PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESPI ALU TAMA /KARI AYAM REBUNG BERSAMA KENTANG:

Posted on: Oktober 25, 2014


RESPI ALU TAMA /KARI AYAM REBUNG BERSAMA KENTANG:

Respi ini sangat terkenal di Negara Nepal. Masakan ini bagi pengemar kari yang lembut dan tidak pedas. “Alu” /aloo bermakna kentang dan “Tama” bererti Rebung. Yang istimewa respi ini ialah tambah dengan “kacang duduk”..dlm istilah bahasa english digelar “black eye pea”. Boleh cuba untuk sedikit perbezaan respi..dan katerer kilang yg ada pelangan pekerja Nepal..boleh mencuba.

Kari rebung, kacang duduk dan kentang Nepal atau Alu Tama digelar bahasa Nepal

Kari rebung, kacang duduk dan kentang Nepal atau Alu Tama digelar bahasa Nepal

Biasanya kacang ini digunakan dlm ketupat daun palas Utara..

Biasanya kacang ini digunakan dlm ketupat daun palas Utara..

Bahan-Bahan Perlukan:
– 1 kg daging ayam di potong sederhana kecil.
– 1 cawan rebung dihiris.
– 2 cawan ubi kentang dikopek kulit, dipotong dadu 1/2 inchi.
– 1 cawan kacang pool. Direndam semalaman.
– 1/2 cawang bawang labu dihiris.
– 3 tangkai cili kering.
– 1 sudu besar pEs halia bawang putih. (3 ulas bawang putih + 1 inchi halia dihiris).

Bahan Rempah Kari Untuk Respi ini:
– 1 sudu kecil jintan putih.
– 1 sudu kecil serbuk cili.
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
– 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
– 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar.

Bahan Tambahan:
– 1 cawan stok ayam atau 1 kiub stok segera dengan air suam.
– 1/2 cawan yogurt atau susu cair tin.
– 1 cawan tomato di hiris kiub.
– 2 besar minyak.
– Garam dan gula secukup rasa.
– Hiasan diatas daun ketumbar.

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan cili kering, biarkan sehingga menjadi kehitaman.
2. Masukkan pes halia bawang putih goreng sekejap. Masukkan pula bawang hirisan dan goreng sehingga layu dengan api dapur sederhana.
3. Masukkan semua rempah-rempah dan goreng dalam 30 saat atau sehingga naik bau dengan api dapur keadaan kecil.
4. Masukkan daging ayam, rebung, kentang dan kacang pool. Kacau sebati seketika. Biarkan daging ayam tergoreng sedikit dengan rempah.
5. Masukkan stok/air secawan dan kembali api dapur keaddan sederhana. Masak beberapa menit sehingga mendidih.Bila mendidih kecilkan api dapur dan bawa kepada keadaan mereneh/simmering dan tutup kuali dengan penutup selama 15-20 minit atau kentang, kacang dan ayam masak secukup. Tentukan kelikatan kuah yang diperlukan dengan tambah air sedikit. Masukkan tomato.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Hidang dengan daun ketumbar dihiris.Selamat mencuba.

Nota: Nak dapatkan rebung segar kini amat payah di bandar-bandar..mamak haji gunakan rebung jeruk…rebung jeruk ini masalahnya baunya tidak enak..utk hindarkan ini mamak haji selalunya , peram rebung jeruk yg telah ditebuk-tebuk dengan hujung pisau serata bahagian rebung itu dan rendam dalam air basuhan beras selama dua hari..selepas dua hari mamak haji basuh dan buang airnya dan rendam balik dgn air beras baru semalaman sebelum gunakan rebung jeruk ini..ia boleh kurangkan bau kuat rebung ini…

Advertisements

1 Response to "RESPI ALU TAMA /KARI AYAM REBUNG BERSAMA KENTANG:"

Salam, sy dan kawan sy berminat nk belajar tntang bisnes restoran serta selok belok perniagaan dr pihak tuan. Kami berharap dpt berjumpa secara face to face dgn tuan kalau tuan xkeberatan. Boleh ke sy set up meet dgn tuan? Harap tuan emel sy num telefon tuan. Kami byk persoalan yg nk ditanya berkaitan dunia perniagaan ni. Harap dipertimbangkan. Salam.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,192,387 hits
Oktober 2014
I S R K J S A
« Sep   Nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kemaskini Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

%d bloggers like this: