PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

Archive for Januari 2015


a sup ayam dan cendawan

a sup ayam dan cendawan

brands essence of chicken

brands essence of chicken

Assaalamualaikum..Jom kita pekena mee segera. SUP AYAM BERCENDWAN: Jemu dengan nasi dan lauk. Lama tak pekena “sup ayam bersama mee segera” ini khas untuk orang tue yang lemah, pesakit yang baru pulih dan ibu-ibu masih dalam pantang.

RESPI: SUP AYAM BERCENDAWAN BERSAMA MEE SEGERA:
Bahan-Bahan yang diperlukan:
– 75gm mee segera (1 bungkus).
– 2 sudu besar minyak masak.
– 2 sudu kecil halia dihiris halus.
– 4 biji bawang merah dihiris halus.
– 1 ketul ayam bahagian dada (fillet). hiriskan, masukkan sedikit garam, serbuk lada putih dan lumurkan dgn sedikit minyak dan peramkan 10-15 minit.
– 100 gm cendawan butang dalam tin dihiris.
– 2 sudu besar “Brands essence of Chicken” – Sari ayam Brands.
– 1 sudu besar kicap manis.

Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dalam kuali., masukkan hirisan halia,hirisan bawang, hirisan ayam. Goreng dalam keadaan api tinggi dlm 4-5 minit atau sehingga warna isi ayam itu berubah.
2. Masukkan 2 sudu pati ayam ‘Brands’ bersama 2 cawan air, mendidihkan. Masukkan mee segera dan kacau sebati. Perlahankan api dapur dan reneh selama 2 -3 sehingga mee segera lembut. Masukkan kicap manis dan kacau serata. Siap untuk hidangan.

NOTA:

1. Jangan terkejut pasal mamak haji gunakan saripati Ayam atau Cjcken of Essence ini..sebenarnya saripati ayam ini adalah dicipta oleh tukang masak di dapur bukan ahli kimia atau pakar farmasi. Saripati ayam ini ialah, “Chicken Consomme’ “.  Dalam lain kita cuma kenal Nama Chicken consomme ini ialah jenama terkenal, “Brand’s Essence of chicken’. Pengasas jenama terkenal ini ialah seorang Tukang Masak Istana Di Raja England Buckingham Palace. Pada tahun 1835 apabila Raja England jatuh sakit, Chef ini cuba memulihkan kesihatan raja England dengan cipta sup ini yang bebas dari lemak dan cepat hadam. Maka jenis sup yg terlintas difikiran ia lah sup Consomme’ ini. Selepas cef ini bersara, dia komersialkan sup consomme’ ini dgn nama, “Brands Essence of Chicken”.

2. Apa itu sup Chicken Consomme’?. Tahu chicken stok kan?..dah banyak kali menulis mengenai chicken stok ini. Consomme’ ini diperbuat dari chicken stok..untuk jadikan lebih jernih dan kurang lemak. Consomme’ ini wujud dlm kurun ke-16. “Consomme'” dlm bahasa Perancis bermakna – “Habis”. Secara tradisi consomme’ diperbuat dgn dicampurkan putih telur dalam stok ayam direbus berjam-jam. Putih telur dijadikan sebagai rakit untuk kutip segala benda asing pepejal kecil yang terdapat dalam stok ayam yg biasanya geladakkan sup stok ayam ini. Bila pepejal ini dapat dikelaurkan maka kita boleh dapat satu sup yg lebih jernih dan kekuningan emas yg sangat lazat. Cara buat consomme’ ini bukan mudah yea..pasal itu mudah gunakan Brands chicken essence ini.

3.Di zaman moden ini, apa mamak haji tahu ..’

chicken consomme’ ini dibuat dgn cepat dgn menggunakan, ” methycellulose F50″ kalau tak salah..Methyl ini kalau dipanaskan jadi gel..kalau ia dibancuh..jadi bueh gel yg mampu menarik semua benda asing dlm stok bila didihkan..penegetahuan mamak haji mengenai kegunaan bahan ini masih kurang cuba anda mengaji tentang ini..mana tau boleh hasilkan Chicken of essence keluaran bumiputra. insya allah.

Advertisements

AYAM PAPRIK

AYAM PAPRIK

Assalamualaikum jom kita pekena menu masakan jalanan Thai yang popular sama dgn Tom Yam, “Paprik Ayam”…dlm bahasa Thai disebut, Gai Pad Prik“. Maksud: GAO = Ayam, PAD = Goreng, PRIK = Cili. Respi ini dikira sebagai 2 in 1. Sayur dan daging atau ayam. Jadi sayur tak perlu dalam menu hidangan. Jimat masa dan wang.

RESPI: AYAM MASAK PAPRIK.
bahan-bahan perlukan:
– 1 kg isi ayam yang terbaik bahagian dada. Bersihkan potong sais ikut suka.
– 3 ulas bawang putih, diketuk kupas dan dicincang halus.
– 1/2 inci halia di racik halus (saiz btg mancis).
– 3 atau 4 ulas bawang merah kecil Thai – dihiris.
– 1 btg serai diketuk diperdunya.
– 4 sudu besar cili kering kisar.
– 3-4 helai daun limau purut, keluarkan urat daun tengah.
– 5 tangkai cili padi merah di ketuk.
– sedikit brocolli, kacang panjang, carrot dan jagung muda. Elok buat proses “bleaching” – direbus asing-asing dgn garam dan minyak masak.Di toskan air dan simpan tepi.
– 2 sudu besar minyak masak untuk menumis.
– Gula dan garam (sos ikan) secukup rasa.

Cara Buat Sos Paprik:
– 3 sudu besar sos cili.
– 2 sudu besar sos tomato.
– 2 sudu besar kicap manis.
– 1 sudu besar sos tiram.

Cara Menyediakan:

1. Peramkan potongan ayam dengan sos kicap ikan (utk kemasinan, satu atau dua ulas bawang putih diketuk, kicap manis 2 sudu besar, sedikit serbuk lada putih dan perasa makanan / 1 kiub stok ayam maggi segera, 1 sudu besar tepung beras, dan satu sudu besar minyak masak.Peram selama 30-40 minit.Goreng (jangan garing sgt) dan ketepikan.

2. Panasakan kuali, masukkan minyak masak dan mula panas, masukkan masukkan serai, diikuti dgn hirisan bawang putih, hirisan halia. Bila aroma naik, masukkan hirisan bawang. Bila bawang mula bertukar warna kepada kuning keemasan, masukkan cili kisar dan tumis seperti sambal tumis. Bila sambal anda pecah minyak (minyak akan timbul keliling sambal, masukkan sedikit gula dan kacau rata..

3. Masukkan cili padi, daun limau purut dan ketulan ayam yang telah goreng tadi. Masukkan sayuran-sayuran dan sedikit garam atau kicap sos ikan. Kacau rata cuma untuk 1 atau 2 minit kerana semuanya telah masak awal.

4. Masukkan sos yang telah sediakan dan kacau sebati dengan ayam dan sayuran cuma 1-2 minit saja. Kepekatan kuah boleh tentukan dengan masa masak terakhir ini. Rasa garam. Kalu kurang boleh lah tambah sedikit kicap sos ikan. Makan dengan nasi putih beras wangi thai yg panas – pasti sgt menyelerakan.


PENYEDIAAN LIMAU NIPIS UNTUK ACAR

PENYEDIAAN LIMAU NIPIS UNTUK ACAR

SELEPAS TUMIS

SELEPAS TUMIS

Pagi ini terpaksa buat “Acar Limau Nipis ‘ala mamak” dalam bahasa tamil digelar,  ‘urukai’. Kalau ada sahabat di kampung yg ada pokok limau nipis dan berbuah lebat, tak tahu nak buat apa boleh mencuba respi ini.

Dalam menu makan tengah hari dari India, acar ini seperti satu kemestian dalam sistem “Tali”. Berbagai-bagai acar disediakan seperti Acar Halia, Bawang putih, Pelam muda, timun dan termoden apel hijau atau nenas. Sebenarnya acar ini memberi imbangan rasa dilidah kita, masam, manis, pahit dan masin Maka ia satu cara untuk penambah rasa yg semula jadi. Ia sama dengan perasa makanan tambahan Jepun MSG..Nak tak cuba???.

RESPI SEGERA ACAR LIMAU NIPIS ‘ALA MAMAK:
Penyediaan Limau:

  • 6-7 biji limau nipis yang berwarna kuning (hijau pahit sikit) dan tidak ada bintik-bintik hitam di kulit luarnya.
  • Basuh bersih. Kalau cara penyediaan tradisi, Potong buang bhg tangkai dan potong empat bahagian di atas sedalam 1/2″ – 3/4″. Jangan putus pulak potongan anda. Sumbatkan garam dalam potongan tadi. Biasanya limau ini dijemur diluar kepanasan matahari selama satu atau dua minggu untuk ia lembut.
  • Bila kita nak sediakan segera, panaskan air dlm sebuah bekas, bila air mendidih masukkan limau dan biarkan 15-20 minit untuk kulitnya masak. Biasanya mamak haji gunakan pressure cooker. Bekas rebus limau perlu ditutup dengan tudung. Bila kulit limau ini lembut dan boleh tekan dengan jari, masakannya sudah cukup. Jangan terlalu lembut atau over-cooked, nanti limau anda akan pahit.
  • Angkat dan toskan. Biar ia sejuk sendiri. Bila sejuk masukkan dalam bekas (elak jus terkeluar) hiriskan lapan bahagian dan 8 bhg itu hiris lagi kepada dua lagi (satu biji limau 16 bhg). Keluarkan biji limau seberapa yang boleh.
  • Lumurkan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit dan 1 sudu besar garam dan 2 sudu besar jus limau dari perahan limau berasingan. Gaul sebati adunan ini dan biarkan dalam 15-20 minit sebelum mula langkah seterusnya.

Tumis Darat Hirisan Limau:

Bahan-Bahan Diperlukan:

  • 6 sudu besar minyak masak.
  • 1/4 sudu kecil biji jintan putih.*
  • 1/4 sudu kecil jintan manis.*
  • 1/4 sudu kecil biji sawi.*
  • 2-3 sudu besar serbuk cili.(boleh kurangkan).
  • 1/4 sudu kecil biji sawi (tambahan).
  • secubit serbuk Astoefida – kalau ada.
  • secubit serbuk halba – goreng kering halba kat kuali sikit.kisar atau tumbuk je.
  • 6 helai daun kari.
  • 3 tangkai cili kering di potong dua.
  • Garam dan Gula secukup.

Nota: Rempah yg bertanda *, itu boleh gunakan 1 sudu kecil “halba Campur”.

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak, bila minyak panas masukan biji jintan putih, biji sawi dan ‘halba campur’. Bila biji sawi meletup kecil, segera TUTUP API DAPUR, dan masukkan serbuk asafoetida, cili kering, serbuk halba, dan daun kari.

2. Masukkan juga penyediaan limau tadi, Kacau serata. Bila campuran ini sejuk, boleh lah masukkan serbuk cili, garam dan gula secukup rasa. Adunkan dengan sempurna. Masukkan dalam botol dan simpan di peti sejuk. Acar ini mampu bertahan selama 3 bulan dipeti sejuk anda. Selamat mencuba.


Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,337,554 hits
Januari 2015
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.