PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESPI: KERABU TOMATO ‘ALA MYNMAR.

Posted on: November 11, 2014


kita lihat respi kerabu dari Mynmar /Burma. Respi ini dlm golongan kerabu atau salad org Asia yg sangat lazat, mudah disediakan dan punyai khasiat semula jadi.

RESPI: KERABU TOMATO BURMA. 

Kerabu / salad tomato dari Mynmar/ Burma.

Kerabu / salad tomato dari Mynmar/ Burma.

Bahan-Bahan Di Perlukkan:

  • 4 biji tomato kalau dpt yang muda hijau lagi terbaik.
  • 1 sudu besar minyak bawang putih (nanti diterangkan bagaimana menyediakan).
  • 1 biji bawang labu kecil dihiris halus dan direndam dan dibilas dgn air ais.
  • 2 sudu besar kacang tanah goreng, kalau nak beli – beli yg tanpa garam.
  • 1 atau 2 sudu besar cuka serai atau 1 btg serai dihiris halus bhg putih dan di rendam bersama 2 sudu besar cuka.
  • 1 sudu kecil minyak bijan – sesame oil.
  • 1/2 sudu kecil biji bijan hitam – boleh juga guna biji bijan biasa.
  • Berapa titis sos ikan keasinan kerabu anda.

Cara Menyediakan:
Masukkan semua bahan-bahan ini ke dalam sebuah bekas (salad dressing). Gaul rata dan masukkan hirisan tomato. Adun rata. Lepas itu tuangkan ke atas pinggan hidangan. Hias dengan daun ketumbar, 1 tangkai cili hijau dan cili merah dibuang biji dihiris memanjang. Selamat mencuba.

Cara Menyediakan: Minyak Bawang Putih / Garlic Oil:

Bahan-Bahan Diperlukan:

  • 3 ulas bawang putih telah dibuang kulit.
  •  1/2 cawan minyak masak (kalau minyak olive oil terbaik).

Cara-Cara: Menyediakan:

1.Panaskan kuali api sederhana. Masukkan minyak dan panaskan dengan lembut.
2. Masukkan 3 ulas bawang putih.Biarkan bawang putih itu dalam minyak selama 10-15 minit.
3. Keluarkan bawang putih, bila sejuk sedikit hiris bawang putih dan masukan dalam botol disediakan. Tuang minyak hasil gorengan dlm botol.
4. Minyak ini boleh simpan selama 2-3 minggu diluar. Sangat berguna untuk “salad dressing” , minyak pencicah/dipping sos dgn tambah flakes cili, serbuk lada hitam dan sedikit cuka atau boleh digunakan dalam bubur nasi utk membuka selera. Nilai perubatan bawang putih banyak manfaat pada tubuh badan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 5,948,210 hits
November 2014
I S R K J S A
« Okt   Dis »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: