PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESIPI: SOS CHEESE CHEDDAR.

Posted on: September 26, 2015


ROUX

ROUX

wedges cheeseSOS CHEESE CHEDDAR UNTUK WEDGES KENTANG:

Bila kita dah goreng atau pun bakar dlm oven wedges ini..kita perlu makan dengan sos dia terpulang nak makan dengan “white sos” atau “brown sauce”..tapi anak mamak haji suka makan dengan “SOS CHEESE CHEDDAR” tergolong dlm white sauce…

Seperti mamak haji sebutkan posting lepas kalau nak buat white sos, blond (perang) atau pun brown sos..semua ini terpulang pada “roux” anda dan juga stok. Stok ayam untuk white sos atau blond sos..kalau brown sos guna stok tulang lembu. Anda kena mahir dengan buat stok dan roux ini. Ingat formula ini yea..sukatan butter = sukatan tepung…cecair yang stok atau susu perlu gunakan X 4 ( sukatan tepung + sukatan butter). Anda boleh laraskan kepekatan dengan tambah tepung sekiranya perlu.

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:

  • – 60gm Butter (4 sudu besar).
  • – 4 sudu besar tepung gandum serba-guna.
  • – 500 ml (2 cawan) sudu penuh krim- guna susu hangat (warm).- 2 cawan cheese Cheddar.
  • – Serbuk lada putih dan garam secukup rasa.

Cara Menyediakan:

1. Buat roux (ru), masukkan susu sedikit demi sedikit dan sentiasa kacau dengan pemukul telur tangan.

2. Masukkan cheese adunkan sekata dengan susu. Biarkan cheese cair dalam susu tadi.

3. Masukkan serbuk lada putih. Akhir sekali masukan garam secukup rasa.

4. Prencah rasa itu terpulang pada kalau nak pedas tambah saja serbuk cili..tau nak rasa mustard flavour..masukkan cream mustard kuning. Tak ada masalah. Yang penting roux. kalu takut butter terbakar..tambah sikit minyak masak dalam butter settle..tapi kalau anda ada buat clarified butter lebih elok.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 5,463,213 hits
September 2015
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: