja peralatan ini pada mula perniagaan.
  • Mamak haji banyak menulis tentang “cash flow” atau pun aliran tunai. Sekiranya anda keluarkan simpanan anda 50K..adakah anda cukup cash flow selama 6 bln pertama?. Sudah pasti anda perlu kira overhead sebelum menjalankan perniagaan di restoren ini.
BUAT RANCANGAN PERNIAGAAN DULU SEBELUM NAK BELI RESTOREN INI.
  • Pastikan taukeh tak ada masalah dengan along parasit takeh ini, jika tidak kita juga terbabit sama dan perniagaan kita tidak tenteram dibuatnya along. Biasanya mereka ini berhutang dengan nama syarikat.
  • Ini sajalah nasihat mamak haji. Yang penting sekali bangun tengah malam, buat solat sunat tahjud, selepas itu solat sunat istikarah 2 rakaat dan minta pertunjuk dengan Allah SWT. kerana dialah maha mengetahui.Wassalam.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 8,378,779 hits
Jun 2013
I S R K J S A
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: