PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESEPI: LASAGNA DAGING/AYAM.

Posted on: Oktober 28, 2013


LASAGNE

RESEPI LASAGNA DAGING

Bahan utama ialah kepingan Lasagna segera. Celupkan dlm air sebelum digunakan. Dlm buat lasagna ini ada dua sos yg penting. Sos putih yg digunkan utk melekatkan kepingan dan juga sos merah yg dikatakan inti mcm sanwich. Sos merah biasa boleh buat dgn daging cincang (beli yg dah siap pun boleh) atau pun dgn daging ayam cincang. Sos merah ini kita boleh gunakan sos pasta berjenama ‘prego’ atau pun ikut style mamak haji guna tomato puri dan sos cili saja.

BAHAN-BAHAN: Buat Inti Merah.

  • 600gm daging cincang (MH guna Azmy).
  • 3/4 tin Tomato Puri kimball.
  • 2 sudu besar cili sos.
  • 1/4 sudu kecil Paprika atau serbuk cili (kalau tak nak pedas tak apa).
  • 1 tin cendawan butang dlm tin (MH tak guna kerana anak-anak tak suka).
  • 1 biji bawang labu kuning dipotong dadu (Mat salleh suka bawang ini).
  • 3 ulas bawang putih diketuk dan cincang halus.
  • 1 sudu besar (tbsp) butter dan 1/2 sudu besar minyak masak..takut butter terbakar pulak nanti.
  • 1 sudu besar keju Mozarella bagi wangi dan bagi likat lagi sebatikan daging dengan kuahnya.
  • 1/2 sudu kecil (tsp) lada hitam kasar.
  • 1/2 sudu kecil serbuk oregano kering.
  • Boleh juga tambah sayuran yang di potong dadu seperti lada benggala merah dan hijau, celery, tomato , karot dan lain – lain tapi tentukan dilayukan dulu, kalau tidak ia akan berair bila sejuk.

CARA-CARA MEMBUAT SOS MERAH:

1. Seperti biasa panaskan kuali, masukan minyak lepas itu butter. Minyak untuk mengelakan butter terbakar.

2. Masukkan bawang putih diikuti dgn bawang dan tumis layu saja. Masakan mat salleh biasanya tak garingkan bawang cuma layukan saja.

3. Masukkan daging cincang, mcm biasa goreng sehingga air daging hilang dan timbul minyak daging dari lemak daging. MH borink dgn daging cincang ready made ini pasal tipu dibuat dgn 1/4 bhg. lemak daging. Kalau boleh buang sedikit minyaknya. Hindarkan minyak berlebihan.

4. Bila daging cincang agak masak tuang tomato puri dan cili sos.

5. Kalau nak pakai cendawang masukan. Masukan lada hitam dan serbuk oregano dan garam secukup rasa. Bila masak agak pekat dan ketepikan.

CARA-CARA BUAT SOS PUTIH:

BAHAN-BAHAN:

  • 2 sudu besar (tbsp) majerin atau minyak masak.
  • 2 sudu besar tepung gandum.
  • 3 kpg Cheese.
  • 250 ml susu penuh krim dutch lady.
  • Garam secukup rasa.

CARA-CARA MEMBUAT SOS PUTIH.

1. Panaskan kuali dgn api sederhana, masukan majerin. Bila majerin naik panas, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Cara ini utk hilangkan bau tepung je.

2. Masukkan susu dan kacau sebati. Masukkan cheese dan kacau sebati sehingga cheese cair. Masukkan garam secukup rasa.

3. Kacau sehingga sos jadi pekat. Sekiranya pekat sgt, tambahkan susu lagi dan kacau.

4. Angkat dari dapur dan tepikan.

Cara lapik lasagna:

1. Loyang empat segi yg bersesuain, bubuh sedikit butter. Susunkan lapisan terbawah ini dgn kepingan lasagna yg telah celup air. Susunkan rapat-rapat. Potong ikut size loyang anda.

2. Ratakan sos merah di atas kepingan lasagna yang telah susun. Tutup dan susun permukaan sos merah itu dengan kepingan lasagna yang telah rendam dengan air . Tuang dan ratakan dengan sos putih.

3. Taburkan Parmesan dan keju mozerella diats sos putih tadi.

4. Ulang balik cara yg sama sehingga tiga lapisan..Ingat ye last sekali mesti cuma sos putih dan morzerella cheese yg di taburkan lagi banyak lagi best.

5. Panaskan oven dulu pada 180C dan bakar selama 40 minit. Keluarkan dan sejukan dulu sebelum potong. Dah siap Lasagna Daging anda ..selamat mencuba

Advertisements
Label:

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,405,822 hits
Oktober 2013
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: