PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESIPI: AYAM BERCENDAWAN

Posted on: Mei 18, 2015


AYAM BERCENDAWAN

AYAM BERCENDAWAN

Assalamualaikum…dua hari lepas mamak haji beli cendawan kat supermarket EcoSale Bukit Mertajam… harga agak murah juga..kerana promosi Pesta Cendawan dia kata. Ingat nak buat Chicken Mushroom Cream Soup..dan Roti Garlic..tapi anak nak Roti Tuna. Jadi simpan mushroom di peti sejuk tak terusik.. setiap seminggu , pada Hari Jumaat biasanya mamak haji “clear” kan semua simpanan peti sejuk. Tanpa tak sedar banyak duit kita duduk dlm peti sejuk..setiap benda yg rosak dlm peti sejuk itu seperti duit kita dah hangus. Kalau dua kupang jatuh dilantai kita kutip balik..cuba bayangkan banyak duit kita terbuang di rumah tapi tak pernah kita kutip..mcm air..letrik..gas dapur..Hand Phone…minyak kereta…masak makanan berlebihan…Ini lah duit terbuang dalam rumah tanpa kita sedar. Kalau lah kita kutip semua duit yang terbuang setahun terkumpul menjadi ratusan atau pun cecah ribu juga.

RESIPI: AYAM BERCENDAWAN

Bahan-Bahan untuk perap untuk gorengan daging ayam:

  • 2 dada ayam dipotong kiub atau 500gm daging ayam.
  • 1 sudu besar tepung ubi kayu.
  • 2 sudu kecil kicap cair/ mamak haji gunakan kicap maggie.
  • 1 sudu kecil sos ikan – utk asinan.
  • 1 sudu kecil minyak bijan.
  • 1/2 jus limau nipis / lemon.
  • 1 sudu besar halia cincang.
  • 3 ulas bawang putih dicincang halus.
  • Garam dan sedikit gula secukup rasa.

Resipi ini kalau nak berkuah sedikit ayam bercendawan anda:

  • 2 sudu besar kicap Cair.
  • 1 sudu besar halaia dihiris halus memanjang bersaiz batang mancis.
  • 4 ulas bawang putih dicincang halus
  • 1 sudu kecil kicap pekat mee.
  • 1/2 sudu kecil jus lemon.
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada putih.
  • 1 kiub stok ayam segera.
  • 1/2 sudu kecil gula.
  • 1 sudu besar tepung jagung (ikut kepekatan kuah yang anda kehendaki).
  • 4 sudu besar air (terpulang pada kepekatan kuah yang anda diperlukan).

CARA GORENG KETULAN AYAM:
1. Perapkan daging ayam dengan perencah, selama sekurang-kurang 30minit. Masukkan minyak secukup dalam kuali (2-3 sudu besar). Kita sebenarnya bukan nak seperti biasa ketulan ayam ini.  Sebenarnya gorengan kita seperti “Grill Daging”ayam itu. Minyak itu cuma bagi tak melekat saja.

2. Masukkan halia cincang 1 sudu besar …bila mula kelaurkan bau yang harum, masukkan 3 ulas bawang putih yang telah cincang. Bila bawang putih mula bertukar warna kuning emasan…masukkan ketulan ayam. Jangan goreng daging ayam terlalu garing tetapi cuma ketulan ayam itu biar masak dengan lembut saja.

3. Keluarkan ketulan ayam dan hindarkan minyak berlebihan (menggunakan kitchen towel) dan asingkan.

Penyediaan Cendawan.

Cendawan biasanya dalam 200-300 gm (2 paket). Dibasuh dan dibersihkan. Guna cendawan butang, boleh juga potong dua atau size yang anda suka. Masukkan sedikit minyak dalam kuali…goreng macam goreng sayur. Bila air cendawan mula keluar..kecilkan api dapur..tutup kuali dgn tudung. Biarkan ia masak sepenuh lebih kurang dalam 15 minit.

Cara Penyediaan Ayam Bercendawan:

1. Masukkan daging ayam siap telah goreng kedalam gorengan cendawan..masukkan air tambahan kalau kehendaki.

2. Sediakan air tepung jagung dengan 1 sudu besar tepung jagung dengan 2 sudu besar air. Bancuh rata. Bila air mula mendidih masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau rata.

3. Biarkan sekejap..masukkan daun bawang dihiris 1 inci panjang..beberapa helai..dan rasa kemasinan…dah siap resipi anda.

 

Advertisements

2 Respons to "RESIPI: AYAM BERCENDAWAN"

Salam Tuan Haji,
Kalau guna cendawan tiram (fresh) boleh tak? Atau tak sedap. Susah nak jumpat button mushroom ni.

Mualaikumsalam…dlm tin mudah..Insha Allah.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 6,405,822 hits
Mei 2015
I S R K J S A
« Mac   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: