PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: CHICKEN TIKKA

Posted on: Oktober 27, 2013


chicken tikka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resepi ini adalah salah satu resepi restoren yang amat terkenal di dunia. “Tikka” bermakna ketulan . Asal usul resepi ini sukar nak ditentukan kerana kerajaan British telah istiharkan chicken tikka ini resepi rasmi kerajaan British. Chicken Tikka juga amat popular di restoran diseluruh Britain, di Pakistan, India, Bangladesh dan Juga di Sri Lanka. Adalah dikatakan Chicken Tikka ini mempunyai 40 jenis variasi resepi. Biasanya chicken tikka ini berbentuk seperti satay di negara kita atau pun disediakan dalam berbentuk kuah yang digelar, “masala“. Di India chicken Tikka ini dibakar dgn sejenis ketuhar diperbuat dari tanah yang digelar, “Tandoor”, tetapi chicken tikka ini boleh juga disediakan dgn api terdedah seperti satay dan juga dengan oven di rumah kita.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg. daging ayam bahagian dada. Buang kulit dan potong dadu size: 2-3cm.
  • 1 cawan yogurt.
  • 1 cawan daun ketumbar. (daunya digunakan utuk tabur dia atas, batangnya digunakan untuk jadikan pes).
  • 3 sudu besar (tbsp) pes halia – bawang putih.
  • 3-4 sudu besar garam masala.
  • 1 sudu kecil (tsp) serbuk cili.
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit.
  • 1/2  sudu kecil serbuk jintan putih.
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar.
  • 1/2 sudu kecil perwarna merah oren.
  • 3 sudu besar jus limau nipis atau lemon.
  • 1 biji limau nipis / lemon dipotong wedges untuk hidangan.
  • 1 biji bawang dihiris bulat untuk hiasan.

CARA-CARA PENYEDIAAN:

1. Cincang halus daun ketumbar atau masukkan dalam food processor dan dikisar.  Batang daun ketumbar dikisar halus jadikan pes.  Adunkan dengan yogurt dan jadikan ia seperti pes.

2. Masukkkan semua rempah dan bahan-bahan tadi dalam pes ini dan masukkan ketulan daging ayam yang telah sediakan. Tutup bekas pemerapan ini dan masukkan dalam peti sejuk untuk pemerapan semalaman. Rendam lidi satay dalam air selama 30 minit. Dan mulakan cucuk ketulan daging ayam ini pada lidi satay seperti penyediaan satay dengan jarak diantara satu ketul daging dengan yang lain dalam jarak 1cm. Boleh gunakan skews (batang besi) juga.  Cara kayu satay ini lebih sesuai dibakar dengan api terdedah seperti satay. Sekala-sekala terbalikan bakaran inidengan merenjiskan sedikit minyak ke atasnya. Biasanya dalam 15 minit ketulan ayam ini boleh masak.

3. Sekiranya bakar di oven anda perlu gunakan skews ia itu batang besi yang digunakan untuk bakar atau grill. Panaskan oven pada 200 C darjah, susun skew anda di tapak grill disediakan untuk grill,  tentukan anda tempatkan perangkap minyak berlebihan di bawah tapak grill dlm oven anda. Sekala sekala sapukan minyak keatas daging ayam dan terbalikan. Daging ayam biasanya dalam boleh masak dalam 30 – 40 minit.

4. Hiaskan Chicken tikka anda dengan bawang dihiris halus bulat dan wedges limau atau gunakan salad.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,405,822 hits
Oktober 2013
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: