PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

RESIPI: GULAI DAGING ISTIMEWA DARI JAWA TIMUR.

Posted on: November 6, 2015


GULAI DAGING DARI JAWA TIMUR.

                                GULAI DAGING DARI JAWA TIMUR.

RESIPI: GULAI DAGING DARI JAWA TIMUR.

Bahan- Bahan Diperlukan:
– 500gm daging lembu.
– 500ml santan atau hasil santan dari perahan 2 biji kelapa.
– 2 btg serai diketuk perdu.
– 5 helai daun salam Indonesia.
– 5 helai daun limau purut dikeluarkan tulang daun tengah.
– 1 inci lengkuas dihiris tebal.
– 1 liter / 4 cawan air.
– 5 kuntum bunga cengkih.
– 1 keping kayu manis (1″ panjang).
– 3 biji buah pelaga
– 3 biji kentang dipotong dadu – digoreng hingga masak dan di asingkan.
– 1 batang karot dipotong dadu – digoreng hingga masak dan asingkan.
– Gula dan garam secukup rasa.

Bahan-Bahan untuk perencah: Dikisar halus dengan sedikit air / pes.

– 5 – 6 tangkai cili masak biasa.
– 7 tangkai cili padi merah – ikut kepedasan anda perlukan.
– 6 biji bawang merah ros.
– 3 ulas bawang putih.
– 1 inci halia.
– 6 butir buah keras disagai dan ditumbuk.
– 1 inci kunyit hidup.
– 1 sudu kecil ketumbar.
– 1/2 sudu keci1 serbuk jintan putih.
– 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis.
– 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam kasar.
– 1/2 sudu kecil serbuk biji buah pala. pecahkan rong dan tumbuk bijinya.
– Minyak masak secukup untuk menumis.

Cara-Cara Penyediaan Pes Tumisan.

Kisar halus semua bahan-bahan di atas. Panasakan kuali masukkan minyak masak secukup untuk menumis. Tumis pes atas sehingga pecah minyak (minyak akan timbu disekeliling pes). Keluarkan dan asingkan.

CARA MASAK RESIPI INI:

1. Rebus daging sehingga masak / empuk. Air rebusan daging ditapi dan asingkan dan simpan.

2. Sukat air rebusan daging 1 liter kalau tak cukup tambah air. Masukkan dalam periok dan didihkan.

3. Masukkan 2 btg serai diketuk perdu, 5 helai daun salam Indonesia, 5 helai daun limau purut dikeluarkan tulang daun tengah, 1 inci lengkuas dihiris tebal, 5 kuntum bunga cengkih, 1 keping kayu manis (1″ panjang) dan 3 biji buah pelaga. Biarkan air mendidih.Bila mendidih kecilkan api dapur dan reneh dalam dalam 15-20 minit.

4. Masukkan Pes yang telah tumis dan disediakan dalam air herba di atas, gaulkan rata dan biarkan dalam 10 minit. Masukkan santan dan daging yang telah rebus. Kacau rata.

5. Masukkan kentang goreng dan karot goreng yang telah disediakan. Kacau rata adunan. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Sekali-kala kacau rata adunan ini supaya santan tak bergentel dan pecah minyak.. Bila gulai mula mendidih matikan api dapur. Hidangan sedia utk dinikmati. Taburkan bawang goreng di atas hidangan anda.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Blog Stats

  • 5,463,179 hits
November 2015
M T W T F S S
« Oct   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.

%d bloggers like this: