PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: IKAN GORENG SELAYANG MASAK TAUCU.

Posted on: September 26, 2013


IKAN YG HARGA MURAH JADI IKAN YG EKSKLUSIF

IKAN YG HARGA MURAH JADI IKAN YG EKSKLUSIF

Kenapa kita perlu belajar memasak?. Apa faedah kita belajar masak ini?, wal-hal dlm keluarga kita cuma ada suami isteri saja. Beli makan kat kedai lagi untung dari masak sendiri bukan gitu?..betul ke?. Sebenarnya dlm proses belajar masak ini banyak manfaatnya yg anda sendiri tak nampak. Belajar memasak sebenarnya membina keyakinan diri (self confident). Kalau tidak ada keyakinan diri yg tinggi sanggupkah kita nak pegang dan guna pisau tajam, minyak panas, api dan banyak lagi episod bahaya menanti anda di dapur. Maka sesiapa saja ingin belajar memasak sebenanrnya punyai keyakinan diri yg tinggi. Memasak ini juga melatih anda untuk merancang dan menggunakan skil organisasi. Tanpa perancangan teliti anda tidak dapat keluarkan hasil resepi. Dari segi apa yg anda makkan, jaga kesihatan ahli keluarga, jimat kos untuk keluarga besar tidak lagi masuk kepentingan belajar memasak ini. Belajar Memasak juga akan membina daya kreativiti anda..maka ajaklah anak-anak anda dan suami sama-sama belajar memasak. Hari ini kita belajar masak ikan paling murah dan jadikan resepi yg terbaik, dan rasa yang paling hebat.

RESEPI: IKAN GORENG SELAYANG MASAK TAUCU. taucu

BAHAN-BAHAN:
– 5-6 ekor Ikan selayang.
– 4-5 sudu besar taucu..basuh dan bersihkan taucunya.
– 2 biji bawang labu dihiris bulat.
– 3 ulas bawang putih dihiris.
– 1 inci halia dihiris halus.
– 5 tangkai cili api dibelah-dua memanjang.
– 1 tangkai cili merah..belah-dua memanjang.
– 1 biji lada benggala/ capsicum – dihiris.
– 1 biji tomato dibelah empat.
– 1 btg serai dibelah dua..atau diketuk.
– 1 sudu besar gula pasir.
– 1 sudu besar asam jawa dijadikan satu cawan air asam.
– 2-3 sudu besar minyak masak.

CARA MEMASAK:
1. Ikan selayang dibersihkan dilumur garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan garing sedikit.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak masak 2 sudu besar. Masukkan serai dan tumis serai hingga naik baunya, masukkan bawang, putih, bawang, halia, cili api, cili merah dan lada benggala. Bila tumisan mula keluarkan bau haruman (layu saja) masukkan taucu 4 sudu besar dan diikuti dengan air asam jawa secawan. Tunggu hingga air asam mendidih. Masukan gula secukup rasa (untuk matikan keasinan taucu).
3. Tuangkan di atas ikan goreng. Hidangkan.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 5,463,213 hits
September 2013
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: