PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN

Archive for the ‘Berita 'am’ Category


Assalamualaikum,
Kali ini mamak haji siarkan e-mail yang mamak haji terima dari pengunjung blog..kalau ikutkan banyak lagi e-mail tapi ini pengunjung istimewa sikit dari belum berniaga sehingga dia dah berniaga sentiasa menghubungi mamak haji. Mamak haji kali ini minta anda para pembaca tolong jawab soalan ini. Jawapan yg terbaik mamak haji bagi hadiah. Hadiah taklah mahal tapi mamak haji terasa nak beri sesuatu kenangan untuk pembaca mamak haji yang sentiasa SETIA mengikuti blog ini. Jawapan yang terbaik mamak haji siarkan bersama soalan ini.Kalau ada yang berat nak beri alamat dalam ruang komen, berikan alamat melalui e-mail mamak haji: mohd.roslan99@gmail.com. Tapi tolong jangan hantar spam.  Tarikh tutup seminggu dari sekarang. Siapa cepat dia dapat hadiah..hahaha. e-mail atau komen pertama juga dapat hadiah Top-up RM5.00 percuma…hahaha!. Ini bukan hadiah Seperti BR1M. Ini hadiah untuk mengalakan anda mahir dalam masakan. Idea ini mamk haji dapat dari Cikgu kelas cucu mamak haji. Wassalam.
SOALAN SESI PERTAMA:
1. Macamana / tips memasak nasi beriani yg sedap? Nasi yg saya masak tawar je rasanya. Apa rempah / ingredients yg perlu saya lebihkan? sya dah ikut resepi beriani Tn Hj. Mungkin sya perlu sedikit masa lagi utk master cara masakan.
2. Baru baru ini saya masak ayam masak merah 17 ekor. Akibat overcooked, ayam manjadi hancur. Sejam selepas itu, ayam masak merah sya menjadi busuk dan berbuih. Busuk macam dah basi seminggu. Tn Hj. pernah tak ada pengalaman mcm nih?
3. Ada couple minta quotation nasi beriani untuk 1000 orang bulan 8 nanti. So saya ada 5 bulan untuk preparation. Masalahnya saya kurang yakin dengan kemampuan sya untuk handle masakan for 1000 orang. Tapi saya ada 5 bulan untuk belajar dan sya rasakan ini adlah peluang baik utk saya majukan diri dlm bidang ni. Kalau Tn Hj di tempat apa Tn Hj buat? ambik tempahan itu atau tidak? .

As-salamualaikum, kali ini kita bersantai dan tonton video yang dimuat-turunkan di youtube, tukang -tukang masak yang punyai skil penyediaan hidangan yang amat kagumkan. Tukang masak ini, penghibur jalanan seperti ini seringkali berikan hiburan unik  ini secara percuma untuk pelangan, pengunjung biasa atau pun pelancung dari luar negara. Video-video ini dah lama tapi ia boleh digunakan untuk cara penyediaan resepi yang mamak haji menulis diblog ini.

http://youtu.be/N14sM6Irwk   

http://youtu.be/bD-EznoOcb0

http://youtu.be/3nJbtsG80lQ

http://youtu.be/0jFCkVO5jTM

Kadang-kala mamak haji juga suka makan di kedai-kedai makan atau restoren orang lain bila ada masa dan sihat. Mamak haji obses tentang cara penyediaan makanan dan juga cara pengurusan sesebuah restoren. Empat tahun  yang lampau, mamak haji tak kisah semua ini sebelum buka blog ini. Mamak haji bukan buka blog ini. Blog ini adalah blog sahabat mamak haji. Cuma masa itu mamak haji tulis posting dan lama-kelamaan sahabat saya terus berikan blog ini pada mamak haji. Dengan sebab inilah mamak haji masih tidak tukar nama blog sehingga sekarang, apa yang penting bukanlah nama dan nama bukan segala-galanya.  Nak kendalikan blog bukan mudah, terutama kita yang tukang masak tepi jalan berbanding dengan chef-chef yang popular. Mamak haji amat terima kasih kepada semua pengunjung blog ini kerana tetap berikan doa dan juga sokongan padu untuk mamak haji teruskan menulis. Mungkin tahun ini mamak haji kurangkan tulis resepi kerana kebanyakan resepi asal nasi kandar memang dah pun mamak haji tulis. Tahun ini mamak haji ingin tumpukan kepada pengurusan perniagaan restoren dan katering, katering termasuk kendalikan kantin-kantin. Cuma anda perlu bantu mamak haji kerana mamak haji kendalikan blog ini dengan keikhlasan yang ingin membantu peniaga-peniaga makanan orang Melayu yang selalu saja ketinggalan dalam arus ekonomi di Pulau Pinang, jadi janganlah jadikan mamak haji ini sebagai mengejar iklan komersial TV3. Mamak Haji ini ingin menjadi sahabat anda dalam maya ini, maka cuma yang ada masalah saja hubungi mamak haji. Yang dah pandai itu tak payah lah uji mamak haji. Mamak haji pun bukan pandai sangat, yang pandai dan bijak cuma Allah SWT. Kalau anda mahu teman untuk berkongsi pengalaman anda dalam perniagaan e-mail mamak haji: mohd.roslan99@gmail.com. Kalau ada yang inginkan resepi yang tidak terjumpa di internet boleh juga minta dengan mamak haji. Kalau tak terjumpa dengan rempah pun boleh mintak tolong. Mamak Haji sungguh kesal ada saudara dari Langkawi minta hantar resepi rempah, mamak haji sudah beli dan dah pun bungkus tapi alamat pos mamak haji dah terdelete dlm fail email..maka kalau sadar itu baca ini dan ada mamak haji janjikan sila email mamak haji yea. Janji tetap ditunaikan..hahaha!.

Masa ekonomi tengah baik, apa saja perniagaan anda jalankan boleh hidup, tetapi kalau anda ingin lihat peniaga-peniaga yang betul-betul berjaya ialah peniaga yang gah semasa ekonomi kecundang. Mamak Haji bukan pakar ekonomi, tetapi tahulah apa yang akan berlaku selepas PRU-13 kali ini. Dua perkara yang penting tetap akan berlaku ialah, bolehkah UMNO/BN releven untuk rakyat atau akan berakhirkah perjuangan reformasi Datuk Anwar Ibarahim, orang kuat Ceruk To’Kun, Pulau Pinang ini yang dikatakan hebat. Klau PR kalah Datuk Anwar kena tutup kedai cepat-cepat. Di Pulau Pinang ini seperti musim durian sekarang, Durian runtuh disana dan di sini bukan di kebun durian  Balik Pulau. Durian runtuh merata. Tak lama lagi sebelum sehari Pilihanraya restoren nasi kandar di Pulau Pinang akan beri nasi kandar free dengan tiga ekor udang saiz XXL kalau anda memakai T shirt cop parti yang mereka suka. Seperti mamak haji selalu katakan, “There is no such thing as free lunch”, Kalau ada orang beri, perlu ada pemberi. Siapa pemberi itu?. Sudah pasti, pemberi itu adalah rakyat. Selagi ada minyak di pam keluar Petronas oklah tu. Tapi kita lupa anugerah minyak petroleum ini cuma diberikan kepada umat Islam, Di kawasan kita cuma negara Islam saja memiliki pelantar minyak seperti negara Indonesia, Brunei dan Malaysia. Bila Anwar kata, Malaysia mampu beri pelajaran percuma, ramai yang kata Malaysia boleh bangkerap. Mamak haji kesian juga kat budak-budak kat universiti ini yang perlu ditanggung hutang berpuluh ribu dalam usia muda ini. Bila banyak hutang itu boleh berjurumus kepada hidup kepapaan, kepapaan ini boleh menyebabkan iman seseorang juga menjadi papa, kecuali iman orang itu seperti iman ahli zuhud. Mamak haji bukan lah seorang ahli ekonomi, cuba anda kira, setahun Petronas yang cari gali minyak negara ini, membelanjakan sebanyak 30 juta euro bersamaan dengan RM120,729,204.39 cuma untuk “nama petronas” dicantumkan kepada Mercedes AMG dijadikan, “MERCEDES GP PETRONAS” (title sponsor). Cuma untuk nama ini Petronas bayar lebih RM120 kepada syarikat mat salleh Formula One ini. 120 juta untuk bubuh nama dibelakang nama mereka, tetapi di Pulau Pinang, Mendiang Low Boon Siew, gunakan nama BOON SIEW di atas nama HONDA..hahaha. Jadi PETRONAS ini joli duit kah , kalau joli itu, duit siapa?. Lantak pii lah, kalau fikir kita pening, nanti depa kata ia adalah promosi nama Petronas di Eropah, untuk membantu orang Melayu bukak stesyen minyak petronas kat Paris, London dan New York. Malas nak layan politik ini. Wassalam.


Salam, walau pun mamak haji  jarang buat posting dalam blog sekarang tetapi masih setiap hari membalas email-email dari pengunjung blog ini. Mamak haji kini ke konsep “personal touch” atau sentuhan peribadi untuk peniaga-peniaga baru dalam bidang masakan ini di mana saja mereka ingin berniaga. Kadang-kala jawapan dalam e-mail itu terpaksa menulis berjela-jela panjang, seperti  lazim bukan semua jawapan mamak haji itu tepat dan betul. Seperti manusia biasa ada kesilapan dan juga jawapan yang kabur. Harap pembaca blog ini memahami cara penulisan mamak haji yang begitu rupa selama ini. Inilah kelemahan mamak haji bukan perlu dibanggakan. Perniagaan sebenarnya satu persepsi mencapai kejayaan yang ada dalam pemikiran kita. Ia perlu anggap sebagai satu persepsi atau pun angan-angan dalam fikiran kita. Angan-angan ini sekiranya ingin jadikan kenyataan perlukan semangat berjuang yang tinggi. Semangat berjuang ini jangan dipendamkan dihati saja, jika dipendamkan ia cuma satu khayalan atau cita-cita Mat jenin, ia perlu dikeluarkan dan berikan dengan suntikan rajin berusaha untuk jadikan realiti dalam kehidupan. Berusaha saja tanpa menggunakan akal cuma merupakan satu pembaziran tenaga, untuk mencapai kejayaan perlu gunakan akal. Akal atau kebijaksanaan terbentuk melalui hasil penapisan pemikiran. Tapisan ini pemikiran terbentuk melalui pengalaman dan juga pembelajaran. Menimba pengalaman dari belajar bagi peniaga ialah dengan gunakan wang ringgit. Adakah kita sentiasa perlu belajar dengan kesilapan yang dilakukan atau “trial in error” ini?. kesilapan yang kerap akan menjurumuskan diri kepada kegagalan.Kegagalan bagi peniaga bermakna hilangnya  modal atau wang ringgit. Maka yang terbaik ialah belajar dari orang berpengalaman tentang perniagaan amat mustahak. Pengalaman dan belajar boleh mengelakan risiko perniagaan dengan meramalkan risiko yang akan datang yang perlu dihadapi. Setiap perniagaan tidak lari dari risiko, lebih tinggi risikonya, maka lebih tinggilah keuntungannya. Menceburi perniagaan seperti membeli dan menjual saham adalah risikonya tinggi tapi pulangan amat lumayan. Ada yang main saham menjadi jutawan dan ada juga menjadi papa-kedana dan kalau Iman tak kuat boleh terjun dari Jambatan Pulau Pinang sebagai mandi air garam buang tabiat. Perbedzaan orang Islam dan bukan Islam ialah kita yang Islam ini selalunya Allah SWT akan hulurkan talian hayat. Talian hayat dari Allah SWT  diberi melalui doa. Sebagai peniaga kita jangan sekali putuskan hubungan dengan Allah SWT. Jangan pula kalau dah berjaya dalam perniagaan mula lupakan Allah dan mula besar kepala dan tepuk dada mengatakan semua hasil usahanya adalah hasil dari kecerdikannya. Kita cuma cerdik tetapi kadang-kala tak pandai. Yang pandai dan cerdik cuma Allah SWT. Kita jadi kaya kerana rezeki limpahan dari Allah dan  bukan dari 100 peratus hasil usaha kita. Itu takbur namanya. Menjadi kaya dan hidup dalam lingkungan kehidupan kekayaan bukan senang. seperti Allah terangkan, jarak syurga di antara si miskin dan si kaya adalah, “Orang susah masuk syurga awal 500 tahun sebelum orang kaya iaitu bersamaan separuh hari”. Maknanya orang miskin akan menjejak kaki ke syurga dulu sebelum si kaya. Perjalanan menuju ke syurga setiap hasta perlu mengahadapi berbagai ujian dan juga soal-jawab. Ini yang  mamak haji paling takut dalam usia tua ini. Masa muda tak ingat semua ini.

Ramai diantara pemimpin politik yang beragama Islam di negara ini tidak lagi  pentingkan nilai-nilai Islam yang sebenar. Mereka ini cuma ingin kuasa politik dengan menjaja agama seperti mamak haji menjaja, “Mee Goreng Mamak”. Kalau jual hanya , “mee goreng” saja tanpa Mamak, ia tak laku, kena bubuh belakang perkataan  mee itu MAMAK. Parti saja tak laku, kena bubug Islam atau Melayu baru laku. Macam itulah ahli politik ini menjaja politik mereka dengan guna ISLAM atau Agama, mereka tak pentingkan nilai-nilai Islam yang mulia dipertengahkan dalam perniagaan politik mereka tetapi yang mereka mahu ialah cuma seperti mamak ingin lakukan mee, mereka ingin meraih undi dari orang Islam. Islam telah menjadi barangan dagangan yang boleh dijual beli dengan harga wang ringgit. Harga untuk diri mereka sebagai orang Islam tak penting. Perpaduan ummah tidak penting sehinggakan kerana politik  orang Islam bermusuhan walau pun berjiran. Ada yang takut pakai pun ikut parti politik.  Songkok dan kopiah menjadi hak parti politik masing-masing. Songkok untuk UMNO dan Kopiah untuk orang PAS. Orang Islam PKR pulak tak ada pilihan terpaksa pakai “cap” seperti penyanyi rap eminem.  Ada pemimpin parti yang kata undi parti politik tertentu, akan dapat pahala wal hal ulama-ulama ini mengerti pahala dan dosa adalah hak mutlak Allah SWT. Ada Propaganda politik orang Islam yang sudah bertukar menjadi, “propaganda ‘ala Nazi” atau pun seperti buku propaganda kuasa politik ditulis  oleh penjenayah perang dunia kedua, Adolf Hitler, yang bertajuk, “Mein Kampf”. Ahli-ahli politik orang Islam ini, lakukan apa saja untuk merebut dan pertahankan kuasa politik telah menjadi ikutan seperti orang-orang dahulu yang menagongkan Raja Firaun Mesir walau pun diketahui umum  kezalimannya Raja Firaun itu gemar memukul dan membunuh dengan cokmar di raja yang akan meretakan tengkorak orang yang menentang pemerintahannya. Kezaliman disanjung, kemuliaan nilai-nilai Islam dipingirkan kini. Ada yang menakutkan orang Islam untuk serakah politiknya sehingga bayang-bayang salib pun jadi cerita hangat politik. Tak lama lagi ada orang politik yang bertopengkan agama akan mengharamkan umat Islam menggunakan jalan raya yang ada tanda jalanraya,  “simpang empat” kerana simpang empat itu lambang kristian “Salib” dengan itu akan buat demo dihadapan pejabat JKR untuk perlu ubah menjadi bulatan (round about) kerana ikut lambang bulatan salah sebuah parti politik orang Melayu. Yang menentang parti politik lambang bulatan itu pulak minta JKR jadikan tanda  jalan simpang empat kepada, “keris bersimpang”.  Apakah iman umat Islam di negara ini begitu tipis dan lemah dan orang Islam tidak punyai akal lagi?. Yang kafir itu tetap kafir, tak payah disuluh lagi. Paling kita takutkan ialah orang munafik yang bertopengkan Islam. Musuh bagi Islam adalah orang Islam sendiri. Di Turki bukan orang British yang bunuh ulamak-ulamak fundamatalis,  yang bunuh ulamak-ulamak Turki itu adalah adalah Pemimpin Islam laknatullah,  “bekas presiden Mustafa Kemal Atartuk”!. Maka ingatlah musuh Islam yang sebenar adalah dalam kalangan kita bukannya dari orang lain. Orang barat kafir Harbi kini menyerang Agama Islam cara,”guna duri untuk keluarkan duri yang sentiasa tertusuk dalam daging busuk mereka itu. Orang Islam bukanlah suka mencari musuh. Orang dari agama lain berduyun masuk Islam bukan kerana takut atau paksaan, kerana keindahan Islam yang tidak ada pada penganut lain,  ia itu keperibadian orang Islam yang tinggi. Kita kini sudah tinggalkan keperibadian mulia Rasullullah s.a.w kini, maka bukan kita saja dalam kehinaan sehingga kita telah terpalitkan kepada Nabi besar, Nabi kesayangan Allah SWT. Maka kalau kita ingin orang Islam dihormati, kita cerminkanlah hati kita selalu melalui mata hati.

Kemakmuran ialah satu keberkatan dari Allah SWT. Kemakmuran bukan membawa hanya membawa makna “kemewahan” semata-mata. Kehidupan kita walau pun kaya raya dengan segala kemewahan tetapi hati tidak pernah senang atau susah hati bukan makmur namanya. Negara kita seringkali dikatakan mendapat pendapatan lebih saban tahun tetapi golongan peniaga yang kecil-kecilan dan juga di luar bandar masih dalam keadaan yang kemiskinan. Rakyat beragama Islam terutama orang Melayu masih ketinggalan dalam arus pembangunan ini. Lawatlah flet-flet kos rendah dua bilik di Pulau Pinang, siapa majoriti penghuninya?. Lihat sendiri kehidupan penghuni flet-flet kos rendah ini yang membanting tulang saban hari mencari rezeki untuk menyara keluarga. Sekiranya golongan miskin ini, untuk tambah pendapatan buka warung dicop sebagai “perniagaan haram” dan dirobohkan tanpa memberikan sebarang bantuan untuk menggantikan cop, “warung halal”, dari pihak majlis tempatan, orang kaya bukan Islam membuka kedai judi, kelab malam, tempat hiburan boleh diberi lesen dengan mudah di, “cop halal”. Kadang-kala kerajaan kita ini teringin menunjuk mereka ini lebih Islamik dan kadang-kala menjadi lebih hina dari seperti orang yang tidak punyai agama. Kita tidak pernah pegang prinsip Islam,  “ubidiah masuliah dan Itqan” untuk cara memerintah sangat mengecewakan kita.

Orang Melayu di negara ini dominasikan kuasa politik, orang Cina pula mendominasikan ekonomi negara. Isu politik perkauman  di negara ini sebenarnya terwujud adalah diprovokasikan oleh elit-elit ahli politik melalui dua perkara ini amat popular. Ini cara mudah untuk mendapatkan publisiti murahan untuk elit-elit politik yang ingin maju lebih tinggi dalam karier politik mereka.  Elit-elit politik ini sebenarnya pentingkan kelas atasan sahaja bukan bawahan. Slongan untuk bangsa dan agama adalah cara reotorik yang paling mudah untuk mencari sokongan masyarakat kelas bawahan. Ahli Falsafah Politik “Gramsci”  menyatakan , ” Hegemony dalam politik adalah dikawal oleh kelas atasan masyarakat yang dominan terhadap kumpulan kelas masyarakat yang bawahan”. Sebenarnya yang susah ialah kelas masyarakat kelas bawahan dari kumpulan majoriti dan juga masyarakat kelas bawahan kumpulan masyarakat minoriti. Bukan semua rakyat keturunan Cina dan India kaya di negara ini. Faktur perkauman cuma untuk kelas bawahan, dan kelas masyarakat atasan tidak ada sebarang masalah siapa yang pegang kuasa, mereka tetap akan senang. Contoh terbaik kini ialah cara memberikan kontrak pembangunan LRT Ampang bernilai  RM1 billion yang telah tawarkan kepada Syarikat Taukeh Cina yang tidak punyai pengalaman teknikal. Bukankah taukeh Cina ini yang khabar angin katakan, cuba minta rasuah US$500,000 juta untuk melobi projek landasan keretapi dua hala dari kerajaan Cina “China Habor”. Siapa jual Melayu, kalau bukan Melayu sendiri.  Peniaga seperti kita perlu memahami ini.  Kelas atasan masyarakat tidak akan menjengok warung burger atau gerai makan. Mereka juga tidak faham atau tidak akan mengambil pusing masalah yang dihadapi oleh peniaga-peniaga kecil. Politik sebenarnya menggunakan desepsi atau tipu daya meraih sokongan dari masyarakat majoriti peringkat bawah untuk mengekalkan kuasa masyarakat kelas atas yang minoriti. Ini tidak boleh ubah, masyarakat kelas bawah sentiasa perlu harapkan belas ikhsan dari  masyarakat kelas atasan dalam sistem demokratik barat yang diwujudkan oleh kelas masyarakat menengah yang digelar kapatalis. Golongan kapatalis ini tidak terikat dengan undang-undang negara tetapi mereka pastikan setiap undang-undang direka untuk menjaga kepentingan mereka. Segala polisi awam kerajaan akan dibuat untuk menjaga kepentingan mereka. Seperti dizaman penjajahan, British datang ke Malaya sebagai peniaga menerusi syarikat Hindia  Timur. Untuk menjaga kepentingan modal pelaburan disini kerajaan British hantar kapal perang dan resoden (penasihat). Lama kelamaan Malaya telah ditawan menerusi ekonomi dan segala polisi Malaya dibawah Duli-Duli Sultan Melayu  bertukar mengikut kehendak British. Ada juga profesor sejarah kita yang bijak kata, Malaya tidak pernah ditawan. memang betul ikut sejarah dia tetapi profesor-profesor ini tak faham apa yang dikatakan ideologi “kapatalism”. Menawan melalui ekonomi”. Malang sekali, ada manusia bijak pandai sekarang selepas 55tahun merdeka ini masih ditawan dengan wang ringgit barat seperti “soros”. Mereka di NGO-NGO ini yang terima dana dari negara barat tak faham maksud, “No such thing as a free lunch”.

Pada belajawan negara 2013 ini, ada belajawan Pembangkang dan ada kerajaan sendiri. Apa yang sedihkan ialah belajawan negara kita sejak Merdeka tak pernah duit cukup. Asyik tak cukup pendapatan. Kalau restoren kita asyik tak cukup pendapatan tapi belanja lebih, lama kelamaan perniagaan kita akan bye-bye kita. Negara pula kalau tak cukup pendapatan belanja tinggi, kena hutang. Sekarang ada minyak oklah , satu masa akan datang minyak dah kering, siapa tanggung semua hutang ini.  Kalau hutang dengan orang tak boleh bayar, tergadai body, kalau hutang negara tak boleh bayar tergadai negara, bukan begitu. Apa peduli kita generasi akan datang, takat kita senang oklah.Kerajaan mengurus perbelanjaan daripada hasil yang mereka perolehi. Hasil kerajaan datang dari cukai pendapatan, cukai keatas perusahaan dan perniagaan dan hasil2 dari pelaburan. Jadi pada satu pihak kita ada perbelanjaan dan pihak lagi satu, kita ada hasil pendapatan. Kalau kita belanja lebih dari pendapatan, maka kita berada dalam bajet, “deficit”. Kalau hasil  kurang Pendapatan, kita ada bajet lebihan atau “surplus”. Ada lebihan kita boleh simpan. Kalau kurang pendapatan, kena hutang atau kalau kerajaan naikkan cukai. Kalau naik cukai, siapa yang susah?.

Pembangkang pun bentang juga bajet 2013 cara mereka. Mereka ini mana boleh kalah dengan pemerintah, nama pun pembangkang, pasti kena bangkang walau pun benda yang baik kerajaan buat. Maka mereka bisinglah pembangkang ini, kerajaan boleh bangkerap kerana kerajaan telah beri BR1M dengan membelanjakan RM3 billion. Dalam pada itu pembangkang atau pakar-pakar ekonomi Pakatan Rakyat lupa, mereka juga laungkan akan adakan gaji minima untuk pekerja akan laksanakan sekiranya mereka berjaya menjadi kerajaan. Kononnya kalau mereka menumbangkan kerajaan sekarang, mereka akan wujudkan gaji minimum RM1,0000 untuk setiap pekerja di negara ini. Sekiranya gaji minimum dilaksanakan adakah mereka tahu untuk satu tahun pekerja asing di negara ini akan menghantar pulang RM7.2 billion ke negara-negara asal mereka.Bagi mamak haji, gaji bawah seribu itu lebih manfaatkan untuk pekerja asing daripada pekerja tempatan negara ini. Orang kita sekarang kalau gaji bawah seribu nak makan apa?. Satu lagi mamak haji nak bagi tahu, pembangkang bukan berentap dengan DS Najib. Mereka sebenarnya berentap dengan Mamak. Kalau anda lihat mamak sedang keringkan sungai, mesti ada sebabnya. Mamak Penang gila-gila nak demontrasi mesti ada sebabnya. Golongan Mamak ini sebenarnya ramai yang peniaga, mereka tidak peduli nasib orang Melayu, berapa ramai taukeh nasi kandar upah pekerja Melayu?. Mereka ini cuma pentingkan diri cari Mykad…hahaha. Dari zaman kesultanan Melaka sampai sekarang,kegiatan mamak-mamak ini dalam politik Melayu tak ubah. Mereka adalah kaum kapatalis Islam. Maka orang Melayu janganlah terpedaya semangat nasionalisma mamak-mamak ini termasuk mamak haji atau mamak  kat Kedah tu…hahahaha!. Posting ini cuma untuk mengisi masa cuti ahad ini. Jangan ambil serius!. Anggap sajalah ia sebagai “politik sembang masa pekena teh tarek”…hehehe!. Haram maaf kalau mamak haji tersinggung perasaan orang politik..hehehe. Wassalam.


Salam,

Hahahaha…Resepi Politik TEH TAREK MAMAK HAJI..Dah seminggu berbagai-bagai perkara bermain di pemikiran Mamak Haji memikirkan masa depan ummah di negara ini dan juga perkembangan politik kini. Maka izinkan Mamak haji luahkan perasaan sedikit dengan pembaca sekelian tentang politik ini. Dah, seminggu cerita di KL berkenaan demontrasi tak habis-habis lagi. Di mana juga cerita ini membuat mamak haji bosan. Bosan bukan Mamak haji ini penyokong atau pun anti- demontarsi dengan mana-mana pihak. Mamak haji dah berumur buat apa cari pasal dengan ahli politik?. Bosan mamak haji kerana diulang-ulang cerita ini di semua mass-media. Bukak saja TV cerita ini. Kalau cerita betul tak payahlah ulang banyak kali. Ini Cerita yang tak betul biasanya diulang-ulang menjadikan cerita itu betul. Ini seperti kerja peguam pembela yang bela orang kena tuduh yang bersalah, hari-hari peguam-bela ini masukkan sesuatu kedalam pemikiran pesalah yang diwakilinya  supaya pemikiran pesalah tadi itu, berperasaan tidak bersalah. Maka yang pesalah itu anggap dia tak salahlah akhirnya dan berani berhadapan dengan peguam pedakwa. Berita yang ulang perkara yang sama bukan dianggap lagi berita yang disampaikan untuk pendengar atau penonton membuat keputusan baik atau tidak, tetapi ini sudah kira proses menyuapkan berita. Media ini beranggapan pendengar atau penonton masih lagi bodoh dan perlu mereka(media) buat keputusan mana yang baik dan mana yang tak baik untuk pendengar. Tugas media ialah melapur perkara yang betul. Tetapi berita yang disampaikan seperti propaganda politik. Cerita ulang-ulang ini cuma salah satu desepsi politik yang memualkan. Desepsi adalah perkataan dari bahasa inggeris, “deception” ia itu penipuan yang terancang untuk mencapai satu-satu matlamat. Mengikut tiori Strategi Peperangan yang terkenal ” Sun Tze” berkata, “semua peperangan adalah desepsi”. Tiori peperangan Sun Tze banyak digunakan dalam peperangan, perniagaan atau pun politik. Tiori adalah untuk para pengatur strategi untuk memenangi sesuatu peperangan. Mamak haji tak kisah apa yang mereka nak menang, lantak pii merekalah, tetapi media yang perlu membentuk minda rakyat sudah banyak terpesung dengan apa saja menguntungkan kepentingan satu-satu pihak ini, amat memualkan. Kita tak apa sudah dewasa bagaimana dengan kanak-kanak yang terdedah dengan berita-berita lucah dan negatif bagi pembangunan pemikiran mereka. Kita memang tak mahu ambil kisah apa saja ko orang politik nak buat tapi bila kanak-kanak menjadi mangsa, kita tak boleh terima. Kanak-Kanak ini sekarang dah mula bertanya soalan-soalan kepada ibu-bapa yang pelik-pelik  seperti liwat itu apa?, skandal seks itu apa? video lucah itu apa? Hubungan jenis itu apa? Lesbian itu apa?.  Kalau anak-anak ibu bapa ini tidak menjawab, pemikiran kanak-kanak ingin tahu akan masuk google dan mencari maksud perkataan-perkataan ini. Siapa yang salah dalam perkara ini?. Google atau ibu bapa?. Selalunya yang salah ibubapa jugalah. Apakah media ini menganggap rakyat negara ini telah hilang malu atau pun sanggup lakukan apa saja untuk tuan-tuan mereka?. Issh..meluat Mamak haji dibuatnya. Mamak Haji terpaksa keluarkan arahan kat keluarga, dilarang membuka berita tv3 sampai diberitahu kelak, “Don’t open channel 3 until further notice”. Dalam pada itu Mami datang bisik kat telingga Mamak, “Nana ada video azmin Ali kah”..Astaga!. apa mamak haji nak kata. gugur janggut mamak haji. Nak marah dia ahli jawtankuasa sebuah parti politik, dia kata cari modal nak hentam PKR kat Penang. Isssh!. Jawapan Mamak haji, “Pi Bukaq astro, tengok filem tamil..lebih baik. hahahaa!.

Tak apa no…hari ini kita sembang politik sikit. Mamak haji nak tanya apa tujuan NGO ini ditubuhkan?. NGO atau dalam bahasa Melayu, “Pertubuhan Bukan Kerajaan”, ditubuhkan oleh satu-satu kumpulan orang untuk menjaga kepentingan umum(rakyat) yang tidak punyai wakil dalam kerajaan, Kalau NGO yang mewakili kerajaan bukan namanya NGO dan mereka ini patut masuk saja parti politik kerajaan.  NGO ini juga akan menentang sesuatu dasar kerajaan atau polisi kerajaan sekiranya polisi kerajaan tidak memihak pada kumpulan ini. Ahli-ahli ini akan membantah dengan berbagai cara, salah satunya ialah dengan mengadakan demontrasi sebagai menarik perhatian kerajaan dan rakyat umumnya. Maka inilah sebabnya dalam sistem perlembagaan negara yang amalkan demokratik,  demonterasi aman selalunya dibenarkan. Sebenarnya NGO-NGO ini memberi sumbangan untuk rakyat dalam bentuk “Check and Balance'” dalam sistem politik sesebuah negara supaya parti politik yang memerintah jangan tersasar dari kepentingan rakyat dalam membentuk sesuatu polisi yang tidak adil kepada rakyat yang diwakilinya. Ini adalah asas negara demokratik.

Apa pula makna parti politik?. Parti politik ditubuhkan sekumpulan orang untuk memberi perkhidmatan kepada rakyat dengan polisi parti mereka. Tujuan asas parti politik ialah untuk memenangi pilihan raya umum untuk berkuasa. NGO perlu bebas dari parti politik. Masalah NGO di negara kita ini ialah kebanyakan pemimpinnya lebih cenderung berpolitik dari menegur polisi kerajaan yang merugikan rakyat. Contohnya seperti persatauan pengguna, bila harga gula naikan mendadak selepas ahli koperat yang anak emas ambil alih syarikat Gula terbesar negara, harga gula dinaikan konon nak bantu orang rakyat kurangkan kegunaan gula dan menghidarkan kecing manis..piidah!.. Persatuan Pengguna sebagai NGO bukannya  salahkan polisi kerajaan ini tetapi salahkan peniaga pula yang menaikan harga teh tarek. Persatuan pengguna bukan membantu pengguna yang jadi ahlinya tetapi dalam setiap keadaan bersama dengan kerajaan. Pemimpinnya cuma, ingin mendapatkan gelaran Datuk dan Tan Sri. Maka fungsi NGO-NGO ini tidak sealiran dengan apa yang diaspirasikan oleh pemimpin yang asaskan persatuan itu. Ada juga pemimpin NGO-NGO yang berpolitik dengan nama bangsa Melayu, Kaum Cina atau kaum India. Tentang polisi kerajaan yang tidak releven dengan kebajikan rakyat tidak pernah dapat perhatian mereka. Mereka ini NGO kaki bodek kerajaan lebih dari kaki bodek rakyat. Kadang-kala parti politik yang banyak muslihat atau desepsi ini akan mempergunakan NGO-NGO ini dengan tidak disedari mereka. Pendekkan cerita NGO-NGO banyak yang terjebak dengan muslihat parti politik. Maka demonstrasi aman bertukar menjadi menentang parti politik yang memerintah dengan cara radikal, maka jadilah berbagai perkara yang tak diingini seperti  peristiwa yang baru-baru ini berlaku di KL. Parti politik pulak yang pembangkang dan kerajaan masing-masing akan gunakannya perkara seperti ini sebagai bahan propaganda untuk mereka disaban hari. Kalau media dikuasai kerajaan di semua saluran TV dan surat khabar utama, parti pembangkang pulak di setiap penjuru cyber. Rakyat yang tidak memahami akan terpingga-pingga dan celaru. Dia ini kata dia salah dan dia pulak kata dia yang salah. Dan lebih teruk, ada juga puak akan gunakan agama Islam untuk mencapai matlamat mereka, melalui ulama-ulama.  Ulama perlu dihormati dalam masyarakat Islam, ulama perlu lebih dihormati dari pemimpin politik. Tetapi bila ulama ke politik disebaliknya berlaku. Siapa yang salah?. Rakyat atau ulama?. Ulama kini menjadi sasaran pihak yang tidak perolehi keuntungan politik akan mencerca ulama yang bergaji dengan kerajaan. Walau pun ulama kerajaan itu  mengatakan yang betul mengikut syariah. Orang politik ini akan menggunakan apa saja bahan untuk strategi kempen politik, anda perlu ingat tujuan asas parti politik, “memenangi pilihanraya”.

Masalah besar negara sekarang ialah anak-anak muda telah bangun. Ini amat membimbangkan mamak haji. Ramai yang hadiri ke perhimpunan BERSIH 3.0 itu adalah anak muda. takat tua macam mamak haji tak kisah tapi ini anak muda yang akan menjadi bakal pemimpin negara. Anda tahu kenapa anak-anak muda di negara ini telah cepat berubah?.Ini kerana polisi kerajaan yang baik, seperti pelajaran dipertingkatkan kepada rakyat, banyak universiti dan kolej telah dibuka sejak kebelakangan ini. Ada kolej lebih ramai staff dia dari pelajar pun ada. Itulah sebab perlu ambil Pak Hitam-Pak Hitam dari Nigeria belajar di sini. Kita tak nafikan kerajaan telah menaikan taraf pendidikan untuk rakyat. Ia polisi yang terbaik untuk negara kita. Kemajuan pendidikan ini disalah ertikan dengan cara tak sedar bahawa sesiapa saja mendapat ijazah dan pasti dapat pekerjaan dan gaji yang lumayan dan hidup mereka akan bertukar kepada masyarakat kelas pertengahan dibandar.  Mereka ini inginkan sesuatu habuan dari belajar 3-4 tahun di universiti, mereka ini telah dijanjikan bermacam–macam, bila keluar dari pengajian mereka ini tidak perolehi apa yang dijanjikan seperti pekerjaan yang layak dengan kelulusan mereka tapi dibebani hutang yang banyak semasa belajar sehingga seseorang RM45,00 – RM60,000. Banyak itu. Pasaran buruh kita sebenarnya sedang mengucup untuk pekerja kemahiran tinggi. Dengan sebab inilah  hampir satu juta rakyan Malaysia telah berhijrah ke luar negara untuk mencari pekerjaan yang secocok dengan pendidikan mereka. Janji-janji kerajaan sebenarnya kini sedang makan diri kerajaan sendiri. Ini bukan Mamak Haji cakap kosong, negara kita sebenarnya telah terperangkap dalam kategori pendapatan pertengahan dan sedang menghadapi terjurumus ke jurang ekonomi berpendapatan rendah. Pendapatan rakyat kita sekian lama telah berada dalam keadaan stastik. Pendapatan kita sebenarnya meningkat cuma 4 peratus setahun dan kadar inflasi kita ialah 3 peratus setahun. Maka pendapatan kita meningkat adalah 1 peratus setahun. bayangkan kalau keadaan ini berkekalan, kita akan jatuh kembali. Menurut definasi Bank dunia , ekonomi berpendapatan tinggi bermaksud pendapatan per kapita rakyat mencecah kepada paras AS$ 12,000 (RM42,000) atau pun lebih dari setahun. Kita sukar untuk melonjakan ekonomi kerana persaingan-persainagn negara-negara jiran kita akan lebih hebat dari sekarang. Negara kita tidak dapat hasilkan produk-produk berkualiti yang diterima oleh pasaran global seperti produk-produk korea Selatan. Kita dengan Negara Korea Selan mulakan polisi perindustrian negara pada masa yang sama. Tetapi cuba anda tanya diri anda, di mana Korea dan di mana Kita. Kita cuma pandai pakai Samsung Galaxy saja. nak buat boleh?. Kita sukar tandingi negara Singapura sekarang, akan datang Thailand, Indonesia, Filipina akan meninggalkan kita. Kita dok asyik berpolitik tak habis-habis. Produk-produk Malaysia sekarang ini sama standard dengan produk-produk buruh murah negara China. Kebanyakan kilang-kilang smi sekarang sudah berhentikan produk mereka tetapi beli produk dari negara Cina cuma tukar label di kilang mereka.  Made In China di Tukar Made In Malaysia…kerana Malaysia serba boleh..hahahaha!.Maka mana budak universiti nak kerja?. Kalau anda Frust tak?. Kita kena letakan diri kita di posisi mereka. Baru kita faham hati mereka. Dengan sebab inilah Mamak Haji suruh engkau orang semua mulakan perniagaan. Kalau anda makan gaji boleh tak beri jaminan kepada anak anda, selepas anada bersara. anak anda boleh ganti tempat anda?. Tapi Mamak Haji boleh janji seperti itu dengan anak mamak haji dengan hati terbuka…hahahaha!. Maka janganalah salahkan sangat budak-budak universiti sekarang. Zaman kita telah berlalu, mereka ini sedang lalui satu zaman yang perlukan cabaran. Inilah sebab Pak menteri cakap etp, segala apa P itu…kita tak faham tapi melopong mulut dengar ucapan ahli politik, @#$% dan Lawan Tetap Lawan…  Ambil senduk, ketuk kepala kita kerana tak faham apa yang sedang berlaku…kalau dahi jendol sapu dengan bawang!.

Maka kita sebagai peniaga, janganlah terlalu ghairah berpolitik setiap masa. Tumpukan kepada perniagaan dan majukan perniagaan yang anda ada itu. Bila tiba hari mengundi, undilah siapa saja yang anda fikirkan yang terbaik. Nasihat ini Mamak haji ini tujukkan khas untuk anak-anak Mamak Haji yang berniaga tapi kini sibuk berpolitik di sana-sini. Sampai ada yang lupa cakap tamil..kerana dah terlampau tiggi darjat dari orang Melayu..Bila mamak jadi Melayu, orang melayu pulak nak jadi lebih dari orang Arab. Jadilah orang Islam. Paki jubah tak apa ia sunnah, tapi janganlah buang kereta , impot mai unta Arab..Bila perniagaan dah berjaya dan cukup duit untuk berkempen dan mempunyai cukup penyokong, bertandinglah, Mamak Haji dan Mami akan mengundi untuk anda. Kami ta’akan memburukan anak-anak dari darah dan daging kami sendiri walau pun apa juga terjadi, perkara seperti di tv tiga suku tayangkan itu tidak akan berlaku….Ini janji Mamak Haji…hahaha!. Takut budak-budak nak masuk politik nanti bapa atau emak beri pandangan negatif terhadap anak sendiri. Itu sudah kira Political Assassination.Ibu Gagak tak akan kata anak dia hitam malahan bagi ibu gagak itu, warna anaknya  adalah berwarna keemasan. Kami akan mendoakan anak kami berjaya dalam politik. Tapi bila berjaya dalam politik, jangan lupa pulak nak huluq dua tiga ekar kat George Town itu kat Mamak haji…Mamak Haji nak buka stesyen minyak dua tiga biji untuk hari tua. Senang untuk bakaq tubuh terbujuq kat Neraka nanti, tak payah susah mencari kayu api…pakai petrol senang sikit. hehehehe!. Dah lah jangan over sangat berpolitik sampai meloyakan orang lain, jaga restoren itu baik-baik seperti kamu janjikan semasa mengambilnya dari bapak!. Puas mamak haji berletiak hari ini senang tiduq.

Nota: Ini adalah pandangan peribadi yang main di kepala otak seorang tukang masak nasiq kandaq. Ini cuma luahan, dengan sebab itu mamak haji tak mahu betulkan ayat atau salah eja..maka maafkan mamak haji kalau ada perkara menyakitkan hati sesiapa. Mamak Haji tak ada tempat nak luahkan perasaan seperti ini. Mamak Haji bukan anti kerajaan atau anti pembangkang atau mewakili sesiapa.  Wassalam.


Salam, mari kita bersantai dan rehatkan  diri pada hari Cuti Pekerja ini. Nak kata selamat hari pekerja, apa yang selamat?. Hari atau Pekerja itu sendiri?. Mulanya mamak haji ingat nak sembang perkara-perkara logik tetapi fikirkan di dalam negara kita ini ramai tak suka dengar cakap logik. Mereka suka dengar cakap yang bukan logik. Inilah sebab blog-blog seperti lucah, fitnah dan politik digemari ramai. Kalau filem atau drama logik selalunya  tidak dapat sambutan dari peminat hiburan, dengan sebab itulah penerbit-penerbit filem kita beralih pada filem-filem jalan cerita yang tak logik seperti cerita hantu. Senang dan mudah dan jarang dapat kritikan atau pun kena gam oleh RTM…hahaha!. Masyarakat kita semakin kabur apa yang logik dan apa yang tak logik. Ada yang tak tahu apa yang sedang berlaku di sekeliling mereka. Media utama yang sepatutnya menjadi nadi untuk menceranakan minda rakyat, tidak sensitif terhadap membentuk masyarakat yang berimformasi dan mewujudkan generasi yang bijak berfikir. Bukak sajalah surat khabar atau tv, semuanya macam siaran propaganda parti politik zaman Nazi di German. Mana tidaknya, kita ini lebih sembang pasal politik dari perkara atau isu realistik. Maka dengan ini terbentuklah sebuah masyarakat yang banyakan berpolitik dan kurangkan berfikir. Kadang-kala pemerintah ini pun satu hal, takut sangat dengan bayang-bayang pembangkang dan takutkan juga bayangnya  sendiri. Kalau di kata pembangkang, mestilah kerja mereka itu membangkang apa saja kerajaan lakukan untuk rakyat baik atau pun tak baik. Tujuan dan misi mereka utama ialah sentiasa cari jalan kalahkan parti yang memerintah dalam PRU. Itu kerja mereka. Yang kita heran dan pelik buat apa?. Kerajaan yang sekarang ini dipilih rakyat, sekiranya parti politik yang memerintah sekarang ingin mandat lima tahun untuk memerintah, perlu berikan perkhidmatan yang terbaik untuk mengambil hati pengundi dan kenapa perlu takut?.  Berani kerana benar, takut kerana salah?. Kesilapan parti pemerintah yang berada selama lebih separuh abad ini, ialah gagal membentuk minda rakyat kepada memikir secara logik yang boleh membuat keputusan yang mana baik dan mana yang tak baik. Kegagalan ini berlaku kerana terlalu kawal media masa, dan sentiasa mencetuskan perasaan takut dalm pemikiran rakyat. ORang Melayu takut hilang kausa Hegemoni Politik, yang kerunan Cina pulak takut hilang kuasa Hegemoni ekonomi. Masing-masing saling tidak mempercayai satu sama lain. Dari segi agama pulak orang Melayu nak jadi lebih dari orang Arab, Mamak pulak nak jadi lebih  Melayu dari orang Melayu, Cina dan India pulak nak jadi lebih dari orang Amerika. Mereka nak Demokratik Liberal seperti di Amerika. Nak itu dan nak ini. Nak tubuhkan persatuan bapuk dan Lesbian seMalaysia tanpa memikirkan rakyat majoriti yang beragama Islam. Ada golongan bukan Islam ini langsung tak mahu memahami sensiviti orang Islam. Mereka fikir mereka duduk di Amerika bukan di negara yang agama rasminya Islam. Apabila segolongan rakyat bangun menentang parti pemerintah, parti pemerintah mulai gusar dan lakukan berbagai-bagai cara untuk menghapuskan dengan berbagai-bagai cara yang tidak baik lakukan oleh orang Islam. Bagi Rakyat tubuhlah berapa banyak parti politik, ini perbanyakan lagi pilihan, rakyat akan memilih pilihan yang terbaik bagi mereka. ekiranya ingin dipilih jadilah parti politik yang terbaik. Ia seperti kita nak beli barang dapur, sekiranya cuma ada sebuah saja  super market dikawasan kita, tuan punya supermarket akan berlagak dan sombong, apa saja harga ditawarkan itulah harganya. Cuab bayangkan sekiranya ada dua empat supermaket dalam kawasan itu, maka mulalah berlaku persaingan diantara mereka ingin memberi perkhidmatan yang terbaik untuk pelangan. Berlumba-lumbalah mereka cari berbagai kaedah untuk mendapatkan pelangan. Maka siapa yang untung?. Pelangan yang untung bila ada persaingan. Begitu jugalah parti politik, bila ada perasaingan ang untungnya rakayat. kenapa pulak kita nak bencikan persaingan. Inilah demokratik. Rakyat yang memutuskan pilihan yang terbaik melalui undi mereka di Pilihan raya Umum. Apa nak kecoh sangat. Sekiranya kita penyokong parti, jangan pulak lebih-lebih sangat. Beritahu kebaikan partinya. Bukan serang membuta tuli kepercayaan orang ke atas parti lain. Bila berpolitik berunsurkan fitnah dan bukan fakta inilah akibatnya. Ini bukan saja untuk parti yang memerintah tetapi pihak pembangkang apa kurangnya 2X5, 5X2 sama jawapannya. Kebangkitan rakyat tidak boleh elak dengan kuasa sementara yang diamanahkan oleh rakyat. Kuasa yang berada ditangan ini adalah amanah rakyat sekiranya gunakan ke atas rakyat. maka buruklah padahnya. Cuma kuasa Allah akan berkekalan. Pemerintah yang punyai kuasa yang diamanahkan rakyat, tidak akan gunakan kuasa untuk sakiti rakyat yang beri kuasa itu. Tangan yang menyuapkan makanan itu jangan gigit. Orang takut kehilangan kuasa yang selalu buat begini untuk mengekalkan kuasa untuk melindungi dirinya.

Baru-baru ini di Pulau Pinang sekatan jalan di sana sini, kononnya al-kisah Mat rempit dengan Polis. Ini berlaku bukan setahun dua dah berpuluh tahun. Kalau masalah Mat rempit pun tak dapat tangani berpuluh-puluh tahun apakah masalah sosial yang lagi teruk dapat ditangani. Kadang Mamak Haji tengokan tugas polis ini kesian mereka ini. Kena lanyak sana sini. Polis ini sebenarnya bantu saja menegakan undang-undang negara. Ramai yang salahkan mereka. Yang agensi yang meminta undang-undang baru dilaksanakan tidak ambil peduli selepas sesuatu undang-undang dikuat-kuasakan. Dah macam-macam polis kena buat untuk mengekang perbuatan Mat rempit. Tapi kenapa tidak dapat lagi sekang kegiatan anak-anak muda Mat rempit yang majoritinya adalah budak- budak Melayu. Kenapa perlu mereka merempit dan apa kepuasan mereka dapat sehingga mempertaruhkan nyawa dan membawa padah untuk pengguna jalan yang lain?.  untuk kepuasan apa ini?. Kenapa orang kita bila pegang stering saja menjadi ganas dan tidak bertimbang rasa terhadap pemandu lain?. Drebar bas pulak tak terfikir kah nyawa-nyawa penumpang yang bergantung kepada cara memandu dia di lebuh raya?.  Orang kita pegang stering saja lupa sebagai insan?. Cuba fikirkan sejenak?. Apa yang sedang berlaku di sekeliling kita?. Apakah kita sedang mengalami sindrom jiwa kacau. Perceraian rumah-tangga bertambah-tambah walau pun ramai uztaz dah kaya raya dari habuan  yuran kursus perkahwinan yang diwajibkan untuk pasangan bernikah dengan hanya bermodalkan air lior. Apa matlamatnya kursus itu pada persertanya?.  Bukankah lebih baik buat kursus, “cara mudah  nak kahwin lebih dari satu?”.  Sudah pasti laku macam goreng pisang panas. Mamak haji nak juga hadir kursus ini, walau pun kemampuan taida tapi nafsu kuat. Buang anak diluar nikah menjadi-jadi cuma kita tak dapat dengar atau baca dari media saja. Kena Black-out. Moral anak muda semakin jatuh, tak ada hormat pada orang tua dan tak pedulikan orang kedua ibu-bapa yang sengsara dikampung tetapi mewah dengan kehidupan dibandar metro-politan. Tekanan kerja, tekanan Hutang isi rumah, tekanan sosio-budaya ke arah masyarakat maju tidak termampu kita pikul. Jiwa nak bersenang bukan cari ketenangan dan faktur yang ingin menunjuk-nunjuk kemewahan seperti  pakai hand phone seribu ke atas, kereta-kereta di modify, jadi trend sekarang seperti ahli kooperat yang sibuk. Ini  bukan mamak haji mengata orang lain, tetapi anak mamak haji sendiri pun pakai hand phone berharga beribu tapi haram satu order pun orang tak pernah hantar melalui FB, Tweeter atau e-mail dari hand phonenya. Mamak Haji yang sibuk tulis blog dan sehari perlu layan berpuluh e-mail pun tak pakai hand phone cuma guna komputer desk top window XP yang lapuk saja, hahahaha!. Jangan ikut mamak haji yea.. anak -anak mamak haji kata, Mamak haji orang feudal tak ikut arus kemajuan sepatutnya hantar ke Afrika…hahahaha!.

Hari ini, Hari buruh atau sekarang lebih enak dipanggil Hari Pekerja, YAB Perdana Menteri umumkan gaji minima pekerja di Malaysia ialah RM900.00 hahaha!. Bagi taukeh restoren jangan risau tentang ini, kerana kita cuma usahawan mikro jadi penguatkuasaan ada tempoh setahun lagi. Dalam pada itu boleh buat rayuan juga. Percayalah dalam tempuh dalam setahun ini harga barangan akan naik kepada 30 – 40  peratus, Kita perlu juga naikan gaji pekerja ini dan perlu naikan juga aharga makanan dalam tempuh itu. Gaji pekerja ini cuma naik 10-20 peratus saja. Dulu gaji hari seorang pekerja restoren cuma RM25.00. sekarang kalau RM25.00 jawabnya taukeh buat kerja sendirilah. Gaji minima pekerja katering sekarang perlu RM40.00 – RM50.00. Kalau tidak sorry!.  Kerja seminggu cabut!. Kalau kali dengan 26 hari kerja berapa gaji mereka?. Jadi gaji minima ini langsung tak beri kesan kepada kita. Bagus juga ramai gigit jari yang pakai pekerja warga asing, yang penting kita jaga pekerja kita dan perihatin terhadap kesukaran hidup mereka. Pekerja kita adalah harta bagi perniagaan kita. Bagaiman kita jaga harta begitulah jaga pekerja. Jangan lupa ucapkan terima kasih kepada PM kita. Sekurang-kurangnya Perdana Menteri ini dengar keluhan pekerja tempatan. Inilah mamak haji kata, “kesan persaingan politik yang sihat akan menghasilkan sebuah negara yang terbaik”. Jangan sokong politik yang kacau-bilaukan negara. Kita peniaga susah dan rakyat dikampung pun susah. Kalu ada suruh merusuh fikir dulu apa akibatnya kepada rakyat. Bagaimana kita boleh merusuh begitu juga ada cara untuk penyelesaian cara yang terbaik dari meroskan negara.

Indeks harga pengguna dalam negara kalau naik bermakna kadar inflasi juga akan turut naik. Kadar inflasi dikira dari Indeks pengguna sebagai asas. Anda berasa heran tak?. Kenapa kadar inflasi negara kita tidak pernah naik walu pun barangan pengguna telah naik berkali ganda?.  Ia kerana indeks harga pengguna masih tetap dicarta, walau pun hakikatnya semua barangan telah naik…hahaha!. Bijak bukan. Yang paling ketara naik ialah indeks buruh, maka dengan inilah kerajaan boleh impot beribu pekerja dari luar dan menetapkan gaji rakyat tempatan sama paras dengan pekerja Bangla atau Nepal dengan nama gaji minima. Ini Amah Indonesia minta gaji berapa?. Memang patut pun permintaan mereka itu, kerana ada majikan dinegara ini buat mereka macam lembu. Ini mamak haji cakap ikut pengalaman. Pekerja asing ini lagi untung dari pekerja tempatan kerana mereka dapat tempat tinggal, makan bersubsidi dan kenderaan ke tempat kerja percuma…hahaha!. Yang pekerja dari kulim kerja kat Pulau Pinang apa yang dapat?. Pekerja mamak haji adalah pekerja yang paling terbaik. Semuanya pemuda-pemuda tempatan yang berwawasan tinggi dan mereka tahu satu hari nanti mereka akan jadi taukeh sendiri sekiranya dapat peluang. mamak Haji pilih mereka dari anak-anak yang malas.  Kita sebagai pengusaha perlu kasih kepada pekerja kita. Kasih-kasih juga tapi jangan terlalu terlebih  kasih sayang cuma dengan pekerja wanita saja, nanti rumah tangga runtuh, berniaga ke mana dan anda ke mana nanti..hahaha!.  Sekiranya ada pekerja yang baik dan berdaya maju, berilah mereka peluang berniaga sendiri dengan bantuan yang secukupnya atau jadikan rakan kongsi perniagaan anda. Insyallah bila kita sayang pekerja kita, Allah SWT akan mengasihi kita jua.  Inilah pesanan Mamak Haji untuk pengusaha-pengusaha gerai makan, kantin, restoren atau katering di hari sambutan pekerja ini. sebelum mamak haji berundur sila baca cerita mamak haji ini dan fikirkan apa yang mamak haji ingin sampaikan mengenai politik di negara ini yang suka menipu rakyat.

Di dalam sebuah kampung tinggal seorang penternak kambing dengan anaknya. Anak pengembala kambing adalah seorang yang sangat malas dan suka tidur sehingga suatu hari banyak kambing-kambingnya hilang dalam hutan dan dihanyutkan arus deras sungai yang terdapat ditempat kambing-kambing peliharaanya meragut rumput. Bila dia sedar banyak kambingnya hilang maka untuk mengelakan dimarahi oleh bapanya di buat helah untuk menipu bapanya, maka diceritakan satu penipuan dengan mengatakan harimau telah menyerang kambing-kambingnya dan dia berjaya menyelamatkan kambing-kambing yang lain. Maka untuk mengelakan dia tertidur lagi semasa menjaga kambing, dia  terfikir ingin menghiburkan diri dengan cara hendak mempermainkan orang-orang kampung kerena dia bosan menjaga kambing-kambing kepunyaan ayahnya dan sering tertidur. Caranya ialah dengan menjerit meminta tolong.”Tolong, tolong! Ada harimau yang makan kambing-kambing saya!”. Orang kampung yang mendengar pekikan budak malas ini berkata, “Siapakah yang menjerit meminta tolong?” tanya salah seorang orang kampung apabila terdengar teriakan budak gembala kambing itu berulang-ulang kali. “Saya rasa suara itu datang dari arah padang rumput di sana . Kalau saya tidak silap, itu suara anak penternak kambing yang mengembala kambing-kambingnya di situ,” balas seorang lagi orang kampung. Maka berduyun-duyunlah orang kampung kearah budak itu. “Ayuh semua! Mari kita ke sana . Bawalah apa sahaja senjata yang kita ada untuk membunuh harimau itu,” teriak orang kampung itu kepada peladang-peladang yang lain. Tanpa berlengah lagi, mereka pun segera datang untuk membantu budak gembala kambing itu. Mereka membawa pelbagai jenis senjata seperti lembing dan parang. Apabila budak gembala kambing itu melihat orang kampung  itu datang berlari ke arahnya, dia tertawa terbahak-bahak. “Ha…ha…ha…kamu semua tertipu. Tiada harimau yang ada di sini.” kata budak gembala kambing itu. Dia berasa geli hati melihat gelagat orang-orang kampung itu. Maka orang-orang kampung sangat marah dan mereka telah rasa telah ditipu oleh anak penternak kambing itu. Esoknya, budak gembala kambing itu mengulangi perbuatannya lagi. Orang-orang kampung masih datang lagi untuk membantunya tetapi berasa sungguh hampa dengan sikap budak itu yang telah menipu mereka sekali lagi. “Adakah patut dia mempermainkan kita berulang kali?” kata salah seorang penduduk kampung.  Dia tak sedar sikapnya yang suka mempermainkan orang ramai akan mendatangkan kerugian kepada dirinya sendiri kelak.

Pada suatu petang, sedang budak gembala kambing itu duduk di tepi padang ragut, dia ternampak sekumpulan harimau mendekati kambing-kambingnya. Dia berasa amat takut melihat beberapa ekor kambingnya mati dibaham harimau-harimau itu dan takutkan dirinya juga diapa-apakan. Dia menjerit meminta tolong. “Tolong! Tolong!” jerit budak pengembala kambing itu beberapa kali. “Saya tidak berbohong. Harimau benar-benar datang!” jeritnya lagi tetapi tiada seorang pun yang datang untuk membantunya. Akhirnya, sehingga semua kambingnya dibunuh harimau. Inilah akibat kerap sangat bohongi orang lain dan anggap orang lain tersangat bodoh. Akhir sekali bohong itu akan makan diri. Wassalam.


Salam hari ini mamak haji walau pun ingin menulis beberapa posting seperti mana pembaca minta, Mamak haji tangguhkan dulu kerana terasa kebanyakan elit-elit perniagaan besar di negara ini terlalu angkuh dan sombong terhadap permasalahan pengguna atau secara ‘amnya masalah rakyat. Kita juga tahu dalam sistem ekonomi kapatalis selalunya polisi kerajaan akan mengikut kehendak golongan kapatalis bukannya sebalik. Maka wujudlah keangkuhan melampau kaum pedagang kapatalis ini yang sukar dikawal oleh kerajaan yang dipilih rakyat. Terlalu banyak sangat masalah yang dihadapi oleh para pengguna di negara ini yang menemui jalan buntu dan tidak ada sebarang penyelesaian. Kebanyakan masalah yang dihadapi ini berlarutan bertahun-tahun masih tidak dapat selesaikan dan tidak akan ada penyelesaianya. Pengguna terus merasa merana dan sengsara dengan maslah yang dihadapi berbagai masalah seperti masalah rumah terbengkalai tapi masih perlu membayar faedah kepada pihak bank yang memberi pinjaman. Rumah tidak boleh diduduki tetapi kena bayar pulak. Tanya pemaju, dia kata, masalah majlis tempatan, tanya majlis tempatan, di kata masalah pemaju tak ikut spesifikasi yang ditentukan. Sebenar masalah sekarang masalah siapa?. Pembeli sudah lah kena bayar sewa yang didudukinya, tapi rumah idaman untuk memiliki sendiri tak siap tapi kena bayar dengan bank.  Buat penjanjian dengan bank dan pemaju menelan belanja beribu-ribu tapi apalah gunanya?. Peguam juga yang kaya. Nak tahu kerenah dan hipokrasi syarikat telekomunikasi negara ini?.  Dia ambil deposit, tapi lambat bayar perkhidmatan diberhentikan tetapi sewa asal kena bayar selagi tak bayar bil tertunggak untuk perkhidmatan yang tidak ada. Bila nak bayar, kena bayar denda pulak dah. Kesian kat yang bayar ‘pre-paid” masuk RM5.00 panggil dua tiga call habis disebat oleh syarikat telekomunikasi ini.  Ada yang walau pun kredit banyak lagi dalam kadnya tapi bila sampai tempuh tidak boleh gunakan. kena isi balik pulak dah. Ia seperti harga yang dibeli tidak bernilai kecuali ikut cara dan syarat mereka.  Kalau satu juta pengguna prepaid membeli kad telepon berharga RM5.00 berapa jumlahnya…RM5juta. Bayangkan dengan wang sebanyak itu boleh apa saja. Ada mereka ambil kisah dengan perkhidmatan yang terganggu?. Ada mereka kisah dengan kawasan liputan?.

Sistem perbankan di negara ini pulak satu hal. Suka hati mereka saja, kita seperti timun, mereka seperti buah durian. Golek mana pun kita yang kena. Anda mungkin tak tahu, semua bank di negara ini adalah terbaik di dunia kerana satu berita pun tentang kepincangan bank-bank keluar di teleivisyen atau surat khabar utama di negara ini. Keluar pun berita rompakan saja. Siapa berani menghentam mereka?.  Bank kita penuh dengan riba’ atau bahasa kita digelar “bunga”. Bunga ini kadangkala menjadi pokok yang lebih besar dari pokok yang hasilkan bunga itu sendiri.

Satu lagi permasalahan umat Islam ialah JAKIM dan Logonya “HALAL”. Kalau buatan orang bukan Islam itu kenapalah ia beria-ia sangat nak bagi sijil HALAL. Bukan kah perkara ini akan seperti mensabotaj dan membantutkan ekonomi orang Islam itu sendiri. Apakah sijil yang diberi itu telah jamin kehalalnya sepanjang tahun sehingga sijil luput?. Kalau “Guiness Malta” dikatakan halal semata-mata kerana tiada ada kandungan alkohol yang berlebihan, bagaimana pula dengan syarikat gergasi Bir Guiness yang menghasilkan minuman itu?. Bukan sumber masih satu cuma buatan yang lain. Kalau orang tanam anggur untuk membuat itu haram kerjanya bagaimana pulak dengan killang sama mengeluarkan minuman haram yang merosakan akhlak manusia. Kita sebagai pengguna pulak terlalu taksub dengan buatan barangan makanan orang bukan Islam. Sos worcheister itu sudah terang mengggunakan bahan alkohol seperti Wine dan Black Beer selama beratus tahun. Tapi kebelakangan ini saja nampaknya kita sedar ia bukan halal keran tempat cop halal dilapikan dengan nama pengimport. kenapa syarikat kita yang beragama Islam tak boleh mengeluarkan produk yang sama dengan bahan halal. Bukan tak boleh tetapi siapa yang nak beli. KFC atau MCD tak apa kerana taukeh Francise adalah orang Islam Melayu. Gardenia dulu taukeh bukan Melayu tapi kini dimiliki taukeh Melayu-Arab. Ramai bukan Melayu tak beli roti gardenia lagi dah. Kadang-kala kita tak faham kenapa restoren yang dimiliki taukeh bukan Islam beria-ia benar kita nak halalkan. Apa restoren Melayu tak ada kah yang resepi masakan Cina?. Logo halal ini adalah amat mengelirukan pengguna Islam. Kawan mamak haji taukeh kedai runcit terpaksa menyerokan serbuk rempah kari jenama babas dan semua jenama lain kecuali Alagappa. Ceritanya Kari babas dan lain-lain tidak ada lesen pendaftaran Halal dari  JAKIM..hahaha!. Maka selama ini bagaimana?.Ini betul-betul menyusahkan pengguna Islam. cerita ini seperti Judi halal dan haram. yang haram tak ada lesen, yang halal ada lesen judi…hahaha.

Satu lagi pengguna meluat ialah dengan fungsi Baitulmal..apa sebenarnya tujuan baitulmal ini untuk ummat Islam?. Mamak haji tak perlu cerita fungsi sebenanrnya, mungkin pembaca semua tahu ia adalah satu badan kebajikan untuk orang Islam yang membantu orang Islam tetapi badan ini berfungsi seperti bagaimana?. Baitumal ini cuma berfungsi sebagai lembaga Hasil dalam negeri dan bukanya berfungsi sebagai badan kebajikan untuk orang Islam.

Bagaimana syarikat GLC seperti Tenaga Nasional, Tmnet dan lain-lain yang dipenswastakan dalam sistem penswastaan kini berfungsi?. Apa tujuan kerajaan menswastakan?. Kerajaan ingin rakyat mendapatkan perkhidmatan yang lebih baik daripada penswastaan ini. Niat kerajaan memang murni dan terbaik. Apakah syarikat-syarikat GLC ini mendukung hasrat kerajaan atau rakyat?. Tidak sama sekali mereka ini merealisasikan harapan kerajaan dan rakyat tetapi niat mereka telah berubah kepada kejar keuntungan untuk mendapatkan bonus dan gaji beratusan ribu untuk orang yang berada di atas engan memerah pengguna sehingga kering-kontang kocek mereka. Kecewa kita. Bebanan-bebanan yang dihasilakan GLC dan elite-elite pedagang kapatalis  di salah ertikan oleh rakyat terhadap fungsi dan aspirasi kerajaan, “Dari rakyat kepada rakyat”. GLC dan pedagang kapatalis yang terima sekian banyak nikmat dari kerajaan sebenarnya “mensabotaj” rancangan kerajaan dan mereka ini cuma, “gunting dalam lipatan” dan “duri dalam daging”. Kini rakyat mulai menyalahkan kerajaan kerana kegagalan ambil berat tentang kebajikan rakyat. Bila kebajikan rakyat diabaikan, Parti Pembangkang pulak ambil isu ini dengan membawa slongan parti politik mereka kepada, “negara kebajikan”.  etul juga apa yang mereka laungkan. Jangan lupa rakyat juga ada pilihan untuk memilih apa yang mereka mahu. Kerajaan tidak ada kuasa untuk menepikan kemahuan rakyat dalam negara demokratik. Ia seperti “api dalam sekam” yang berada di dada rakyat. Pengguna atau rakyat tidak akan mendiamkan diri dan mengharap dengan jutaan janji semata-mata, tetapi mereka akan meluahkan perasaan ketidak puas hati ini di Pilihan raya umum kali 13 ini. Ini yang amat ditakuti. kementerian Pengguna ini telah digunakan oleh peagang kapatalis dan GLC seperti anak syarikat mereka.  Menterinya kaku dan tidak berwibawa untuk membantu masalah yang dihadapi pengguna. Maka jangan ingat pengguna tidak ada kuasa, kuasa rakyat kuasa menentukan kerajaan yang mereka mahu, dengan itu jangan abaikan pengguna.

 


Salam, Jangan terkejut dengan tajuk posting mamak haji kali ini, “Restoran Tuan Manis”. Sebenarnya mamak haji sangat teruja dengan kegigihan seorang pengunjung blog ini yang telah berjaya dalam cita-citanya, walau pun perjalanan untuk kejayaan daam perniagaan masih jauh lagi dan perlu ditempuhi onak dan duri sepanjang perjalanan yang perlu dilaluinya tetapi saudara kita ini telah berjaya membuktikan dengan melangkahkan kakinya ke dalam dunia perniagaan boleh dianggap satu kejayaan besar. Orang Melayu tidak boleh selama-lamanya bergantung pada kuasa politik yang ada pada tangan mereka. Kuasa politik dan ekonomi orang Melayu perlu silih bergantung. Apalah gunanya kuasa politik sekiranya ekonomi orang Melayu masih lemah dan kaku. Keadaan mengharap dari penguasa politik tidak akan ubah nasib bangsa Melayu. Sikap mengharapkan pertolongan orang lain untuk memajukan diri sukar untuk diubah. Sikap bergantung kepada orang lain ini akan berkekalan ke genarasi ke generasi akan datang. Sikap ini akan merantaikan diri kita daripada kebebasan berfikir. Orang politik akan menggunakan sikap “bantuan” ini untuk menjadikan “membantu” mengekalkan kuasa politik ke atas orang Melayu. Maksud, “Tolong”,  dikatakan ada dua jenis, satu ini betul-betul tolong orang lain, yang jenis satu lagi pulak, ia “tolong”  juga, tetapi tolong untuk diri sendiri, keluarga dan kawan-kawan yang rapat dan ada kepentingan dengan mereka. Sebenarnya tolong seperti ini selalunya tidak kesampaian kepada yang memerlukan pertolongan. Ini adalah dasar perhambaan diwarisi oleh orang melayu selama 400 tahun di bawah penjajahan orang barat ke atas bangsa Melayu. Entah kenapa Orang Melayu ini suka diperhambakan diri mereka kepada bangsa lain. Dulu cuma jadi hamba penjajah Potugis, Belanda, Inggeris, tetapi kini dengan nama pembangunan ekonomi orang melayu telah maju setapak dari istilah, “hamba” kepada “pekerja” di kilang-kilang kepunyaan bangsa lain. Maka nak keluar dari kepompong “penghambaan” ini adalah paling sukar dilakukan. Apakah kita memerlukan mukjizat seperti nabi musa a.s lakukan membebaskan Bani Israel dari penghambaan, dengan membelah laut merah untuk selamatkan Bani Israel dari Firaun?. Bila ada yang berjaya keluar dari kepompong,  “penghambaan” ini, ia bermakna satu generasi Melayu baru sedang bangkit. Melayu dan Islam tidak boleh dipisahkan seperti Tubuh dan roh. Ini telah dicuba oleh penjajah dari barat cuba mengkristiankan bangsa melayu selama lebih 400 tahun, tetapi mereka gagal. Maka kejayaan bangsa melayu ini terletak dalam agama Islam. Yang mamak haji teruja sangat ialah mengenai e-mail dibawah ini yang dihantar kepada mamak haji dan juga seorang pelajar lepasan universiti membuka gerai makan di kampungnya. Inilah mamak haji terpegun dengan kebangkitan melayu baru dalam bidang ekonomi. Kita bukan megah sangat pun ahli-ahli koperat Melayu yang jadi billionaire. Kita tahu bagaimana mereka jadi kaya-raya. bagi mamak haji kejayaan sesorang diukur hasil usaha sendiri buakannya kaya disebabkan bantuan berganda dari orang yang di tampuk kuasa politik.  Syabas! Taukeh Tuan Manis, tabek spring untuk tuan dan isteri tuan. Baca dan renungkanlah e-mail dari tuan punya restoren ini. JANGAN LUPA SEKIRANYA ANDA KE SG.PETANI kunjungi restoren saudara kita ini. Mungkin anda dapat tawaran atau layanan istimewa atau kedua-duannya sekali kerana anda juga peminat blog mamak haji…hahaha!. Boleh taukeh Restoren Tuan Manis?.

E-mail dari pengunjung blog:

Salam Mamak Haji,

Nama saya Mazli Bin Mansor, pemilik Restoran Tuan Manis yang baru dibuka 7 hari yang lalu..Restoran saya masih baru dan masih mencari identiti. Saya adalah pekerja kilang dan isteri saya adalah kakitangan kerajaan.Kami telah mencuba membuka sesuatu yang baru dan jauh dari bidang kami walau ada perasaan takut dan ragu ragu.

Tapi percayalah Mamak Haji, dengan membaca tulisan Mamak Haji, saya menjadi yakin dan bagi saya kepakaran mengurus restoran dan marketing juga sama penting dengan kepakaran memasak.

Kami suami isteri amat terhutang budi dengan keikhlasan yang ditunjukan Mamak Haji untuk bakal bakal pejuang di arena makanan ini.Banyak sungguh konsultan kedai kopi dan input negative yang kami terima, tetapi kami yakin dan bertambah yakin apabila membaca tulisan ikhlas mamak. Thank you very much…moga Allah membalas niat murni Tuan Mamak Haji.

 Restoran Tuan Manis menyediakan ikan bakar, dan masakan kampong + ulam ulaman untuk makan tengahari dan pada malam hari kami sediakan set bawal dan keli gulai atau goreng panas2…kari kepala ikan pun ada… Plan nak buat nasi Dalca, tapi tak tau mana style yang best…. Kalau sudi bolehlah mamak haji cerita mai..apa itu nasi Dalca.buat masa ini, banyak pelanggan datang berulang kali dan komen yg diberikan sgt positif. Kami yakin akan berjaya.

Tujuan saya menulis email ini kepada mamak haji adalah untuk mengucapkan jutaan terima kasih kerana menanamkan keyakinan kepada kami.Kata2 Mamak Haji dapat memadamkan banyak unsur2 negatif dalam diri kami dan juga persekitaran.Kalau datang ke Sungai Petani, jemputlah ke Restoran Tuan Manis, Jalan Taman Ria Indah ( Jalan utama ke Cinta Sayang Golf resort ).Bersama ini juga saya sertakan gambar untuk berkongsi keseronokan dengan Tuan Mamak Haji…hehehe

 Terima Kasih.

 Mazli & Haiza

Restoran Tuan Manis

P.S : Sincere compliments I have received from the people I don’t know and respect have been given, the most meaningful for me to keep on writing. Thank You Friends, May Allah SWT  always bless you all. – mohd.roslan99@gmail.com

 


Salam, Tahun 2011 akan meninggalkan banyak peristiwa dalam lipatan sejarah dalam perniagaan tuan-tuan dan puan-puan. Tahun 2012 sudah pun menjelma. Dengan tekanan ekonomi dan kenaikan harga barangan keperluan harian yang semakin meningkat di sepanjang tahun 2011, sudah pasti masalah ini akan berterusan sepanjang tahun 2012. Mungkin ia lebih teruk atau sama seperti tahun 2011 masihmenjadi igaun peniaga tempatan, tetapi yang pasti harga barangan tidak akan turun, naik adalah. Bagi seorang usahawan restoren atau katering, setiap lembaran tahun baru adalah penting kerana setiap peniaga perlu berazam dan memikirkan cara-cara atau teknik baru yang berinovatif untuk mempertingkatkan Jualan (sales) bagi tahun 2012 lebih baik dari tahun sebelumnya. Peniaga juga perlu ambil perhatian serius dalam masalah “aliran tunai” (cash flow) dalam situasi kenaikan harga kos barangan keperluan harian. Mengikut kaedah peniagaan setiap tahun berniaga, aliran tunai perlu meningkat kepada 16 peratus setahun. Tanpa aliran tunai yang baik, perniagaan akan terbantut untuk berkembang atau maju. Mendapatkan aliran tunai yang baik perlu juga membaiki prestasi pekerja, segala tambahan jumlah pekerja perlu diteliti, terutamanya cuba mengawal dan mengurangkan pembaziran “man-hours” atau upah masa kerja. Contohnya, sekiranya anda mempunyai 5 pekerja tetap di restoren anda yang bergaji harian RM40.00 sehari. Jumlah gaji pekerja ialah RM40.00 X 6 = RM240.00. Sekiranya semua pekerja perlu kerja 8 jam sehari bermakna upah kerja untuk sejam ialah RM240.00 bahagi 8= RM30.00. Ini bermakna setiap satu jam anda belanjakan RM30.00 untuk upah pekerja dan setiap minit pula anda membelanjakan 0.50 sen. sekiranya anda  lambat membuka restoren anda sejam bukan saja anda menghadapi masalah jualan, tetapi  anda membuka dengan kerugian tetap pada hari tersebut dengan RM30.00. Maka gunakanlah tenaga pekerja dengan cara terbaik. Setiap waktu terbuang dalam upah kerja, sebenarnya boleh menjana pendapatan sampingan seperti membuat kueh-mueh, nasi lemak atau goreng papadam dan membungkus untuk mendapatkan hasil.

AMALAN- AMALAN TERBAIK UNTUK KATERER:

Jangan sekali lupa pada pencipta dan pemberi rezeki yang esa Allah SWT. Sentiasa ingakan dia dalam segala urusan pernigaan anda. Walau sesukar kehidupan yang anda lalui dalam perniagaan dan walau betapa kelimpahan kesenangan menghampiri anda, jangan lupa padanya. Nak pandu kereta yang laju perlu ahu tekan brek bila keadaan memerlukan. Tanpa brek kereta yang mahal tidak bermakna. Kereta umpama kehidupan dan brek adalah Iman kita. Tanpa Iman tidak bererti sebuah kehidupan. Ini kunci kejayaan seorang insan.

  • Mendapatkan pembekal yang menawarkan harga rendah dan perkhidmatan yang terbaik.
  • Cara mendapatkan tawaran harga murah dengan membeli stok yang banyak boleh membantu tetapi ia juga mempunyai masalah seperti ini memerlukan keluasan bilek setor yang agak luas, kemungkinan kerosakan pada stok dan risiko tamat tempoh produk yang jangka pendek dan juga pembaziran. Anda juga perlu ketahui stok itu cuma bernialai sifar dan hanya berharga selepas di masak, dijual dan dibeli oleh pelangan.
  • Sebagai katere setiap kali perlu membaiki sitem penghantaran  kepada pelangan.
  • Syarikat anda perlu mempunyai program latihan yang komprensif dab berkualiti untuk meyuntik semangat setiakawan dan menghasilkan skill terulung dalam setiap diri pekerja anda dalam bidang kemahiran teknikal, perhubungan manusia dalam setiap kerja yang diamanahkan oleh pelangan anda.
  • Sebagai katerer suka atau tidak suka, perlu mempelajari teknologi baru dalam perniagaan katering seperti boleh menggunakan komputer peribadi, Internat, seni kulinari yang sentiasa berubah mengikut peredaran masa, dan produk-produk berteknologi dalam perkhidmatan katering. Perniagaan katering semakin maju dan cuma katerer-katerer yang ingin belajar teknologi baru dan dan ingin berubah sahaja boleh bertahan.

Selamat berjuang dalam tahun 2012. Mamak haji harap ramai anak muda Melayu yang lepasan universiti mencuba dalam bidang restoren dan bidang katering. Harapan Mamak Haji, Orang Melayu Islam akan menjadi pemangkin dalam menguasai bidang restoren atau pun katering secara global seperti Restoren rantain KfC atau McD. Walau pun Islam tak menggalakan sistem kapatalis untuk menguasai bahan makanan tetapi sekurang-kurangnya di Malaysia kita boleh membantu petani, penternak, nelayan, profesional pengurusan, pekerja yang perlu pekerjaan dan menyediakan makanan halan yang berintergeriti kepada kaum muslimin. Menanm sayur atau menjadi penternak bukan susah tetapi nak menjual kepada siapa yang menjadi susah. Boleh bina kilang tetapi dengan siapa kita nak jual produk yang payah, Boleh keluarkan beribu-ribu graduan tetapi dengan siapa mereka nakan bekerja yang jadi masalah. Kalu orang Melayu ingin nak kelaur dari kepompong kemiskinan perlu berniaga. tak guna kita berdabik dada dengan mengatakan kita adalah tuan tanah tetapi kita tak rasa malu bila anak kita meminta-minta kerja dengan orang yang menumpang Tanah kita. Tak lama lagi, tak mustahil anak tempatan Melayu akan berkerja di restoren yang dimilki rakyat Bangladesh!. Perniagaan restoren atau katering dimiliki yang dah tua sukar menghadapi cabaran alaf baru dimana negara sedang mengejar status Maju. Bidang perniagaan restoren atau katering memerlukan tenaga baru dari golongan anak muda yang berpelajaran dan dapat menguasai informasi teknologi baru. Maka anak muda Melayu tak perlu segan dan silu memasuki bidang Restoren dan Katering. “Perjuangan Tanpa Pengorbanan Bukan Perjuangan Namanya” – Mamak Haji. Wassalam.


MacDonald's

Rahsia kejayaan McDonal's

Salam. Mamak kali ini ingin kongsikan rahsia kejayaan restoren McDonald’s untuk kita memperkembangkan perniagaan kita dan juga berfikir pengurusan restoren dari diluar kotak (out-side box) melalui cara pengurusan  pengusaha antara-bangsa yang telah berjaya dalam bidang restoren. Minggu lepas Mamak ke Singapura untuk melawat anak perempuan Mamak yang berkerja sebagai pengurus di salah sebuah restoren antara-bangsa yang terkenal “MacDonald’s”. Mamak juga dipelawa anak untuk melawat restoren MaCDonald’s tempat dia bekerja. Anak Mamak tahu, mamak tidak suka ke restoren orang putih ini. Sebagai orang tua yang berpenyakit apa yang kita boleh makan di sana?. Tetapi kali ini Mamak bersetuju kerana katanya ingin menunjukkan cara pengurusan yang membawa kejayaan restoren McDonald’s. Kemungkinan anak saya ini secara tak langsung ingin beritahu, kenapa dia tak berminat berkerja di Restoren mamak Abang-abang dia dan munkin juga sindir cara pengurusan di restoren mamak. Memang mamak akui cara pengurusan restoren McDonald’s ini menakjubkan. Banyak juga Mamak berbicara tentang cara pengurusan restoren McDonald’s dengan anak mamak ini kerana dia pernah ke Universiti Hamburger di aras bawah restaurant McDonald’s, Elk Grove Village, Illinois, USA. Universiti ini sejak 1961, telah menghasilkan sejumlah 80,000 graduan dalam bidang pengurusan restoren. Memang menakjubkan MaDonalad’s punyai universiti sendiri!. Kata anak saya, pengasas McDonald’s pernah berkata, “Sekiranya kita ingin perkembangkan perniagaan, kita perlu ada kemahiran (talent). Dan, saya tidak akan ragu-ragu masukkan wang untuk kemahiran ini”. Berapa ramai usahawan kita ingin ikut cara Ray Kroc berfikir untuk majukan perniagaan?.

Adalah dikatakan seperti perniagaan lain McDonald’s juga pernah menghadapi kemelesatan perniagaan enam tahun yang lalu, McDonald’s seperti syarikat-syarikat lain di Amerika, nilai sahamnya merundum jatuh dalam pasaran pelaburan di Amerika. Saham McDonald’s jatuh ke paras 13 dollar. Kini saham McDonald’s cecah sehingga 90.2  Dollar selama 56 bulan berterusan adalah satu yang amat memeranjatkan. Bagaimana McDonald’s boleh memulihkan syarikatnya begitu cepat?. Apa yang berlaku pada MaDonald’s ialah kebijaksanaan CEO baru yang bernama Jim Skinner. Jim Skinner bukanlah seorang yang asing di McDonald’s. Jim Skinner ialah bekas pekerja pemanggang di restoren McDonald’s dan naik ke tangga ke atas melalui usahanya sendiri. Adalah dikatakan Jim Skinner sepanjang bekerja dengan McDonald’s, tidak pernah menjamu-selera di luar restoren MaDonald’s. Bagaimana dia lakukan untuk rangkaian restoren seluruh dunia, untung perniagaannya berlipat kali ganda keuntungan?. Apa yang skinner lakukan ialah seluruh rangkaian McDonald’s memahami dan memfokuskan erti “Empathy” dalam restoren-restorennya terhadap pelangan. Apakah makna “empathy” itu?. Perkataan “empathy” adalah perkataan pinjaman dari bahasa Jerman. Empathy membawa makna, memahami dan berkongsi perasaan seperti kesedihan atau kegembiraan atau kesusahan yang di alami oleh seseorang (pelangan). Contoh yang nyata ialah apabila barangan keperluan harian naik, pasti rakyat(pelangan juga) rasa kesusahan, maka pemilik restoren perlu ada “empathy” terhadap pelangan-pelangannya. Dari menaikan harga jualan makanan, cari cara lain untuk mengurangkan kos operasi Kerana kita perlu berkongsi dengan kesusahan yang dihadapi pelangan kita. Satu lagi ialah, masa menunggu pesanan makanan perlu cepat kerana nilai masa menunggu pesanan kadangkala amat memosankan pelangan. Bila kita mula mencari idea baru untuk mengelakan pembaziran masa pelangan sebenarnya ia membantu pelangan. Dalam pada itu, makanan yang dijual oleh kita perlu mengambil kira kesihatan pelangan dan mengikut keadaan ekonomi pelangan. Makanan yang dijual juga perlu panas, menggunakan kualiti bahan makanan yang bermutu tinggi dan pulangan nilai wang yang terbaik untuk pelanggan. Kalau Udang besar sekilo cuma RM30-35 dan takakanlah seekor udang itu dijual  cecah sampai RM15 di restoren Nasi kandar?. Ramai pelangan luar dari Pulau Pinang kena dengan Mamak Penang?….hahahaha!.

McDonald’s juga yakin kepada, “pimpinan melalui tauladan”, tak kira anda seorang eksekutif atau pengurus restoren, bila tiba masa sibuk di Restoren McDonald’s, anda boleh lihat pengurus atau eksekutif ini bertukar menjadi pekerja biasa. Inilah mamak ingin lihat sikap pada taukeh-taukeh restoren kita terutamanya untuk anak-anak mamak yang jadi taukeh sekarang. Kita tak mahu restoren kita tidak ada yang mengambil pesanan pelangan walau pun pelangan telah duduk selama 10 minit, Kadang-kala restoren ditutup tanpa pemberitahuan awal, Meja tidak dibersihkan walau pun pelangan telah duduk lama, sinki cuci tangan paipnya rosak, sinki sumbat dan kotor, makanan yang dihidangkan sejuk, makanan yang terlalu masin, banyak gunakan perasa makanan, minyak yang terlampau, pingan dan sudu yang kotor dan berbagai masalah dalam restoren tempatan.

Selain dari itu Restoren McDonald’s ini mempunyai cara pengurusan dan terkenal dipanggil QSCV. Q – Quality (kualiti),  S – Service (perkhidmatan), C – Cleaning (kebersihan), V – Value (nilai). Tentang perkara-perkara yang tersebut ini, banyak mamak telah menulis dalam blog ini. Memang kita sukar amalkan apa yang diamalkan oleh restoren-restoren bertaraf antara-bangsa dan ada out-let McDonald’s di sni, layanan dan perkhidmatannya lebih buruk dari restoren mamak. Mamak pernah juga alami bila cucu teringin makan pizza, restoren piza ini lebih teruk kebersihannya teruk dari kedai makan kita yang tak kenakan cukai jualan dan cas perkhidmatan. Ini bukan kehendak syarikat ini atau pemilik francaise, tetapi sikap pengurus dan juga pekerjanya sudah tak boleh betulkan lagi. Kepada pemilik restoren  perlu waspada dengan setiap pekerja kerana pekerja kita,  “cuma sebagai penumpang dalam sebuah bas, bila dia nak turun perlu picit saja loceng, tetapi kita sebagai pemandu bas ada destinasi yang perlu dituju. Kita pemilik perniagaan adalah seperti pemandu bas. Keadaan perniagaan semakin geting dan sukar bernafas sekarang,  dengan kenaikan harga barangan. Bila kerajaan kita kata tak naik harga barang khusus, barang itulah tetap akan naik hari esoknya. Kuasa pengguna dan persatuan pengguna di negara kita tidak berfungsi. NGO-NGO ini giat berpolitik untuk dapatkan nama dan pingat kebesaran untuk pemimpinnya, maka jagalah perniagaan dengan baik. Wujudkan sikap membaca dan belajar untuk sentiasa berubah mengikut keadaan. Pengalaman lampau semakin hari semakin tidak dapat gunakan lagi. Pelangan semakin berpelajaran tinggi dan inginkan kualiti dalam semua bidang. Sekiranya kita tidak mengejar ilmu baru dalam perniagaan kita akan ketinggalan. Perbedzaan banyak ketara di antara kita dan negara jiran di Selatan yang semakin maju. Kadang-kala Mamak rasa, fikiran  kita telah dibonsaikan oleh media kita yang tak tahu yang perkara mana perlu bodek kerajaan dan perkara yang perlu menghebahkan kepada rakyat. Ramai ahli politik tidak punyai “Empathy” terhadap rakyat yang beri kuasa pada mereka. Mereka cuma berpura-pura empathy apabila tiba musim pilihanraya untuk meraih undi. Selepas dapat kuasa dari pengundi, kita jarang menemui mereka dan perlu buat temu-janji. Tumpukan pada perniagaan dan jangan berpolitik berlebihan seperti Mamak-Mamak di Pulau Pinang yang cuma mengundang kegelisahan rakyat dan menyusahkan peniaga-peniaga.  Mamak-Mamak yang berpolitik ini cuma nak tukar nama di kad pengenalan dari anak lelaki kepada bin dan dapatkan my kad untuk isteri-isteri yang telah nikah di India. …hahahaha!. Hidup Mamak Penang!. Wassalam.


Kantin kilang pada kebiasaanya di bawah pengurusan bahagian sumber manusia (Human resources department). Di kilang-kilang di Malaysia ini, cuma bahagian inilah majoritinya terdiri dari pengurus-pengurus dikalangan orang Melayu untuk memudahkan pentadbiran pekerja yang majoritinya adalah pekerja Melayu dikilang-kilang. Sebagai pengurus sumber manusia bukanlah satu kerja dan tugas yang mudah untuk dipikul, pengalaman dan pengetahuan amat diperlukan untuk tugas ini. Apa yang mengejutkan kebelakangan ini ialah, Mamak Haji banyak terima tempahan katering dari kilang-kilang yang tidak mempunyai kemudahan perkhidmatan kantin di kilang mereka. Fenomena seperti ini amat memeranjatkan Mamak. Pada awal tahun 90-an perkara seperti ini jarang kita dengar dan walau pun kilang-kilang hanya mempunyai kurang daripada 200 pekerja, pengurusan kilang di Malaysia masih berminat mencari katerer untuk kantin kilang mereka. Tetapi kini telah ubah kantin kilang semakin berkurangan. Apa yang sedang berlaku sekarang ini kemungkinan disebabkan kebanjiran pekeja-pekerja asing dari negara luar yang telah mengambil-alih tempat pekerja-pekerja tempatan. Kebanyakan pengurusan kilang tempatan tidak lagi ambil peduli tentang kebajikan pekerjanya terutama sekali tentang tempat rehat dan penyediaan kantin di kilang mereka atau disebabkan pekerja asing tidak mampu membeli makanan dari kantin kilang. Makan adalah perkara kedua bagi pekerja asing yang utama adalah menghantar wang ke negara asal seberapa yang boleh. Justeru itu mereka membawa bekalan makanan yang telah sedia dari rumah atau asrama. Bagi setengah pengusaha kilang tempatan yang mahu keuntungan maksima tidak lagi pedulikan Kebajikan pekerjanya dan memandang kebajikan sebagai bebanan kepada kewangan syarikat dan bolehkan mereka mengaut keuntungan seberapa yang boleh. Keadaan ini juga membuatkan pekerja tempatan tidak lagi berminat berkerja di kilang-kilang yang mempunyai pejerja asing yang ramai. Bagi Mamak adalah sangat salah menuduh pekerja tempatan dicop malas dan tak mahu berkerja keras seperti pekerja asing. Sikap pengusaha kilang, “kera dihutan disusukan, anak sendiri kelaparan di rumah”, menjadikan perkerjaan di kilang tidak lagi menjadi pilihan rakyat tempatan. Siapa yang peduli tentang ini?. Polisi kerajaan diolah dan disesuaikan untuk ahli koperat dan untuk golongan kapitalis bukannya untuk kaum pekerja. Kaum pekerja adalah golongan yang tidak dibela dengan sempurna dalam sistem kapatalis. Ini bukan hanya berlaku di negara ini saja tetapi kebanyakan dalam negara yang amalkan sistem kapatalis akan merasai keadaan seperti ini. Kerajaan feudal, kerajaan autokrasi, kerajaan fasis, kerajaan komunis dan kerajaan demokratik liberalisma telah gagal memerintah rakyatnya. Kita cuma ada satu lagi pilihan yang terakhir kembali pada, “kerajaan Islam”. Hanya Islam boleh selamatkan bumi ini dan penghuni yang menumpangnya ke arah kesejahteraan didunia dan di akhirat kelak. Inilah harapan orang Islam.

Kekurangan perkhidmatan kantin di kilang-kilang sederhana besar yang pekerjanya berjumlah 100 – 300 pekerja mungkin juga di sebabkan oleh pengurus-pengurus kilang yang muda dan baru ini tidak berani atau tidak mempunyai kemahiran yang secukup untuk mampu menguruskan kantin di kilang mereka. Tidak berani selalunya berkait dengan kurang berpengalaman. Menguruskan kantin kilang perlu berhadapan dengan banyak cabaran faktor dalaman dan juga faktor luaran. pengurusannya sendiri. Faktor dalaman ialah, perlu mencari jawapan, “adakah perkhidmatan kantin yang dimaksudkan itu keperluan untuk para pekrja dikilang?”.  Untuk ini seorang pengurus perlu mencari jawapannya. Dengn ini apabila perkhidmatan kantin dimulakan penglibatan total dan kerjasama dari pekerja-pekerja menjayakan perkhidmtan akan diperolehi. Faktor luaran yang sering mencabar seorang pengurus seperti memohon perlesenan dari Majlis Tempatan dan perlu sering menghadapi agensi-agensi kerajaan terutamanya Jabatan kesihatan. Kerenah-kerenah protokol Majlis Tempatan untuk dapatkan lesen yang sah akan amat menduka-citakan pemohon. Paling serik ialah bagaimana kendalikan pegawai-pegawai Majlis yang licik dan akan menggunakan berbagai cara yang halus berupa ugutan  yang sukar difahami tujuan oleh pengurus-pengurus muda ini akan mengecewakan pada akhirnya. Cara ugutan halus pegawai-pegawai ini amat mudah difahami,  mereka ini akan mencari kesalahan dari hujung rambut ke hujung kaki dan sentiasa akan beri arahan baru setiap kali lakuukan lawatan ke premis kantin dengan jarang sekali luluskan pada lawatan pertama. Arahan baru dikelurkan ini dan itu tak betul. Walau pun anda cuba mematuhi segala arahan pertama tetapi lawatan kali kedua lain pula kesalahan mematuhi peraturan lain akan timbul.  Sehingga, anda terpaksa merayu dan mempelawa mereka ini menjamah,  “daging busuk”.  Selepas apa yang dihajati diperolehi, anda akan dapat satu jawapan positif dari mereka jenis ini, “bukan saya meminta, tapi awak yang nak beri”, tapi saya terima mengambil risiko kerana kesiankan awak”. Biasa biasa dengar dialog seperti ini bukan?. Mungkin disebabkan inilah ramai pengurus muda, tawar hati dan tidak lagi mahu adakan kemudahan kantin di kilang mereka. Untuk pengurus muda seperti ini, Universiti kita perlu juga selitkan dan mengajar satu mata pelajaran khas untuk pengurus muda-muda dalam pembelajaran perniagaan ini untuk mahirkan diri mereka untuk mempelajari “seni huluq” ini sebelum menjawat jawatan pengurus, selain dari itu di luar patut adakan kursus khas ini untuk usahawan menghadapi masalah dengan sesetengah pegawai kerajaan seperti ini. Ceh…Sudah hancur negara ini, kerana biawak-biawak yang suka makan bangkai ini. Cuma kita doakan Allah swt selamatkan negara ini dari manusia-manusia seprti ini diberi hidayah dan inayah. Apa yang anda dan amamak boleh buat?. Dengan siapa kita boleh mengadu? SPRM?…hahahaha!. Nak berniaga atau pun nak berpolitik?. Tujuan Mamak  menulis itu dan ini ialah kerana inilah senorio yang Mamak pernah menempuh dan bukannya Mamak ini seorang akademik yang tahu menahu tentang tiori perniagaan ini dan itu seperti seorang pakar dalam bidang pengurusan perniagaan. MBA Mamak ini cuma membawa makna, “Mamak Boleh Aksi”, cuma dalam dapur. Dengan itu Mamak ingin kongsi pendapat dari sudut seorang katerer untuk memperluaskan peluang perniagaan katering untuk katerer-katerer yang memiliki MBA ini supaya perniagaan ini tidak berkuncup dan hilang begitu saja.

Apakah peranan dan fungsi kantin kepada yang dikatakan kebajikan pekerja?. Makna Kebajikan Pekerja ialah , “seorang pengusha atau majikan yang berperihatin berusaha memberikan kehidupan yang bernilai kepada pekerja”. Kenapa perlu adakan kebajikan untuk pekrja anda?. Kebajikan kepada pekerja dapat memenangi kesetiaan pkerja terhadap organisasi, mengurangkan desakan dan tekanan kesatuan pekrja, dapat menstabilkan kehadiran pekerja untuk bekerja, membina keupayaan dan produktiviti organisasi, mengurangkan konflik diantara pekerja dan majikan, dan kebajikan adalah faktor utama untuk merekrutkan pekerja baru untuk kilang anda. Maka apakah majikan rugi menjaga kepentingan kebajikan kepada pekerja?.

Kegunaan kantin di kilang dalam erti kata kebajikan pekerja dan menjaga kesihatan pekerja itu. Seorang pekerja yang berkerja tungkus-lumus untuk majikannya perlukan rehat yang bernilai dan juga makanan yang terbaik untuk menjaga kesihatan tubuh badannya. Sekiranya kantin di kilang di selia dengan cara betul, kedua-dua perkara yang tersebut boleh banyak membantu pihak majikan. Kantin merupakan tempat yang sesuai untuk pekerja-pekerja ini dapat berehat dan menjamu selera di tempat yang bersih dan sempurna. Makanan yang dijual di kantin kilang pula perlu berkualiti, sedap dan berharga berpatutan. Maka kantin kilang tidak dianggap pekerja, tempat yang memerah wang pekerja dengan memberi perkhidmatan yang buruk seperti kedai makan di tepi jalan yang tidak mempunyai sebarang penyeliaan harga, kualiti makanan dan kebersihan. Hasil dari perkhidmatan kantin yang baik, majikan sudah tentu boleh menaikan moral pekerjanya dan secara tak langsung meningkatkan lagi produktiviti pengeluaran organisasi. Siapa kata rugi sekiranya adakan perkhidmatan kantin di kilang?. Orang yang kata seperti ini tidak mempunyai sebarang pengetahuan tentang fungsi makanan kepada manusia. Seorang pengurus pekerja perlu memahami pengetahuan asas mengenai makanan, kontiminasi makanan, makanan kesihatan dan kebersihan diri pengendali makanan dan juga kaedah dan cara menyiapakan makanan yang telah masak perlu difahami dan diketahui oleh seseorang pengurus kilang yang menyelia Kantin di Kilangnya.

Kawasan kerja tidak boleh diambil kira sebagai kawasan rehat untuk pekerja. Tempat rehat untuk pekerja perlu disediakan oleh pihak pengurusan. Pekerja yang lakuakan kerja manual dan berdiri hampir empat jam perlukan rehat. Tempat rehat ini perlu disediakan kerusi yang boleh sandar dan juga meja untuk menjamu makanan. Di tempat rehat ini juga pekerja perlukan tempat basuh tangan dan juga dapatkan minuman yang bersih panas atau sejuk. Kantin juga boleh diadakan ditempat rehat ini. Apakah mengadakan kantin ini satu bebanan kepada pihak pengurusan?. Sudah tentu tidak bukan?. Pekerja tidak boleh dipaksa membeli makanan dari kantin. Pekerja perlu diberi pilihan. Dari kebanyakan analisa berkenaan cuti sakit pekerja adalah didapati cuti sakit berkurangan di kilang-kilang yang mempunyai kantin dari kilang yang tidak mempunyai kemudahan kantin. Kemalangan Jalan raya juga boleh dielakan sekiranya pekerja tidak perlu keluar dan mencari makanan diluar kilang pada waktu makan yang singkat. Pekerja yang menghadapi Kesuntukan masa untuk rehat akan mengabaikan keselamatan jalan raya. Pengabaian ini akan mengundang kepada kecelakaan kepada pekerja yang gopah-gapah dalam perjalanan pergi dan balik dari makan diluar untuk masuk kerja. Dari alasan-alasan yang mamak diberikan, Mamak Haji ingin tanya kepada pengurus kilang yang tidak mengadakan perkhidmatan kantin di kilang mereka, Perlukah Perkhidmatan kantin di kilang anda?. Wassalam.


Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

Kategori

Top Rated

Archives

Blog Stats

  • 8,380,643 hits
April 2021
I S R K J S A
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kemaskini Twitter

Error: Please make sure the Twitter account is public.